Kamppailulajien verkkoyhteisö

Juoksun A & O


juoksijat
Photographer: Peter Mooney Photo source: Flickr (photo is under creative commons licence https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

Juoksun A & O

Juoksun aloittaminen voi tuntua vaivalloiselta ja siihen on hyvä varustautua kunnon varusteilla ennen harrastuksen aloittamista, sillä huonolaatuiset vaatteet, juoksukengät, juoksuvarusteet ja ruokavalio voivat vaikuttaa negatiivisesti ja viedä innostuksen heti alkuvaiheessa. Syö hyvissä ajoin ennen lenkkiä. Muista myös juoda tarpeeksi. Älä kuitenkaan juo liikaa juuri ennen lähtöä.
 
Ennen harrastuksen aloittamista on hyvä testata oma kunto. Tarkasta terveydentilasi lääkärillä, jos et ole harrastanut liikuntaa säännöllisesti myös aikaisemmin.

Varusteet

Tärkeintä on valita sopivat juoksukengät. Hyvät kengät istuvat mukavasti ja niissä on riittävästi tilaa varpaille. Hyvät juoksukengät ovat riittävän kevyet ja sopivan kokoiset. Liian suuri kenkä ei tue riittävästi jalkaa kun taas liian pieni kenkä puristaa ja aiheuttaa kipua. Addnaturelta löytyy paljon kenkiä erilaisella askelluksella.
 
Juoksuvaatteita ostaessa on hyvä miettiä juoksuolosuhteet. Vaatteiden pitäisi edesauttaa juoksua. Vaatteiden tulisi hengittää, mutta samalla lämmittää sopivasti. Älä pukeudu liian lämpimästi, koska juostessa tulee helposti liian kuuma.

Juoksulenkin kesto

Alkuvaiheessa on hyvä ottaa rauhallisesti. Verryttele lihaksia hieman, mutta älä verryttele liikaa. Kunnon lämmittely ennen lähtöä on tärkeää. Anna keholle aikaa sopeutua rytmiin. Älä aloita heti liian kovaa, vaan anna sykkeen tasautua ja sopeutua juoksurytmiin.
 
Valitse juoksulenkin pituus. Tässä kolme vaihtoehtoa, joita voi muokata oman treeniohjelman mukaisiksi.
 
1. Kevyt lenkki (20-40min). Hölkkää ja kävele reippaasti vuorotellen. Tällainen lenkki vahvistaa peruskuntoa ja parantaa mielialaa.
2. Pitkä lenkki (50-100min) Hölkkää reippaasti ja juokse jaksottain nopeammin. Tällainen lenkki auttaa kalorien poltossa ja kehittää lihaksia.
3. Teholenkki (25-50min) Juokse reippaasti välillä nopeammin ja hitaammin.
 
Muista aloittaa lyhyemmällä lenkillä, vaikka alussa tuntuisikin että jaksaisi juosta kauemminkin. Muista myös pitää huolta nivelistäsi. Valitse mahdollisuuksien mukaan pururata asfaltin sijaan. Suunnittele treeniohjelma hyvin – aseta itselle tavoitteita. Mieti millainen juoksutapa sopii keholllesi parhaiten. Juoksetko mieluummin 10 km hölkkäämällä rennosti vai 5 km hieman reippaammin. Juokse kaverin kanssa. Juoksueura motivoi ja piristää. Lähde juoksulenkille porukalla. Se antaa potkua kun tekee mieli hidastella tai jos laiskotuttaa. Älä ole liian kriittinen itseäsi kohtaan, vaan ota tavoitteet ja haasteet rennosti, koska muuten lähtö voi tuntua vaikealta.

Kirjoita kommentti 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook

Uusimmat keskustelut

  • Kaikki keskustelut
  • Tapahtumat
- Alioppilas
- Antti K

Tilaa uutiskirjeemme

Etupotkijuus

Other Amount: