Oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuva

Viinit

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Valvoja: Valvoja

Vastaa

Mistä maasta parhaat viinit?

Ranska
18
20%
Italia
10
11%
Saksa
2
2%
Espanja
20
22%
Kreikka
0
Ei ääniä
Portugali
3
3%
Yhdysvallat
2
2%
Chile
24
26%
Suomi
3
3%
Muu, mikä?
10
11%
 
Ääniä yhteensä: 92

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 36
Viestit: 5395
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 79 kertaa
Tykätty: 140 kertaa

Viinit

#226

Viesti AlexMachine » marras 4, 2019, 15.44

Sen verran vielä että Espanjalaisen tempranillon kanssa sopii esim Havarti juustot rinnalle, kuten Valion Finladia.
Valpolicella ripasson kanssa esim Pecorinot (Pirkka Pecorino vaikka.)
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.


Atticora
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 731
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 38 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Viinit

#227

Viesti Atticora » marras 4, 2019, 16.41

Kiitos viininmaisteluvinkeistä Alex Machine. Kaikkitietävä ja luultavasti omnipotentti kaverini joskus näköjään harhautti tuosta lasin kääntelystä, että hidas viini olisi niinkuin rasvaista, johtuen (vaikka Chilen) maaperästä tms. Olen silläkin knopilla pullistellut. Onneksi kai lähinnä vaimolle. Enpä tiennyt tai muistanut edes miksi viinä maistatetaan ravintolassa, tuli vähän tyhmä olo. Hyvä sentään ettei ole koskaan tullut mieleen ravintolassa pätemistarkoituksessa viittoa, että vie pois se. Olenhan minä viininmaistelukurssillekin osallistunut, en vain muista siitä juuri muuta kuin liioitellun kurlutuksen - sisäinen pelle Hermanni heräsi ja halusi välttämättä keventää tunnelmaa. Tältä pohjalta on hyvä lähteä harrastamaan vähän vakavammin.
Sivistymättömyydestä huolimatta, punaviini on minusta parasta ruokajuomaa ainakin kaiken raskaamman kanssa, alkaen vaikka pizzasta. Ruoan ja humalluttavan nesteen kanssa läträäminen luo mielikuvia Rooman ylimystön rappiosta. Tärkein siinä on tietty, miten se huuhtoo suun ja maut, erikoinen tapahtuma.

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 36
Viestit: 5395
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 79 kertaa
Tykätty: 140 kertaa

Viinit

#228

Viesti AlexMachine » marras 4, 2019, 17.13

Italialaisethan jakavat Euroopan viininjuojamaihin ja barbaareihin.
Sitä kyllä tissutellaan siellä valtavia määriä mutta ”sivistyneesti niin ettei vierustoveri edes huomaa että lasissa pinta laskee...”. Kun taas me moukat otamme isoja kulauksia ja pyydämme kohta jo uutta lasia, emmekä edes tiedä mistä rypäleistä viini on. Italialaisssa aika harvoin näet lukee mistä rypäleistä, kuuluu ikäänkuin yleis-sivistykseen tietää että jos viini xx alueelta niin se xx rypäleistä. En tiedä minäkään, paitsi Veneton Amaronet ja valpolicellat (sama rypäle muuten pohjana,Corvina noin 70%) ja Piemonten Barolot ja Barbarescot (nebbiolo rypäle).
Amarone ja valpolicellat(classico, superiore) käyttävät tosiaan Corviina pohjana, mutta korjuu aika poikkeaa. Amaronet poimitaan myöhemmin, enemmän sokeria. Amaroneen tulevat rypäleet saavat kuivua viileässä useamman kuukauden, taas lisää sokeria kun neste poistuu ja hillomaisempi rakenne viiniin - sekä enemmän alkoholia kuin perus punaisessa, jopa 16,5%.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 13057
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 72 kertaa
Tykätty: 290 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Viinit

#229

Viesti Kari Aittomäki » marras 5, 2019, 03.03

Eli onko nuo soundierot ainoastaanpelkästään makujuttuja?

Eli onko hyrinässä eroja, onko se kutina nenässä jotenkin ratkaisevasti erilainen.
Mä huomasin spanskeissa että punaviinistä tulee karumpi olo, sopii hienosti illan taittumiseen.
Kun jotain on odotettavissa.

