Kamppailulajit ja vedonlyönti: perusteiden opettelu

Kuka olisi uskonut, että Suomessakin olisi mahdollista lyödä joskus vetoa kamppailu- ja taistelulajien otteluista? Se, että nyrkkeilyn MM-ottelut ja jotkin suomalaisten titteliottelut ovat olleet jo vuosien aikana mahdollisia, mutta entä muut lajit? Maailmalla myös monet muut kamppailulajit ovat olleet jo vuosia mahdollisia kohteita. Katsotaan hieman nykytilannetta.

Kansainväliset perusteet

Jotta mikään laji pääsisi kansainvälisten pelikohteiden listoille, pitää lajilla olla vähintään tietty harrastajamäärä ja mielellään myös useampia maita, missä lajia harrastetaan. Itse lajiharrastajien lisäksi pitää lajilla olla myös ulkoista näkyvyyttä eli tapahtumia, televisiointia ja nykyään myös suoratoistolähetyksiä. Näiden kaikkien kautta lajille syntyy ekosysteemi, joka voi tukea myös mahdollista vetokohteeksi tulemista. Näitä uusia lajeja käsitellään mm. vedonlyöntisivut.com sivustolla, sillä jonkun pitää kertoa uusista mahdollisuuksista eli uutisoida, mitä vedonlyöntimarkkinoilla oikeastaan tapahtuu.

Suomessakin tilanne on muuttunut netin ja mobiililaitteiden kautta. Nykyinen pelaajasukupolvi ja myös taistelulajien harrastajat ovat tottuneet käyttämään nettiä ja mobiililaitteita jo nuoresta ja siksi kansainväliset vedonlyöntisivustot ovat tullet tutuiksi myös suomalaisille.

Mistä johtuu lajien nousu?

Uusien lajien nousulle sekä kansainvälisiin urheilukuvioihin että vedonlyöntiin liittyy kansainväliseen ihmisten ajatusmaailman muutokseen, missä keskitytään entistä enemmän itseen ja vähemmän kokonaisuuksiin ja ihmisryhmiin. Tämä itseensä uudelleen keskittyminen on tuonut entistä suuremman lajikirjon saatavilla. Tämä kehitys on tuonut Suomeenkin saataville melkoisen valikoiman taistelulajeja harrastettavaksi ja jopa kilpailulajiksi. Kuka esimerkiksi olisi muutamia vuosia sitten voinut ajatella, että Suomessa voisi lyödä vetoa suomalaisesta häkkitaistelijasta, jolla olisi ottelu New Yorkissa paikallista ammattilaista vastaan? Veikkaisimme, että varsin harvalla olisi tullut tuo mahdollisuus edes mieleen.

Myös netin levinneisyys uusille alueille kuten Afrikkaan lisää kiinnostusta myös näitä uusia lajeja kohtaan. Kylläkin Afrikan kehitys tuo haasteita kaikille aloille paikallisten ihmisten vähitellen nähdessä sen tavarapaljouden mitä muualla maailmassa on, ja vaikka elämä on heillä tähän asti ollut riittävää puutteen keskellä, on inhimillistä haluta sitä mitä muillakin on. Siksi myös taistelulajien vetokohteet ovat löytäneet Suomen, ja kokonaisnäkyvyydessä iso merkitys on ollut myös lajin kirkkaimman tähden esityksillä, eli Makwan Amirkhani, joka on otellut nyt muutamia kertoja ammattilaisena Ultimate Fighting Championship -organisaation kautta höyhensarjassa.

Vanhat tutut lajit kuten karate, paini, aikido, taekwondo, ju-jutsu ovat saaneet menneinä vuosina paljon uusia lajeja seurakseen. Suomen kamppailulajilistauksessa on yli 50 eri lajia.

Pelattavat kohteet

Vapaaotteluista mitä Makwanin ottelutkin ovat, on tullut nopealla aikavälillä yksi maailman seuratuimmista urheilulajeista ja samalla yksi pelatuimmista. Vaikka koko modernilaji sai alkunsa vasta 90-luvulla on suuri kiitos nykyiselle UFC organisaatiolle, että laji on noussut suuren yleisön tietoisuuteen ja sitä kautta siitä edelleen esimerkiksi Suomen televisioon ja suomalaisten vedonlyöjien saataville. Eikä mikään ihme, sillä onhan laji kaikessa brutaaliudessaan viihdyttävä. Ottelumuotona vedonlyönnissä on voittajaveto, eli pelaajat lyövät vetoa, kuka voittaa ottelun. Joissakin tapauksissa voi olla kuten nyrkkeilyssä, että voi pelata erikseen erää, missä vaiheessa tapahtuu KO eli knockout eli tyrmäys.

Ketä sitten pitäisi panostaa voittajaksi? Kyllä kamppailulajeissa on sama kuin muissakin otteluissa, eli pelaajan pitäisi tietää kamppailijoista. Mikä heidän kuntonsa on, onko loukkaantumisia, miten edelliset ottelut ovat menneet. Onko toinen vastustaja uusi ja tuntematon, mistä lajista hän on tulossa, sopiiko hänen tyylinsä ennakkosuosikkia vastaan? Monet pelaavat aina ennakkosuosikkia ja tässäkin lajissa tietämällä ja tekemällä taustatyön kunnolla ja analyyttisesti on mahdollista päästä voitoille. Koskaan ei pitäisi vetoja asettaessa tehdä sitä tunteella, vaan perustaa panostus analysoituun tietoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *