Kuinka kamppailulajit saavuttivat suosion Euroopassa 

Kamppailulajit ovat hyvin monipuolinen joukko eri lajeja, joten niiden kehityskulkuja ei voi kätevästi niputtaa yhteen. Erilaiset kamppailulajit ovat lähtöisin monesta eri maasta ja monen lajin juuret ulottuvat jopa vuosisatojen taakse. Monet tunnetuimmista kamppailulajeista ovat lähtöisin Aasiasta – etenkin Japanista. Myös Euroopassa on oma kamppailulajien historia,kuten antiikin Kreikassa, jossa harrastettiin lajia nimeltä pankraton.

 

Lajit nykymuodossaan tosin ovat kehittyneet pääosin viime vuosisadan tai vuosikymmenten aikana, kun maailma on avautunut ja globalisoitunut. Kamppailulajit sekä kunnioittavat vahvasti perinteitä että muovautuvat vuosien saatossa. Huomionarvoista on se, että kamppailulajit ylittävät sukupolvien välisiä kuiluja, ja eri kamppailulajeja harrastavat kaikenikäiset. Miten nuoret suomalaiset eroavat vanhoista sukupolvista, ja miten erot vaikuttavat kamppailulajien suosion kehitykseen sekä niiden muuttumiseen, ovat mielenkiintoisia kysymyksiä. Nuoret sukupolvet ovat yleisesti ottaen valmiimpia hyväksymään uusia konsepteja ja kehityskulkuja, kun taas vanhemmat sukupolvet ovat herkempiä vaalimaan perinteitä. Esimerkiksi judolla on varsin pitkä historia verrattuna vapaaotteluun, mutta molemmat ovat todella suosittuja lajeja, ja molempien lajien suosio voi kukoistaa rinta rinnan.

 

Kamppailulajit nykymuodossaan ovat vielä melko nuoria, mutta ne ovat todella suosittuja lajeja, joissa ammattilaisia ja harrastajia kiehtovat niiden tarjoamat fyysiset ja henkiset haasteet sekä hyödyt. Jokaisen kamppailulajin historia ja rantautuminen Eurooppaan on ainutlaatuinen. Käymme läpi muutaman suosituimman ja tunnetuimman kamppailulajin matkan synnyinsijoilta Eurooppaan.

 

 

Judo

 

Judo sai alkunsa 1880-luvulla Japanissa, pohjautuen jujutsuun. Jigoro Kano ryhtyi kehittämään judoa tavoitteenaan luoda jujutsuun pohjautuva turvallinen laji sekä kokonaisvaltainen itsepuolustus- ja liikuntakasvatusohjelma, joka keskittyy sekä henkiseen että fyysiseen kehitykseen. Jigoro Kano perusti oman judokoulunsa vuonna 1882, ja judon maailmanvalloitus alkoi pian sen jälkeen. Judo rantautui Eurooppaan jo vuonna 1889, kun Kano matkusti ensimmäistä kertaa mantereelle. Myöhemmin 1930-luvulla Kano lähetti oppilaitaan Eurooppaan perustamaan useita judokouluja ennen toisen maailmansodan käynnistymistä.

 

Nykyään judo on tunnettu laji, joka on edustettuna myös kesäolympialaisissa. Judo oli mukana olympialaisissa ensimmäistä kertaa jo vuonna 1964. Judo on kansainvälisesti suosituin ja harrastajamäärin mitattuna suurin kamppailulaji. Judon pohjalta on kehitetty muita kamppailulajeja, kuten brasilialainen jujutsu.

 

 

Karate

 

Karate on hyvin vanha, kiinalaiseen kung fu’uun perustuva kamppailulaji, ja sen juuret juontavat niin kauas, ettei niistä ole täysin tarkkaa tai varmaa tietoa. Karate, kuten se nykyisin tunnetaan, alkoi kehittyä Okinawan saarella Japanissa vuosisatoja sitten. Karate perustuu lyönteihin, potkuihin, polvi- ja kyynärpääiskuihin sekä avoimen kämmenen tekniikoihin. Lajiin kuuluvat myös väistöt ja poistot.

