Kolme asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen kamppailulajituntien aloittamista
Kamppailulajit ovat todella suosittu harrastus ympäri maailman. Koska kamppalulajien joukko on kirjava, löytyy niiden parista varmasti sopiva laji jokaiselle niistä kiinnostuneille. Kamppailulajin aloittaminen aikuisiällä voi tuntua pelottavalta, mutta pienellä taustatutkimuksella aloittaminen sujuu kuin leikiten. Mitä kamppailulajin aloittamisesta kiinnostuneiden tulisi tietää ennen harjoituksiin suuntaamista?
Ota selvää eri lajeista
Thainyrkkeily, judo, taekwondo, vapaaottelu, jujutsu, karate jne. Kamppailulajit ovat monimuotoinen joukko eri lajeja. Koska kamppailulajeja on paljon, voi lajin valinnassa aloittelijan pää mennä pyörälle. Kysy itseltäsi, mitä haluat lajilta. Ennen lajin valintaa ja tuntien aloittamista kannattaa ottaa selvää eri lajeista, ja mitä kamppailulajien ominaisuuksia ne painottavat. Haluatko oppia jämptit itsepuolustusliikkeet? Haluatko treenata yksin vai läheisessä kontaktissa muiden kanssa? Oletko kiinnostunut kamppailulajien filosofioista? Haluatko kilpailla vai harrastaa? Oletko kiinnostunut potkuista, lyönneistä, heitoista, pystyottelusta, mattotekniikoista tai kenties kaikista niistä? Valitse laji, joka aidosti kiinnostaa sinua.
Eri lajeihin tutustumisen lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa, onko laji itselle mieluinen. Monissa paikoissa on mahdollista käydä joko testitunnilla tai käydä aloittelijoille tarkoitettu alkeiskurssi. Jos sinulla on kysymyksiä lajista, jonka aloittaminen kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä seuran yhteyshenkilöön tai haastattele lajin harrastajia. Myös keskustelufoorumit ja sosiaalisen median kanavat ovat hyviä paikkoja tiedon etsimiseen ja muiden kokemuksien lukemiseen.
Kamppailulajin aloittaminen vaatii tietenkin rahallista panostamista. Tunnit ja peruskurssit sekä välineet maksavat, joten ota selvää kustannuksista ennen lajin aloittamista. Yksi mahdollisuus testituntien tai kurssien rahoittamiseen on laina, jonka turvin harrastuksen voi aloittaa ja siten tietää, onko se itselle rahan ja vaivan väärti. Nykyään on mahdollista kilpailuttaa eri lainantarjoajia ja hakea lainaa heti, jolloin kamppailulajin harrastamisen voi aloittaa saman tien.
Yleisesti ottaen kamppailulajien harrastaminen vaatii myös lajiin kuuluvien välineiden ja asujen hankkimista. Kaikkia tarvittavia välineitä ei kuitenkaan ole välttämätöntä hankkia ennen tuntien aloittamista, vaan voit rauhassa kokeilla lajia ennen siihen sitoutumista. Monet seurat tarjoavat aluksi mahdollisuuden välineiden lainaamiseen tai vuokraamiseen. Ota siis myös selvää lajeissa vaadittavista välineistä, ja kuinka paljon olet valmis niihin satsaamaan, jos sitoudut lajin harrastamiseen.
Valmistaudu kovaan treeniin ja mustelmiin – sekä kunnon kohoamiseen
Kamppailulajien harrastaminen on yleisesti ottaen turvallista, mutta kuhmuilta, naarmuilta ja mustelmilta ei voi kokonaan välttyä. Mustelmien mahdollisuus riippuu toki pitkälti myös valitsemastasi lajista. Mustelmia saa helpommin muun muassa thainyrkkeily- ja vapaaottelusta kuin judoharjoituksista. Kolhuihin kannattaa varautua ennen minkään kamppailulajin aloittamista. Varsinkin ensi alkuun lajin rankkuus tulee tuntumaan kropassa.
