Harrastuksena karate

Karate on yksi maailman suosituimmista kamppailulajeista ja sitä se on Suomessakin. Suomessa lajin parissa harrastaa jopa 15 000 henkeä. Karate ei ehkä kuulu vedonlyönnin suosikkilajeihin eivätkä pikakasinot 2021 myöskään ole lajista innostuneet, mutta se on siitä huolimatta yksi maailman tärkeimmistä kamppailulajeista. Karate voi olla hyvin hyödyllinen laji harrastajalleen, sillä se tarjoaa fyysisen harrastamisen lisäksi myös henkistä kasvua. Karate on laji, joka sopii kaikille.

Karatesta on olemassa noin sata erilaista tyylisuuntaa, jotka eroavat toisistaan niin harrastajien asentojen sekä harjoittelumenetelmien suhteen. Vaihtelua on myös tyylisuuntien aggressiivisuuden sekä näyttävyyden suhteen. Joihinkin tyylisuuntiin kuuluu tietynlaisten aseiden käyttö, mutta ne eivät kuulu kaikkiin. Jos karate kiinnostaa harrastuksena, lue tästä lyhyt lajin kuvaus sekä hieman itse harrastamisesta ja sen aloittamisesta. Mukana myös vinkki sopivan karateseuran löytämiseksi.

Lajin kuvaus

Karate on ollut alkujaankin itsepuolustukseen tarkoitettu laji. Jos mietitään tämän päivän karatea, sen ominaispiirteisiin kuuluu mm. suoraviivaisuus sekä voimalliset tekniikat, tukevat asennot sekä voimakkaan kimen eli voiman keskittämisen korostus. Shotokan karatessa suositaan enemmän yhtä vahvaa tekniikkaa monen kevyen sijaan.

Karatessa ominaista ovat lyönnit ja potkut. Eri tyylisuuntaukset eroavat toisistaan, mutta esimerkiksi Wadō-ryūn -tyylisuunta sopii parhaiten nopeille ja pienikokoisille harrastajille. Liikkeet ovat pelkistettyjä verrattuna moneen muuhun tyylisuuntaan.

Karateen liittyy myös henkinen kehittyminen. Laji ei ole siis pelkkiä liikkeitä ja kehonhallintaa, vaan harrastus tarjoaa parhaimmillaan myös henkistä kehitystä, joka on todella tärkeää.

Karaten vyöt saattaa olla sinulle tuttuja elokuvsta. Lajiin todellakin kuuluu vyöt ja vyön väri kertoo harrastajan tasosta. Aloittelija aloittaa valkoisella vyöllä ja voi edetä keltaisesta oranssiin, vihreään, siniseen, ruskeaan ja lopulta mustaan vyöhön. Aloituksesta mustaan vyöhön voi viedä ahkeralla ja pitkäjänteisellä harjoittelulla viitisen vuotta. Aika on kuitenkin viitteellinen, sillä eteneminen riippuu täysin karatekasta itsestään. On hyvä muistaa, että eri tyylisuuntien vyöt eivät ole keskenään samoja.

Tietyissä karaten tyylisuunnissa on käytössä erilaisia asetekniikoita. Käytössä voi olla aseita, kuten bō (puinen sauva) ja sai (pistoase). Asetekniikoita opetetaan sen mukaan, kuuluvatko ne karaten tyylisuuntaan.

Karatea harrastettu Suomessa yli 50 vuotta

Karate rantautui Suomeen alunperin vuonna 1967, kun judoka Max Jensen alkoi opettamaan sitä täällä, harjoiteltuaan lajia ensin ulkomailla. Lajin opettelu sai lisäpotkua, kun japanilainen Nobutaka Hosoki tuli Suomeen pitämään viikon mittaisen leirin. Samana vuonna Suomeen saapui Tatsuo Suzuki, joka piti Suomessa karaten kurssin. Kurssin päätteeksi jaettiin Suomen ensimmäiset vyöt. Tästä alkoi karaten historia Suomessa ja ensimmäinen karateseura, Wadokan, perustettiin.

Samainen tyylisuunta, Wado-ryū, on edelleen yksi Suomen suosituimmista karaten tyylisuunnista. Sitä pääsee harrastamaan reilussa parissakymmenessä karateseurassa.

Aloita karate seuran kautta

Karate sopii kaikenikäisille. Aloittajan ei tarvitse omata huippuhyvää kuntoa eikä lajia tarvitse tuntea ennen aloittamista. Laji opitaan tekemällä ja kuntokin paranee harrastuksen parissa. Karate on hyvä harrastus niin nuorille kuin vanhoillekin, sillä se tarjoaa harrastajille paljon.

Kun olet päättänyt aloittaa karaten, voit etsiä sopivaa seuraa Suomen karateliiton sivuilta. Voit etsiä seuraa oman sijaintisi perusteella ja jos haluat, voit rajata haun tietyn ikäisille harrastajille. Jos haluat, voit myös selata kaikkien Suomen seurojen luetteloa ja etsiä sieltä sopivan seuran. Olemme aiemmin kirjoittaneet tietoa Haapajärven karateseurasta.

Käy katsomassa haluamasi seuran nettisivut ja tutki, mitä kaikkea seura tarjoaa. Ota rohkeasti seuraan yhteyttä ja kerro, että haluaisit aloittaa harrastuksen.

Esimerkiksi Espoon Budo Renseissä pääsee harrastamaan Kokusai Shorinji ryu Karatedo -tyylisuunnan karatea. Lajissa pääsee tekemään lukkoja heittoja sekä asetekniikoita. Toki lajiin kuuluu myös lyöntejä ja potkuja. Lajiin kuuluu myös sen henkinen puoli eli monelle laji on todellinen elämäntapa.

Budo Renseissä voi kokeilla lajia ensin kaksi viikkoa, jonka jälkeen voi päättää, haluaako aloittaa harrastuksen seurassa. Lajiapääsee opettelemaan mm. lajin perustajan, soshi Matsuoi Yujin alaisuudessa.

Karaten hyödyt

Karate opettaa harrastajalleen paljon. Se on tietysti tehokas liikuntamuoto, mutta harrastelija kehittyy sen parissa myös henkisesti. Hyödyt ovat siis kokonaisvaltaiset. Karatessa käytetään koko kehoa, joten se on hyvin tehokas laji kohottamaan kuntoa. Rasva palaa tämän tehokkaan harrastuksen parissa.

Jos aloittelijalla on huono kunto, se on aivan yhtä hyvä lähtökohta kuin hyvä kunto. Huono kunto alkaa pikkuhiljaa paranemaan ja harrastaja huomaakin vähitellen kuntonsa olevan koko ajan parempi. Liikunta parantaa muutenkin elämänlaatua ja se tuo iloa ja hauskanpitoa elämään.

Karatea harrastava huomaa varmasti eron itseluottamuksessaan sekä sosiaalisissa taidoissaan. Karatea ei harrasteta yksin, vaan paikalla on muitakin, jotka opettelevat samoja asioita. Karatessa ei suinkaan hyökätä harrastusktovereiden kimppuun, vaan mukana on aina kohteliaisuus ja ystävällisyys. Nämä puolet vaikuttavat suuresti lajia harrastavan henkiseen kasvuun.

Karate sopii erinomaisesti, kun henkilö kaipaisi sosiaalista tekemistä ja ehkäpä myös ystäviäkin. Näitä nimittäin voi saada oman harrastuksen kautta. Hyvää oloa tuottava harrastus yhdistää ja harrastusporukkaan muodostuu nopeastikin hyvä yhteishenki, joka on harrastuksessa tärkeää.

 

Vastaa