 

Karate hyväksyttiin osaksi Okinawan koulujen opetusohjelmaa 1900-luvulla, jonka jälkeen laji levisi nopeasti myös pääsaarelle. Karate alkoi leviämään länsimaihin toisen maailmansodan jälkeen, kun Japanissa taistelleet yhdysvaltalaissotilaat alkoivat opettaa oppimiaan taitoja. Pian sen jälkeen monia japanilaisia karatemestareita muutti Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, ja karate alkoi kasvattaa tunnettavuuttaan ja suosiotaan lajiesittelyjen sekä kurssien kautta. Sittemmin karate on jakautunut useisiin eri koulukuntiin. Karaten suosiosta huolimatta se ei ole enää vahva olympialaji, ja se uhkaa jäädä pois vuoden 2024 olympialaisista.

 

 

Taekwondo

 

Taekwondo on korealainen kamppailulaji, joka painottaa potkutekniikoita, vaikka lajiin kuuluu myös lyöntejä, heittoja, avoimen kämmenen iskuja ja nivellukkoja. Taekwondon kerrotaan saaneen alkunsa jo noin 2000 vuotta sitten, mutta nykymuodossaan sen kehitys alkoi 1900-luvulla. Japanilaiset estivät kamppailulajien harrastamisen vallattuaan Korean 1907, mutta sitä harjoiteltiin kuitenkin salaa. Korea oli Japanin vallan alaisuudessa vuoteen 1945 saakka, ja onkin tärkeää ottaa huomioon, että taekwondon kehitys Koreassa tapahtui Japanin miehityksen aikana ja siten se sai vaikutteita japanilaisista kamppailulajeista, etenkin karatesta.

 

Taekwondo alkoi levitä muihin maihin 1960-luvulla, mutta sen suosio kasvoi räjähdysmäisesti vasta 1980-luvulla. Myös Suomessa taekwondo-buumi alkoi 1980-luvun lopussa, ja 1990-lajin suosio kasvoi vauhdilla. Taekwondo oli olympialaisten näytöslajina vuosina 1988 ja 1992. Virallisena olympialajina Taekwondo on ollut vuodesta 2000 lähtien.

 

 

Thainyrkkeily

 

Thainyrkkeily eli muaythai on Thaimaan kansallislaji, ja sen historia ulottuu noin 2000 vuoden taakse. Nykymuodossaan thainyrkkeilyä on harjoitettu 1930-luvulta lähtien, ja sen sääntöjä on rukattu moneen otteeseen vuosien saatossa. Thainyrkkeily on pystyottelulaji, jonka tekniikoihin kuuluvat potkut, polvipotkut, lyönnit, kyynärpäälyönnit ja thaipaini.

 

Thainyrkkeily alkoi kiinnostaa eurooppalaisia 1980-luvulla. Myös Suomeen muaythai löysi tiensä 1980-luvulla. Thaimaalainen thainyrkkeilyjärjestö IMFA perustettiin vuonna 1993, ja sillä on yli 130 jäsenmaata. Laji on siis Euroopassa yhä melko nuori, mutta kuten moni muukin kamppailulaji, harrastajat löysivät sen pariin nopeasti. Nopeatempoinen ja näyttävä kamppailulaji kiinnostaa ihmisiä sekä harrastuksena että seurattavana lajina, ja otteluita katsotaan TV:stä ja netistä.

 

 

Vapaaottelu

 

Vapaaottelu eli MMA (Mixed Martial Arts) on kamppailulajien joukossa hyvin tuore tulokas. Vapaaottelun juuret ovat 1930-luvun Brasiliassa, mutta maailmanlaajuisen läpimurron laji koki vasta vuonna 1993, kun Denverissä Yhdysvalloissa järjestettiin ensimmäinen UFC-turnaus. Vapaaottelu on täyskontaktilaji, ja siinä käytetään monipuolisesti eri kamppailulajeista tuttuja pysty- ja mattotekniikoita sekä iskuja ja lukkoja.

 

Laji on kehittynyt huomattavasti ensimmäisen turnauksen jälkeen, ja sääntöjä on siistitty useaan kertaan. Nykyään UFC, eli Ultimate Fighting Championship, on vapaaottelun merkittävin järjestö, joka järjestää kansainvälisesti tunnettuja otteluita, joita seuraavat miljoonat katsojat ympäri maailmaa. Vapaaottelusta on tullut todella suosittu laji ympäri maailman, ja sekä harrastajien että ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Euroopassa vapaaottelu sai jalansijaa samalla kun sen suosio kasvoi Yhdysvalloissa. Vaikka merkittävimmät MMA-ottelut käydään yleensä Yhdysvalloissa, on lajin harrastajia ympäri maailman.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *