Kamppailulajien suosio kasvaa

Kamppailulajien suosio on kasvanut maailmalla hurjaa vauhtia. Myös Suomessa harrastajamäärät ja lajien näkyvyys on lisääntynyt. Kaikki eivät kuitenkaan ole iloisia nykysuuntauksesta ja jotkut jopa kyseenalaistavat kamppailulajien soveltuvuuden lasten liikunnaksi.

Uusia lajeja Suomeen

Judo ja karate olivat pitkään ainoat ”eksoottisemmat” kamppailulajit, joita harrastettiin Suomessa ja joista Matti Meikäläinenkin tiesi jotain. Globalisoituva maailma toi kuitenkin uusia tuulia muilta mantereilta ja pikku hiljaa liikuntasaleissa ja urheiluhalleilla alettiin hikoilemaan aivan uusien lajien innoittamina. Taekwondo, capoeira, jujutsu ja vapaaottelu alkoivat saamaan jalansijaa Suomesta ja ihmiset kiinnostuivat uusista näyttävistä lajeista.

Nyt vuosikymmeniä myöhemmin voidaan sanoa, että lajit ovat tulleet myös pohjolaan jäädäkseen. YLE uutisoikin muutama vuosi takaperin lajien suuresta kasvusta kotimaassa. Lähes kaikista suurista kaupungeista löytyykin nykyään useita eri seuroja, jotka tarjoavat tasokasta valmennusta lajista kiinnostuneille ihmisille.

Harrastuksesta ammatti

Erilaisten kamppailulajien kasvu Suomessa on johtanut siihen, että lajista on kehittynyt joillekin jopa ammatti. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vapaaottelua. Laji on noussut hurjaa vauhtia yhdeksi nuorison seuratuimmaksi lajiksi. Mistä lajin suosio johtuu?

Yksi merkittävimmistä syistä vapaaottelun suosioon maailmalla on se, että laji on näyttävä ja mediaseksikäs. Jos laji on näyttävä, se vetää usein myös puoleensa sponsoreita. Sponsorit puolestaan tuovat lajille rahaa ja näkyvyyttä. Esimerkiksi monet vedonlyöntifirmat ovat lähteneet isosti mukaan vapaaottelubisnekseen. Suomennetticasino on listannut sivustoja, joissa eri ottelutapahtumista pystyy lyömään vetoa. Tämän lisäksi esimerkiksi Rizk on ottanut lähettilääkseen Suomen kirkkaimman vapaaottelutähden Makwan Amirkhanin. Vedonlyöntitoimistot myös sponsoroivat tapahtumia isolla rahalla ja saavat tätä kautta näkyvyyttä. Kaikki siis hyötyvät.

Vapaaottelun isoimmilla tähdillä on tärkeä osa lajin suosiossa. Siinä missä Teemu Selänne on aina edustava ja korrekti sanomisissaan, niin UFC-tähti Conor McGregor puolestaan pyrkii olemaan aina viihdyttävä ja herättämään mielipiteitä. Myös Makwan Amirkhani kerää mediahuomiota näyttävän ulkonäkönsä ja terävien kannanottojensa vuoksi.

Vaikka vapaaottelu on todella näyttävä laji, on se myös melko yksinkertainen. Säännöt ovat nopeasti sisäistettävissä ja lajin aloittaminen on helppoa, sen katsomisesta puhumattakaan. Kuka ei pitäisi muodokkaiden kehätyttöjen ja jumalaisilla vartaloilla varustettujen urheilijoiden katsomisesta?

Eikö mikään kelpaa?

Suomessa ollaan pitkään yritetty keksiä miten lapset saataisiin pois videopelien äärestä harrastamaan liikuntaa. Myös kakkostyypin diabetes on muodostunut todelliseksi kansansairaudeksi ja liikalihavuus piinaa eri ikäisiä ihmisiä.

Uudet monipuoliset kamppailulajit ovat kuitenkin saaneet monet ihmiset innostumaan liikunnasta ja valoa tunnelin päässä on nähtävissä. Erilaiset kamppailulajit ovat loistava harrastus monessakin mielessä. Ensinnäkin lajien aloittaminen ei useasti vaadi muuta kuin shortsit, t-paidan ja aimo annoksen intoa. Lajit eivät myöskään ole alttiita säänvaihteluille ja treenata voi vuoden ympäri. Vaikka valtaosassa kamppailulajeja kilpaillaan yksilöinä, tapahtuu harjoittelu silti ryhmässä. Sosiaalinen elämäkin siis vilkastuu, kun tietokoneen vaihtaa tatamiin.

Miten ihmeessä joku voisi valittaa kamppailulajien suosion kasvusta? Valitettavasti aina löytyy ihmisiä, ketkä katsovat asioita hieman eri vinkkelistä ja etsivät valittamisen aiheita. Jotkut mielipiteistä ovat hyvin perustelutuja, mutta useimmat eivät.

Joidenkin ihmisten mielestä ei ole soveliasta opettaa lapselle lajia, jossa tavoitteena on fyysisesti vahingoittaa toista osapuolta. Jotkut ovat puhuneet myös fyysisen koskemattomuuden puolesta, jos lajin harrastaja ei saa valita ketä vastaan hän ottelee. ”Ei ole soveliasta, että poika ja tyttö kierivät tatamilla yhdessä”

Sinänsä mielipiteet ovat täysin ymmärrettäviä ja asiallisia, mutta usein tämänkaltaisia mielipiteitä laukovat ihmiset eivät ole kertaakaan käyneet katsomassa oikean kamppailulajiseuran harjoituksia.

Monien seurojen harjoituksissa on useita valmentajia paikalla opastamassa nuoria lajeihin. Tavoitteena on opetella erilaisia tekniikoita joilla toisen ottelijan pystyy voittamaan. Yksi näistä tekniikoista on myös suojautuminen. Useasti ottelun voittaa se ottelija, joka on taitavampi, fyysisempi ja ennenkaikkea fiksumpi. Jos pää ei ole kunnossa tulee raja vastaan hyvin nopeasti.

Jos vertaa esimerkiksi nyrkkeilyä ja jääkiekkoa, tuntuu nyrkkeily paljon rehdimmältä lajilta. Siinä on tavoitteena kerätä pisteitä vastustajaa enemmän. Molemmat osapuolet tietävät mistä on kyse ja ylilyönnit ovat äärimmäisen harvinaisia. Sen sijaan jääkiekossa tapahtuu erilaisia ylilyöntejä harvasen päivä. Vaikka tappaleminen ei millään tavalla liity lajiin tai tuo joukkueelle lisää maaleja, niin silti sitä jollain tavalla ihannoidaan kiekkopiireissä. Onko lapsen siis parempi olla nyrkkeilykehässä missä on hänen lisäkseen yksi vastustaja ja tuomari vai jääkiekkokaukalossa, missä itsehillinnän menettänyt vastustaja voi hyökätä kimppuusi kun sitä vähiten odotat?

Ihmisten ja etenkin lasten liikunnan lisääminen on tärkeää kaikkien kannalta. Olisikin viisasta, jos uusiin lajeihin ja ilmiöihin suhtauduttaisiin avoimin mielin. Älä siis tukahduta nuoren intoa uutta lajia kohtaan. Fakta on nimittäin se, että joku tulee löytämään kamppailulajeista itselleen uuden tavan harrastaa liikuntaa ja jotkut jopa ammatin.

Samanlaista luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *