Kamppailulajit: tämän urheilulajin historia

Kamppailulajit ovat ehdottomasti yksi kiinnostavimmista asioista, kun tutkimme historiaa. Niitä on käytetty sekä itsepuolustukseen että viihteeksi tarkoitetuissa kilpailuissa. Nykyään nämä lajit ovat myös osana monen elämää esimerkiksi harrastuksena tai jos on kiinnostunut olympialaisista, joissa on monia erilaisia lajeja jo mukana. Kilpailut ovat tietysti monelle ainakin jokseenkin tuttuja, vaikka ei olisi lajeista erityisen kiinnostunut. Ne ovat vahvasti osana monia kulttuureja ja siksi juuri ne ovat mielenkiintoisia ja niistä halutaan oppia lisää.

Tänä päivänä kamppailulajeja voi siis seurata jokainen meistä ja jos kilpailuista kiinnostuu paljon, on mahdollista myös lyödä vetoa oman suosikin voitosta. Urheiluvedonlyönti pitää sisällään kaikki suosituimmat lajit ja kun katsomme kamppailulajien määrää, voimme olla varmoja, ettei valinnanvara lopu heti kesken. Jos olet kiinnostunut aloittamaan tällaisen harrastuksen, bonuskoodi.eu tarjoaa siihen hyvän mahdollisuuden. Pääset helposti ja nopeasti bonuskoodien avulla mukaan vedonlyönnin jännittävään maailmaan.

Vanhimmat kamppailulajit

Kun lähdemme selvittämään, mikä mahtaisi olla se kaikista vanhin kamppailulaji, ensimmäinen ehdotus voisi olla pankration. Se on antiikin Kreikassa syntynyt laji, jota harrastettiin jo ennen ajanlaskun alkuea. Jos vertaamme tätä lajia nykyisiin kamppailulajeihin, huomaamme siinä samanlaisuuksia esimerkiksi vapaapainiin ja nyrkkeilyyn. Tässä lajissa oli hyvin vähän sääntöjä käytössä ja se oli osana monia silloin järjestettyjä urheilukisoja. On siis selvää, että kiinnostus kamppailulajeihin on alkanut jo kauan sitten ja myös niiden katsominen on ollut osana niitä vahvasti. Kuinka sitten voimme tietää tästä vanhasta lajista näin paljon? Esimerkiksi monia erilaisia kirjoituksia, maalauksia ja patsaita on löydetty, joista on voitu päätellä enemmän tästä lajista. On myös voitu löytää tietoa eri vuosina järjestetyistä kisoista sekä niiden voittajien nimet. Nämä tiedot ovat varmasti monien kamppailulajien ystäville mielenkiintoisia, sillä lajien historia ylettyy hyvin kauas.

Jos vertaamme lajien määrää ja laatua historian ensimmäisiin kilpailuihin, voimme huomata, että ne ovat kehittyneet paljon. Nykyään otttelut järjestetään hyvin hallituissa ympäristöissä ja sääntöjä on lajista riippuen enemmän tai vähemmän. Vapaaottelut ovat tietysti edelleen hyvin vapaamuotoisia, kun taas esimerkiksi judo tai karate pitävät sisällään laajasti erilaisia sääntöjä. Jos mietimme Japania ja sen kamppailulajien historiaa, ensimmäseksi tulee mieleen se, että suuri osa lajeista keskittyy kamppailuun paljain käsin, mutta asetta vastaan. Kuten voimme maan historiasta huomata, vielä 1800-luvulla oli erittäin tärkeää osata puolustautua aseistettua hyökkääjää vastaan, samalla kun itsellä ei ole muuta kuin omat kädet. Koska asia oli hyvin tärkeä, lajit kehittyivät nopeasti ja niiden suosio oli huipussaan.

Japanilaiset kamppailulajit kulkeutuivat lopulta myös muihin maihin ja ne kiinnostivat monia. Jos mietimme syitä sille, miksi Japanin lajeista tuli nopeasti suosittuja, varmasti viihteellä on ollut osansa tässä asiassa. Erilaiset elokuvat toivat kamppailulajeja yhä useamman tietoon ja kiinnostuneet halusivat tietysti oppia asiasta lisää.

Jos mietimme kamppailulajien historiaa Suomen osalta, voimme löytää tietoja siitä, että jo 1900-luvun alussa niistä oltiin kiinnostuneita. Silloin esimerkiksi ju jutsu oli monien lehtien artikkelien aiheena ja juuri japanilaisia kouluja esiteltiin myös suomalaisille. Historiaa tutkimalla saamme siis hyvin selville, että erityisesti Japani on ollut kamppailulajien osalta hyvin tärkeässä roolissa. Siellä on luotu ja kehitetty uusia lajeja ja kun muiden maiden harrastajat ovat kuulleet niistä, suosio on ollut taattua. Se ei kuitenkaan ole ihme, sillä eri lajit pitävät sisällään hyvin mielenkiintoisia ja vaikeitakin asioita, joiden oppimiseen tulee käyttää aikaa. Motivaatio on ehdottomasti se, joka määrittää kuinka hyvin lajin harrastajat tulevat pärjäämään kilpailuissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *