Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Kulttuurinen omiminen

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkijat: Totte, JanneM, Point, Tyttö

Vastaa
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 8 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#46

Viesti Aihki » touko 17, 2018, 19.31

"Alkuperäinen" on jo sinällään vertaileva ilman, että ymmärretään "alkuperäisin". Jos alueella ei elä uudempia tulokkaita niin moisen tittelin tarkoitus on korkeintaan "katsokaa kuinka primitiivisiä me ollaan". Jos joku haluaa niin julistaa niin siitä vaan, mutta ei sille tarvi hattua nostaa.


Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 15153
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 341 kertaa
Tykätty: 129 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#47

Viesti Lasse Candé » touko 17, 2018, 19.57

No nyt on kuitenkin sellainen asia, että sana on määritelty ja tätä määrittelyä ja sanan suomalaista käännöstä ei ole luultavimmin saamelaiset keksineet. Sinä laitoit nuo nyt hieman samaan yhteyteen ja jätit vähän valitettavasti vastaamatta tuohon ensimmäiseen kysymykseen.

Se on toinen asia onko alkuperäis-alkuliite klangiltaan täysin samanlainen kuin että sanoisi alkuperäinen. Vastaavasti koko homman klangia voi varmaan tulkita erinevin tavoin. Fakta on silti se, että sanan määritelmä ei pidä sisällään mainitsemiasi asioita ja sana on yleisessä käytössä. Tällöin ollaan vähän hataralla pohjalla jos tulkitaan sanan käyttöä nuo kyseenalaiset tulkinnat edellä.
Se on Taekwondo, kova ja pehmeä samassa.

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 8 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#48

Viesti Aihki » touko 17, 2018, 22.11

Lasse, ensinnäkin kerro mistä määritelmästä puhut! Kaivoin ILOn määritelmän esiin, sieltä löytyy:
"Self-identification as indigenous or tribal shall be regarded as a fundamental criterion for determining the groups to which the provisions of this Convention apply."

Lopetin lukemisen tuohon koska se tarkoittaa, että mm. elämäntapaintiaanit lasketaan alkuperäiskansoiksi!

Tällä hetkellä näyttää, että olet väärässä Lasse pahemman kerran.

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 15153
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 341 kertaa
Tykätty: 129 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#49

Viesti Lasse Candé » touko 18, 2018, 00.32

Olet oikeassa että määritelmät vaihtelevat. Itse katsoin melko laiskasti Suomi-wikipediasta ja en jaksa tonkia ILO:n määritelmää esiin, kun kaikki linkit vievät jonnekin mistä pitäisi etsiä liikaa. Lähdin itse tästä wikipedian referaatista liikkeelle:
Alkuperäiskansa on määritelty esimerkiksi kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksessa numero 169. Sen mukaan näille kansoille on ominaista, että ne polveutuvat väestöstä, joka maan valloituksen tai asuttamisen tai nykyaikaisen kansallisvaltion muodostumisen aikaan asui maassa. Toiseksi alkuperäiskansat ovat eläneet pitkälti riippumattomina aluetta hallitsevasta valtiosta ja säilyttäneet kielelliset, kulttuuriset ja yhteisölliset ominaispiirteensä ainakin osittain ympäröivästä valtakulttuurista erillisinä. Tällaiset määritelmät ovat kuitenkin tulkinnallisia.
Ja tuo ei ota mitään keltään muilta pois.

Onko nyt niin, että oikea määritelmä sitten ottaa?

Tuo sinun lainaamasi kun sanoo ainoastaan sen että mitään kansaa ei aleta leimaamaan alkuperäiskansaksi vastoin heidän tahtoaan. Sehän tuon sisältö on, eikä se että itse itsensä määrittelemällä nuo hommat hoituu. En tiedä mitä elämäntapaintiaanit ovat, mutta näytät ylitulkitsevan sanan "kriteeri" sanaksi "takuu". Itsemäärittely ei oletettavasti takaa statusta vaan kriteerejä joiden pitää täyttyä on luultavimmin myös muita.Sinänsä tämä nyt ei ainakaan liity enää mitenkään siihen mitä saamelaiset itse ovat itsestään sanoneet eikä ainakaan kulttuurisiin omimisiin.
Se on Taekwondo, kova ja pehmeä samassa.

