Keski-ikä, treenaaminen ja live-vedonlyönti

Oletko huomannut, että ikää tulee puolihuolimattomasti? Ja jos et pidä itsestäsi huolta, ne vuodet näkyvät helposti kiloineen keskikehossa. Yksi asia, mistä vuosien menemisen huomaa, on tekniikan kehitys esimerkiksi netissä, mobiilissa ja pelaamisessa kuten live vedonlyönti hyvin todistaa aikuisille tarkoitetuilla kasinopeleillään, mutta mitä keski-ikäisen pitäisi sitten muistaa, tai muuttaa arjessaan?

Elintapojen muutokset tarpeen

Jos olet nuorempana viihtynyt iltaisin ravintoloissa viihteellä ja tykännyt syödä hyvin, niin varmasti muistat, että kerätyt kalorit myös tuli kulutettua matkan varrella, eikä kalorit ehtineet kerääntyä kriittisiin paikkoihin, kuten ne tekevät vanhempana – tähän on ihan fysiologinen syy, kehomme hidastuu ikääntyessämme. Se tarkoittaa, että emme enää pysty käyttämään syömäämme energiaa niin tehokkaasti kuin nuorempana, joten se alkaa varastoitu, mistä sitten syntyy, sitä näkyvää lihavuutta.

Yksi keino pärjätä tämän muutoksen kanssa on muuttaa omia arkisia tapojaan. Siinä missä ennen tykkäsit istua sohvalla katsoen televisiosta dokumentteja, voisit tällä kertaa lähteä itse siihen lähirannalle kalaan – luonnon parissa oleminen on muutenkin hyväksi, sillä luonto tasoittaa sitä ylimääräistä stressiä, mitä keräämme esimerkiksi töissä.

Nuorempana sitä myös jaksoi myöhempään ja vähillä yöunilla, mutta vanhempana kehomme vaatii enemmän aikaa palautumiselle, jo tavallisesta arjesta, ja on hyvä pyrkiä muuttamaan nukkumisrytmiäänkin ainakin sen tunnin aikaisemmaksi – tämä antaa keholle enemmän aikaa mm. käyttää niitä päivän aikana hankittuja energiavarastoja. Muutenkin uni on joka iässä tärkeätä, ja ilman unta emme ole toimintakykyisiä kovinkaan kauaa.

Katso mitä syöt

Niinpä, tämän saa lukea joka paikasta, ja reaalisesti kyse on siitä, että meillä on entistä enemmän valinnanvaraa kaupoissa, mitä syömme – ja ravintoloita enemmän tarjolla. Näiden lisäksi meidän ei tarvitse edes välttämättä lähteä minnekään syömään, koska voimme tilata ruoan valmiina kotiin, ja vaikka tekisimme itse ruoat kotona – voimme tilata ruokatarvikkeet, eikä meidän silloinkaan tarvitse käydä kaupassa.

Katso mitä syöt tarkoittaa lähinnä sitä, ettei syödä liikaa sokeria, tai liikaa rasvaa. Se tarkoittaa myös sitä, että liian myöhään ennen nukkumaan menoa ei pidä syödä rasvaista ruokaa, eikä päivän aikana pidä kokoaikaa napostella kaikkea hyvää, mitä tarjolla on. Jos naposteltavaa kaipaat, valitse terveellisiä välipaloja, joissa ei ole lisättyä sokeria tai rasvaa. Ja syömisen ohella, muista juoda joka päivä – se on jopa tärkeämpää kuin syöminen, sillä me ihmiset pärjäämme useankin päivän ilman syötävää, mutta juotavaa meidän pitäisi saada päivittäin.

Ja sitten kun syöt, älä syö kuin viimeistä päivää, ja pyri syömään mahdollisuuksiesi mukaisesti monipuolisesti, kokeile uutta, testaa makunystyröitäsi ja nauti elämästä.

Harrasta ilolla

Ja sitten, se sosiaalinen elämä – se on tärkeä osa kokonaisuutta myös keski-iällä. Meillä on entistä enemmän vaihtoehtoja harrastamiselle aina eräretkeilystä puoli maratonien kautta live vedonlyönti kohteiden jännittämiseen – mutta mitä sitten harrastatkin vapaa-aikana, pyri tekemään se ilolla, sillä silloin se todellakin toimii tasapainoittavana tekijänä töitä ja mahdollista opiskelua vastaan.

Treenaaminen voi olla yksi harrastus. Voit treenata jotain tiettyä lajia ajatellen, tai sitten vain pitääksesi kehosi kunnossa. Keski-iällä ei välttämättä kiinnosta enää kilpaurheilu, mutta erilaiset höntsälajitkin joukkueessa vaativat edes peruskuntoa, jota on hyvä ylläpitää vaikka päivittäisillä kävelyretkillä – puoli tuntia tai tunti talsimassa lähialueen katuja – ja kenties jopa ilman niitä digilaitteita, kaikessa rauhassa. Ja jos lähdet oikeasti lenkille, älä laita niitä kuulokkeita korvillesi, vaan anna aivoillesi hetki ”happea” ja anna korviesi kuulla luonnon (ja liikenteen) äänet. Ihmismieli on siitä kummallinen, että se osaa levätä automaattisesti päästyään kontaktiin luonnon kanssa, jo kaupungin puistoissa tai omalla takapihalla.

Entä sitten se live vedonlyönti, no se liittyy urheilun seuraamiseen, ja mikäs se toisi lisää enemmän jännitystä pelin seuraamiseen vaikka paikan päällä katsomossa, jos on pari euroa panostettuna omalle suosikkijoukkueelle – tämä stressi on sitä positiivista stressiä, kunhan et panosta sellaisia rahoja, mitä sinulla ei oikeasti olisi varaa pelata.

Ota rauhassa – älä hötkyile

Keski-iässä kaikkeen pitää suhtautua hieman eri lailla, ja muistaa, että vaikka pääkoppa toimisi vielä samalla tavalla kuin nuorena, kehon muutokset ovat jo alkaneet, ja ne pitää ottaa huomioon niin treenatessa, töitä tehdessä kuin nurmella pelatessa. Keski-iässä voi harrastaa vielä vaikka mitä, ja vanhempanakin, mutta kannattaa opetella ajoissa oman kehon kuuntelemisen taito.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *