Kansallinen liiga

Mistä oikein on kyse kun nykyään on alettu puhua Kansallisesta liigasta? Ensivaikutelma on nimittäin vanhoillinen, jostain venäjänvallan ajalta tuleva kankeahko nimeke jollekin vanhalle asialle. Mutta sitten kun selviää, että kyse onkin suomalaisen naisjalkapallon pääsarjan uudesta nimestä ja sen nostamisesta uudelle tasolle, ei voi kuin ihmetellä!

Ensijärkytyksen jälkeen on aika lähteä katsomaan, miten suomalaista jalkapalloa lähdetään viemään eteenpäin pääsponsori Subwayn Kansallisella liigalle. Samanarvoisesti, menestyen, uskaltaen. Slogan on kuin nuorten jalkapallokoulusta, jossa kaikki laitetaan samalle viivalle ja kerrotaan, että olette samanarvoisia ja seuraavassa lauseessa kerrotaan muutamalla, että olette seuraavassa ottelussa vaihtopenkillä.

Subway Kansallinen Liiga on siis kymmenen naisjoukkueen jalkapallosarja, josta on tarkoitus tehdä jollakin aikataululla ammattilaissarja – aivan kuin se olisi miestenkään puolella nyt niin hyvässä jamassa. Naisten otteluita kävi viime kautena katsomassa keskimäärin alle 300 katsojaa per peli eli vähemmän kuin esimerkiksi naispesiksen tai naislentopallon otteluissa. Ollaan vielä kaukana siitä että William Hill vedonlyönti ottaisi päälistoilleen selvästi framille suomalaisen naisjalkapallon.

Vuonna 2019 Suomessa katsottiin kyllä hyvin televisiosta naisten MM-jalkapalloa ja loppuottelua katsoi parhaillaan lähes 700 000 katsojaa. Otteluita näytettiin kaikkiaan 52, joten panostus oli Ylen kanavilla suuri, ja voisi kuvitella, että Suomessa naisjalkapalloilulle olisi enemmän tilaa.

Kymmenen joukkuetta

Liigassa pelaavat vantaalainen PK-35, Tikkurilan TIPS, Helsingin PK-35, ahvenanmaalainen Åland United, FC Honka Espoosta, Jyväskylän JyPK, Tampereen Ilves, Kuopion KuPS, Helsingin HJK ja Turun TPS, eli peräti puolet joukkueita tulee pk-seudulta, olisiko siinä yksi syy liigan “ahdinkoon”?

Tai se että häntäpäässä TPS on aloittanut kauden neljällä tappiolla maalieron ollessa 0-12 ja JyPK sentään voittanut yhden ja hävinnyt kolme maalierolla 3-13. Tuo jyväskyläläisten voitto tuli nimenomaan turkulaisista. Katsojia on Jyväskylässä ollut joka ottelussa yli 400, eli tuplaten vierasotteluihin verrattuna.

Sarjakärki Tikkurila on pelannut kolme voittoa ja kaksi tasuria, maalierolla 7-2 ja kotiotteluiden katsojamäärät ovat olleet siellä 350-450 katsojaa, siis maamme ykkösjoukkueelle!

Suomalaiset katsovat paljon Kanadan suuntaan, kuinka siellä on saatu arvostus naisjalkapalloa kohtaan nousemaan, esimerkkinä muutama vuosi sitten naisten 19-vuotiaiden maajoukkueen MM-kisamatka Kanadan vieraaksi ja peli 16 500 katsojan edessä.

Onko kuitenkin kymmenen kärkijoukkuetta liigaan ykköstasolle, vai pitäisikö nimenomaan pääkaupunkiseudun joukkueita rajoittaa?

Mitä tapahtui 2019?

Viime kaudella puhuttiin, kuinka suomalainen naisjalkapallo meni vauhdilla eteenpäin. Naisten Liiga keräsi yli 33 000 katsojaa eli kasvua oli 34,5 % edelliskauteen ja otteluita näytettiin jo 2019 aktiivisesti YLE:n ja Elisa Viihde Sportin kanavilla. Esimerkiksi kauden päätös ja kaikki yläloppusarjan 15 ottelua näytettiin kanavilla.

Mitä tarkoittaa reilut 33 000 katsojaa, se tarkoittaa sitä, että mestari HJK:n keskiarvo oli 431 katsojaa! Kauden 2019 yleisömagneetti oli IK Myran, joka keräsi keskimäärin 424 katsojaa mutta vaikka IK Myran ja HJK kohtasivat Alavetelin kentällä, oli katsojia 1549, mutta kauden päätteeksi IK Myran ei jatka liigassa.

Tulevaisuuden näkymät

Jokainen joukkue kertoo uudistaneensa kotisivunsa ja some-tilit, mutta onko yksikään joukkue pystynyt antamaan lisäpanoksia itse joukkueen kehittymiselle? Palkkaa, treenausta? Suomalainen naisjalkapallo tarvitsee ennen kaikkea ammattimaisuutta koko rintamalle. Kuka tahansa voi tehdä hienot kotisivut ja ottaa hienoja valokuvia, mutta menestyksen eteen tarvitaan myös rahallista panostusta, onko liigan sponsori Subwaylta tulossa sellaista?

Hyvä tai siis huono esimerkki on TPS. Kävimme vierailemassa TPS:n kotisivuila ja menimme klikkaus klikkaukselta eteenpäin ja löysimme joukkueet, mutta joukkueiden valikosta klikatessamme naisten edustusta päädyimme TPS juniorijalkapallon sivustolle ja siellä olevaan Naisten edustus osioon!!! Tämä kuvaa sitä todellisuutta, mikä suomalaisilla naisfutaajilla oikeasti on.

Vastaa