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Atticora
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 472
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 8 kertaa
Tykätty: 32 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#50

Viesti Atticora » touko 18, 2018, 09.54

Lasse Candé kirjoitti:
touko 17, 2018, 15.55
Jos jotakuta kiinnostaa ratkoa onko Trump rasisti, niin menkää vaikka USA-ketjuun tai johonkin muuhun Trump-ketjuun käsittelemään sitä. En tiedä yhtään miten koko tyyppi liittyy aiheeseen "kulttuurinen omiminen".
Liittyi hetken aiheeseen. Keskustelussa huomautettiin, että jonkun (intiaanien) olisi pitänyt närkästyä laajemmin Warrenin omimasta kulttuurista. Epäilin, että vähäinen mielenkiinto johtuu siitä, että Trump on rasisti - ihan ajattelemattomuuttani menin yleistämään. Nyt ymmärrän kaikkien niin ajattelevien olevan idiootteja. Mun moka.

Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 8 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#51

Viesti Aihki » touko 18, 2018, 10.05

"Alkuperäiskansa on määritelty esimerkiksi kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksessa numero 169. Sen mukaan näille kansoille on ominaista, että ne polveutuvat väestöstä, joka maan valloituksen tai asuttamisen tai nykyaikaisen kansallisvaltion muodostumisen aikaan asui maassa. Toiseksi alkuperäiskansat ovat eläneet pitkälti riippumattomina aluetta hallitsevasta valtiosta ja säilyttäneet kielelliset, kulttuuriset ja yhteisölliset ominaispiirteensä ainakin osittain ympäröivästä valtakulttuurista erillisinä. Tällaiset määritelmät ovat kuitenkin tulkinnallisia.
Ja tuo ei ota mitään keltään muilta pois."

Tuo ei ole mikään määritelmä. Tuossa lisäksi vahvasti referoidaan "valloittajaan".

”Tuo sinun lainaamasi kun sanoo ainoastaan sen että mitään kansaa ei aleta leimaamaan alkuperäiskansaksi vastoin heidän tahtoaan."
Ei muuten sano sinne päinkään. Lue uudelleen.

Ja kyllä noista WPn linkeistä löytyi kahdella klikillä varsinainen määritelmä. Yritä uudelleen.

”En tiedä mitä elämäntapaintiaanit ovat"
KVG jos et tiedä, hupaisaa porukkaa.

"mutta näytät ylitulkitsevan sanan "kriteeri" sanaksi "takuu"."
Höpöhöpö

"Itsemäärittely ei oletettavasti takaa statusta vaan kriteerejä joiden pitää täyttyä on luultavimmin myös muita."
Miksi arvaat, lue se teksti?!

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 8396
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 29 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#52

Viesti DeusVult » touko 18, 2018, 10.50

Keskustelu on vähän mennyt jo eteenpäin, mutta:
Lasse Candé kirjoitti:
touko 16, 2018, 17.05
Tosin tuossa vertauksessa on erittäin paljon aukkoja. Niin oleellisia, että sen relevanssi on voimakkaasti kyseenalainen.
Ei minusta.
Kun sanoit että saamelaiset tunnetusti loukkaantuvat, niin minun mielestäni olisi mielenkiintoista tietää onko näin vai onko niin miten tarkensit mahdollisesti olevan, eli että heillä on vain jokin herkkänahkaisempi mutta äänekkäämpi porukka...
Niin, tämä onkin ihan oikea issue. Ennen kuin tehdään mitään radikaaleja päätöksiä, kuten esimerkiksi hyllytetään tv-ohjelmia, olisikin hyvä jotenkin aina selvittää, kuka tarkalleen ottaen on loukkaantunut? Koko kansa? Osa kansasta? Noin 20 twitter käyttäjää, jotka käyttävät loukkaantumista asiasta kuin asiasta jonkinlaisena itseilmaisun keinona?
Ile kirjoitti:
touko 16, 2018, 18.30
Joo, skotit on kyllä hienosti brändänny esim. kiltin.

Tosin, kyllähän sieltä nillittäjiä löytyy, jos käytät ilman lupaa jonkun tietyn klaanin värejä.

Geneerisiä värejä sallitaan kuitenkin kaikkien käyttää.

Toki skotlantilaiset joistakin historiansa käänteistä huolimatta ovat omine parlamentteineen ja itsehallintoineen olleet jo kauan ihan erilaisessa asemassa maailmassa kuin vaikkapa saamelaiset tai intiaanit - siis jos asiaa haluaa tarkastella "imbalance of power" -näkökulmasta ja huomioida, että esim. saamelaisten keskuudessa katsotaan (ainakin osa katsoo), että heidän oikeuksiaan ei valtion toimesta ole täysimääräisesti toteutettu eikä asioita korjattu aikaisemman "riiston" jäljiltä.

Se, että skotit myyvät kansallisuuskamaa ei mielestäni vertaudu niinkään minkään sorretun alkuperäiskansan toimintaan vaan siihen, miten monessa valtiossa ihan yleisesti myydän vaikka maan lipulla tms. tunnuksilla varustettua krääsää ja alueelle ominaisia vaatteita.
Joku yksittäinen nillittäjä saattaa toki jostain baaritiskiltä aina löytyä, mutta pääasiallisesti ketään ei kiinnosta, minkä klaanin tartaania käytät. Yleensä jopa päinvastoin, ovat riemuissaan varsinkin jos kerrot olevasi jollain tavalla kiinnostunut nimenomaan heidän klaanistansa.

Skotlanti on toki ollut itsenäinen valtio monta vuosisataa, ja yhdistyneessä kuningaskunnassakin kansa on säilyttänyt oman identiteettinsä ja maa-alueensa, vaikka siis Skotlantihan ei omasta parlamentistään huolimatta ymmärtääkseni mikään varsinainen autonomia olekaan. Monet skotlantilaiset (mutulla ja näppituntumalla) kokevat ihan samalla tavalla, että heidän oikeuksiaan ei valtion toimesta ole täysimääräisesti toteutettu eikä asioita korjattu aikaisemman "riiston" jäljiltä.

En näe kansallisuusrihkaman myynnissä muuta eroa Skotlannin ja saamelaisten välillä kuin sen, että toisella on näennäisesti oma tarkkaan rajattu maa-alue ja toisella ei, ja toiset myyvät sitä kamaa avoimesti kun taas toiset (ainakin mediassa) vain kyräilevät ja loukkaantuvat. Tosin on todettava, että olen minäkin ostanut napapiiriltä jostain turistikaupasta noitarumpukuvioidun pyyhkeen ja fleece-viltin. En tiedä, myytiinkö niitä ja muita myymälän saamelaishenkisiä varusteita saamelaisten itsensä siunauksella vai ei.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 4998
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 165 kertaa
Tykätty: 120 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#53

Viesti Ile » touko 18, 2018, 11.47

Mutta se tässä cultural appropriation -keskustelussa on hienoa, että ne, jotka normaalisti vastustavat kaikkea monikulttuurisuutta, yhtäkkiä hehkuttavat miten hyväksyttävää, hienoa ja väistämätöntä kulttuurinen lainailu ja asioiden sekoittuminen on, ja suvakki-mokuttajat puolestaan puolustavat henkeen ja vereen yksittäisten kulttuurien piirissä esiintyvää kansallismielisyyttä. :D
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Ile viestistä (yhteensä 2):
Lasse CandéJussi Huusko

Atticora
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 472
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 8 kertaa
Tykätty: 32 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#54

Viesti Atticora » touko 18, 2018, 12.24

DeusVult kirjoitti:
touko 18, 2018, 10.50
En näe kansallisuusrihkaman myynnissä muuta eroa Skotlannin ja saamelaisten välillä kuin sen, että toisella on näennäisesti oma tarkkaan rajattu maa-alue ja toisella ei
On tässä vertailussa sekin olennainen ero, että skotlantilaiset ovat levittäytyyneet ympäri palloa, skoteiksi itsensä tunnistavia (syntyperää) asuu muualla kuin Skotlannissa monta kertaa enemmän.
Skottien "menestyksekäs" *) perintönsä brändääminen maailmalla on alkanut aivan eri lähtökohdista, eikä se johdu siitä, että he ovat oivaltaneet jotain mitä saamelaiset eivät.

*) Skotlannissa on tahoja, jotka eivät katso hyvällä kulttuuriperinnön kaupallistumista. Ongelmaksi koetaan esimerkiksi historiallisten nimien käyttäminen minkä tahansa tuotteen brändäämisessä. Nämä eivät ole mitään pieniä toimijoita, googlaa vaikka National Trust for Scotland. Hyvin organisoituneita närkästyjiä nämä skotit.

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 4998
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 165 kertaa
Tykätty: 120 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#55

Viesti Ile » touko 18, 2018, 13.05

DeusVult kirjoitti: En näe kansallisuusrihkaman myynnissä muuta eroa Skotlannin ja saamelaisten välillä kuin sen, että toisella on näennäisesti oma tarkkaan rajattu maa-alue ja...
Niin, maakysymys käytännön seurannaisineenhan saattaa jo sinänä ollakin aivan radikaalilla tavalla merkityksellinen asia. Siis jos miettii, minkälaiseksi kokevat asemansa jne...

Sinänsä on vähän yksinkertaistavaa vertailla yhden tai kahden muuttujan perusteella. Jossakin kulttuurissa vaatteet ovat enmmän the juttu, jossain toisessa joku muu asia.

Itse yritän tässä lähinnä ymmärtää, mistä nuo loukkaantumiset/"loukkaantumiset"/"puolesta loukkaantumiset" tulevat. Ja kuten edellä olen sanonut, niin niille tulee antaa melko rajallinen merkitys. Pääsääntöisesti saa tietysti lainata ja matkia.

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 8396
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 29 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#56

Viesti DeusVult » touko 18, 2018, 13.14

atticora: Siis millä tavalla se on olennainen ero? Eikö saamelaisia sitten asu missään muualla kuin Lapissa? Tai vaikka japanilaisia? Heidän kulttuurinsa omimisestahan närkästyttiin juuri Euroviisuissa. Ja siis mitä ne aivan eri lähtökohdat sitten ovat? Ja miten NTS tähän liittyy? En halua kuulostaa hyökkäävältä, mutta se on nähdäkseni sitten taas ihan eri asia, että esimerkiksi ranskalaiset pitävät kiinni siitä, että shampanjaksi sanotaan vain Champagnessa valmistettua juomaa, kuin joku "my culture is not your fucking party drink"-someraivo siitä, että Suomessa juodaan taas kohta teinien takapihoilla shampanjaa valkoiset lakit päässä.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Atticora
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 472
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 8 kertaa
Tykätty: 32 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#57

Viesti Atticora » touko 20, 2018, 10.55

DeusVult kirjoitti:
touko 18, 2018, 13.14
atticora: Siis millä tavalla se on olennainen ero? Eikö saamelaisia sitten asu missään muualla kuin Lapissa? Tai vaikka japanilaisia? Heidän kulttuurinsa omimisestahan närkästyttiin juuri Euroviisuissa. Ja siis mitä ne aivan eri lähtökohdat sitten ovat? Ja miten NTS tähän liittyy? En halua kuulostaa hyökkäävältä, mutta se on nähdäkseni sitten taas ihan eri asia, että esimerkiksi ranskalaiset pitävät kiinni siitä, että shampanjaksi sanotaan vain Champagnessa valmistettua juomaa, kuin joku "my culture is not your fucking party drink"-someraivo siitä, että Suomessa juodaan taas kohta teinien takapihoilla shampanjaa valkoiset lakit päässä.
NTS:n nostin esimerkkinä kulttuurin suojelemisesta. Olet esittänyt esimerkkejä avomielisestä suhtaumisesta joka ilmenee vaikka siinä, että skotit jopa ilostuvat perinnevaatteiden käytöstä, josta monet skotit jopa ilostuvat. Niin, mitä sitten? Skotit "närkästyvät" kuitenkin monista asioista, eikä kyse ole todellakaan pelkästään jostain paikallisiin elinkeinoihin liittyvästä nimisuojasta (mikäli ymmärsin samppanjavertauksen). Jos perinnevaatteen käyttö on skoteille ok, niin sehän on mahtava juttu. Eri asioilla on eri kulttuureissa eri merkitykset.

Olen ymmärtävinäni saamelaisten epäluottamusta ulkopuolisia kohtaan lähihistorian valossa. Ikäänkuin ymmärrän mistä kaikenlainen närkästys johtuu, skoteilla on erilainen tilanne. Kahden kansan vertailu (siinä mielessä, kuin ymmärsin sinun tarkoittavan), ei vaan millään taivu minun kankeassa mielessäni. Joidenkin tahojen kimpaantuminen rihkaman (kuten me sitä kutsumme) myynnistä närkästyminen on jäävuoren huippu, oire.
DeusVult kirjoitti:
touko 16, 2018, 00.07
Näistä kahdesta porukasta skotlantilaiset ovat yksi kenties maapallon maineeltaan ja kulttuuriltaan tunnetuimmista kansoista, nähdäkseni pitkälti tämän asenteen ansiosta, kun taas saamelaiset - noh - eivät niinkään. Jännä juttu.
Palatakseni tähän "jännään juttuun", josta lähti liikkeelle.
Näkisin, että ainakin arabeilla, juutalaisilla ja kiinalaisilla on samantyyppinen asenne kuin skoteilla. Rutuleilla ja marilaisilla on samanlainen asenne kuin saamelaisilla? Alleviivasin vain sitä, että minusta asia ei nyt vain ole näin. Tärkeimmät syyt on jotain ihan muita.

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 15153
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 341 kertaa
Tykätty: 129 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#58

Viesti Lasse Candé » touko 20, 2018, 16.05

Tämä saamelaisjuonne kaipaisi hieman konkretiaa sen sijaan että tässä jo useat mutuilevat minkälaisia saamelaiset ovat noin yleisesti. Voisiko saamelaisia käsitellä ihan keissi kerrallaan? Haluaako joku jutella siitä jostain keissistä missä saamelainen syytti kulttuurisesta omimisesta? Tai jollakin muulla tavalla aiheesta?

Kinaaminen siitä kuinka hyvin tai huonosti heitä voi yleistäen leimata on aika kyseenalainen juonne.
Se on Taekwondo, kova ja pehmeä samassa.

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 8396
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 29 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#59

Viesti DeusVult » touko 20, 2018, 17.23

Atticora kirjoitti:
touko 20, 2018, 10.55
DeusVult kirjoitti:
touko 18, 2018, 13.14
atticora: Siis millä tavalla se on olennainen ero? Eikö saamelaisia sitten asu missään muualla kuin Lapissa? Tai vaikka japanilaisia? Heidän kulttuurinsa omimisestahan närkästyttiin juuri Euroviisuissa. Ja siis mitä ne aivan eri lähtökohdat sitten ovat? Ja miten NTS tähän liittyy? En halua kuulostaa hyökkäävältä, mutta se on nähdäkseni sitten taas ihan eri asia, että esimerkiksi ranskalaiset pitävät kiinni siitä, että shampanjaksi sanotaan vain Champagnessa valmistettua juomaa, kuin joku "my culture is not your fucking party drink"-someraivo siitä, että Suomessa juodaan taas kohta teinien takapihoilla shampanjaa valkoiset lakit päässä.
NTS:n nostin esimerkkinä kulttuurin suojelemisesta. Olet esittänyt esimerkkejä avomielisestä suhtaumisesta joka ilmenee vaikka siinä, että skotit jopa ilostuvat perinnevaatteiden käytöstä, josta monet skotit jopa ilostuvat. Niin, mitä sitten? Skotit "närkästyvät" kuitenkin monista asioista, eikä kyse ole todellakaan pelkästään jostain paikallisiin elinkeinoihin liittyvästä nimisuojasta (mikäli ymmärsin samppanjavertauksen). Jos perinnevaatteen käyttö on skoteille ok, niin sehän on mahtava juttu. Eri asioilla on eri kulttuureissa eri merkitykset.

Olen ymmärtävinäni saamelaisten epäluottamusta ulkopuolisia kohtaan lähihistorian valossa. Ikäänkuin ymmärrän mistä kaikenlainen närkästys johtuu, skoteilla on erilainen tilanne. Kahden kansan vertailu (siinä mielessä, kuin ymmärsin sinun tarkoittavan), ei vaan millään taivu minun kankeassa mielessäni. Joidenkin tahojen kimpaantuminen rihkaman (kuten me sitä kutsumme) myynnistä närkästyminen on jäävuoren huippu, oire.
DeusVult kirjoitti:
touko 16, 2018, 00.07
Näistä kahdesta porukasta skotlantilaiset ovat yksi kenties maapallon maineeltaan ja kulttuuriltaan tunnetuimmista kansoista, nähdäkseni pitkälti tämän asenteen ansiosta, kun taas saamelaiset - noh - eivät niinkään. Jännä juttu.
Palatakseni tähän "jännään juttuun", josta lähti liikkeelle.
Näkisin, että ainakin arabeilla, juutalaisilla ja kiinalaisilla on samantyyppinen asenne kuin skoteilla. Rutuleilla ja marilaisilla on samanlainen asenne kuin saamelaisilla? Alleviivasin vain sitä, että minusta asia ei nyt vain ole näin. Tärkeimmät syyt on jotain ihan muita.
En nyt oikein edelleenkään saa kiinni ajatuksestasi. Siis mitkä ne tärkeimmät syyt on ja missä muualla ne ovat, ja miksi siis on mielestäsi ymmärrettävää että saamelaiset loukkaantuvat (http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802222200763491_u0.shtml) kun joku heidän kulttuurinsa esine näkyy jossain, mutta skotlantilaiset (tai arabit ja kiinalaiset jne) eivät?

Toki kaikilla on varmaan oikeus loukkaantua mistä haluavat, mutta mielestäni ne olennaiset kysymykset ovat 1) onko asiasta X loukkaantumisessa mitään järkeä noin niinkuin millään tavalla objektiivisesti arvioituna, 2) kuka päättää kenen loukkaantuminen tarpeeksi tärkeää edellyttääkseen toimenpiteitä 3) onko joku päähineen käyttäminen tms siis kulttuurin omimista vain, jos joku loukkaantuu siitä?
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 581
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 28 kertaa

Kulttuurinen omiminen

#60

Viesti tapsaattori » touko 20, 2018, 17.39

Noi lappalaiset on muutenkin "aika" jäykkää porukkaa mitä tulee muihin ihmisiin. Saattavat tulla kovistelemaan pilkki paikoille ja tulevat syyttelemään turisteja porojen hätistelystä. Pahastuminen ja mustasukkaisuus kaikesta lappiin viittaavasta on joku synnynnäinen/kasvatettu luonteenpiirre.

Tokihan saamelaisbrändistä neljäntuulenahattuineen, jos sillä katsotaan olevan markkina-arvoa, voi olla järkevääkin olla mustasukkainen.

Mua ei oo muuten lapissa koskaan viehättänyt mikään rumpu tai paikallinen kulttuuri. Luonto se on mitä sinne tullaan katsomaan ja kokemaan.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 kurkkijaa