Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Kasvatus

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkijat: Totte, JanneM, Point, Tyttö

Vastaa
tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 623
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 18 kertaa
Tykätty: 31 kertaa

Kasvatus

#766

Viesti tapsaattori » tammi 13, 2019, 17.36

Jos luokassa on sääntö, että pipoa ei käytetä luokassa, koska ulkovaatteet kuuluvat luokan ulkopuolelle, niin en näe mitäön syytä poiketa säännöstä koska sisätiloissa on riittävän lämmintä.
Tarvitaanko yhteisille säännöille aina täydellinen perustelu? Mun mielestä ei. Ne tuo kuitenkin rutiinia ja tiettyä asennoitumista aikaan ja paikkaan. Koulupuku tuli tässä taas mieleen. Ehkä haalarit puukässän tunnille. Miksei sitä huivia nyt voi käyttää sirkkelöidessä -keskustelu jäisi käymättä.

Meillä kotona lapsille on kaikenlaisia sääntöjä jotka voisi helposti kyseenalaistaa, mutta kun niitä on niin tiedän ainakin mitä ne tekee ja heille itselleen on selkeät raamit minkä rajoissa temmeltää.


Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 207
Viestit: 88681
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 505 kertaa
Tykätty: 189 kertaa
Viesti:

Kasvatus

#767

Viesti Mika » tammi 13, 2019, 17.52

[mention]fuusetsu[/mention], jos minä sanon, että kysymyksesi läheisteni hautajaisista on hyvien tapojen vastaista, silloin se minun mielestäni sellainen on. Sinä sitten päätät tai siis päätit jo, miten siihen reagoit. Se oli elävä esimerkki muiden ihmisten kunnioittamisesta ja tapakulttuurista.

Muut kysymyksesi ovat mielestäni olleet otsikon aiheen osalta irrelevantteja, enkä ole niihin siksi vastannut enkä vastaa. Teit samaa täällä. En anna sinun määritellä, millaisten kysymysten kautta tätä keskustelua käydään tai tarkemmin millaisiin kysymyksiin minä vastaan. Valitsen vastattavat kysymykset itse, kuten kaikki muutkin.

Se oma kysymykseni siitä, miten päähineen poistaminen osoittaa kunnioitusta ruokaa kohtaan tarkoitti nimenomaan sitä, että niin on sovittu. Ja siitä on siis lyhyt matka siihen, että joskus voidaan sopia jotakin muuta tai että ainakin tavat muuttuvat. Se, että katar näki joidenkin syövän päähine päässä, ei automaattisesti tarkoita sellaisten henkilöiden suhtautuvan ruokaan epäkunnioittavasti (tosin tuossa tapauksessa ilmeisesti ilmeni muitakin syitä epäillä näiden henkilöiden saamaa kotikasvatusta). Tämä päähineisiin liittyvä tapakulttuuri on muuttunut huomattavan paljon aikojen saatossa, kuten esimerkiksi siitä linkittämästäni artikkelista voi lukea.

Se on ihan sataprosenttisen varma, ettei tapakulttuuria tai varsinkaan lasten kasvatusta koskevassa keskustelussa ole mahdollista saavuttaa täydellistä yksimielisyyttä kaikista teemoista.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 15398
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 398 kertaa
Tykätty: 166 kertaa

Kasvatus

#768

Viesti Lasse Candé » tammi 13, 2019, 18.52

Mika on asian ytimessä tuossa että se kuinka ruokaa kunnioitetaan ottamalla hattu pois päästä taitaa ennen kaikkea liittyä standardiin. Itse en tokikaan koe kunnioittavani tällä ruokaa, vaan hetkeä ja mahdollisesti ihmisiä. Toisekseen koen oloni mukavammaksi.

OT: Ei kirjoittaminen ole aina helppoa ollut. Paradoksaalisesti näkisin että välillä tulee liian pitkiä nimenomaisesti puutteellisen taidon takia. Mutta vasta aikuisiällä olen kirjoittanut sellaista mitä haluan ja sitä kautta sitten sitä pituutta tullut.

Takaisin aiheeseen, mutta pienellä kevennyksellä. Tässä tapajuttuja pari, koskee kiinteästi hattujuonnetta ja on lyhyt.

You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 623
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 18 kertaa
Tykätty: 31 kertaa

Kasvatus

#769

Viesti tapsaattori » tammi 13, 2019, 21.37

Ruokailuun ja tapoihin liittyen: Isovaarillani oli ruokapöydässä tiukka sääntö että siellä ei puhuta ellei ole jotain tärkeää sanottavaa (esim. saisinko lisää / voinko poistua pöydästä). Erityisen töykeänä hän piti nauramista ruokailun aikana. Kylässä kun käytiin niin istuttiin aina hiljaa olohuoneen pöydän ääreen katselemaan vanhoja valokuvia.

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 15398
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 398 kertaa
Tykätty: 166 kertaa

Kasvatus

#770

Viesti Lasse Candé » tammi 13, 2019, 21.45

Yksi yleinen on myös nykyään ettei puhelimia plärätä ruokapöydässä. Ihan hyvä kielto. Pyrin itse tiedostamaan sosiaalisissa tilanteissa puhelimen käytön määrän ja sopivuuden. Omien kavereideni kanssa on luontevampaa käyttää erittäinkin vapaasti, mutta mimmini kavereiden kanssa ei niinkään.

Usein saa kännykkä jäädä taakuun vaikka tekisi mieli kaivaa esiin. Ja usein laitan nopeasti takaisin taskuun. Usein tosin myös venytän sopivan rajoja. Ihmisiä pitää myös aina vähän totuttaa minä-hahmoon ja ottaa vapauksia.

Tuossa vain vähän kasvatuksesta ja enemmän käyttäytymisestä. Ei haitanne, kun kuuluvat tiiviisti yhteen...
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 623
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 18 kertaa
Tykätty: 31 kertaa

Kasvatus

#771

Viesti tapsaattori » tammi 13, 2019, 22.46

Juu, "kasvatus" on topiccina läski kokonaisuus että täällä voi puhua melkein mitä vaan luisumatta pois aiheesta :)

https://www.manclusive.fi/2017/hattuetiketti-eli-milloin-sita-saa-pitaa/

Tuolla manclusiven jutussa on hattuetiketistä tiivistettynä ja koottuna tilanteita, joissa kirjoituksen mukaan tulisi riisua hattu ja tilanteita joissa sen voi pitää päässä. On mainittu juurikin hautajaissaattue, ravintolat sekä asiointi kaupankassan kanssa (tämä kohta hieman yllätti). Jutun on kirjoittanut "Janne" josta ei löydy sen enempää tietoa ja muutenkin kirjoitus on tyyliin ensimmäinen hakutulos joten etiketti voi olla mahdollisesti jotain muutakin. Herrasmiehet tietää paremmin :D

Hautajaisiin liittyy myös liikennekäyttäytyminen ruumisauton ja sen saattueen kohdatessa. Ruumisauton ja saattueen saa siis ohittaa, mutta väliin ei saa puikata niin että saattue katkeaa. Ruumisauton eteen ei saa kiilata törkeästi vaan kunnon väli.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruumisauton-kohtaaminen-liikenteessa-hallitsetko-etiketin/5512720#gs.78e1Gkjg

kojiro
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 84
Lauteille: Toukokuu 2006
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Kasvatus

#772

Viesti kojiro » tammi 14, 2019, 00.04

Toi Sopranosjuttuhan tapahtuu hienommassa ravintolassa missä näyttäis asiakaskunta olevan aika hyvin pukeutunutta. Kyllähän tollanen pistää silmään ihan eri tavalla kuin jossain ruokalassa missä syödään myös verkkareissa ja opiskelijahaalareissa.

Kuvake
Antti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 694
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 41 kertaa

Kasvatus

#773

Viesti Antti » tammi 14, 2019, 11.38

Kohteliaisuuden ja siten sen ulkoisten ilmenemismuotojen eli käytöstapojen tai tapakulttuurin lähtökohta on toisten huomioon ottamisessa, ja näin ollen kyse on väistämättä omien yksilöllisten halujen vastavoimasta eli siitä, että tehdään jotain siksi, kun muut ihmiset sitä jollakin tavalla vaativat. Kuten joku jo taisi todeta, tapakulttuuri (kaikkine ajan kanssa muuttuvine mielivaltaisuuksineenkin) kuuluu yleissivistykseen, joten on kai mielekästä, että siitä lähtökohtaisesti pidetään kiinni yleissivistävissä laitoksissa, koska vain tekemällä oppii. Onhan se varmasti lapsista joskus ikävää, mutta kasvatuksellisesti on ehkä myös hyödyllisempää oppia, että aina ei saa tehdä mitä haluaa, kuin se, että tarpeeksi kitisemällä saa oman tahtonsa läpi.
tapsaattori kirjoitti:
tammi 13, 2019, 22.46
Ruumisauton eteen ei saa kiilata törkeästi vaan kunnon väli.
Poikkeus vahvistaa säännön -periaatteella siis muiden kuin ruumisauton eteen saa kiilata törkeästi ilman kunnon väliä? ;)
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Antti viestistä:
Lasse Candé
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Kari Mäki-Kuutti ja 7 kurkkijaa