Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Mitä on kime?

Japanilaiset lajit

Ylipotkijat: TimoS, Totte

Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 254
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo
Tykännyt: 0
Tykätty: 18 kertaa

Mitä on kime?

#1

Viesti JariR » loka 9, 2018, 12.46

Aidasta ja aidanseipäästä: ketjun alkuviestissä oli lause "Minä keskityin enimmin etikettiin, kimeen" joka loi vaikutelman siitä, että nämä kaksi sanaa olisivat ikäänkuin synonyymejä.

Japaninkielen sana "Kime" on siis substantiivimuoto verbistä "päättää, kiinnittää" (ts. päätös, lopetus). Sitä käytetään karatessa yleisesti teknisenä käsitteenä kuvaamaan voiman kohdistusta tekniikan lopuksi. Jotkut puhuvat "kiristyksestä", mutta koulukunnat painottavat hiukan eri tavoin sitä miten voiman välittämisen eri puolet saadaan tasapainoon (nopeus, rekyylivoimien hallinta, kehon painon välittäminen kohteeseen, mitä näitä nyt on).

Minusta olisi kiinnostavaa kuulla miten täällä eri taustoista tulevat karateihmiset mieltävät tämän käsitteen? Konkreettisena mekaanisena ja teknisenä käsitteenä? Vaiko laajempana eettisenä/moraalisena käsitteenä, jolla pyritään jonkinlaiseen holistiseen "olemisen tapaan"? Jos miellätte kime:n tuon laajemman, holistisen merkityksen kautta onko tämä tulkinta osa oman koulukuntanne/opetusjärjestelmänne rakennetta vai oman tulkintanne tulosta?

(Tää taitaisi olla jo erillisen ketjun paikka. Ylipotkijat päättäkööt...)

t. Jari

Ylipotkija: Jaettu täältä.


Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1459
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Seibukania - perkele
Tykännyt: 95 kertaa
Tykätty: 57 kertaa

Mitä on kime?

#2

Viesti injunjack » loka 9, 2018, 14.36

Mä miellän kimen vain teknisenä suoritteena, jollaisena koitan sitä myös opettaa (yllättävän vaikeaa joskus).

Tuota holistista tapaa kutsuisin zanshiniksi. Näin länkkärinä.
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/

Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1088
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, 白眉
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, Capoeira-kuokkavierailu
Takalajit: Judo, moderni taijiquan
Tykännyt: 5 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

Mitä on kime?

#3

Viesti Veepee » loka 9, 2018, 15.43

Laskettakoon taido tämän ketjun yhteydessä jonkinlaiseksi karateksi.

Skannasin mielenkiinnosta Mitsuo Kondon, 8. dan, Taido Kyohan vol. 1:en läpi, eikä siinä mainita sanaa "kime" kertaakaan. Sen lisäksi oman kokemukseni perusteella kime ei ole sellainen asia, josta säännöllisesti keskusteltaisiin taidoyhteisön sisäisissä diskursseissa. Eettis-normatiivisiin pohdintoihin taidolla on oma erityinen käsitteellinen viitekehyksensä, johon kime ei tiettävästi sisälly.

Itse alan olla jo sellainen sekasotku taustojeni ja osaamiseni suhteen, että en edes ole perillä enää, mikä oppimani asia tulee mistäkin ja mitä olen keksinyt/löytänyt omin päin, mutta itse näen sen ainoastaan teknisenä terminä, joskin loppujen lopuksi aika lailla triviaalina sellaisena.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12454
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 41 kertaa
Tykätty: 202 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Mitä on kime?

#4

Viesti Kari Aittomäki » loka 10, 2018, 03.38

Minä käytän termiä juurikin merkityksessä kiristys, se tekninen lopputerävöityminen, snep.
Mutta myös valmiutena, tarkkana keskittyneisyytenä, eli vaikka tekniikka ei ole vielä edes lähtöaskeltasolla, se elää jo sielä psykofyysisen hahmottamisen jännitteissä.

Juujep, zanshin on aikas rinnakkainen ilmaus. Noin mielenliikkeenä.
Rivosti ilmaisten, kime on se terävöityminen, "aivan kohta mä täräytän sokuton ton jätkän ikeniin. yks,kaks... arviointi, etäisyys, liike, häiriötekijät, hämäys.." kiai.

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 15390
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 398 kertaa
Tykätty: 157 kertaa

Mitä on kime?

