Kaiken maailman upeat kamppailulajit

Maailmaan mahtuu useita eri kamppailulajeja. Erään laskentatavan mukaan niitä on vajaa 200 erilaista kamppailulajia. Osa niistä on hyvinkin tuttuja ja niistä muodostuu helposti mielikuva jo lapsena. Tällaisia ovat esimerkiksi karate, jujutsu ja taekwondo. Suomessa voi harrastaa lähes sataa erilaista kamppailulajia.  Osa lajeista on siis hyvinkin tunnettuja, kun taas osa on tavalliselle tallaajalla melko tuntemattomia. Kamppailulajeja tulee maapallon kaikista kolkista. Vaikka niistä tulee Aasian suunnalta eli Kiinasta, Japanista tai Koreasta, niin osa tulee myös muista pallomme maanosista.

 

Kamppailulajeja harrastetaan hieman karrikoiden viidessä eri maanosassa. Niiden suosio on ollut nousussa jo vuosien ajan. Lisäksi tämä harrastusmuoto on myös hyvä henkisesti itsetunnon nostattajana kuin myös fyysisen kunnon kohottaja. Kamppailulajeista saa muiden edellä mainittujen hyötyjen lisäksi äärimmäistä nautintoa ja rutkasti jännitystä – samanlaista, jota mahdollisesti nettikasino tarjoaa.  Eri tyyppisiä kamppailulajeja on siis paljon tarjolla vaikka niissä esiintyy toki myös paljon päällekkäisyyksiä. Näillä erilaisilla kamppailulajeilla on aivan oma uniikki lähestymistapansa kamppailla.

 

Kamppailulajeja voidaan jaotella ja luokitella monella eri tapaa, kuten esimerkiksi iän,  alkuperän perusteella sekä onko kyse perinteisestä vai modernista lajista. Lisäksi erotteluun sisältyy sellaisia asioita, kuten kuuluvatko ne itsepuolustukseen, kamppailuun vai kenties taistelulajiin tyylisuuntien mukaan. Käymme läpi tässä artikkelissa lajien ryhmittelyn kuuden eri lajiluokille ominaisen lähestymistavan perusteella.

Iskuihin perustuvat tai pystytaistelutyylit

Tässä kamppailulajimuodossa tyylit ja tekniikat perustuvat itsensä puolustamiseen seisaaltaan käyttämällä esimerkiksi erilaisia blokkeja, potkuja tai lyöntejä. Lajin sisäinen näkökulma ja tyyli sekä alatyyli riippuvat ohjaavasta opettajasta. Esimerkiksi karatessa on noin 100 eri tunnettua tyylisuuntaa. Monissa pysty taistelulajeissa on mukana muita kamppailujen komponentteja. Jotkin lajeista ovat hyvin näyttäviä, esimerkiksi brasilialaisessa capoeirassa voi nähdä elementtejä esittävästä tanssitaiteesta ja akrobatiasta. Samoin karate on yhtä lailla myös taiteellisen näköistä. Tämän luokan edustajia ovat muun muassa seuraavat tyypit: capoeira, karate, krav maga, kung fu sekä muay thai.

Lukko- tai mattotaistelutekniikat

Lukko- ja mattotaistelusuuntauksessa opetetaan sellaisia tekijöitä, kuinka vastustaja saadaan maihin niin, että kamppailija saavuttaa totaalisen dominanssin esimerkiksi otteella. Lisäksi saavutettu asema on pidettävä taistelun loppuun asti. Kyseisissä kamppailulajeissa korostuvat niin vastustajan horjuttaminen kuin oman sekä vastustajan tasapainon hallinta. Näissä lajeissa yleisesti käytettyjä tekniikoita ovat muiden muassa sidonnat, hallintaotteet ja nivellukot. Sellaisia kamppailulajeja, joissa käytetään hallintaotteita, ovat esimerkiksi brasilialainen jujutsu, luta livre, jujutsu, sumo sekä paini.

