Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Riviharrastaja
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 182
Lauteille: Maaliskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#1

Viesti Riviharrastaja »

Kerpele! 17-vuotias tyttäreni on perinyt multa lievästi yli-liikkuvat nivelet. Nyt meni toisen kerran polvilumpio sijoiltaan. Käytiin terveyskeskuksessa ja polvi kuvattiin. Tulokset tulee vasta huomenna tai myöhemmin tällä viikolla, ilmeisesti ei kuitenkaan mitään repeämää tms. Kolmen viikon päästä pitäis lähteä reissuun ja vähän pelottaa, että napsahtaa taas joko ennen reissua tai sen aikana. Valitettavasti ei saatu mitään irti terveyskeskuslääkäristä, ei ilmeisesti itsekään ollut asiaan kovin perehtynyt. Katteli netistä hoito-ohjeita. Yritti punkteerata, mutta sai aikaan vaan muutaman reiän, nestettä ei tullut turvotuksesta huolimatta. Nyt on koipi tosi kipeä, ei kestä yhtään astua.

Onko kokemuksia tästä vaivasta? Miten saisi koiven pysymään edes jotenkin kuosissa ton viikon reissun ajan? Joka tapauksessa hoidan tytön erikoislääkärille, kun on tätä yliliikkuvuutta, mutta siinä menee tietysti aikaa.

Voiskohan vaatia terveyskeskuksen apuvälinepuolelta polvituen? Kyynärsauvat laittoivat matkaan, mutta niillä on hankalampi hiihtää hiekkarannalla...

Omista vaivoista osaa jotenkin kivun perusteella päätellä, missä mennään, mutta toisen kohdalla ei yhtään tiedä.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18892
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#2

Viesti Andy »

Polvituethan ei kauheita maksa urheiluliikkeessä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Sampo Toiva
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 250
Lauteille: Helmikuu 2005

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#3

Viesti Sampo Toiva »

On kokemuksia useastakin vastaavasta ja juurikin saman syyn takia. Kirjoitan viestin hieman varovasti, sillä en ole alan asiantuntija ja kaikki terveyteen liittyvät neuvot yksittäisiltä ihmisiltä kannattaa ottaa varovasti. Otan kuitenkin riskin varoituksen jälkeen ja kirjoitan ne asiat, jotka olisin itse toivonut tienneeni.

Itseltäni on tosiaan polvilumpio mennyt useasti sijoiltaan. Ensimmäisen kerran jälkeen varoin liian pitkään sille varaamista ja sainkin myöhemmin neuvon varata jalalle heti, kun se sitä kestää ja aloittaa varovainen kuntoutus. Tämän jälkeen käytin myös polvitukea lääkärin neuvosta - totesin myöhemmin, että käytin tukea liian pitkään ja polvea ympäröivä lihaksisto ei päässyt kehittymään kunnolla. Sitä, oliko syy tuki vai puuttellinen treeni, en osaa sanoa. Sain lisäksi ohjeet treenata lihaksia lisää, mutta en osannut eikä ohjeen antanut henkilökään osannut antaa kunnon ohjeita ja sykäystä treenaamisen aloittamiseen. Se ei auta, että sanotaan että treenaa, pitää sanoa myös miten treenata tai mistä saa apua treenaamisen aloittamiseen, jos henkilöllä ei itsellään taitoa ja tietoa ole. Näistä syistä ongelma ei korjaantunut vaan ilmeni aina uudelleen.

Myöhemmin aloitin omatoimisesti kuntosaliharjoittelun ja harjoittelin mm. kyykkäämisen. Ongelma polvilumpion kanssa hävisi, kun sain lisää voimaa jalkoihin.

Mielestäni siis olisi tärkeää hoitaa ensin polvi kuntoon ja kuntouttaa se niin, että voi aloittaa liikkumisen ja sen jälkeen hakea apua joltakulta määrätietoisesti voiman hankkimiseen jalkoihin. Se, millä keinoin sitä voimaa ja tukevia lihaksia sinne hankkii riippuu itsestä. Tärkeintä lienee, että treenin jaksaa tehdä, treenaaminen on mielekästä, tehokasta ja että liikkeet eivät riko paikkoja lisää. Itselleni toimivat yksinkertaiset liikkeet: salille ja siellä perusnostoja (kyykky, penkkipunnerrus, pystypunnerrus, maastaveto, rinnalleveto). Treeni pysyi suhteellisen lyhyenä ja tuloksia tuli nopeasti. Tässä tosiaan kannattaa joko tuntea omat kykynsä tai hakea apua.

Käsittääkseni erikoislääkäreillä saattaa myös olla keinoja puuttua ongelmaan esimerkiksi leikkauksen avulla - varsinkin jos ongelma on riittävän paha. Toivottavasti sinne ei tarvitse mennä!

Tsemppiä ikävän ongelman kanssa.
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#4

Viesti fuusetsu »

Urheilukauppojen polvituet eivät oikeasti tue patellaa. On joitain "patellatukia", joissa on kuminen donitsi polven kohdalla, mutta en luottaisi niihinkään akuuttivaiheessa.

Itselläni meni aikoinaan painiessa patella pois paikoiltaan. Koska minulla on kaiken kattava urheiluvakuutus, niin kävin seuraavana päivänä yksityisellä lääkäriasemalla. Sieltä sain polveen tuen, jossa oli metallinivelet. Polven liikkuvuus rajoitettiin aluksi johonkin tiettyyn kulmaan saakka ja vähän aikaa taisi olla sama tuki ilman rajoitusta.

Ihmettelen, että lääkärin mukaan mikään ei ole revähtänyt. Itselläni patella pääsi putoamaan ulkopuolelle. Siihen suuntaan patellassa on pieni side toisella puolella. Ainakin se minulta repesi. Lääkäri on ehkä kokeillut polven ristisiteet eri suuntiin ja niistä ei ole mikään rikki.

Mitään apuja kuntoituksen kanssa en tainnut saada. Muuta kuin että alkaa jumppaamaan etureisiä heti kuin mahdollista. Tuttu fysioterapeutti naureskeli myöhemmin sille ohjeelle. No, etureisihän ei ole se lihas, joka pitää patellaa paikoillaan jalan ollessa suorana ja vähän suorana, jolloin luksaation vaara on suurimmillaan.

Nämä siis omia kokemuksia. En ole terveydenhoidon alan ammattilainen.


Ai niin: Jos ette saa terkkarista polvitukea, niin tilapäisesti voi kokeilla ideaalisidettä. Patellan viereen ohut hideharsorulla painamaan patellaa kevyesti "paikoilleen päin" ja ideaalisidettä päälle. Noin minä taisin välillä yöllä laittaa siihen siteen. Helpottaa sitä uudelleen paikoiltaan menon tunnetta, joka jatkuu vielä pitkään kuntoutuksessakin.
Kuvake
Fubarbarian
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1332
Lauteille: Lokakuu 2007

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#5

Viesti Fubarbarian »

Itselläni meni muutaman kerran polvilumpio nuorempana sijoiltaan ja oli sen verran löysä, että vasta leikkauksella tokeni. Todella tuskallista ja härskin näköistä, kun lumpio sojottaa polven sivussa... :/ Voimia tytölle!
A suspicious mind is a healthy mind
MikaelF
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 901
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#6

Viesti MikaelF »

Hyviä vertaistukiajatuksia on tässä tullut joten ammattilaisella ei ole paljon lisättävää. Kannatan sitä erikoislääkärin konsultaatiota ja kokeneen alaraajafyssarin johdolla kuntoutusta tulipa leikkaus tai ei! Niistä ortooseista (eli siis tuet): kuten tuossa jo todettiin niin on eritasoisia patellatukia. En tiedä mikä julkisella puolella tilanne on kunnon tukien suhteen mutta aina kannatta kysellä. Onko vakuutusta joka mahdollisesti kattaisi sen jatkohoidon ja kunnon polviortoosin - ne kun tuppaavat olemaan aika hintavia?
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 855
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#7

Viesti Shaolinsi »

Tässä on muutamia ohjeita patellaluksaatioon eli polvilumpion sijoiltaanmenoon, jos kukaan ei ole vielä niitä antanut:

1. Polven koukistamista yli 60 asteen tulee välttää kuukauden ajan.
2. Reisilihaksen harjoitukset aloitetaan heti. (Varaa aika heti fysioterapeutille)
3. Täysipainovaraus.
4. Kylmä–kohoasento–kompressio.
5. Kipulääkitys.

Hyvän reisilihasvoiman (m. vastus medialis) hankkiminen stabiloi polvilumpiota ja estää uusia sijoiltaanmenoja.

Patellaluksaation hoito on pääsääntöisesti konservatiivinen (ei-leikkaushoito). Polvilumpin sijoiltaanmenoja leikataan lähinnä, jos nivelen sisällä on irtokappale, lumpio ei pysy paikallaan tai tapahtuu toistuva luksaatio. Toistuvassa luksaatiossa leikataan, jos pitkäaikainen (vähintään 6 kk) ja intensiivinen nelipäisen reisilihaksen harjoittaminen ei tuota toivottua lopputulosta.

Jos jalalla ei kärsi astua ja polvi on edelleen hyvin turvonnut, niin todennäköisesti polvinivelen sisällä on ylimääräistä (vettä tai verta). Turvotuksen hoito on ensiarvoisen tärkeää. Jos ei ole mahdollisuutta punktioon, niin kylmähoitoa kannattaa antaa ensiapuna. Polvilumpion sijoiltaan menossa on myös tärkeää, että ammattilaiset seuraavat toipumista (jälkitarkastuksia suositellaan!).

Lähde: Päivystyskirurgian opas, Helminen ja Lindhal (hoito-ohjeiden osalta)

- Lääkäri, joka viimeksi eilen antoi polvilumpion sijoiltaanmenon ensiavun ja antoi hoito-ohjeet
Riviharrastaja
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 182
Lauteille: Maaliskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki

Re: Patellaluksaatio, onko kokemuksia?

#8

Viesti Riviharrastaja »

Kiitoksia kovasti kaikille, näistä oli paljon apua. Kuvien perusteella ei mitään ole mennyt rikki. Fyssarille aika maanantaina.

Lähetetty minun SM-A520F laitteestani Tapatalkilla

Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 9 kurkkijaa