Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Muoviton maaliskuu

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Aiotko pitää muovittoman maaliskuun?

Äänestys päättyi maalis 12, 2018, 09.42

Kyllä.
1
14%
En.
6
86%
En osaa sanoa.
0
Ei ääniä
Ei kiinnosta moinen.
0
Ei ääniä
 
Ääniä yhteensä: 7

katar
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2030
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Thainyrkkeily
Sivulajit: Potkunyrkkeily; nyrkkeily

Muoviton maaliskuu

#1

Viesti katar »

Taisi olla jokin muu nimi tälle haasteelle, mutta kuitenkin. Kuinka moni meinaa mennä tähän juttuun mukaan? Itse mietin, että kuulostaa aika hankalalle. Mites hammastahna, saako sitä muovittomassa pakkauksessa? Hammasharjan saa ekoversiona, mutta kasvorasva, silmänympärysvoide? Jälkimmäinen on lasipurkissa, mutta muovikannella. :? Mulla on vielä mummoraudat jalassa, kun muuten oon turvallani, ja nehän on muovia... Ja entäs roskat? Tietty voi käyttää paperikassia, mut muovikassit on roskille kätsyjä.
Perustelut ois jees.
Frankly my dear, I don`t give a damn.
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Muoviton maaliskuu

#2

Viesti Aihki »

Sitten vielä tämä pulma mikä on muovia. Sellofaani? Biohajoavat polymeerit?
katar
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2030
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Thainyrkkeily
Sivulajit: Potkunyrkkeily; nyrkkeily

Muoviton maaliskuu

#3

Viesti katar »

Aihki kirjoitti: maalis 2, 2018, 10.05 Sitten vielä tämä pulma mikä on muovia. Sellofaani? Biohajoavat polymeerit?
No niinpä! Tästä Ylen jutusta tämä lähti; https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/0 ... i-sinunkin. Vähän sekavaa tuo muovin maailma on tajuta tämmöisen blondin... :o
Frankly my dear, I don`t give a damn.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6418
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Muoviton maaliskuu

#4

Viesti AlexMachine »

Vaatteet? Vain luonnon materiaaleja käyttöön. Pois kaikki tekniset vaatteet, monet alusvaatteet, neuleet, fleecet ym
Eli akryyli, polyesteri, polyamidi, elastaani jne. Sitten vielä tietysti täytyy muistaa että monelle synteettisellä kuidulla on hienoja markkinointinimiä kuten Enkalon, Tactel, Dralon, Lycra, Spandex, joilla koitetaan luoda mielikuvia kuluttajille. Uimaan ei voi mennä koska uikkarit jne.

Sähkölaitteita ei voi käyttää koska johdoista alkaen muovia on joka puolella, kengät sitten... jos ei ole nahkapohjaisia velttikenkiä jossa nauhatkin nahkaa tai luonnon kuitua, saa kävellä paljain jaloin jne.
Ajatus on kyllä hieno, ei siinä mitään. Olen itse yrittänyt siirtyä vähitellen pois fleecestä, teknisistä alusasuista ym, merino on parempi eikä sitä voi edes sanoa korvikkeeksi. Sama juttu tosiaan kengissä, ainoastaan talvikäyttöisissä työkengissä muovia on pohjissa, kesällä nekin nahkaa.
The beatings will continue until morale improves.
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

Muoviton maaliskuu

#5

Viesti fuusetsu »

Ilmeisesti kyse on lähinnä siitä, että ei osta kertakäyttöistä muovia. Siis muovipakkauksia, oli ne sitten pusseja, kuppeja, purkkeja, syvävedettyjä pakkauksia yms.. Kokonaan muovien välttäminen on nykyään aika lailla mahdotonta, ellei asu vedettömässä ja sähköttömässä asunnossa, sekä liiku vain jalan tai hevosella. Ennen sentään oli lyijyiset tai kupariset vesijohdot, ja sähköjohdot eristettiin metallilla, paperilla ja posliinilla.

Pakkausmuovin määrä on kyllä järkyttävä. Meillä tulee viikottain pari pussillista pelkkää pakkausmuovia. Sekajätettä tulee neljässä viikossa vain yksi pussi!

Muista Alex, että paidoissa saa olla vain puu-, metalli- tai luunapit, sekä puhdas luonnonkuitulanka! Ettei vaan kenkiesi pohjatkin ole kiinnitetty polyesterilangalla? :D
Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Muoviton maaliskuu

#6

Viesti Totte »

Varmasti on hankalaa, mutta ei kai tämän tarkoituskaan ole olla helppoa tai osoittaa sen olevan helppoa. Ja "ei onnistu 100% joten en tee ollenkaan" on jotenkin väsyny heitto. Muovin käyttö ja niistä aiheuvat haitat ovat kuitenkin jatkuvia, eikä joko-tai.

Tarkoituksena on varmaankin herättää ihmisiä ajattelemaan missä kaikissa paikoissa sitä muovia käytetään ja miettimään onko jossain vaihtoehtoja. Jos on, voi korvikkeiden käyttöä ehkä jatkaa myös sen maaliskuun jälkeen. 10% vähennys joka kestää 30 vuotta on varmaan tehokkaampi kuin 100% vähennys joka kestää kuukauden.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1515
Lauteille: Heinäkuu 2013

Muoviton maaliskuu

#7

Viesti Atticora »

^ Hyvin kiteytetty. Maapallon väestön kasvu ja siitä seuraava silmitön luonnon tuhoaminen kaihertavat mieltä, varsinkin lapsien tulevaisuudessa näen synkkiä skenaarioita ja poden huonoa omaa tuntoa oman toimintani johdosta. Tämä vaikuttaa hyvältä kampanjalta, jolla voi tosiaan olla kauemmaskin ulottuvia vaikutuksia. Näin muutos lähtee liikkeelle, ihmiset saadaan oivaltamaan "ihan itse", että pitää edes yrittää. Ulkopuolinen voima (kuten poliitikka) ei ikinä onnistu pakottamaan ihmistä tinkimään mukavuudestaan, seurauksena on helposti vastareaktio. Vaikka itse syön lihaa edelleen mielestäni liikaa, olen havainnut ilolla kuinka kasvisruokailu on viimeisen parin vuoden aikana tullut ihan normiksi, jolle ei enää niin hymähdellä homojen hommana - omakohtainen havainto työpaikkaruokailussa. Täysin urpoa tuohuahan se (varsinkin punaisen) lihan itseensä ahtaminen on oman terveydenkin kannalta.

Muovipakkaukset on kyllä olleet mulle hlökohtainen vitutuksen aiheuttaja kauan. Otetaan esimerkkinä pesuaineet, järjettömän järeitä pulloja täyttää roskista jatkuvasti. Osa pesuaineista on tietty aika välttämättömiä ja ainakin pyykinpesuaineita on tarjolla edes vähän ekologisemmissa pakkauksissa.
Einekset, mehut yms elintarvikkeet ovat toinen esimerkki meidän talouden turhasta päivittäisestä muovinkäytöstä. Onko se desin jukurttinautinto pakkauksen "hinnan" arvoinen - no ei ole, ainakaan minusta.
Kolmas surullinen esimerkki on varkauksia ehkäisemään (tai tuotteem esillepanon takia) valmistetut ylisuuret pakkaukset. Suurinta osaa siitä sinänsä jopa tarpeellisesta roinasta ei tarvitsisi pakata oikeastaan yhtään mitenkään.

Ei tässä nyt tarvitse miettiä ensimmäisenä miten vältän käyttämästä sähköä kuukauden, koska eristeessä on muovia. Ja sitten hylätä koko muovittomuuden mahdottomana ajatuksena. Toten heittämään 10%-jengiin pääsyyn riittää kun (ruoka)kaupassa miettii pari sekuntia (oikeasti), että mitäs sinne kärryyn on tunkemassa. Ei ole yhtään hankalaa ja kokemus omasta mukavuudesta tinkiminen on vain oman pään sisäinen prosessi. Oikeasti ei joudu tinkimään mistään, päinvastoin, seurauksena voi todeta vaikkapa syövänsä terveellisemmin ja paremman makuista ruokaa.
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

Muoviton maaliskuu

#8

Viesti fuusetsu »

Atticora kirjoitti: maalis 2, 2018, 18.35 Ulkopuolinen voima (kuten poliitikka) ei ikinä onnistu pakottamaan ihmistä tinkimään mukavuudestaan, seurauksena on helposti vastareaktio.
Politiikalla on ilmeisesti saatu useammassa maassa hyvää aikaan pistämällä muoviset ostoskassit verolle tai kieltämällä ne kokonaan. Ainakin kassalla ilmaiseksi annettavat "pistetäänkö pieneen pussiin"-hedelmäpussit on kielletty useammassa paikassa. Suomessa sentään ihmiset laittavat roskat yleensä roskiin, mutta monessa muussa maassa nuo pussit vaan putoaa käyttäjän käsistä, kun sitä ei enää tarvitse.

Totten mainitsemaa "ei onnistu 100% joten en tee ollenkaan" -asennetta en ole tässä säikeessä huomannut.

Roskaruoan syöminen kyllä ottaa itseäni päähän, vaikka harrastan sitä kyllä jonkin verran. Se ei ota ruoan takia päähän, vaan sen roskan takia. Mukaan otetun ruuan pakkaamisen kertakäyttöastioihin ymmärrän jotenkuten, mutta minkä hiton takia ravintolassa sisällä syötävä ruoka pitää pakata roskaan (vastaus on tietenkin raha)? Muovia sisältävät kertakäyttöastiat pitäisi laittaa verolle. Sitten tämäkin menestyisi paremmin:

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella ... 24131f7445
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1515
Lauteille: Heinäkuu 2013

Muoviton maaliskuu

#9

Viesti Atticora »

^ Olet ihan oikeassa, en toki tarkoittanut, että poliitiikka olisi täysin hampaaton ympäristöasioissa. Onhan vihreä puoluekin syntynyt tarpeesta suojella ympäristöä (keskustelun kontekstissa ei liene tarpeellista mennä yksityiskohtiin esim. puolueen nykytilasta Suomessa). EU:n suunnasta on saneltu hyviäkin asioita. Tarkoitin, että pohjimmiltaan demokratiassa kuitenkin poliiitikko toteuttaa äänestäjän tahtoa ja tårta på tårta puhumalla voi pärjätä ihan hyvin. Ihminen haluaa äänestää kaveria, joka lupaa parempaa elämää. Verorahojen käyttäminen kymmenien vuoden päähän ennustetun ympäristöongelman ratkaisemiseksi ei ole yleensä mikään ykkösvaaliteema.

Toivottavasti ilmaisten pikkupussien kieltäminen EU:n toimesta vaikutti positiivisesti. Omalla kohdalla pelkään pahoin, että olen niiden häviämisen jälkeen olen vain ostanut normaalikokoisen kassin, eli kiellon vaikutus on ehkä ollut kohdallani jopa päinvastainen kuin mikä oli tarkoitus. Kun asiasta keskustelee, voi tulla mieleen että oman kassin käyttäminen ei ole ylivoimaisen vaikeaa.

Keskustelijoiden asenteesta vielä sen verran, että Toten viesti kyllä oli paikallaan. Aika moni mietti, mitä vaikeuksia on odotettavissa ja yksikään ei ehkä aio osallistua tähän muovittomaan maaliskuu-hömppään. Osallistuminen kuitenkin on niinkin yksinkertaista, että kuukauden aikana ottaa yhden kerran kauppaan lähtiessä kotoa mukaan jonkun kassin. Vaikka muovikassin. Esimerkiksi.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11110
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Muoviton maaliskuu

#10

Viesti flammee »

AlexMachine kirjoitti: maalis 2, 2018, 14.01 ...merino on parempi eikä sitä voi edes sanoa korvikkeeksi.
No jaa, merinovaatteet ovat talvipakkasilla lämpimät, mutta herkästi muissa olosuhteissa liian lämpimät. Toki voi ilmeisesti totutella käyttämään jotain villasukkia kesälläkin, että jos on tottunut pitämään sen asteista liiallista lämpöä jollain tasolla viileänä, niin kaippa merinokin voi sitten tuntua viileältä, mutta tuntus olevan aikamoista soopaa että merinovaate oikeasti olisi viileä lämpimällä.. Kovin paljoa merinovaatteita mulla ei ole, parit sukat ja kyllähän ne monesti esim. lenkillä tai sisätiloissa tuntuvat liian lämpimiltä.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 93764
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Muoviton maaliskuu

#11

Viesti Mika »

Tämä onkin ihan hyvä haaste. Myös keskustelu on ollut hyvää. Tässä tosiaan ei varmaan kukaan odota pystyvänsä samanlaiseen täydelliseen suoritukseen kuin vaikka Rikun ja Tunnan Lihattoman Lokakuun kanssa oli mahdollista. Kaikki se on aina kotiinpäin. Juuri äsken ostin kauppakassin Prismasta. Se on silti muovia. :D

Äänestin väärin koska olen puusilmä. Otan siis osaa.

Tässä on 21 vinkkiä, joista voi valita sopivat:

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6418
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Muoviton maaliskuu

#12

Viesti AlexMachine »

Omat valinnat, käytän kangaskasseja kauppakasseina. En enää osta fleecejä. Hedelmät ja vihannekset menee pussiin mutta ”hyötykäytän” ne roskapusseina vielä kerran. Ostan tuotteen mielummin lasipurkissa kuin muovi sellaisessa.
Vaatteissa myytenkin suosin luonnonmateriaaleja ja jos pakko ostaa esim soft shell, niin kierrätettyä materiaalia (Haglöfs ainakin aktiivinen tässä).
Reissuun ja maastoon metallinen juomapullo/termos ja kraanavettä.
The beatings will continue until morale improves.
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

Muoviton maaliskuu

#13

Viesti fuusetsu »

Mika kirjoitti: maalis 5, 2018, 12.24 Tässä on 21 vinkkiä, joista voi valita sopivat:

Tässä toinen lista:
https://www.hs.fi/elama/art-2000005588732.html

Ärsyttää vaan, kun hippien pitää pilata kaikki olemalla niin hippiä. Jotenkin ne vaan saa tähänkin asiaan liitettyä lähiruuan, tee-se-itse lakanasta kassit koska se on kivaa, eko-deodorantit ja -saippuat sekä ruokasoodan ja etikan käytön siivoamisessa (ovat aika huonoja moneen hommaan, mutta kun hippi). "Jäte vähenee, kun välttää valmisruokaa ja kokkaa itse. Se on sitä paitsi hauskaa." :niinpa:

Itse kyllä käytän vaihtoehtoisia aineita siivoukseen: isopropanoli, asetoni, sitruunahappo ja lipeä on ainakin hyviä aineita. Laimennettu isopropanoli on ulkomailla ihan yleisesti käyttetty "rubbing alcohol", mutta Suomessa se ei toimi, koska juopot. :niinpa:

Kauppojen kestokasseja on auton takapenkillä aina useampia mukana, jotta kauppaan on ottaa kassi mukaan, vaikka pari olisi unohtunut kotiin. Muoviset ovat vaan isompia ja kestävät paremmin painoa kuin ne kaupan pienet kangaskassit. Kummatkaan eivät kyllä ole kovin kestäviä. Pitäisi varmaan ommella kunnollinen kassi paksusta nahasta. "Se on sitä paitsi hauskaa." :niinpa:
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

Muoviton maaliskuu

#14

Viesti fuusetsu »

Niin tämähän minun piti linkittää:

https://www.varusteleka.fi/fi/news/flee ... /_5a3bb6c0

Eli Varusteleka poistaa fleecen tuotteistaan. Tai ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että se poistaa fleecen tuotteista, joille sillä on uusi vastaava tuote toisesta materiaalista. Ainakin Särmä-tuoteryhmään näyttää jäävän huppu ja lakki joissa on fleecevuori. Myyntipuheistaanhan tuo lafka tuli tunnetuksi ja tunnetaan yhä. Joillekin tuntuu olevan vaan vaikeaa ymmärtää, että ne silti ovat ihan samalla lailla myyntipuheita kuin kapulakielellä kirjoitetutkin.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 93764
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Muoviton maaliskuu

#15

Viesti Mika »

fuusetsu kirjoitti: maalis 7, 2018, 18.25 Pitäisi varmaan ommella kunnollinen kassi paksusta nahasta. "Se on sitä paitsi hauskaa." :niinpa:
:hahaha:
Nauroin ääneen tuota.

Oli siinä Hesarin kirjoituksessa silti tosiaan ihan hyviäkin ajatuksia. Ainakin tärkeä aihe on esillä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 9 kurkkijaa