Tervapiru kirjoitti:
Noissa virallisissa ravitsemussuosituksissa pistää eniten silmään tuo iänikuinen viljojen/viljatuotteiden tarjoaminen kuidun lähteinä.
Täysjyvävilja sisältää ruoka-aineista lähestulkoon eniten kuitua per 100 g, joten on ihan luonnollista että sitä tarjotaan kuidun lähteeksi.
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2168&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Olen törmännyt joihinkin tutkimuksiin joissa viljakuidut jopa leimataan haitallisiksi (tämä saattaa kyllä mennä karppiuskonnon puolelle)
Jotain linkkejä näistä olisi ihan hyvä nähdä.
mutta suurin ongelma viljatuotteissa on nimenomaan niiden sisältämät nopeat hiilarit, joita löytyy yhtälailla mukaterveellisestä ruisleivästäkin.
Ruisleivän ravintoarvot:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=100&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Näkkileipä on vielä parempi:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29771&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Eli ruisleivässä tärkkelystä 53 g, sokereita 2,4 g. Aika hyvä suhde, vaikka vieläkin terveellisempiäkin ruisleipiä löytyy.
Viljatuotteet eivät myöskään sisällä mitään terveydelle välttämättömiä aineita, mitä ei muista lähteistä saisi, eli kuidut olisi kyllä parempi ottaa kasviksista ja hiilarit jostain muista lähteistä kuin viljoista, mutta milläs saat lapsen/murrosikäisen pupeltamaan puoli kiloa kasviksia päivässä?
Vitamiinit yms. saadaan toki kasviksista ihan ravintosuositustenkin mukaan.
Täysjyväviljan suuresta kuidun määrästä kerroin jo aiemmin. (hitaat) hiilihydraatit taasen on helpompi ottaa täysjyväviljasta kuin kasviksista. Tuolta finelistä voi katsella kasvisten ravintoarvoja ja huomata, että niissä useasti hiilarit on nopeassa muodossa, eikä hiilihydraattien kokonaismäärä ole lähellekään samaa tasoa täysjyväviljan kanssa.
Toki jos ei ole urheilija, niin ruokavalion koostaminen helpottuu, kuten täällä on jo todettu.
Tietysti virallisterveellisten suositusten laadinnassa on otettu myös huomioon poliittisia/taloudellisia aspekteja, mitähän Suomen maataloudellekin kävisi jos yhtäkkiä viljatuotteet julistettaisiin terveydelle haitallisiksi
Tää "Virallisterveellinen" on aika hauska termi.
Salaliitot on aina mukavia. Luulisi epäterveellisten suositusten tulevan heikon kansanterveyden takia valtiolle kalliimmaaksi.
Suomen omavaraisuus mahdollisen sodan syttyessä (viljaa voidaa tuottaa suomessa ja varastointi helppoa vrt. kasvikset tai liha)
Jos näin on, niin minkä takia viljaa pitää sitten rauhan aikana syödä pois? Eikö olisi helpompaa tuottaa ja ylläpitää riittävää ruokareserviä, joka sitten otettaisiin vasta sodan aikana käyttöön? Vai yrittääkö Tarja hämätä kansaa uskottelemalla että vilja on hyvästä, niin sitten sodan aikana ei tule paha mieli.
Muuten "suomalainen puhdas ja terveellinen ruoka: peruna ja ruisleipä" on sellainen klise että silmiin sattuu sen näkeminenkin, jos ruisleipä olisi niin terveellinen ruoka kuin väitetään, miksiköhän Suomi on silti lihavuustilastoissa kärkipäässä, syödäänköhän ruisleipää sittenkin liian vähän?
Hyvästä ruokavaliosta poikeaminen aiheuttaa lihavuutta, oli ruokatottumukset sitten miten tahansa koostettu. Aika suuri osa suomalaisista ei syö ravintosuositusten mukaisesti.
Täysjyvää syödään liian vähän heikompilaatuiseen leipään yms. verrattuna.
Clancyn linkittämillä sivuilla todettiin mm. että vehnää syödään kolme kertaa ruista enemmän: