Muut kamppailulajit (Systema, Kas-Pin, Capoeira, Krabi Krabong, Savate jne.)

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Budoka-lehdessä ilmestyi vuosituhannen alussa artikkeli "𝔚𝔞𝔫𝔥𝔞𝔱 𝔬𝔱𝔱𝔢𝔢𝔱" (2/2002, s. 8–9), jonka ensimmäinen puolisko käsittelee otsikoitua lajia. Jutun mukaan "Methode Secrete de Lutte Chinoise" on vanha ja salainen kiinalainen itsepuolustusmenetelmä. Artikkeliin on lainattu kuvaus useita ahdistelijoita vastaan käytettävistä "Kung Fu" -otteista:
Kimppuunne on käynyt kaksi ahdistajaa: rikollisia, jotka tahtovat lompakkoanne, lurjuksia, jotka pyrkivät käsiksi tyttöönne tai lättähattuja, jotka vain huvikseen tahtovat hakata Teidät. Paras taktiikka kun he ovat jo ottaneet kiinni käsistänne, on näytellä heikkoa ja voimatonta. Älkää osoittako, että he ovat osuneet "Kung-Fu"-taistelijaan. [...]
Kuva

Kuvat ja teksti on Budokan juttuun lainattu teoksesta Kung-Fu. Méthode secrète de lutte chinoise. Salainen kiinalainen itsepuolustusmenetelmä. Teos on nimiösivun mukaan käännetty ranskan kielestä, minkä voikin otsikosta ja tyylistä päätellä. Nimiösivun takana todetaan, että teoksen jäljentäminen on kielletty ilman "SUOMEN UNILABIN" lupaa. Muita julkaisutietoja ei kirjasta löydy. Kaupparekisterin tietojen mukaan Suomen Unilab Oy:n Y-tunnus on tullut voimaan 21.10.1989, ja sen toiminta on lakannut 15.12.2003. Kansalliskokoelman tietojen mukaan kyseisen kirjan ilmestymisvuosi on kuitenkin jo 1975 ja/tai 1981.

Alkuperäinen tekijä pysyttelee naamion takana:

Kuva
Koska mestari Kung Fu saisi kärsiä ankaran rangaistuksen jos hän näkyisi valokuvassa esittämässä seuraavia kuolettavia otteita, ne on esitetty piirrettyinä kuvina. Mestari "KUNG -FU´n" esittäessä otteita on taiteilija ikuistanut ne yksinkertaisilla kuvilla koettaen joka kohdassa käyttää samaa mallia, jotta ne auttaisivat lukijaa saamaan otteista mahdollisimman yksinkertaisen ja tarkan kuvan.
Kuvien hahmot ovat tosiaan yksinkertaisia, suorastaan rujoja, mutta päät ja kasvot ovat toisinaan paremmin piirrettyjä, ehkä muualta leikattuja, kuten alla olevan kuvan "KUNG -FU" -taistelijalla sekä kolmella konnista, jotka aikovat panna hänet matalaksi:

Kuva

Sisällysluettelosta käyvät ilmi teoksen sisältämät kuolettavat otteet:
- Yhteenveto "KUNG -FU" -otteista .
- JOHDANTO
- "KUNG -FU" -ote no. 1 : Potku polveen
Potku haaroihin
Potku vatsaan & rintaan
Potku kaulaan
- "KUNG -FU" -ote no. 2 : Potku polvella
- "KUNG -FU" -otteet useita ahdistajia vastaan
- "KUNG -FU" -ote no. 3 : Potku taaksepäin
- "KUNG -FU" -otteet maassa ollessa
- "KUNG -FU" -ote no. 4 : Pihdit
- "KUNG -FU" -ote no. 5 : Käsien sitominen
- "KUNG -FU" -ote no. 6 : Kamppaus
- "KUNG -FU" -otteet ampuma -aseella tai pullolla varustettua ahdistajaa vastaan
- "KUNG -FU" -ote no. 7 : Isku kyynärpäällä
- "KUNG -FU" -ote no. 8 : Isku päällä
Alussa oleva yhteenveto esittää taulukkomuodossa "KUNG -FU" -perusotteet. Taulukko pitäisi aina pitää saatavilla ja sen pariin pitäisi palata usein. Viimeisellä sivulla on kaavakuva aroista kohdista, jonka avulla "KUNG -FU" -otteet voidaan suunnata arimpiin ja helpoimmin haavoitettaviin paikkoihin.

Kuolettavien "KUNG -FU"-otteiden turvallinen harjoittelu on tietysti lähes mahdotonta, minkä vuoksi harjoitteluun annetaan seuraavat ohjeet:
Tämän menetelmän eri otteita on vaikeata käytännössä harjoitella, sillä jos seuraatte tarkasti annettuja ohjeita, lopetatte ennen pitkää kaikki ystävyysotteluun hyväntahtoisesti antautuneet ystävänne. Sen sijaan Teidän on harjoiteltava taistelemalla k u v i t e l t u a vastustajaa vastaan. KAIKKI OTTEET ENSIMMÄISESTÄ VIIMEISEEN SAAKKA ON OPITTAVA, SILLÄ ON MAHDOTONTA TIETÄÄ, MILLÄ TAVALLA HYÖKKÄYS TAPAHTUU. Jos osaatte hyvin ulkoa, millä tavoin mitäkin hyökkäystä vastaan on puolustauduttava, toteatte hyökkäyksen sattuessa käyttävänne juuri "KUNG-FU"-otteita. Pitäkää aina mielessänne mitä tekisitte, jos joutuisitte hyökkäyksen kohteeksi. Tällä tavoin reaktionne on ilman muuta "KUNG-FU"n mukainen, jos hyökkäys joskus sattuu.
Johdatus "KUNG -FU´HUN" sisältää myös selostuksen "KUNG -FU":n historiasta:
"KUNG -FU" on kiinalainen itsepuolustusjärjestelmä, jota sen tuhoisien seurausten vuoksi saa käyttää vain oikeutetussa hätävarjeluksessa. Tämän vuosisatoja vanhan menetelmän ovat kehittäneet kiinalaiset puolustautuakseen villin maansa rosvojen toistuvia hyökkäyksiä vastaan. Vanhoista keisarien ajoista nykypäiviin saakka ovat rosvot pitäneet vallassaan huomattavia osia tästä maasta eivätkä tiet ja kadut siellä milloinkaan ole olleet turvallisia. Rauhaarakastavat miehet joutuivat pakosta opettelamaan sellaisia itsepuolustusmenetelmiä, joiden avulla heidän oli mahdollista ei vain puolustautua vaan myös panna vastustajat "matalaksi", niin että he voivat jatkaa ehjin nahoin matkaansa tarvitsematta pelätä ahdistajien pääsevän heti jaloilleen jatkamaan hyökkäystään.

Vuosisatojen aikana on opiskeltu tiibetiläistä taistelutaitoa ja yhdistetty siihen siiamilaista, japanilaista, burmalaista ja malaijilaista tekniikkaa ja liitetty se omaan kiinalaiseen taktiikkaan; näin on syntynyt ainutlaatuinen kiinalainen metodi: kuolettava itsepuolustusjärjestelmä "KUNG-FU".

Niillä rauhan miehillä, joiden oli pakko kehittää tämä tuhoisa menetelmä, ei ollut paljon aikaa harjoitteluun ja kunnon ylläpitämiseen. Niinpä heidän taistelumenetelmänsä piti olla HELPPO ja TEHOKAS. Aikoja sitten he oivalsivat, ettei nyrkistä saa tappoasetta käden käänteessä, ilman tuntikausien päivittäistä harjoitusta. Sitä on harjoitettava jatkuvasti, jotta siihen saisi voimaa ja tarkkuutta.

Sen vuoksi kättä ja nyrkkiä käytetäänkin "KUNG-FU´ssa" vain harvoin. Sen sijaan kiinalaiset keksivät, että jokaisella terveellä ihmisellä on syntymästään saakka hallussaan mainioita salaisia aseita: kyynärpäät, polvet, jalat ja takaraivo. Ne ovat luonnollisia aseita, jotka vaativat vain vähän harjoitusta, jos oppilas täysin hallitsee ne menettelytavat, joilla hän voi niitä tehokkaasti käyttää.
Kyynärpään ylivertaisuudesta nyrkkiin verrattuna todetaan toisaalla seuraavaa:
Jotta nyrkiniskuun voisi koota voimaa, täytyy olla tilaa keskittää tämä voima ja saada se menemään pitkin kättä nyrkkiin saakka [...]. Mutta k y y n ä r p ä ä muodostaa taivutetutn kappaleen, jollaista tiede on jo kauan pitänyt lujimpana. Tinalevy voi olla pehmeä eikä jätä jälkeä, jos sitä käytetään aseena, mutta jos sama levy taivutetaan, se saa kymmenkertaisen lujuuden ja siitä tulee ase. Paperi pysyy huonosti suorassa, mutta taittamalla siitä saa kiinteän, kovan ja lujan. Samoin on käsienne ja jalkojenne laita. Koukistakaa kätenne, niin kyynärpäästänne tulee terävä ja mitä kuolettavin ase.
(Seuraavalla kerralla: ranskankielinen alkuteos!)
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Onko tämä opus mahdollisesti vaikuttanut jonkun potkulaisen kamppailu-uraan?
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit: 1991
Lauteille: Maaliskuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 8 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Paanari »

Hehe, ko. lehtistähän myytiin pikkuilmoituksilla Hymyssä yms. julkaisuissa armoitetulla 1970-luvulla.
Hallussani on yksi kappale, jota ahnaasti selailen.... onhan se "salaista tietoa"
Ei siinä mittään paremmin kun olis piiretty....
Jaska
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Paanari viestistä:
Antti
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE

Raipe
ilmaanpotkija
Viestit: 5
Lauteille: Toukokuu 2017
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Raipe »

Juuri tuon kirjasen voimalla kaverin kanssa treenattiin joskus -70 luvulla 15-16 v. ikäsenä.
Myös Mike Marvellin teos Dynaflex oli käytössä. Perustui isometriseen lihasten jännittämiseen.
Tuloksia piti saada muutamassa kuukaudessa, no ei tullut. Löytyi vielä näköjään netistä!!
https://transformetrics.com/classics/dynaflex
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Raipe viestistä:
Antti

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Mielenkiintoista! Jos niitä vanhoja Hymy-lehtiä joltakulta löytyy, niin näkisin kyllä mielelläni noita ilmoituksia.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Teoksen ranskankielinen versio eroaa suomenkielisestä käännöksestä muutaman merkittävän seikan osalta. Siinä missä suomenkielinen laitos on kooltaan 25 cm × 18 cm, ranskalainen on 27 cm × 21 cm eli hieman isompi. Lisäksi, siinä missä suomenkielinen on niitattu selkätaitoksesta kiinni lukukelpoiseksi lehdeksi, ranskalainen versio on pahvikansion sisällä oleva läjä yksittäisiä irtolehtiä.

Kansion etukansi on sama kuin suomenkielisenkin kansi, takakannessa on kohokuvana ilmeisesti mestari "KUNG -FU":n sinetti sekä (irti leikattavaksi tarkoitettu) kortti, joka todistaa kantajansa osaavan kuolettavia KUNG-FU-tekniikoita puolustukseen ja hyökkäykseen, joita hän kuitenkin käyttää vain pouolustukseen. Sisällysluettelo on viimeisellä eikä ensimmäisellä sivulla kuten suomenkielisessä käännöksessä.

Mainittakoon, että ylempänä siteeratun kohdan "lättähatut" on suomentajan lisäys: alkutekstissä uhrin tahtovat huvikseen hakata (frapper en manière de plaisanterie) ne samat lurjukset (chenapans), jotka pyrkivät käsiksi tyttöön (qui attaquent votre jeune amie).

Ranskankielisessä laitoksessa on enemmän julkaisutietoja: kustantajaksi mainitaan S. P. E. C., osoite 26, Rue Vernet, Pariisi. Kirjan mukana tulleen mainoksen mukaan yhtiö on muuttanut osoitteeseen 14, rue Antoine-Chantin. Netistä löytyy tieto, että ko. osoitteessa toiminut kustantaja SPEC SARL on lopettanut toimintansa 5.4.1989. Mainoksen perusteella kustantamo on julkaissut ranskaksi kaikkea okkultismin ja seksuaalimagian välillä, mikä kiinnostaa "kaikkia, jotka haluavat parantaa elämäänsä".

Kuva
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 17257
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 33 kertaa
Tykätty: 79 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Andy »

Antti kirjoitti:
syys 24, 2020, 19.09
Kansion etukansi on sama kuin suomenkielisenkin kansi, takakannessa on kohokuvana ilmeisesti mestari "KUNG -FU":n sinetti sekä (irti leikattavaksi tarkoitettu) kortti, joka todistaa kantajansa osaavan kuolettavia KUNG-FU-tekniikoita puolustukseen ja hyökkäykseen, joita hän kuitenkin käyttää vain pouolustukseen.
Isävainajani kertoi aikoinaan törmänneensä tällaiseen korttiin. :o :o :o

Isä oli joskus ilmeisesti 1970-luvulla ollut ravintolassa ja hänen ystävällään oli tullut sanaharkkaa tuntemattoman kanssa. Tämä vieras oli sitten kaivanut taskustaan kortin, joka todisti hänen olevan "Kung-Fu" ja kertonut että hän saa käyttää taitojaan vasta näytettyään korttia. Isäni ystävä reagoi tähän tempaisemalla vierasta saman tien turpaan, mihin "Kung-Fu" pötkähti.

Tarina on aina kuulostanut minusta kummalliselta, mutta se on lähes varmasti ollut juuri tämä kortti. :jepa: :jepa: :jepa:
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Andy viestistä:
EizeiAnttiLasse Candé
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Aivan mahtavaa! :D

Jesse on taannoin pintapuolisesti käsitellyt tätä opusta, mutta on hänen jutussaan sentään kuva suomenkielisestä KUNG-FU-jäsenkortista:

Kuva

Kiinnostava on hiukan erikoinen kommentti, että kirja on "written in a mixture of Swedish, Finnish, English and French". Kuvassa näyttäisi olevan auki sama suomenkielinen versio kuin minulla (minulta tosin puuttuu kortti, mutta takakannessa on liimajälki, jossa se on ehkä ollut kiinni), onkohan tuo kiinni oleva sitten ruotsinkielinen käännös tai jotain..?

Linkki Jessen juttuun, josta yllä oleva kuva on peräisin:

Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Tämä lehti-ilmoitus Science and Mechanics -lehden vuoden 1970 helmikuun numerosta näyttäisi myyvän englanninkielistä alkuteosta
(lähde):

Kuva

Mestari "Kung-fun" syitä salata henkilöllisyytensä avataan enemmän kuin itse kirjassa:
Behind the blindfold is the Hon. Master “Kung-Fu.” That’s not his real name, of course. If you were a Kung-Fu expert, you’d recognise his real name at once, if we were to reveal it. But we cannot, for his Chinese fellow Kung-Fu Masters would punish him severely for revealing the deadly maneuvers he has sworn to keep secret.
Huomio kiinnittyy myös tähän:
When CHINESE KUNG-FU arrives in your mail, you turn to page 87 and look at the easy-to-understand photo illustrations. INSTANTLY you see how easily you can turn your opponents attack into a CRIPPLING blow to his chest—a maneuver you can perform in just a few minutes of practice! A few pages later I show you how to escape a deadly strangle-hold quickly and easily by slamming your attacker into the ground!
Kirjassa ei kuitenkaan ole sivua 87 eikä valokuvia (koska mestari "KUNG-FU" voitaisiin tunnistaa niistä), mutta kuvan 87 paikkeilla sisältö kyllä vastaa tuota (isku vastustajan kylkiluihin), ja kolme sivua myöhemmin näytetään, miten kuristusotteella hyökännyt vastustaja saadaan käpristymään maahan kivusta ("groaning at your feet in AGONY, in great pain from your blow and possibly hospitalized with permanent damage").

Ja poliisiviranomaisille tarjotaan paljousalennusta!

