Judon vyökokeista UFC-vedonlyöntiin
Monissa urheilulajeissa on myös paljon vetoja. Ne sopivat jotenkin hyvin yhteen. Nykyään vanha vedonlyöntitoimisto on kännykällä ja lyödä vetoa vaikka 24 tuntia vuorokaudessa.Tietysti on kansallisia sivustoja ja kun koko maailma on auki, jopa ulkomaisia, joissa voi neuvotella Vedonlyöntibonukset 2022.
Miten lapsuus juontaa aikuisuuteen tässäkin asiassa?
Pari vuosikymmentä, tai muutama vuosikymmen sitten. Ihan oikeasti, voiko olla niin, että pari vuosikymmentä sitten oli 2002? Eli tarkennetaanpas: muutama vuosikymmen sitten eli kultaisella 1980-luvulla minulla oli kaveri, joka ei tullut samoihin harrastusporukoihin kuin me muut. Me skeitattiin, pelattiin futista, laulettiin kuorossa, aerobikattiin, harjoiteltiin Lambadaa ja pelattiin pesistä. Kylmän- ja kuumankestoiset hiihti kesät talvet. Yksi kaveri ei liittynyt joukkoon. Hän meni vanhalle homekoululle monta kertaa viikossa harrastamaan judoa. Se oli vähän erikoista, kun siellä harkoissa ei käynyt meidän tuttavapiiristä ketään muuta. Hän harrasti sitä sinnikkäästi vuosikausia, löysi seurustelukumppaninkin sieltä. Me muut vaihdeltiin lajeja, välillä ei harrastettu mitään eikä ainakaan kilpailtu missään lajissa. Käytiin olemassa ja tekemässä, kun muutkin sinne meni.
Rapakon takaa tuli sopivalla tahdilla elokuvia, joita katsottiin porukalla. Rambot ja Karate Kidit myös katsottiin. Hän katsoi niitä varmaan ymmärtävämmin kuin me muut. Hän kävi vyökokeissa ja me muut aina unohdettiin se vyön väri. Vöiden väreistä ja vaatimuksista perillä oleville tiedoksi: judossa hän jatkoi ruskeaan vyöhön asti. Ja hän on tänä päivänä diplomi-insinööri ja opiskellut kiinan kieltä.
Suomeen on tullut kamppailulajeja pienimuotoisesti jo ennen viime vuosisadan puoliväliä, mutta 1950-luvun paikkeilla Suomeen rantautui lähetystöön judo-opettaja, joka alkoi opettamaan judoa täälläkin. Kiinnostuneita löytyi ja toiminta järjestäytyi, syntyi seuroja ja liitto perustettiin. Judon perässä seurasi karate. Ja karaten jälkeen seuraava ja niin edelleen. Lajeja on valtava määrä ja lajeissa on yhtäläisyyksiä, mutta myös omat hienoutensa kussakin. Suomessa on iso brasilialaisen jujutsun liitto eli BJJ.
Joskus puhutaan itsepuolustuslajeista, taistelulajeista tai kamppailulajeista. Harrastajille erot on varmasti selvät, mutta itse en kannata mitään tiettyä yksittäistä lajia enkä siis ole perehtynyt termistöön tarkasti. Meille tutut perinteiset nyrkkeily ja paini yhdistyy myös näihin lajeihin.
1990-luvulla tapahtuikin meille suomalaiselle vähän käsittämätön juttu: tietoisuuteen nousi lajeja yhdistelevä kamppailumuoto: Mixed Martial Arts, MMA, joka suomennettiin vapaaotteluksi. Nimensä mukaisesti tyyli oli vapaa. Alkuaikoina säännöt olivat niin löyhät, että laji sai valtavasti negatiivista huomiota. Sääntöjä jouduttiin laatimaan ja onneksi niin. Kiellettiin esimerkiksi pureminen. Melkein jouduin sormien välistä katsomaan ensimmäisellä kerralla. Onhan me totuttu, että urheilussa ja kilpailuissa on säännöt ja erikseen luetellaan, mikä kaikki on kiellettyä. Sitten yhtäkkiä tuutista laitetaan tulemaan vapaaottelua! Tämä, joka oli meille uutta, on ollut laji muualla jo yli sata vuotta.
Vapaaottelussa siis lähes kaikki on sallittua. Ja siinä on ihan tuomaritkin valvomassa ja antamassa pisteitä. Sääntöjä muuteltiin aluksi tuon tuostakin, mutta nyt laji on ihan vakiintunut ja sen ympärillä pyörii isot rahat ja paljon julkisuutta.
Tuttu on varmaan nimi UFC eli Ultimate Fighting Championships, se ei ole lajin nimi, vaan suuren kilpailuorganisaation nimi. Tämä UFC on iso juttu. Itselläkin on muutama ottelija, joita seuraan aktiivisesti. Käytiin kerran rapakon takana Tampassa viettämässä viikko kisoissa. Oli mahtavaa, kun meidänkin hotellissa asui kaksi ihan nimekästä ottelijaa (perheineen). Saatiin yhteiskuvia ja juttelivat ihan mukavasti.
Ihan jatkuvasti ei pysty mennä paikan päälle seuraamaan, mutta onneksi näkyy kotoakin.