#5

Viesti Lasse Candé » loka 10, 2018, 14.47

Avaukseen liittyen, tuo Jarin käännöspari päättämisestä ja kiinnittämisestä voivat yhdistää kimen etikettiin, mikäli näkee etiketin tärkeänä funktiona (ja myös muotona) päättäväisyyden demoamisen tai sen herättelyn. Karin kirjoitteluissa noin laajemmin on näkynyt tällainen juonne. Japsilajeissahan etiketti on tyypillisesti käytäntöjen ritualisoimista ja turhaksi koetun karsimista. Ritualisointi tai rutiinien muodostaminen vapauttaa lopulta resursseja itse asialle ja turhan karsiminen on tapa lisätä keskittymistä oleelliseen. Jos etiketillä näkee näitä funktioita, voi nähdä yhteyden päättäväisyyteen (päättäminen) ja keskittymiseen (kiinnittäminen, merkityksessä huomion kiinnittäminen). Minulle tuo konteksti oli jokseenkin selvä, vaikka en kimeä käytäkään tuohon tarkoitukseen.

Mitä kime sitten on, on vaikeampi asia. Tyypillisesti kyseessä on tekniikan voimantuoton fokusointi. Joillakuilla tämä tarkoittaa todella vaikutuksen aikaansaamista, kilpakatayhteyksissä yleensä lyönnin loppujarrutusta ja voisin kuvitella että se tarkoittaa joskus räjähtävyyttä alussa.

Näiden määritelmien monipuolisuuden takia en itse juurikaan käytä sanaa vaan opettajana ja Wadokeskustelijana pyrin kasvattamaan esiin näitä manifestaatioita itsessään ja kytkeä niihin suomenkielistä terminologiaa. Wadossa sana ei ole kovin laajassa käytössä havaintojeni mukaan vaan opetustoiminta on juurikin kuvaamani kaltaista. Koska sanaan kuitenkin törmää erinäisin merkityksin, tyydyn yleensä itse kertomaan juuri että se saattaa tarkoittaa eri asioita mikä voi johtaa myös väärinkäsityksiin, jolloin kannattaa tarkastella kriittisesti.

Tässä on lisäksi suurimmalla osalla paljon opittavaa. En itse pitänyt yhdessä vaiheessa millin tarkkaa loppuasentoa tärkeänä ja yksi opettaja käytti tästä sanaa kime. Sitten kuitenkin otin asian työn alle keksien harjoitusmenetelmiä niin edellytys- kuin tekniikkatasolla ja kehityshyödyt olivat valtavat. Tästä syystä ei kannata koskaan katsella mitään vaikkapa kimen määritelmää ylimalkaisesti. Oikean jarruttamisen opettelu voi tukea aika paljon voimantuottoa sen myös muissa merkityksissä, kuten nopeuden, tarkkuuden ja voiman lisääminen. Ja tarkkuudella viittaan ajoitukseen ja jokaiseen kolmeen ulottuvuuteen, eli ei ole kyse mistään pikkujutusta.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 907
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu
Tykännyt: 56 kertaa
Tykätty: 42 kertaa

Mitä on kime?

#6

Viesti fudo » loka 19, 2018, 11.36

Minulle on opetettu kimen olevan tarkkaan kohdistettua energiaa erityisesti tekniikan (esim. lyönti, torjunta, potku) lopussa. Kohdistaminen on sekä ajallista että sijainnillista: tekniikan energia purkautuu oikealla hetkellä oikeaan paikkaan. Kimeen liittyy voimalinjan kiristys; ennen ja jälkeen kime-hetken varsinkin voimalinjan uloimmat lihakset ovat mahdollisimman rentoina, mikä luo edellytykset mahdollisimman suurelle nopeudelle ja siten myös voimalle. Kimen tukena on myös oikein ajoitettu hengitys.

Luulen kimetykseni parantuneen erityisesti avokäsitekniikoiden harjoittelun myötä: kättä on helpompi liikuttaa rentona, kun nyrkki on auki; suljetulla nyrkillä kiristys tapahtuu usein liian aikaisin, jolloin suorituksesta tulee jäykkä ja hidas.

Henkinen valmiustila jakaantuu opetuksessamme kolmeen osaan. Senshin (sen = before) on valmistautumista suoritukseen; olen valmis tekemään. Soeshin (soe = supporting, during) on suorituksen aikana ylläpidettävää valmiutta; tiedän mitä teen. Zanshin (zan = after) on suorituksen jälkeistä valmiutta; olen valmis jatkamaan tekemistä, jos tilanne niin edellyttää.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan fudo viestistä (yhteensä 3):
Lasse CandéÔariinjunjack
空手に先手なし


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 kurkkija