Heittoihin perustuvat sekä vastustajan mattoon vientiin perustuvat tyylit

Heittoihin perustuvat ja vastustajan mattoon vientiin perustuvat kamppailulajit alkavat aina seisoma-asennosta. Ainoa tapa saada vietyä kamppailu matolle on käyttää erilaisia mattoon vientitekniikoita tai heittää vastustaja konkreettisesti maahan. Myös jo edellä mainituissa otteisiin perustuvissa tyyleissä käytetään heittoja ja vastustajan viemistä mattoon. Judo on näistä heittolajeista ehkä tunnetuin ja esimerkiksi judossa heitot on jaoteltu viiteen ryhmään: Jalkaheitot, lonkkaheitot, käsiheitot, uhrautumisheitot kyljelleen ja uhrautumisheitot selälleen. 

 

Kyseisiä tekniikoita käytetään muun muassa seuraavissa lajeissa: judo, akido, hapkido sekä Shuai jiao.

Taisteluaseisiin perustuvat tyylit

Monissa jo aiemmin mainituissa lajeissa käytetään taisteluaseita yhdessä tekniikoiden kanssa tai niiden lisänä. Esimerkiksi Goju-ryu -karatessa harjoittelijat käyttävät bokkenia eli puista miekkaa. Näiden ohella on kuitenkin myös kamppailulajeja, joissa tekniikat ja tyylit rakentuvat pelkästään aseen ympärille. Kendo on miekkailuun perustuva kamppailulaji, kun taas iaido on puolestaan miekan käyttötaitoon. Molemmat näistä lajeista ovat peräisin Japanista. Kyseisen kaltaisia pelkästään aseisiin perustuvia lajeja ovat esimerkiksi kendon ja iaidon lisäksi Kali.

Asentoihin ja liikkeeseen perustuvat sekä meditatiiviset tyylit

Näiden kamppailulajien ideologia perustuu enemmän erilaisiin hengitystekniikoihin, fyysisestä kunnosta sekä muusta vastaavasta lajien henkisestä harjoittelusta kuin itse taistelusta sinänsä. Kuitenkin nämä lajit ovat yhtä lailla kamppailulajeja jo muiden edellä mainittujen ohella.Esimerkiksi taiji tunnetaan terveyttä edistävänä liikuntana. Taijissa on tarkoituksena liikkeen avulla rentouttaa mieli ja keho. Tämän ohella lajissa käytetään kehoa hyvinkin kokonaisvaltaisesti. Baguazhang on puolestaan kiinalainen taistelutyyli, jossa on tiettävästi yhdistelty useita vanhoja taistelulajeja sekä taolaista ympyräkävelyä. Tähän kategoriaan kuuluvat muun muassa Taiji, Baguazhang, Chi Gong -perustaiset tyylit.

Eri lajien fuusiot ja sekalaiset taistelulajit

Monissa kamppailu- ja taistelulajeissa on erotettavissa yhtenäisiä tyylejä ja tekniikoita. Viime vuosina eri lajien yhdistäminen on ollut nousussa. Eräs tunnetuin yhdistelmä on vapaaottelu. Se tarkoittaa yleisnimitystä erilaisin säännöin kilpaileville täyden kontaktin kamppailulajeille. Tunnetuin vapaaotteluiden järjestäjäorganisaatio on UFC eli Ultimate Fighting Championship. Eräs mielenkiintoinen kamppailulaji on Jeet Kune Do, jonka kehittäjänä oli näyttelijä ja taistelulajien ammattilainen Bruce Lee. Hän tutki monia eri lajeja ja loi näistä yhdistelmän, joka ei ollut sidottu tietyn lajin raameihin. Bruce Lee otti vaikutteita muun muassa nyrkkeilystä, miekkailusta, choyleefutista sekä WIng Tsungista. 

 

Hybridimuotoisia taistelulajeja ovat vapaaottelu, ninjutsu, shootfighting ja Jeet Kune Do.

Harvinaisempia taistelulajeja

Erilaisilla jaotteluilla voidaan saada monipuolista kuvaa lajin monipuolisuudesta kirjosta. Kamppailulajien kirjo on valtaisa. Edelleen runsauden joukosta löytyy sellaisia, jotka ovat verraten harvinaisia. Tällaisia ovat muun muassa Suikendo, Bando, Eskrima, Hojojutsu ja Abir.

Suikendo

Suikendo on japanilainen kamppailulaji, joka opettaa samanaikaisesti puolustusta ja hyökkäystä. Lajin filosofiana on “Nyrkki joka virtaa veden lailla”. Tyylissä yhdistyvät taistelu, tanssi sekä joustavuus. 

Bando

Bando on itsepuolustuslaji, joka on aikoinaan kehitetty Burmassa (Myanmar). Lajin puolustavat liikesarjat on muotoiltu eri eläinten liikkeistä – ja ne myös kantavat kyseisten eläinten nimiä. Esimerkiksi ‘härkähyökkäysessä’ on tarkoituksena tulla voimalla ns. puskevaan iskuun, jossa vastustaja pyritään taklaamaan kumoon. Se noudattelee härän liikkeitä hyökkäyksen yhteydessä. Bandossa opetetaan myös kyykäärmeen, pantterin, skorpionin sekä muiden vastaavanlaisten hyökkäävien eläinten iskuja.

Eskrima

Eskrima, joka tunnetaan myös nimillä Arnis tai Kali, on filippiiniläinen kansallisurheilulaji. Lajissa käytetään ja opetetaan monia erilaisia asetekniikoita, kuten veitsiä, keppejä ja tilanteesta riippuvaisia hyötyaseita. Lajissa käytetään lisäksi avoimia tekniikoita, kuten vastustajan aseistariisuntaa, manipulaatiota sekä erilaisia hallintaotteita.  

Hojojutsu

Hojojutsu on kamppailulaji, jossa vastustajaa estetään ja sidotaan käyttämällä köyttä tai esimerkiksi johtoa. Sidontatekniikoita opetetaan nykyisin myös muiden lajien yhteydessä. Kuitenkin esimerkiksi japanilaisten poliisien koulutuksessa sekä jujutsun yhteydessä opetetaan edelleen tällaisia sidontatekniikoita.

Abir

Abir on tiettävästi vanhin kamppailulaji Israelissa. Abir-sana tarkoittaa käännettynä “herrasmiestä”. Lajia on opetettu pääosin juutalaisille ja lajin liikesarjat ovat nimetty myös juutalaisten aakkosten mukaan. Laji opettaa lisäksi heprealaisia harjoitteita, fyysisyyttä sekä henkisyyttä. Lajin pätevyyttä on pitkään kyseenalaistettu, mutta vuonna 2008 Abir pääsi uudestaan sille oikeutettuun asemaan Israelin urheiluvaltuutettujen toimesta.   

 

Eri kamppailulajien kirjo osoittaa, että ne voivat olla paljon muutakin kuin pelkästään oman turvallisuuden parantamista. Toisille nämä lajit edustavat kokonaisvaltaista hyvinvointia, osalle puolestaan kilpamaista urheilua. Oli kyse sitten mistä tahansa tavoitteesta tai tyylistä, näiden lajien harrastaminen tuo varmasti omaan elämään haastetta, henkistä hyvinvointia, itsetunnon sekä itseluottamuksen nousua sekä inhimillistä säännöllisyyttä. Ei ole siis mikään ihme, että monet lapsista joko laitetaan – tai he haluavat oppia kamppailulajeja jo pienestä pitäen. On myös tärkeää huomata se, että kamppailuharrastus voi pysyä mukana läpi elämän.

 

Vastaa