Kamppailuharrastuksen aloittaminen

Haluaisitko harrastaa liikuntaa, mutta et ole vielä täysin varma, minkä lajin valitset? Liikunnallisia lajeja on paljon ja niiden harrastaminen tuo paljon hyötyjä kenelle tahansa. Ja jos vedonlyönti lajeista kiinnostaa, on hyvä tietää, että uudet kasinot 2021 sisällyttävät yhä useammin kamppailulajeja valikoimiinsa. Katsotaan kuitenkin tällä kertaa itse kamppailulajien harrastamista ja kerrotaan uhkapelaamisesta toisessa artikkelissa.

Suosittelemme kamppailulajin harkitsemista, sillä ne tarjoavat harrastajalleen monipuolisesti kaikkea – parempaa kuntoa, hauskanpitoa, mielenvahvuutta ja itsevarmuutta. Harrastus tuo lapsen ja aikuisenkin elämään rutiinia, jota me itse asiassa tarvitsemme. Kamppailulajit voivat kuulostaa väkivaltaiselta harrastukselta, mutta itseasiassa harrastuksen parissa ei ole tarkoituksena satuttaa kanssaharrastajia. Kamppailuharrastuksessa pidetään huolta, että kaikki viihtyvät.

Kamppailuharrastuksen voi aloittaa jo hyvin nuorena

Mikäs sen parempi aika aloittaa uusi harrastus kuin pienenä. Lapsi oppii asioita hyvin nopeasti ja kamppailuharrastus opettaa lapselle paljon positiivisia asioita, joista on hyötyä myös tulevaisuudessa. Liikunta on hyväksi kaikille, mutta kamppailulajit tarjoavat liikkumisen lisäksi paljon muutakin.

Kamppailulaji saattaa aluksi mietityttää lasten vanhempia. Kysymykset, kuten ”tarvitseeko lapseni lihasvoimaa?”, ”mitä jos lapseni ei viihdy harrastuksessa?” tai ”mitä jos laji tuntuu liian rankalta?” saattavat pyöriä mielessä, mutta nämä huolet ova pääosin turhaa. Silloin, kun laji aloitetaan turvallisesti virallisen seuran kautta, ammattitaitoisen opettajan ohjaamana, harrastus tapahtuu lapsen ehdoilla.

Kamppailulajeissa kunto kehittyy ja taidot karttuvat, mutta on hyvin tärkeää, että lajissa kuin lajissa edetään täysin lapsen ehdoilla. Lapsi ei voi siirtyä seuraavaan vaiheeseen ennen kuin edellinen vaihe on täysin sisäistetty ja lapsi tuntuu olevan valmis eteenpäin. Se, että lapsella on hauskaa harrastuksensa parissa, on ehdottomasti tärkein asia ja koko harrastuksen kulmakivi.

Moni seura ilmoittaa jo verkkosivuillaan käytännöistä lasten kanssa ja seuroilta voi myös kysyä, mikäli jokin asia askarruttaa. Kamppailulajit ovat pääosin hyvä valinta lapsen harrastukseksi, sillä se kehittää kunnon lisäksi myös itsetuntoa. Lapsi kokee lajien parissa onnistumisia ja saa sitä kautta varmuutta. On myös hauskaa otella harrastuskavereitaan vastaan ja lajien parissa voidaan solmia myös ystävyyksiä.

Vanhempien kannattaa mahdollisuuksien mukaan seurata lastensa harrastusta. Se vahvistaa vanhempien ja lapsen välistä suhdetta ja mikäs sen hauskempaa kuin näyttää osaamisensa omille läheisilleen? Lisäksi pääset näkemään lapsen ilon harrastuksen parissa ja toisaalta mahdollisesti myös sen, jos lapsi ei viihdy harrastuksessa. Viihtyvyys on lapsen kannalta hyvin tärkeää.

Voiko lajin aloittaa vielä vanhana?

Tottakai. Lajin voi aloittaa milloin tahansa, omaa kehoa kuunnellen. Jos tuntuu, että keho on rapakunnossa, ei haittaa. Kamppailuseurat ottavat kyllä huomioon erilaiset kuntotasot ja ikäluokan, joten itseään ei tarvitse lähteä lajeissa satuttamaan. Kaikki voivat aloittaa jonkin kamppailulajin ja edetä omaan tahtiin. Kamppailulajeissa ketään ei katsota kieroon, kuten on tässä artikkelissamme todettukin.

Jos sinua mietityttää, tarvitseeko lajeissa sitten kilpailla, vastaus on ei, ellet itse halua. Kamppailulajeja voidaan harrastaa omaksi iloksi, itsepuolustuksen harjoitteluksi tai kilpailutarkoituksessa. Voit siis lähteä harrastukseen mukaan tarkoituksenasi löytää uusi harrastus, saada tekemistä tai kohottaaksesi kuntoasi.

Alueesi seuroilta voi kysyä lajisuosituksia oman terveydentilasi perusteella. Mikäli olet perusterve ja esimerkiksi selkäsi on kunnossa, ei rajoituksia periaatteessa ole. Jos sinulla on terveysvaivoja, voit silti aloittaa sinulle sopivan lajin. Kannattaa aina kuitenkin kysyä lääkärin mielipide ennen lajin aloittamista. Parhaimmassa tapauksessa saat vetreytettyä kehoasi ja mieltäsi, mutta pahimmassa tapauksessa voit satuttaa itsesi. Oman kehon kuunteleminen on hyvin tärkeää.

Mistä löydän kamppailuseuroja?

Eri seuroja löytyy Internetistä googlettamalla. Tai niiden ilmoituksia voi löytää oman kuntasi harrastusmahdollisuuksia ilmoittavista ilmoituksista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset lehtiset tai mainokset, joita jaetaan kotitalouksiin.

Voit etsiä Internetistä alueesi seuroja, vertailla niiden lajeja sekä lukea lajikuvauksia. Ohjaajilta voi kysyä tarvittaessa lisää tietoa. Verkkosivuilla on ilmoitettu, minkäikäisille harrastus sopii. Jos haluat lukea eri kamppailulajeista ja tutkia Suomen mahdollisuuksia, käy katsomassa eri kamppailulajeja tästä linkistä.

Jotkut seurat tarjoavat ensimmäisen käyntikerran ilmaiseksi. Tämä mahdollistaa lajin kokeilemisen ilman maksua. Saat hyvän kuvan harrastuksesta ja näet mahdolliset tulevat harrastuskaverisi. Sinun ei tarvitse tietää lajista kaikkea etukäteen eikä sinun tarvitse aloittaa lajia tyhjästä. Voit aloittaa uuden harrastuksen parissa kokeilukerran jälkeen. Lajin kokeilu on todella hyödyllinen silloin, kun et ole täysin varma, mihin maksulliseen harrastukseen sinun kannattaisi itsesi ilmoittaa.

Kuten tässä artikkelissa totesimme, kuuntele kehoasi. Kamppailulajeja on laidasta laitaan. Niiden rasittavuus ja muut tekijät vaihtelevat hyvin paljon. Myös liikkeissä on todella paljon eroja. Toisinaan voi olla, että lajissa käytetään paljon käsiä ja jalkoja iskuihin ja potkuihin, mutta joissain lajeissa potkuja ei ole laisinkaan. Tämä on hyvä tietää silloin, kun tunnet kehosi ja tiedät, etteivät potkuliikkeet sovi sinulle. Loydät varmasti sopivan kamppailulajin juuri sinulle. Suosittelemme ainakin kokeilemaan jotain kamppailulajia, edes kerran, sillä kokeilemalla lajeja et varmasti menetä mitään.

 

Vastaa