Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Aseistettu mutta täysin laillinen

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 14565
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 169 kertaa
Tykätty: 331 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Kari Aittomäki »

Sitähän minäkin, tehot vähenee.

Tottakai se piilotettavuus on se juttu, en tyhmänä tajunnut.
Tosta pituudesta tulee mieleen ne ensimmäiset kokemukseni patukoinnista, se oli jo seitkytlukua ja tein ensimmäisiä järjestysmiesjuttujani.

Patukanmalli oli tämä:

Kuva

ja kutsuttiin häntä nimellä nokialainen nuoriso-ohjaaja.
Jumalauta tolla sai hakata että mitään tapahtu, minäkin mätkin niin että ihokas oli revetä. Siis oma.
Pokat vaan parku ja konttas karkuun, kuten kuuluukin.
Mulla on jossain lootassa tuo muistaakseni yhä.
Myöh spolhommissa tuo kuulu järkkäpartiovarustukseen, olin jo järeämpi tapaus ja jätin mailan aina autoon.
Käytin avokkaita ja konnankoukkuja.

Siksi sjambok on niin etevä peli, se on pari fläätäisyä ja poka on kypsä.

Ongohan tuo nokialainen laillinen peli nykyän?
Dildohan tuo on.
Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit: 3153
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 322 kertaa
Tykätty: 43 kertaa

Re: Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Daddy »

Alle 70 cm pitkä patukka on sallittu voimankäyttö-väline vartijoille/järjestyksenvalvojille. Käyttö koulutetaan jv-peruskurssilla, mutta kentällä harvinaisempi näky kun on provosoiva ja pitäisi ihan oikeasti osata käyttää - kurssilla on varattu peräti 45 min pamppuun, joten sieltä saa oikeastaan vain alustavan ymmärryksen moisen käyttämiseen.

"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon
Kampfsau
nilkkaanpotkija
Viestit: 27
Lauteille: Marraskuu 2019
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Kampfsau »

En usko hetkeäkään että valtio suostuisi antamaan kansalaiselle oikeuden ja vastuun huolehtia omasta välittömästä turvallisuudestaan, ainakaan terkoitukseen soveltuvilla välineillä. Kun yksi tuhannesta on se Piri-Jiri niin ne 999 Veli-Mattiakaan eivät saa käsiasetta, puukkoa, pamppua tai kaasua.

En odota innolla sitä päivää kun tarvitsen kävelykepin, mutta lähestyyhän se. Koska poliisi ei ole lääkäri, sillä ei pitäisi olla mitään sanomista varttuneen miehen herrasmiesvarusteeseen. Ei mikään vaivaistalon alumiiniputki vaan kunnon puuta kuten valkotammea (kuten bokkenit), hiilikuitua, polypropyleenia tai muuta materiaalia jolla on riittävä veto- ja puristuslujuus satakiloisen mörkön kannatteluun ja joka ei mene sälöille katketessaan. Ei teräviä kulmia, painoja, piikkejä (pl jääpiikki talvella), piilotettuja teriä tai .22 pyssyjä, vaan ihan rehellinen Keppi.

Keppi on oiva jokamiehen ip-väline, ja sen käyttö pitäisi opettaa kaikille.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 18057
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 136 kertaa
Tykätty: 404 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Andy »

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 14565
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 169 kertaa
Tykätty: 331 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Kari Aittomäki »

Joo ei. Kattelin ton porukan videoita sen mitä viitsin. Jätkät ei viitsi edes mallata lyöntejä vaan tekevät vain liikkeitä.
Oikea lyönti on kipakka tälli jossa oleellisena on veto-elementti.
Vähin vaatimus on liikenopeus, joka onkin silmäänpistävä elementti niissä vanhoissa bartitsu/savate-jutuissa.

Tolta kulmalta ei kyllä kiveksiä tavoita niinku mitenkään.
Juu, kyllä jengi reagoi sorkkimiseen mutta se on vaan sosiaalisuutta. Oikeesti tuommonen tuupahdus ei edes rekisteröidy.
Ei se pallienkaivelu oikeasti ole muutakuin häirintää.

Keppi on keppi ja yksi tärkeimpiä käyttötapoja on survominen.

Seppäsen Jari muuten kykeni vetään ton rannekierron suoraan lennosta escrimakepillä.
Suunniteltiin aidosti pistää keppijengi pystyyn, liikkeelle ois pitäny lähtee siitä Hatsumin kirjasta.
Se jostain syystä jäi eikä mulla varmaan ois tekniikka edes riittäny.
Mutta kai mä oiisin oppinu.
Pari kertaa olen jengannu pampulla ihan kentällä ja kyllähänne tehostaa kivasti.
Yhden rikotulla pullolla heiluneen toin ohimopuristuksella ulos asti, hän ulosti punttiin ja se rääkyminen kuulosti viikon luontoääneltä.
Kampfsau
nilkkaanpotkija
Viestit: 27
Lauteille: Marraskuu 2019
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Kampfsau »

Hatsumin Stick Fighting? Luettu ja ymmärretty, varmaan jo unohdettukin, mutta se jäi päähän että keppitaistelu ei ole nuijalla huitomista. Toinen inspiraatio lyhyemmän kepin käyttöön on Fairbairn & Sykes, eli tämä:

http://mouseguns.com/kilofile/stick.pdf

Kokeilin aikanaan vanhan Torspon varrella ja totesin että omaan fysiikkaan toimii parhaiten 85 cm pituus, eli käsien leveys rennossa asennossa + n. 15 cm yli molemmista päistä. Täsmälleen sama kuin sen sateenvarjohässäkän pituus josta oli puhetta. Poikkikahvaisen kävelykepin pitäisi olla 90-95 cm, mutta lisäulottuvuus ei ole pahasta. Käyttötarkoitus antaa perusteen kuljettaa välinettä mukana, mikäs sen mukavampaa.

Näkisin että kevyempi, pidempi ja jäykkä keppi on paljon käyttökelpoisempi kuin telari, jousipamppu, ketju, kaapelinpätkä, nimenomaan itsepuolustukseen. Eikä laki (tietääkseni) vielä kiellä kävelykepin käyttämistä esteettisistä syistä. Mutta veikkaan että kun/jos rauhanomaiset kansalaiset keksivät tämän, valtio kyllä lopettaa mokoman oma-aloitteisuuden. Kepille lienee odotettavissa kantolupa lääkärinlausunnon perusteella...
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 3717
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 80 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti YJT »

Kampfsau kirjoitti: marras 13, 2019, 18.35 En usko hetkeäkään että valtio suostuisi antamaan kansalaiselle oikeuden ja vastuun huolehtia omasta välittömästä turvallisuudestaan, ainakaan terkoitukseen soveltuvilla välineillä. Kun yksi tuhannesta on se Piri-Jiri niin ne 999 Veli-Mattiakaan eivät saa käsiasetta, puukkoa, pamppua tai kaasua.
Tuosta kaasusta sen verran, että oletko yrittänyt hakea lupaa kaasuun? Mulla nimittäin on näppituntuma, että monet eivät hae koska eivät usko saavansa, mutta jos on kunnon perusteet, niin lupa saattaa hyvinkin irrota.

Tein toisella foorumilla kyselyn aiheesta. Vastaajia ei ole montaa kymmentä, joista suurin ryhmä on ihmiset jotka eivät ole hakeneet lupaa koska eivät usko saavansa. Toiseksi suurin ryhmä on ihmiset jotka eivät ole hakeneet koska eivät koe tarvitsevansa. Kolmas ryhmä on ne jotka ovat saaneet luvan (9 kpl) ja vain yksi on hakenut mutta ei ole saanut lupaa. Eli tuossa kyselyssä 90% henkilöistä jotka ovat hakeneet sumutinlupaa ovat sen saaneet. Tässä on siis kyse nimenomaan siviilien kaasusumutinluvasta; työperusteiset on nimenomaan jätetty ulkopuolelle. Vaikka toki otanta on varsin pieni.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Kampfsau
nilkkaanpotkija
Viestit: 27
Lauteille: Marraskuu 2019
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Kampfsau »

YJT kirjoitti: marras 14, 2019, 14.09
Tuosta kaasusta sen verran, että oletko yrittänyt hakea lupaa kaasuun? Mulla nimittäin on näppituntuma, että monet eivät hae koska eivät usko saavansa, mutta jos on kunnon perusteet, niin lupa saattaa hyvinkin irrota.
En ole. En ole kokenut uhkaa jolla perustella luvan hakemisen. Samasta syystä en ole kantanut mukanani laissa kiellettyjä kapineita vapaalla, vaikka kaasuja ja patukoita onkin kaapissa. Ainoa pykälä jota rikon jatkuvasti on linkkarin kuljettaminen, ja siitä kannan vastuun jos niikseen tulee, koska se helpottaa elämää ja menee (mielestäni) kohtuullisen itsemääräämisoikeiden piiriin. Tietenkään en voi moraalisesti tuomita Piri-Jiriä siitä että hänkin rikkoo lakia omista syistään. Jos nyt tilanne muuttuisi yllättäen niin hakisin kyllä luvan mutta en odottaisi sen saamista ennen kuin varautuisin kohonneeseen riskiin vastaamiseen.

Olen asunut käytännössä koko 2010-luvun ulkomaissa joissa on eri lait. Kaasut ja pamput on saanut kaupasta kuka tahansa 18-vuotias. Kantamiselle on omat sääntönsä, mutta riskien kasvaessa niihin voi suhtautua väljästi. Juuri nyt saan omistaa ja kuljettaa mitä haluan, järjen rajoissa. Kaasu, pamppu, stiletti, kaikki käy. Mukana silti aina vain se perinteinen linkkari ja taskari. Joskus automaattiveitsi eli OTF-stiletti, joista nyt vain satun tykkäämään. Koska olen perheellinen pukupelle, en ole paikalliselle virkavallalle mitenkään mielenkiintoinen, enkä liiku hämärissä paikoissa hämäriin aikoihin.

Kerran kauan sitten yhdessä maassa menin käymään eräässä liikennehuoneistossa tilanteessa joka sisälsi riskin mahdollisuuden, lähinnä sijainnin ja ajankohdan vuoksi. Silloin oli takin alla vartijavyö jossa kaasu, telari ja veitsi. Ei tarvittu, mutta jos olisi.

Toteamukseni oli yleisellä tasolla: subjektiivista oikeutta omistaa ja kantaa aseita ei ole, ainoastaan etuoikeuksia joihin pitää täyttää kriteerejä ja tehdä kaikenlaista käsilläseisontaa. Osaan ampua käsiaseilla ja pitkillä aseilla, mutta rupeaisinko juoksemaan radalla jonkun lapsenvahdittavana pari vuotta että saisin haltuuni laitteen jota en edes tarvitse, paitsi jossain hypoteettisessa home invasion tai postapokalyptisessa skenaariossa. Enpä usko. Jos lupamenettelyä ei olisi, totta munassa hankkisin uusia leluja ja nauttisin niistä itse valitsemallani tavalla. Kaasu ei ole minulle mitenkään hieno tai jännä juttu vaan ihan tuttu työväline, joten mitään polttoja hankkia lupa ei ole.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 3717
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 80 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti YJT »

Joo, lähinnä kommentoin sitä ilmeisen yleistä käsitystä siitä että kaasulle ei kuitenkaan saa lupaa niin ei kannata edes yrittää. Eli että tilanne ei ole ehkä oikeasti niin synkkä. Sinänsä olen samaa mieltä siitä, että luvan ei ylipäätään pitäisi olla tarveharkintainen.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit: 3153
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 322 kertaa
Tykätty: 43 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Daddy »

Daddy kirjoitti: marras 13, 2019, 13.53 Alle 70 cm pitkä patukka on sallittu voimankäyttö-väline vartijoille/järjestyksenvalvojille. Käyttö koulutetaan jv-peruskurssilla, mutta kentällä harvinaisempi näky kun on provosoiva ja pitäisi ihan oikeasti osata käyttää - kurssilla on varattu peräti 45 min pamppuun, joten sieltä saa oikeastaan vain alustavan ymmärryksen moisen käyttämiseen.
Jäi näemmä oma vastaus vajaaksi. Siis joo, patukka on sallittu voimankäyttöväline vartijoille/järjestyksenvalvojille, mutta muuten sitä ei saa järjestyslain pitää hallussa yleisellä paikalla ilman hyväksyttävää syytä.
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon
P.Laton
sääreenpotkija
Viestit: 92
Lauteille: Huhtikuu 2021
Etulaji: Muy thai
Takalajit: Choy Lee Fut
Judo
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 14 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti P.Laton »

Kari Aittomäki kirjoitti: loka 22, 2019, 22.13 Juuno, oikean tappeluksen ja tekniikkatreenin suhde on monisyinen.
Kun edes funtsatuilla tehtäväsparreilla ei päästä kuin lähelle sitä miltei yliaistillista havainnointia ja reagointia joka on oikean mylläkän tukirunko.
Kun tekeminen tapahtuu ennen tajuamista ja kroppa vaaan puolustaa olemistaan kuin jokin erillinen olento.
Kun saatana karvatkin pörhistyy kohti vastustajaa. Kun Olemasta tulee toinen.
Ja kun asiaa myöh pähkäillessä tajuaa tekemänsä kontekstissa, siis tehdyn työn ja treenin suhteen.
Kuin siinä ja tossa ei reagoinut kuten paras ois ollu koska tietty treeniosio on tullu lievästi luistateltua.

Eli se taistelutaitometodien ydinmehu, kamppailutreenin sykkivä sydän.
Sporttipeleissä päästään kyllä kyllin lähelle, se äärimmäinen intensiteetti saattaa tekijänsä hyvin pitkälle.
Siksi pidän karaten kiihkeydestä, se toiminta, ratkaisupiste tapahtuu nyt eikä muutaman erän päästä.

Olen kyllä nähnyt ja kokenut valtavasti myös ulkoista, menestyksekästä tekemistä, sellasta puolisydämisyyttä.
On mielestäni melko ohut kävelyjää koska nojaa ikäänkuin intohimottomaan koulutukseen ja tekniseen hahmotukseen.

Tossa kun vaistosin että nyt tulee pusu, tein sen mikä oli paras eli lähdin kohti kipua, otin tällin vastaan lihastyöllä ja kantilla. Leikkasin vastaan.
Mainittakoon että olen treenannut niskaani suurella huolellisuudella, se oli tuolloin kuin tolppa. Kyllä sillä tällejä absorboi jos kohtauskulmat oli ookkei.
Kuten olivat. Kallokin kesti.
Itseasiasssa tunkkimies näytti säikähtävän tällinsä tehottomuutta ja jäätyvän.
Niin käy kun luottaa tuhomässin ajatukseen.
Oikeassa maailmassa sadalla prosentilla ei osu ikinä, viiskytkin on jo hyvä osuma.
Eli vedot on treenattava huo-lel-li-sest-ti.

En tiedä kuinka tuttua lie kullekin se havainnoinnin erimoisuus, lujissa tilanteissa se havaintopinta laajenee mikäli pelko ei jähmetä.
Siksi se perustason putkinäön rikkominen on tärkeä detalji, siitä on tultava refleksi.
Sitä vaan näkee ja vaistoaa paljonpaljonpaljon enemmän kuin normaalitiloissaan.

Joka on jopa palkinnollista, koska tila jatkuu jonkin aikaa mylläkän jälkeen ja on todella erittäin syvä Olemassaolon hetki.
Kun sitä ikäänkuin Tajuaa kaiken ja kaikkeuden ja itsensä siinä.
Kun hyvät nannat soutaa suonissa ja antaa sokeria.

No joo.
Narkkareilla on varmaan samoja selityksiä.
Nostan menneen keskustelun kätköistä mielestäni/mielelleni aika mehukkaan palan tappeluksen fenomenologiaa, niin kuin jotkut filosofihörhöt(nostan käden) sitä kutsuvat.

Ihmisellä, tai ainakin osalla ihmisistä, on kyllä oman täysin subjektiivisen arvauksen mukaan sisälle kirjoitettu aika laaja ja alkukantainen, luonnollisesti evoluution muokkaama, tappelumoodi, jossa kyllä reagointi, toiminta ja kehon käyttö tapahtuu melkoisessa flow tilassa. Ja jotain, joskin groteskia ja ties mitä, melko syvällistä on siinä tunteessa, kun on miltein saanut puukosta mutta onnistunut nappaamaan kiinni ja vetämään kyynärpään ohimoon.

Niinkuin automaattisesti, sillon kun kroppa on toiminut paljon ennen kun mieli ehtii mukaan.
P.Laton
sääreenpotkija
Viestit: 92
Lauteille: Huhtikuu 2021
Etulaji: Muy thai
Takalajit: Choy Lee Fut
Judo
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 14 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti P.Laton »

Disclaimer

En todellakaan ole ninjamaisesti katsonut romanitason lengailijaa silmästä silmään ja onnistunut nappaamaan kiinni ja antamaan elokuvamaisen takakierrevoltti elbowin pahista ohimoon.

Olen kuitenkin tilanteessa, joka ei vielä ollut kehittynyt edes varmaksi mylläkäksi, reagoinut, kun käsi jotakuinkin eleettömästi menee selän taa takataskulle, nappaamalla ko. käden olkavarresta vasurilla ja antamalla askeleella voimistetun 45 astetta ylhäältä alaspäin tippuvan kyynärpäänlyönnin ohimolle, _jonka jälkeen_ tajusin(ja muutkin) että puukko on metrin miestä taaempana maassa missä ruho nukkui. Poskiluu murtui. Jälkipuheita ei noissa piireissä hoidettu käräjillä, joten maksumiestä ei sillon minusta tehty.

Tuuria, kyllä. Mutta jäänyt mieleen jotakuinkin aukottomasti reaktio ketjuna, jonka tajuaa tehneensä vasta kun on tehnyt.
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 14565
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 169 kertaa
Tykätty: 331 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Kari Aittomäki »

Noniin tota..
Minä olen joutunut ottamaan vastaan aseuhkaa verrattain usein, joko suoraa eli itteeni kohdistuvaa taikka sitte epäsuoraa.

Olen kuvannut täälläkin miten, jos siinä aikaa tilanteen jäsentelyyn on, se jokin kummallinen tuolla sisälläni tarkkailee tilannetta aivan erimoisesti kuin vaikkapa ongellaistuva Kari tekee.
Eikä sitte lopultakaan kovin erimoisesti, mutta sitte kuitenkin.

Sä reagoit selkeään viestiin, triggeriin, piiloon menevään käteen ja epäilemättä sen kohteen nonverbaliikkaan joka voi olla aivan mitä hyvänsä korostetun ystävällisestä korostetun välinpitämättömäksi. Yleensä (siis kokemani mukaan) ne ei malta vetää rauhallisesti rytmissä vaan se käden liike on liian nopea, liian terävä. Pöhkösti kohteensa näkökentässä.
Triggeri.

Lisäksi ne aseenkantajat tahtoo höpelöidä sitä kahvaa tullessaan, juttu jota krimisukulaiseni kutsuivat Lihavaksi lompsaksi.
Ne nyhjäisee turvariepuaan varmistuakseen ja rohkeutta saadakseen, sen liikkeen ja asennon/asenteen oppii tunnistamaan ja vetään liikkuvat taakke päässänsä käsin. Lets dance.

Ei se ollu tuuria.
Se oli valmistautuneen koneiston reaktio uhkaan. Kova ja väkivaltainen mutta niinkus sanoit/kirjoitit, siihen aikaan ja siihen paikkaan sopiva tekonen.
Job welldone.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Kari Aittomäki viestistä:
P.Laton
Kuvake
Joeli T.
polveenpotkija
Viestit: 115
Lauteille: Tammikuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 28 kertaa
Tykätty: 30 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti Joeli T. »

Hieman aiheen vierestä, mutta kokeeko kukaan muu täällä että aseistuksen mukana kantaminen hidastaisi omaa itsepuolustustilanteiden päätöksentekoa ja aloitteenottokykyä tai kantaisi mukanaan moraalista taakkaa jälkikäteen? Jotenkin omat kokemukseni olisivat tämän suuntaisia. Toisaalta omaa vinoumaani saattaa vahvistaa se, että en yleensä kanna IP-mielessä mukanani mitään kättä pidempää ja jälkikäteen on helppo järkeillä tämän olleen vain hyvä asia.

Mutta varmaan jonkun välineen mukana pitäminen - sen käyttelyä äkseeranneena ja epälineaarista pedagogiikkaa sisäistettynä - varmaan voisi olla hyvinkin välitöntä. Ehkä mun oma varautuneisuus on tässä juurikin aseellista kamppailua harjoittelevana jotenkin suurempi.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 3717
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 80 kertaa

Aseistettu mutta täysin laillinen

Viesti YJT »

Itsellä menee ennemminkin niin päin että kun kannan kaasua siviilissä, se ennemmin lisää valppautta ja ikään kuin muistuttaa ympäristön tarkkailun tärkeydestä.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Seuraajat

Kuvake
AlexMachine
Kuvake
Andy
Kuvake
Daddy
Kuvake
Joeli T.
Kampfsau
Kari Aittomäki
Lasse Candé
O Hara
P.Laton
Kuvake
Paappa
sinappi
Kuvake
Timpa
YJT