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 36
Viestit: 5395
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 79 kertaa
Tykätty: 140 kertaa

Viinit

#230

Viesti AlexMachine » marras 5, 2019, 07.32

Kari Aittomäki kirjoitti:
marras 5, 2019, 03.03
Eli onko nuo soundierot ainoastaanpelkästään makujuttuja?

Eli onko hyrinässä eroja, onko se kutina nenässä jotenkin ratkaisevasti erilainen.
Mä huomasin spanskeissa että punaviinistä tulee karumpi olo, sopii hienosti illan taittumiseen.
Kun jotain on odotettavissa.
Ei minunkaan hajuaisti ole kovin hyvä, kuten aikaisemmin mainitsinkin, mutta ajan kanssa oppinut (lue paljon viiniä virrannut siltojen alta) tunnistamaan tiettyjä juttuja. Kuten juuri tuon Espanjalaisen tempranillo rypäleen. Siinä on omanlaisensa pippurinen, vähän nahkainen ja melko selkeä tammen tuoku. Tämän olen kaksi kertaa todennut sokkotestissä.
Amarone taas. Jakaa mielipiteitä. Tuoksussa kuivattua viikunaa, tummaa kirsikkaa, suklaata. Saattaa löytyä myös appelsiinin kuorta ja luumua. Mutta tuoksu on jykevä, melkein kuin hengittäisi nestettä, niin paksulle se tuntuu jo nenän kautta. Suutuntuma tulee sitten tätä (niin kuin lähes aina, vaikkei saisi tuoksuja eroteltua, viinin haistelu antaa silti enemmän makuja irti viinistä.)
Amarone tuntuu - minulle - siltä kuin suussa olisi sulatettua suklaata, löysää hilloa, samettia. Uskomattoman pehmeän tuntuista, mutta silti läpi tulee ne voimakkaat aromit. Rautanyrkki samettihanskan sisällä.

Siis joo, nenätuntuma voi silti joskus kertoa yhtä ja maku toista, joskus kevyt tuoksu yllättää ryhdikkäällä maulla, tai voimakas ja hapokas tuoksu onkin ”pyöreä” suussa.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 36
Viestit: 5395
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 79 kertaa
Tykätty: 140 kertaa

Viinit

#231

Viesti AlexMachine » marras 30, 2019, 13.03

Kari Aittomäki kirjoitti:
marras 5, 2019, 03.03
Eli onko nuo soundierot ainoastaanpelkästään makujuttuja?

Eli onko hyrinässä eroja, onko se kutina nenässä jotenkin ratkaisevasti erilainen.
Mä huomasin spanskeissa että punaviinistä tulee karumpi olo, sopii hienosti illan taittumiseen.
Kun jotain on odotettavissa.
Osui silmiin tällainen.
”Ensimmäiset kolme kuukautta: Hajuharjoittelu aloitetaan ruusulla, eukalyptuksella, sitruunalla ja neilikalla.

Neilikkaa saa ruokakaupoista. Sitruunatuoksuun voi käyttää hedelmää tai sitruunaöljyä. Sitruunaöljyä, ruusuvettä tai -öljyä ja eukalyptusöljyä voit ostaa tai tilata apteekeista, etnisistä kaupoista tai luontaistuotekaupoista

1. Haistele jokaista tuoksua 10 sekuntia, pidä 10 sekunnin tauko ja siirry seuraavaan tuoksuun.

2. Kaikkien neljän tuoksun jälkeen toista harjoitus.

3. Tee harjoitus kahdesti päivässä, aamulla ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

4-6 kuukautta. Kolmen kuukauden jälkeen otetaan mukaan neljä uutta tuoksua. Ne voi valita omien mieltymysten mukaan.

Valita voi esimerkiksi tuoksuvia hedelmiä, kuten mandariineja, kuivattuja tai tuoreita yrttimausteita, kuten timjamia, rosmariinia ja salviaa. Sopivia ovat myös maustetut irtoteet, kuten jasmiinitee, vihreä tee ja bergamottitee.

Myös esimerkiksi apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa myytäviä tuoksuöljyjä voi käyttää.

Harjoitukset tehdään samalla tavalla kuin ensimmäiset kolme kuukautta.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim: Hajuharjoittelu – ohje potilaalle”
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 kurkkijaa