Mahdollisuus iskuista johtuviin vakaviin vammoihin on pieni, sillä harjoituksissa painotetaan oikeaa tekniikkaa, vastustajan kunnioittamista, säntillistä harjoittelua ja sääntöjen noudattamista. Toisinaan hurjan näköisestä menosta huolimatta kamppailulajit ovat yleisesti ottaen hyvän opettajan johdolla turvallisia. Ennen harjoittelun aloittamista kannattaa aina ottaa selvää opettajan pätevyydestä.
Kuten minkä tahansa uuden lajin aloittaminen, myös kamppailulajeissa vastassa on kovaa treeniä. Toki alkeiskurssit toteutetaan niin, että kaiken kuntoiset ihmiset voivat osallistua niille. Kunto kohenee ja taidot kehittyvät ainoastaan treenaamalla. Uusien taitojen oppiminen vie aikaa, eikä haasteista pidä lannistua; ne kuuluvat asiaan. Kamppailulajit ovatkin myös erinomaista mielen treeniä, sillä niiden harrastaminen vaatii kurinalaisuutta ja periksiantamattomuutta. Henkisen kasvun tärkeys on olennainen osa monen eri kamppailulajin, etenkin budolajien, perinnettä.
Aloittelijan kannattaa tietenkin pitää mieli avoimena ja kärsivällisyys mukana. Vaikka alku olisi rankka, keskity oppimisen iloon ja pidä pitkän tähtäimen hyödyt mielessä. Kamppailulajit muun muassa kasvattavat kuntoa ja lihaskuntoa, parantavat keskittymiskykyä, lisäävät liikkuvuutta, kehittävät kehonhallintaa ja tasapainoa sekä parantavat ketteryyttä. Lisäksi kamppailulajit kehittävät tavoitteellisuutta ja itseluottamusta, joista on hyötyä myös työssä ja arjessa. Säännöllistä harjoittelua kannattaa tukea hyvällä ravinnolla ja riittävällä levolla, ja tulokset alkavat näkyä.
Kunnioita muita ja huolehdi hygieniasta
Kamppailulajeissa kunnioituksen opettaminen on yksi keskeisistä tekijöistä. Oppilaiden on lajista riippumatta kunnioitettava niin lajia kuin sen perinteitä, opettajaa, vastustajaa ja muita lajin harrastajia sekä matolla että sen ulkopuolella. Kamppailulajiotteluissa kumarretaan vastustajaa ennen ottelun alkua. Se on osoitus kunnioituksesta vastustajaa kohtaan. Myös monissa kamppailulajien perinteissä kumarretaan ennen saliin tuloa ja poistuttaessa sekä myös kohdatessa opettaja.
Noudata salissa käytössä olevia yhteisiä käyttäytymissääntöjä. Niitä ei ole keksitty huvin vuoksi, vaan ne mahdollistavat turvallisen ja muita kunnioittavan harjoittelun. Lapsille ja nuorille kamppailulajit voivat olla erinomainen harrastus opettaa käytöstapoja, sääntöjen noudattamista, muiden huomioonottamista ja oikeudenmukaisuutta.
Henkilökohtainen hygienia on ensiarvoisen tärkeää kamppailulajeissa – etenkin niissä, jossa ollaan läheisessä kontaktissa muiden kanssa. Kamppailulajien etikettiin kuuluu siisteys. Kynnet kannattaa pitää lyhyinä, jolloin vältyt niiden katkeamiselta ja vahingossa muiden raapimiselta. Jos harrastat lajia, jossa ollaan paljain jaloin, tulisi jalat aina pestä ennen harjoituksen aloittamista. Myös kädet kuuluu pestä ennen harjoituksen alkua. Harjoitusasu tulisi tietenkin pitää puhtaana, sillä tuoksahtava vastustaja ei ole kenenkään mieleen.
Mitä parasta, kamppailulajit ovat tunnettuja niiden yhteisöllisyydestä. Kamppailulajien harrastaminen on erinomainen tapa saada uusia ystäviä. Kamppailulajien arvot, kuten toisten kunnioittaminen ja auttaminen luovat hyvän pohjan ystävyyssuhteille ja hyvälle yhteishengelle. Monet kamppailulajien seurat ja liitot tekevät myös yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä. Salissa ja matolla kaikki ovat tasavertaisia.