Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Lonkalta ampuminen

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit: 3123
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 315 kertaa
Tykätty: 42 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti Daddy »

Toisaalta eikös yhden käden valmiusote lonkalta mahdollistaa tukikäden käytön esim kohdehenkilön iholta pois pitämiseen tms toimintaan, missä ei ihan vielä tarvise käyttää välttämättä asetta, mutta jotain tarttis kuitenkin jollekin tehrä.
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon
sinappi
etupotkija
Viestit: 2626
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: voimankäyttö
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai
Tykännyt: 20 kertaa
Tykätty: 75 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti sinappi »

Daddy kirjoitti: heinä 6, 2020, 11.21 Toisaalta eikös yhden käden valmiusote lonkalta mahdollistaa tukikäden käytön esim kohdehenkilön iholta pois pitämiseen tms toimintaan, missä ei ihan vielä tarvise käyttää välttämättä asetta, mutta jotain tarttis kuitenkin jollekin tehrä.
Siis jos menet pistoolin kanssa käsiksi henkilöön, pitää ase suojata riistolta, mutta se on taas mielestäni eri juttu.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 18 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti PetriP »

lähinnä on muuttunut se vaatimus että poliisi ei saa ammuskella sivullisia. Sanghaissa oheistappiot oli tuohon aikaan varmaan ihan hyväksyttäviä jos tulikohtuullisessa määrin. Toinen on rikollisliigojen rauhoittuminen. Tuon kuvauksen mukaan liigojen väliset ammunnat oli likipäivittäisiä. Samatane poliisi uhrien määrä oli aivan toista luokkaa. Ja tuossa kirjassa eka harjoite on lonkalta miltei kosketus matkalta mutta sitten tulee se ammunta pidemmälle matkalle ojennetulla kädellä. Mikä on se point shooting varsinaisesti. Point shootingin idea olihyödyntää sitää jos osoitat jota kuta sormella niin osaat tehdä sen varsin luontevasti ilman harjoittelua. Applegatedn kirjassa "kill or get killed" on ensin esitelty tuo osoita suoralla kädellä ja lonkalta ampuninen sitten vaihtoehtoisena tapana. Sitä arvon everstin kirjaa mulla ei oo.

Jolloin kohtuullisella määrällä harjoittelua voidaan ampua sellaisille etäisyyksille kun on tarpeen. Se että miksi koulutuksen piti poliissa nopeaa en tiiä, oisko ollut budjettirajoitteita

Ja tuo moderni valmius asento on varmasti ja hyvä ja parempi. eiköhän noita ole tutkittu aivan tarpeeksi jotta asiat kehittyy.

Se minkä uskon yhä olevan totta jos joutuu yllätetyksi ihminen menee kyyryyn ja täysin vaiston varaisesti heittää vähintään toisen käden jonkun matkaa sivulle stabiloidakseen. vaikka olis miten koulutettu. vasta kun analyysikone on hetken hyrrännyt toiminta voi palata harjoiteltuun.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit: 5879
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 62 kertaa
Tykätty: 117 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti AlexMachine »

YJT kirjoitti: heinä 6, 2020, 06.08
Kari Aittomäki kirjoitti: heinä 5, 2020, 00.20 Tuo seitsemän metriä lie oikeen koeponnistettu eli todeksi havaittu.
Dennis Tueller testasi asiaa 80-luvulla, mistä tulee nimi Tueller drill. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kiveen hakattu "turvallinen etäisyys", vaan homman tarkoituksena oli osoittaa että sosiaalisilla etäisyyksillä toimittaessa ei voi laskea sen varaan että tarvittaessa voi pysäyttää hyökkääjän ampumalla.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tueller_Drill
Dan Inosanto on tätä myös aikanaan demonnut.
“There is a cult of ignorance in the United States, and there has always been. The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.”
sinappi
etupotkija
Viestit: 2626
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: voimankäyttö
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai
Tykännyt: 20 kertaa
Tykätty: 75 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti sinappi »

PetriP kirjoitti: heinä 6, 2020, 11.58 lähinnä on muuttunut se vaatimus että poliisi ei saa ammuskella sivullisia. Sanghaissa oheistappiot oli tuohon aikaan varmaan ihan hyväksyttäviä jos tulikohtuullisessa määrin. Toinen on rikollisliigojen rauhoittuminen. Tuon kuvauksen mukaan liigojen väliset ammunnat oli likipäivittäisiä. Samatane poliisi uhrien määrä oli aivan toista luokkaa. Ja tuossa kirjassa eka harjoite on lonkalta miltei kosketus matkalta mutta sitten tulee se ammunta pidemmälle matkalle ojennetulla kädellä. Mikä on se point shooting varsinaisesti. Point shootingin idea olihyödyntää sitää jos osoitat jota kuta sormella niin osaat tehdä sen varsin luontevasti ilman harjoittelua. Applegatedn kirjassa "kill or get killed" on ensin esitelty tuo osoita suoralla kädellä ja lonkalta ampuninen sitten vaihtoehtoisena tapana. Sitä arvon everstin kirjaa mulla ei oo.
Kuitenkin varmasti lähtökohtana on ollut se, että pyritään osumaan siihen kohteeseen, jonka halutaan pysähtyvän, vaikka sivullisten turvallisuudella ei olisikaan ollut niin väliä. Mihinkään massiiviseen tulenkäyttöön nimenomaan pistoolilla ei noilla Shanghain poliiseilla Fairbairnin aikana ollut varaa, koska virka-aseena ollut Colt 1903 syö lippaaseensa vain 7-8 patruunaa. Varalippaan nopea saatavuuskaan ei ainakaan vanhoja kuvia katsomalla näytä olevan kovin arvossa pidetty asia. Nykypollarillahan on tyypillisesti helposti hallittavaa 9 mm patruunaa ampuvassa pistoolissa kaksirivinen lipas ja nopeasti vyöltä otettava varalipas tai varalippaita. Eli jos tulenkäytöllä oli tarkoitus tuolloin saavuttaa jotain muutenkin kuin osumia ampumalla, kalusto sopi siihen pistoolien osalta aika kehnosti.

Point shooting eli kohdistettujen laukausten ampuminen on minulle tietenkin tuttua ja osa säännöllistä treeniä. Minulla ampuma-asento ei vain ero millään tavalla riippuen siitä ammunko tähtäinten läpi katsomalla vai "osoittamalla" katse kohteessa pitäen.
PetriP kirjoitti: heinä 6, 2020, 11.58 Se minkä uskon yhä olevan totta jos joutuu yllätetyksi ihminen menee kyyryyn ja täysin vaiston varaisesti heittää vähintään toisen käden jonkun matkaa sivulle stabiloidakseen. vaikka olis miten koulutettu. vasta kun analyysikone on hetken hyrrännyt toiminta voi palata harjoiteltuun.
Sen sanotaan olevan myöskin vaistonvarainen tapa, että yllättävässä tilanteessa laitetaan kädet itsensä ja uhan väliin. Molempien käsien työntäminen ampumaotteeseen tukee tätä ihmisen luontaista tapaa.
obmijoy
kylkeenpotkija
Viestit: 3453
Lauteille: Maaliskuu 2009
Tykännyt: 29 kertaa
Tykätty: 14 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti obmijoy »

Daddy kirjoitti: heinä 6, 2020, 11.21 Toisaalta eikös yhden käden valmiusote lonkalta mahdollistaa tukikäden käytön esim kohdehenkilön iholta pois pitämiseen tms toimintaan, missä ei ihan vielä tarvise käyttää välttämättä asetta, mutta jotain tarttis kuitenkin jollekin tehrä.
yhden käden valmius otteeseen lonkalta joudutaan vain siinä tapauksessa, että uhka lähestyy niin nopeasti ja aggressiivisesti, että asettaa ei keretä vetää kuin kotelosta juuri ylös ja kääntää vinoon, jotta luistin ei ota vartaloon ja etäisyys jo kosketus pintaan tulleeseen vastustajan on sama kuin vasemman tuki käden pituus, jolla on tönäisty hyökkääjää naamaan tämän vuoksihan tässä tilanteessa yleensä ammutaan alaviistoon jotta ei vahingossasammuttaisi itseä siihen käteen jolla ollaan juuri tönäisemässä hyökkääjää rintalastan yläosaan jonka jälkeen toiminnassa saattaa tulla muutos jos esimerkiksi huomaat, että henkilöllä ei olekaan mitään asetta kädessä ja riittääkin vain että tönäisset häntä lujaa vasemmalla kädellä rintalastaan tai kurkkuun tai kasvoihin, että saat etäisyyttä siirtyä sivuun koteloita aseen jatkaa asiakkaan hallintaan ottoa.

Jotain tuollaista voisin kuvitella tapahtuneet jollekin joskus

Ehkä Harri Gustafsberg kirjassa Karlhuryhmä jossa kerrottiin henkilöstä joka oli omalla varallisuudella ja vaikuttavuudella saanut neljä poliisia jähmettymään asunnon nurkkaan ja sieltä hyökkäsi kimppuun jolloinka gustavsbergin on todennäköisesti täytynyt nyrkkitappelun aikana koteloida ase. Tarinasta tulee mieleen torin sienikauppias juttu siinäkin oli aika monta poliisia hyytynyt ja kukaan ei tehnyt aloitetta.

Ehkä työntäväisku tehdään rintalastan yläosaan sen takia ettei hyökkääjän ole sitä niin helppo väistää vaistomaisesti

Otsaan tuleva tönäisy voi liukua helposti ohi jopa naamaan tuleva tönäisy voi kohdata väistön... Suurin osa kamppailullisesti eläneistä hyökkääjistä osa väistää lyöntejä päällänsä kuten nyrkkeillä. Voihan se olla jopa niin että ihmisen luontaisiin aisteihin kuuluu siirtää pää pois uhkan tieltä.
ALOITTELIJA perehdy tähän:
linkki
tärkeintä on venyt. ja keskivart. vahvistus, jotta voi harjoitel. turvallisesti linkki
http://kiusatunvastaisku.blogspot.com/p ... tulle.html
Kuvake
Timpa
munillepotkija
Viestit: 831
Lauteille: Maaliskuu 2012
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 38 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti Timpa »

Aihe poikikin mukavasti keskustelua. Minun ei kuitenkaan kannata siihen osallistua, sillä en pysty tuomaan siihen mitään lisäarvoa.
Ei hää oo mikään "helevetin idiootti". Hää on Elvis.
Sliipparit/Viemäri TV
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 14277
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 132 kertaa
Tykätty: 241 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti Kari Aittomäki »

sinappi kirjoitti: heinä 6, 2020, 11.43
Siis jos menet pistoolin kanssa käsiksi henkilöön, pitää ase suojata riistolta, mutta se on taas mielestäni eri juttu.
Minkälainen mahtaa olla tilanne jossa menet ilmeisen aktiivisesti kiinni kohteeseen ase kädessä?
Ainoa mitä mieleen tulee ois suunnitelma b jossa ryntääjä on päässyt iholle ja kähmäämään.
Mun mielestä aseen tuonti kroppaan kiinni ja nelivitoskulma aktiivisella vapaakädellä esim roofblokkia antaen, asetta kroppaan puristaen ois hyvä reaktio. Mutta tosiaan eri aihio.

Josta tulee mieleen että kuinkas moni on aktiivisesti pelannut pahaa jätkää, puukkomiestä?
Siis koettanut ajatella hyökkäyksen ohi puolustavan luotiasemiehen.

Mä olin joskus maalimiehenä eräällle leuhkivalle ipsi-skabaajalle, ihan virkamies oli ammatiltaan. Farkkurotsikoulukuntaa eli aseita/releitä ei pahemmin viritelty, kahva tuli lkyllä iukkaasti esiin. Radalla.
Tuijottelulähdöstä otin sällin puukolla ulos 5 kertaa viidestä, väijymispelissä hajontaa tapahtu mutta edukseni.

Vasta lopuksi otin mukaan häirinnän, heitin vasurista alaheitolla raskaan sukeltajakelloni naamaansa että suojalasit kopsahti.
Tilanne päätty siihen että mulla oli aseensa ja piippu oli hanurissaan. Pang-pang-pang. Hehehee.
Se suuttu, joutu oikeen lepyttään.

Tuli vaan mieleen kun no Mjölnirin tanssikaverit on selkeästi maalimiehiä, se hyökkäys ei ole päättäväinen.
Vahva kohtiryntäys on raivokas ja halvaannuttava näky, tuo linjalta pois liikkuminen on juu hyvä idea mutta sivusuuntaliikkuminen jo rennolla asenteella monimutkaista ja kompuroivaa, saati sitten henkeä pidättäen ja aseen kanssa sähläten.

Tottakai lujasti treenannut ja asennetta viilannut kamppailija voi antaa kropalle ohjat, kone kyllä löytää liikkeet.
Mutta se vaatii tiukkaa treeniasennetta ja intohimoa.
En ole ollenkaan varma luontaisten reaktioiden hyödyntämisen toimivuudesta. En näe sitä gospelina vaan oikopolkuna.
sinappi
etupotkija
Viestit: 2626
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: voimankäyttö
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai
Tykännyt: 20 kertaa
Tykätty: 75 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti sinappi »