Tilauskaavakkeessa on mahdollisuus tilata myös Forbidden Oriental Fighting Arts - Deadly Attack and Defence, jonka ranskankielinen käännös löytyi myös edellä mainitun SPEC:n listalta, ja suomeksi tietenkin Suomen Unilabin julkaisemana.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 17257
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 33 kertaa
Tykätty: 79 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Andy »

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta lisäksi viittaa siihen, että tapaus on nimenomaan sattunut isälleni, eikä hän kertonut nuoruudessaan kuullutta "jollekin" sattunutta juttua omanaan, on se että hän äänsi lajin nimen nimenomaan "kung-fu" tauolla/väliviivalla niin kuin se lukee tuossa kortissa.

Isä kuitenkin asiasta kertoessaan 1990-luvulla tiesi mitä kungfu on ja esim. kungfuelokuvista puhuttiin normaalisti lausumalla kungfu yhtenä sanana. Lisäksi kun hän ei itse esiintynyt tarinassa sankarina tai koviksena vaan silminnäkijänä, lisää se uskottavuutta. Tapaus on ilmeisesti ollut Helsingissä, jossa hän asui tuohon aikaan.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Mieleen tulee ainakin yksi kungfuelokuva, jossa sana äännetään suunnilleen "KUNG -FU", nimittäin Way of the Dragon (1972):

- A man? Only ONE man?
- Ah, but this man knows Chinese Kung-Fu!
- Kung-Fu?


KuvaAinakin ranskankielisessä "KUNG-FU"-jäsenkortissa mainittu auktoriteetti on "National Self Defence Council". Kyseinen taho ja siihen liittyvä nimi Ming C. Lee mainitaan Black Beltin vuoden 1968 marraskuun numerossa julkaistussa lukijakirjeessä, jossa epäillään kyseessä olevan huijaus. Kansallisen itsepuolustuskonsiilin markkinoima kirja vaikuttaisi olevan tässä ketjussa käsitelty opus.
[A] new release in the world of self-defense and the council knows of no other book in print on kung-fu today because until now it has been relatively unknown.
Kuva
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Saman vuoden 1968 joulukuun Black Beltissä ilmestyi Philip J. Raschin arvostelu kirjasta.
It would not be correct to leave the impression that this booklet is entirely worthless. Much of the material it contains does describe standard moves, mostly drawn from karate. These, of course, fo not become effective by reading about them; skill[s] must be attained by long and arduous practice if they are to be useful when needed. As an instructional manual, however, it is both poor in text and illustrations. In spite of the advertising claims, it actually contains no "secrets" that are not better described by standard books which are sold by Martial Arts Supplies. Fortunately, this one isn't.
Kuva
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 1266
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Methode Secrete de Lutte Chinoise

Viesti Antti »

Kuten todettu, mainitsemani suomenkielinen KUNG -FU on ranskankielistä hieman pienempi, mutta kaksi julkaisuvuosilla varustettua painosta ovat vielä pienempiä: teos on painettu koossa 21 cm × 15 cm Karkkilan kirjapaino ky:ssä vuonna 1975 sekä IS-painossa Iisalmella vuonna 1986. Jälkimmäinen vaikuttaa ensisilmäyksellä olevan yksivärinen kopio edellisestä, mikä näkyy verrattessa kummankin osiota, joka käsittelee "KUNG -FU" -OTTEITA REVOLVERILLA TAI RIKOTULLA PULLOLLA VARUSTETTUA AHDISTAJAA VASTAAAN, jossa revolveri ja rikottu pullo on alunperin painettu punaisella:

Kuva
Kuva

Suomenkielinen versio eroaa ranskalaisesta ja amerikkalaisesta lisäksi siinä, että kuvan 140 ahdistajan oikea käsi on painettu punaisella eikä mustalla ja kuvissa 140-142 revolverilla ei ole mustia ääriviivoja. Kyse siis ei vaikuta olevan fotostaattisesta kopiosta. Toisaalta oikeanpuoleisen sivun punaisella painetut pullot ovat samanmuotoisia kuin ranskankielisessä mutta selvästi erimuotoisia kuin amerikkalaisessa. Amerikkalaisessa painoksessa on myös punaisia tuskanviivoja kuvissa 129 ja 130, jotka puuttuvat ranskalaisesta ja suomenkielisestä versiosta!
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Seuraajat

Kuvake
Andy
Kuvake
Antti
Kuvake
Paanari
Raipe