Ruokavaliokatsaus

Keskustelua kamppailulajien oheisharjoittelusta, harjoitteluun vaikuttavista terveysongelmista sekä liikuntaravitsemuksesta
Vastaa
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 15503
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 68 kertaa
Viesti:

Omavalmentajan valitseminen

#136

Viesti Andy » touko 9, 2015, 12.24

Kyllähän se näin on. Useimmat ihmiset tosiaan syövät niin huonosti että jokseenkin mikä hyvänsä muutos ruokailutottumuksiin on muutos parempaan päin.
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 10478
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Kalajoki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 17 kertaa

Omavalmentajan valitseminen

#137

Viesti flammee » touko 9, 2015, 13.25

:ot:
Veepee kirjoitti: Vien nyt tätä ketjua entisestään ruokavaliokeskusteluksi, mutta minusta vaikuttaa aika lailla siltä, että useimmat ihmiset, jotka sanovat "söin suositusten mukaan ja oloni oli hirveä kärsin koko ajan" ovat todellisuudessa syöneet aivan päin mäntyä. Se jonkun paleodieetin aloittaminen (ja siinä pysyminen) saa ihmisen OIKEASTI syömään niitä vihanneksia suositusten mukaan ja laittamaan ruokaa itse hyvistä raaka-aineista. Siispä uskon, että suurin osa tällaisten spessu-dieettien aloittajista alkavat ensimmäistä kertaa elämässään syömään sen mukaan, mikä niissä suosituksissa on tärkeää: Enemmän vegeä, vähemmän turhia sokereita.

Suositukset on tehty toimiviksi, useimmat ihmiset eivät vain oikeasti jaksa seurata niitä (kunnes alkavat jollekin dieetille, joka todennäköisesti painottaa samoja asioita kuin ne...). Edut: Ja laittavat sen sitten sen dieetin ansioksi.
Juu, ja on siinä sekin että aika monet dieetit on melko tiukkaan määriteltyjä ja vapaita eineksistä, eli ruoka pitää tehdä itse ja toisaalta siitä lipsuminen on "kiellettyä". Kun vaikkapa ne hiilarit ei kuulu ruokavalioon niin samalla se sulkee pois jotain 90% kaikista tarjolla olevista herkutteluroskaruuista.

Tossa esimerkki just tollasesta vaikkakin toisinpäin, täti väittää olleensa paleoruokavaliolla, mutta veti iltaisin suklaaövereitä ja sitten se on paleon vika että oli huono olo.. Tokikin vikaa näytti olevan ruokavaliossa muutenkin - hiilariton kun toimii aika heikosti pelkillä "hyvillä" rasvoilla eikä ideana ole mennä liian vähillä kaloreillakaan.
http://www.menaiset.fi/artikkeli/sport/ravinto/hyvinvointibloggaaja_kokeili_hiilaritonta_paleodieettia_elaissani_mulla_ei_ole_ollut_yhta_huono_olo" onclick="window.open(this.href);return false;
Muun muassa muusikko Miley Cyruksen ja näyttelijä Uma Thurmanin suosima paleo tarkoittaa dieettiä, jossa jäljitellään kivikautista ruokavaliota. Ruokaympyrästä poistetaan esimerkiksi viljat, maitotuotteet ja sokeri. Ella yhdisti paleoon hiilihydraatittoman ruokavalion eikä syönyt marjoja tai hedelmiäkään, ainoastaan kasviksia, proteiineja ja hyviä rasvoja.
Paleokokeilun aikana Ella kertoo treenanneensa kuusi kertaa viikossa ja kituuttaneensa päivisin liian vähällä kalorimäärällä.
– Iltaisin ahmin suklaaöverit, ja siitä tuli tietysti morkkis, Ella kertoo.
Olo ei muutenkaan ollut hyvä:
– Eläissäni mulla ei ole kyllä ollut yhtä huono olo kehossani. Treenasin kuudesti viikossa mutta silti oli jatkuvasti turvonnut olo, Ella kirjoitti blogissaan.
Tiukan ruokavalion noudattaminen alkoi käydä hermoille. Ruuasta tuli mörkö. Lopulta syyllisyys koski terveellisenäkin pidettyjä ruoka-aineita.
– Ei banaanin syömisestä saisi tulla huono omatunto. Se on ihan sairasta. Ei saa olla liian tiukka itselleen.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 15503
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 68 kertaa
Viesti:

Ruokavaliokatsaus

#138

Viesti Andy » touko 9, 2015, 15.48

Ei tsiisus... :o
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 591
Lauteille: Elokuu 2009
Tykännyt: 10 kertaa
Tykätty: 5 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#139

Viesti halmehe » touko 9, 2015, 18.09

Käyttääkö kukaan Finelin ruokakoria ruokavalion suunnittelun apuna?
Voimaa ei voi olla liikaa, käyttöä...

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 88024
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 243 kertaa
Tykätty: 93 kertaa
Viesti:

Ruokavaliokatsaus

#140

Viesti Mika » kesä 26, 2015, 07.17

Tuo on hyvä muistutus. :peukku:

Sokerista ja rasvasta on havaittu uutta.
Runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävä ruokavalio voi heikentää kognitiivista toimintaa, paljastaa uusi tutkimus.

Tutkimus tehtiin Oregonin yliopistossa ja se julkaistiin Neuroscience-tiedelehdessä.

Tutkimuksen mukaan rasva ja sokeri muuttavat ruuansulatuskanavan bakteerikantaa, mikä yhdistettiin kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen ja muistin heikkenemiseen.
Uusi tieto sokerista ja rasvasta: Vaikuttaa myös näihin kykyihin | Uusi Suomi
http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/83634-uusi-tieto-sokerista-ja-rasvasta-vaikuttaa-myos-naihin-kykyihin" onclick="window.open(this.href);return false;
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 10478
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Kalajoki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 17 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#141

Viesti flammee » elo 25, 2015, 14.26

Ihan niinkuin uutisointi ei olisi aivan tasapuolista...

http://yle.fi/uutiset/tutkimus_vaharasvainen_ruokavalio_laihduttaa_tehokkaammin_kuin_hiilihydraattien_vahentaminen/8227666?ref=leiki-uu" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutkimus: Vähärasvainen ruokavalio laihduttaa tehokkaammin kuin hiilihydraattien vähentäminen
...
Cell Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa 19 liikalihavaa vapaaehtoista kokeili sekä vähärasvaista että vähähiilihydraattista ruokavaliota. Ensiksi he noudattivat tasapainoista noin 2 700 kalorin ruokavaliota viiden päivän ajan, minkä jälkeen kalorimäärää pienennettiin 30 prosenttia joko rasvaa tai hiilihydraatteja vähentämällä. Ruokavaliota seurattiin kuusi päivää. Muutaman viikon tauon jälkeen sama koeasetelma toistettiin toisella ruokavaliolla.
...
Koehenkilöt muuttivat tutkimuksen ajaksi Yhdysvaltain terveysviraston tutkimuskeskukseen, missä heidän syömistään, liikkumistaan ja aineenvaihduntaansa voitiin valvoa tarkasti.

Hiilihydraattien syömisen vähentäminen laski insuliinin eritystä, mikä johti odotetusti rasvanpolton kiihtymiseen. Kuuden päivän jälkeen vähähiilihydraattinen ruokavalio oli pienentänyt vartalon rasvakudosta keskimäärin 245 gramma
...
Kuuden päivän vähärasvainen ruokavalio laihdutti koehenkilöiden vartalorasvasta keskimäärin 463 grammaa.

http://yle.fi/uutiset/kivikauden_ruokavalio_voi_tepsia_metaboliseen_oireyhtymaan/8251218" onclick="window.open(this.href);return false;
Kivikauden ruokavalio voi tepsiä metaboliseen oireyhtymään
...
Verrattuna virallisia ravitsemussuosituksia noudattaviin paleoryhmään satunnaistettujen vyötärön ympärys lyheni, kolesteroli- ja verensokeriarvot paranivat ja verenpaine laski enemmän. Tämä havaittiin puolen vuoden kuluttua tutkimusten alkamisesta.

Tulokset ovat lupaavia ja viittaavat siihen, että paleoruokavaliosta voi olla apua metabolisen oireyhtymän hoidossa. Havaintoihin kannattaa silti suhtautua varoen, sillä paleoruokavalion terveysvaikutuksista on vielä hyvin vähän laadukasta tutkimustietoa. Nyt julkaistuun analyysiin laatukriteerit täyttäviä satunnaistettuja ja sokkoutettuja tutkimuksia löytyi lopulta vain neljä ja niihin oli osallistunut yhteensä 160 henkilöä.
Eli ihan pelletason tutkimus 19 henkilöllä alle viikon ajan ja otsikoidaan että "laihduttaa tehokkaammin" ja sitten toisessa tapauksessa, kun on koehenkilöitä melkeen kymmenen kertaa enemmän ja aikajaksokin on jo järkevällä tasolla niin se sitten vaan "voi tepsiä"..

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 88024
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 243 kertaa
Tykätty: 93 kertaa
Viesti:

Ruokavaliokatsaus

#142

Viesti Mika » elo 25, 2015, 14.30

Voihan näitä tietenkin Mahanpururadallakin käsitellä, mutta mielestäni tuo näkökulma sopisi paremmin Kahvilan puolelle esimerkiksi Median vastuu -aiheeseen.

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 10478
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Kalajoki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 17 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#143

Viesti flammee » elo 25, 2015, 23.21

No enemmänkin siinä oli kaksi aiheeseen liittyvää tutkimusta, joiden saatesanoiksi piti vaan keksiä jotain. :p

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 88024
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 243 kertaa
Tykätty: 93 kertaa
Viesti:

Ruokavaliokatsaus

#144

Viesti Mika » maalis 31, 2016, 09.58

Heh, tätähän minä olen täälläkin sanonut monet kerrat...
Ravitsemuskeskustelussa ihmisten omakohtaiset kokemukset ovat murentamassa tutkijoiden auktoriteettia. Tutkijat voivat kuitenkin saada äänensä paremmin kuuluviin, jos he ottavat huomioon muuttuneen viestintäympäristön, selviää Janne Huovilan väitöstutkimuksesta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 10478
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Kalajoki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 17 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#145

Viesti flammee » touko 20, 2016, 15.48

Ruotsissa on innovoitu - aktiivisuustasolla on vaikutusta siihen että missä suhteessa kannattaa vetää kasviksia ja hiilaria.

Eli selkeämmin ilmaisten, vähemmän liikkuvalle:
20% proteiininlähdettä
50% kasviksia
30% hiilaria

Ja enemmän liikkuvalle
20% proteiininlähdettä
40% kasviksia
40% hiilaria

http://www.iltalehti.fi/elintavat/2016052021595747_el.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Lautasmalli uusiksi Ruotsissa - kaksi vaihtoehtoa
...
Lautasmalli on monelle tuttu ohje terveellisen aterian koostamiseksi. Sen mukaan puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljäsosa lihalla, kalalla tai muulla proteiininlähteellä ja neljäsosa perunalla, pastalla tai riisillä.

Ruotsin elintarvikevirasto on kuitenkin viilannut mallia uusiksi. Virasto suosittelee koostamaan ateriat sen mukaan, kuinka paljon liikkuu. Liikunnallisesti aktiivisemman lautasella hiilihydraattien osuus on suurempi. Passiivisen lautasella taas painottuvat kasvikset, hiilihydraattien määrää karsitaan.

Kummassakin ruotsalaismallissa viidesosa lautasesta täytetään proteiininlähteellä. Lihan tai kalan ohella se voi olla esimerkiksi palkokasveja tai kanamunaa. Paljon liikkuva täyttää loput lautasesta niin, että siinä on yhtä paljon hiilihydraatin lähteitä ja kasviksia. Kumpaakin siis kaksi viidesosaa koko lautasesta.

Vähän liikkuva taas täyttää puolet lautasesta kasviksilla. Niiden ja proteiiniosuuden jälkeen jäävä alue varataan hiilihydraateille. Niissä kannattaa viraston mukaan suosia täysjyväversioita. Passiivisemman lautasella painottuvat kasvikset, koska energiantarve on pienempi.

Elitarvikeviraston mukaan lautasmallin noudattaminen varmistaa hyvän energiatasapainon ja takaa, että ruoasta saa tarvittavat vitamiinit sekä mineraalit.

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 14666
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 194 kertaa
Tykätty: 65 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#146

Viesti Lasse Candé » heinä 12, 2017, 16.37

Kun en oikein aluetta tunne, heitän tähän ketjuun, kun näyttää nopealla silmäyksellä sopivan ihan hyvin...



Urheilijan yleisimmät haasteet ravitsemuksessa
Petteri Lindblad

http://petterilindblad.blogspot.fi/2016/10/urheilijan-yleisimmat-haasteet.html



Lukaisin läpi ja omaan silmääni vaikuttaa sopivan suurpiirteiseltä tekstiltä, joka toisaalta tarjoaa myös ratkaisuehdotuksia. Sellaisena punaisena lankana jutussa kulkee nähtävästi myös se, ettei oikein minkään yliampuminen ole hyvä ratkaisu, vaan pysyttelee vain kohtuudessa (siis usein vähentämisissä), niin hyvä tulee.

Laitan tähän alle jutun otsikot, niin halukkaat voivat käydä lukemassa kokonaisuudessaan. Osiot ovat sopivan lyhyitä ja teksti vaikuttaa hyvältä. Ilmeisesti myös melko asiantunteva bloggaaja.



Haaste nro 1. Ei syödä riittävästi hiilihydraatteja

Haaste nro 2. Syödään vähärasvaisesti

Haaste nro 3. Syödään liian vähän

Haaste nro 4. Urheilija lihoo helposti

Haaste nro 5. Urheilija kärsii vatsavaivoista

Haaste nro 6. Poistetaan "epäterveelliset" elintarvikkeet ruokavaliosta kokonaan

Haaste nro 7. Proteiinia syödään epätasaisesti

Haaste nro 8. Ei nähdä metsää puilta
hänen virtuoosimainen salaman käyttönsä
on hyvin samanlaista kuin
hänen virtuoosimainen patukan käyttönsä


Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 10478
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Kalajoki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 17 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#147

Viesti flammee » elo 30, 2017, 22.26

CBSNews - tää tais olla niitä fake newsejä.. Mutta laitetaan nyt kuitenkin. ;)

https://www.cbsnews.com/news/large-study-suggests-carbs-not-fats-bad-for-you/
Large diet study suggests it's carbs, not fats, that are bad for your health

A large, 18-country study may turn current nutritional thinking on its head.

The new research suggests that it's not the fat in your diet that's raising your risk of premature death, it's too many carbohydrates -- especially the refined, processed kinds of carbs -- that may be the real killer.

The research also found that eating fruits, vegetables and legumes can lower your risk of dying prematurely. But three or four servings a day seemed to be plenty. Any additional servings didn't appear to provide more benefit.

What does all this mean to you? Well, a cheeseburger may be OK to eat, and adding lettuce and tomato to the burger is still good for you, but an excess of white flour burger buns may boost your risk of dying early.

People with a high fat intake -- about 35 percent of their daily diet -- had a 23 percent lower risk of early death and 18 percent lower risk of stroke compared to people who ate less fat, said lead author Mahshid Dehghan. She's an investigator with the Population Health Research Institute at McMaster University in Ontario.

The researchers also noted that a very low intake of saturated fats (below 3 percent of daily diet) was associated with a higher risk of death in the study, compared to diets containing up to 13 percent daily.

At the same time, high-carb diets -- containing an average 77 percent carbohydrates -- were associated with a 28 percent increased risk of death versus low-carb diets, Dehghan said.

"The study showed that contrary to popular belief, increased consumption of dietary fats is associated with a lower risk of death," Dehghan said.

"We found no evidence that below 10 percent of energy by saturated fat is beneficial, and going below 7 percent may even be harmful. Moderate amounts, particularly when accompanied with lower carbohydrate intake, are probably optimal," she said.
...
Current global guidelines recommend that 50 percent to 65 percent of a person's daily calories come from carbohydrates, and less than 10 percent from saturated fats, the researchers said.

Dehghan suggested that "the best diets will include a balance of carbohydrates and fats, approximately 50 to 55 percent carbohydrates and around 35 percent total fat, including both saturated and unsaturated fats."

Jopo
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2214
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Pori
Tykännyt: 0
Tykätty: 3 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#148

Viesti Jopo » elo 30, 2017, 23.24

Ainakin suomalaiset ravitsemussuositukset pyörivät aika tarkkaan noissa arvoissa.
Hiilihydraattien laskennallinen2
saantisuositus on 45–60 % energiansaannista (E%).
Suunnittelussa1
tavoite on 52–53 E%.
Tyydyttyneitä rasvahappoja3
tulisi olla alle 10 E% ja transrasvahappoja mahdollisimman vähän.
Rasvojen laskennallinen4
saantisuositus on 25–40 E%.
Suunnittelussa1
tavoite on 32–33 E%.
pdf linkki, sivu 27
” Liiasta nestetankkauksesta seuraa ainoastaan se, että paska lentää keihästä kauemmaksi.”
Rädyn ohje kaikille urheilijoille

Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12745
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 31 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#149

Viesti MtJ » kesä 10, 2018, 15.46

https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/the-health-benefits-of-granny-smith-apples

Taas yksi huuhaa-juttu, oli mun ajatus kun luin asiasta. No ajattelin kuitenkin, että ei pari omppua pahaa tee... Lisäsin siis granny smithin ruokavalioon, syön ompun joka aamu kun ajan töihin.

Mitä kävi, no paino on 25 vuorokaudessa tippunut 4 kiloa (käyn puntarilla joka aamu). Koitan vieläkin kuvitella kaikkia mahdollisia syitä sille, mutta ainoaksi asiaksi jää edelleen se, että syön 1-3 granny smithiä päivässä. Ruokavalio ei ole muuttunut.

Sanoisin että melko erikoista...
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan MtJ viestistä:
Mika
“All over the place, from the popular culture to the propaganda system, there is constant pressure to make people feel that they are helpless, that the only role they can have is to ratify decisions and to consume.” - Noah Chomsky

tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 520
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 15 kertaa

Ruokavaliokatsaus

#150

Viesti tapsaattori » kesä 10, 2018, 17.09

Mtj: veikkaan ruoansulatukseen ja/tai aineenvaihduntaan liittyviä syitä.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 kurkkija