Kari Aittomäki kirjoitti: heinä 7, 2020, 04.23
Minkälainen mahtaa olla tilanne jossa menet ilmeisen aktiivisesti kiinni kohteeseen ase kädessä?
Ainoa mitä mieleen tulee ois suunnitelma b jossa ryntääjä on päässyt iholle ja kähmäämään.
Mun mielestä aseen tuonti kroppaan kiinni ja nelivitoskulma aktiivisella vapaakädellä esim roofblokkia antaen, asetta kroppaan puristaen ois hyvä reaktio. Mutta tosiaan eri aihio.
Joissakin tapauksissa esimerkiksi vaarallisen henkilön kiinniottoon liittyvä sisätilaetsintä. Kaikenlaisia tuntemattomia voi tunkea eteen eikä liike kaikissa tilanteissa voi erinäisten syiden takia pysähtyä.
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit: 23710
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 77 kertaa
Tykätty: 225 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti Mjölnir »

Itse asiassa toi mun sivuun siirtyminen ympyrän kaarta on yksi defendon ja Classic krav magan kymmenestä jalkatyöstä. En väitä että se olisi täysin helppo, mutta jos harjoittelee, on paremmat mahdollisuudet saada toimimaan
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Kuvake
luupää
päähänpotkija
Viestit: 6578
Lauteille: Marraskuu 2006
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 84 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti luupää »

Pari kysymystä:

Onko viranomaisilla koulutuskäytössä ns. shot placement opetusta/karttoja? Kuvittelisin että tuo Mjöllismäinen kiertäminen ja esim. polven/reisiluun/lonkan rikkominen neutralisoisi veitsihyökkäyksen aika tehokkaasti.

Miksei kompaktia pumppuhaulikkoa ja hernepussiammusta tms. käytetä useammin hankalissa kiinniotoissa? Kuvittelisin...yhä...että sillä olisi hyvä taltuttaa luupäisempiä tapauksia. Tai sit mä olen vaan katsonut liikaa 70luvun poliisielokuvia ja fiilistelly sikajahdissa virheellisten mielikuvien kera.

:)
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 3695
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 78 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti YJT »

Itse olen opettanut mm. nk Evansin kolmioon ampumista*. Reiteen ampuminen ei välttämättä pysäytä kovin tehokkaasti, eikä käytännössä ole vähemmän vaarallista kuin keskimassaan ampuminen, ja joka tapauksessa aseenkäytön edellytykset pitää täyttyä.

Hernepusseja ei käytetä koska voimankäytössä saa käyttää vain hyväksyttyjä välineitä.

*Evansin kolmiosta en nyt löytänyt kuvaa, mutta kolmion kärkinä ovat nännit ja solisluiden välinen kuoppa.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 3695
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 78 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti YJT »

Yksi hyvä lähde point shootingista on myös Bill Jordan, useiden tulitaisteluiden veteraani hänkin.
https://images.app.goo.gl/FvvpsK9kaSxmybMp6
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Kuvake
luupää
päähänpotkija
Viestit: 6578
Lauteille: Marraskuu 2006
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 84 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti luupää »

YJT kirjoitti: heinä 8, 2020, 20.02 Hernepusseja ei käytetä koska voimankäytössä saa käyttää vain hyväksyttyjä välineitä.
Ovatko ne listan ulkopuolella koska ne ovat turhia&huonoja vai jostain muusta syystä?

Meinaan hernepussi EI VOI olla läpihuono koska se toimi jackass elokuvassa!

:)
sinappi
etupotkija
Viestit: 2626
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: voimankäyttö
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai
Tykännyt: 20 kertaa
Tykätty: 75 kertaa

Lonkalta ampuminen

Viesti sinappi »

luupää kirjoitti: heinä 8, 2020, 20.37
YJT kirjoitti: heinä 8, 2020, 20.02 Hernepusseja ei käytetä koska voimankäytössä saa käyttää vain hyväksyttyjä välineitä.
Ovatko ne listan ulkopuolella koska ne ovat turhia&huonoja vai jostain muusta syystä?

Meinaan hernepussi EI VOI olla läpihuono koska se toimi jackass elokuvassa!

:)
Oma mutu on, että ovat liian vaarallisia ja seurauksiltaan turhan huonosti ennustettavia. Sitten sekin on ongelma, että hernepussipyssy on oikea ampuma-ase, johon voi pahimmassa mahdollisessa tapauksessa ladata erehdyksessä vaikka täyteisen.

Seuraajat

Kuvake
AlexMachine
Kuvake
Daddy
Kari Aittomäki
Lowclass
Kuvake
luupää
Kuvake
Mjölnir
Kuvake
Mänzy
obmijoy
PetriP
sinappi
Kuvake
Timpa
YJT