Habib Nurmagomedov, vapaaottelun kiistelty legenda

29 voittoa, joista 19 ennen täyttä aikaa ja vain 10 tuomaripisteiden perusteella, nolla tappiota. Tämä on jäämässä vapaaottelun ehkä kaikkien aikojen parhaan ottelijan lopulliseksi saldoksi. Nurmagomedov ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa vain 32-vuotiaana puolustettuaan menestyksekkäästi Ultimate Fighting Championshipin kevytsarjan titteliään Yhdysvaltain Justin Gaethea vastaan lokakuussa 2020 Abu Dhabissa.

Ilmoitus uran lopettamisesta tuli monelle yllätyksenä, mutta Nurmagomedovin värikkääseen uraan nähden, ei tällainen päätös ole lopultakaan niin kovin yllättävä. Uraan on mahtunut paljon hienoja voittoja, mutta myös paljon skandaaleja ja riitoja.

Vapaaottelun ykkössarja UFC viihteenä

Maailma on teknologian myötä pienentynyt ja nykyisin mahdollisuuksia täynnä. Tämä koskee myös vapaa-aikaa. Kaikille on tarjolla viihdettä yllin kyllin. Enää ei tarvitse odottaa vuoden kohokohtana sirkuksen saapumista kaupunkiin tai vääntäytyä isolle kirkolle teatteriin. Huippuluokan viihdettä, esimerkiksi Live Blackjackia, tv-sarjoja tai vaikka sitten sitä sirkusta, on saatavilla netin kautta muutamalla napin painalluksella ja on jo oletus, että tarvittava laite, älypuhelin, löytyy kaikilta taskuista.

Tämä sama pätee urheiluun. Ennen tarvitsi tutkia tv-ohjelmaoppaat janoten live-urheilua edes pariin kertaan viikosta, urheilulajista riippumatta, mutta nykyään on mahdollista tilata haluamansa urheilun mobiililaitteeseensa tai pöytäkoneeseensa. Tähän markkinarakoon on iskenyt UFC, vapaaottelun ykkössarja. Alunperin UFC perustui klassiseen kysymykseen siitä, että kumpi voittaa nyrkkeilijä vai painija.. vai karateka. Eli selvittää, kuinka eri taistelulajien taitajien tekniikat toimivat toisiaan vastaan. Nykyään vapaaottelu on kuitenkin muuttunut täysin omaksi lajikseen ja yhden kamppailulajin osaajilla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä vapaaottelun erikoisottelijoita vastaan. Samassa vapaaottelu on viimeisten vuosikymmenten aikana noussut yhdeksi maailman suosituimmista lajeista ja viimeisen vuosikymmenen aikana Habib Nurmagomedov yhdeksi sen valovoimaisimmista tähdistä.

Nurmagomedovin kilpailu-ura

Dagestanissa Venäjällä syntynyt Nurmagedov aloitti usean muun dagestanilaisen pikkupojan tapaan painimisen jo nuorella iällä. Myöhemmin mukaan ohjelmaan tulivat myös judo ja sambo. Näistä Nurmagomedov onkin Combat Sambon kaksinkertainen maailmanmestari. Varsinainen vapaaottelura alkoi 19-vuotiaana Ukrainassa ja mies ottelikin nopeaan tahtiin ensimmäiset kuusi otteluaan.

Varsinaisesti Nurmagomedovin maine alkoi kasvaa Pro FC -promootiossa. Voitot seurasivat toisiaan ja useimmiten hän otti voiton näyttävästi ja vakuuttavan esityksen jälkeen. Vuoden 2011 aikana nuori Nurmagomedov otteli peräti seitsemän kertaa, voittaen luonnollisesti jokaisen, mutta kaiken lisäksi kaikki ennen täyttä aikaa. Vapaaottelun mahtisarja UFC alkoi kiinnittämään huomiota ylivoimaiseen venäläiseen ja vuoden lopussa mies allekirjoitti ensimmäisen sopimuksen UFC:n kanssa, voittosaldonsa ollessa 16-0.

Kaikkiaan Nurmagomedovin UFC-ura kattoi 13 ottelua. Vuonna 2018 hän nousi vihdoin kevytsarjan maailmanmestariksi voittamalla Yhdysvaltain Al Iaquintan pisteillä ja puolusti titteliään menestyksekkäästi kolmeen otteeseen ennen uransa lopettamista. Näihin kuului myös lajin tunnetuimpiin nimiin kuuluvan Conor McGregorin kukistaminen luovutuksella.

Ristiriitainen persoona

Dagestanissa Nurmagomedov on juhlittu sankari, mutta varsinkin kiista McGregorin kanssa levisi ikävästi itse otteluiden ulkopuolelle. Hän joutui ystävineen kahnaukseen McGregorin joukkuetoverina tunnetun Lobovin kanssa vuonna 2018 ja tästä McGregor ei pitänyt vaan kostona heitti tavaroita Nurmagomedovin bussin ikkunasta lävitse sen ajaessa ohitse. Kaksi Nurmagomedovin kollegaa loukkaantui tässä tilanteessa ja venäläinen puolestaan vannoi kostoa.

Koston aika tuli puoli vuotta myöhemmin, kun kaksikon ottelun jälkeen Nurmagomedovin yritti hyökätä McGregorin kulmamiehen kimppuun. Samaan aikaan McGregorin ja Nurmagomedovin Abubakar-serkun välillä alkoi nyrkkitappelu, johon liittyivät pian takaapäin myös Nurmagomedovin kulmamiehet.

Kaikki osalliset saivat raskaat taloudelliset sanktiot ja myös ottelukieltoja. 9 kuukauden ottelukiellon saanut Nurmagomedov vannoi, ettei ottelisi Nevadan osavaltiossa enää koskaan.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *