Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta musiikista, elokuvista, kokkaamisesta, autoista ja kaikesta muusta.

Pandemiat

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 18330
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 390 kertaa
Tykätty: 224 kertaa

Pandemiat

Viesti Lasse Candé »

Siinähän tuo heiluu noin kymmenen prosentin kasvussa päivittäin. Noilla vaihteluilla ja epävarmuudella en sanoisi todellisen käyrän muodosta oikein mitään, mutta en nyt näkisi että olisi ollenkaan huonompi malli sovittaa ainakin sopivasti valittuun pätkään lopummalta eksponentiaalista käyrää.
fuusetsu
etupotkija
Viestit: 503
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

Pandemiat

Viesti fuusetsu »

Jos tapauksia tulee päivässä lisää:
- 10 kpl -> lineaarinen kasvu
- 10 % -> eksponentiaalinen kasvu

Suomen ja Ruotsin luvut ovat selvästi eksponentiaalisia. Wikipedian diagrammeistakin sen näkee ilman laskutoimituksia. Alkupään prosenttiluvut heittelehtii paljon, koska tapauksia on niin vähän (esim. yhdestä tapauksesta kahteen tapaukseen on 100 % nousu).
Kuvake
Timpa
munillepotkija
Viestit: 833
Lauteille: Maaliskuu 2012
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 38 kertaa

Pandemiat

Viesti Timpa »

Pienenä sivuasiana:
Wikipedia kuvaílee 2017 julkaistun Asterix-sarjiksen "Kilpa-ajo halki Italian" -juonta näin:

https://en.wikipedia.org/wiki/Asterix_a ... ariot_Race

Kilpa-ajoissa, joita sponsoroi garumin valmistaja Croisos Lupus, on mukana osallistujia monesta kansakunnasta, mukaan lukien brittejä, lusitanilaisia, Kushin valtakunnan prinsessoja (joihin kaikki miehet ihastuvat) ja koko yleisön ennakkosuosikki, roomalainen mestariajaja Coronavirus, joka käyttää messinkistä naamiota. Kilpa-ajo lähtee käyntiin ja kulkee läpi Italian niemimaan. Kilpailu on hyvin kovaa ja gallialaiset epäilevät että kilpa-ajoja sabotoidaan jotta Coronaviruksen voitto varmistuisi. Epäily osoittautuu todeksi kun kimbriläiset osallistujat tunnustavat Caesarin määränneen heidät sabotoimaan kilpailua auttaakseen Coronavirusta. Kuultuaan tästä Coronavirus paljastaa olleensa tästä tietämätön ja hänen apurinsa Bacilluksen olleen kaiken takana. Jaloa urheilumieltä osoittaen Coronavirus vetäytyy pois kisasta.

Lähellä maalia gallialaiset ovat vähällä voittaa mutta he huomaavat Coronaviruksen olevan sittenkin mukana kisassa ja ohittavan heidät. Viime hetkellä Coronaviruksen vaunut törmäävät kuoppaan ja paljastuu että itse Caesar oli naamioitunut Coronavirukseksi varmistaakseen Rooman voiton. Pelastaakseen kunniansa ja osoittaakseen urheilumieltä Caesar myöntää tappionsa ja julistaa gallialaiset voittajiksi. Palkinto kuitenkin kiertää yhdeltä osallistujalta toiselle koska kaikkien mielestä kaikki pärjäsivät yhtä hyvin.
Ei hää oo mikään "helevetin idiootti". Hää on Elvis.
Sliipparit/Viemäri TV
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 10932
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Pandemiat

Viesti flammee »

Joo, kattelinkin jo että tuo prosenttilukema tossa perässä on kovin hämäävä, ehkä kuvaavin olisi uusien tartuntojen määrä päivässä, mutta tuo listaus oli helppo kopsia ja löyty molempien maiden osalta. Silti, melko hitaasti tuossa kasvaa tuo päivittäisten tartuntojen määrä ja pian aletaan olla siinä pisteessä että alkupäästä sairastuneet alkaa parantua. Verkkouutisten mukaan taudin leviämishuippu saavutetaan 2-4 viikon kuluttua, joten todennäköisesti kohta alkaa uusien tartuntojen määrät vähenemään. Tai Ruotsista niin tiedä, kun heillä on tämä erilainen taktiikka.
https://www.verkkouutiset.fi/uusi-havainto-koronasta-epidemia-voi-olla-ohi-vain-viikoissa/#80838704 kirjoitti: Tauti vaikuttaa saavuttavan huippunsa 2-4 viikon jälkeen ja kuihtuvan 7-8 viikon jälkeen.
...
– Potilasmääristä ja kuolemista kertovat graafit vaikuttavat kohoavan kohti maailmanlopun lukemia. Kuva on erilainen, jos tilannetta tarkastelee yksittäisten valtioiden kohdalla. Vaikka tilanne kehittyy vielä, on vahvoja viitteitä siitä, että tauti noudattaa kaikkialla klassista normaalijakaumaa, Namerode kirjoittaa Jerusalem Post -lehden julkaisemassa kirjoituksessa.
...
Vaikka ensimmäiset tapaukset havaittiin Kiinassa jo marraskuun lopulla, nousi päivittäinen tartuntamäärä yli sadan tienoille vasta tammikuun 20. päivänä. Helmikuun puolivälissä uusia Covid-19-tapauksia oli päivittäin tuhansia.

Maaliskuun 6. päivään mennessä kasvuvauhti oli jo pudonnut noin sadan tapauksen tienoille. Seitsemän viikon aikana epidemia oli räjähtänyt, saavuttanut huippunsa ja pysähtynyt kuin seinään.
...
Etelä-Korea turvautui massiivisten karanteenien sijasta laajamittaiseen testaukseen. Epidemia alkoi maassa helmikuun 20. päivänä ja saavutti 850 päivittäisen tapauksen huipun maaliskuun 3. päivänä.

Tartuntamäärät kääntyivät laskuun ja tasaantuivat maaliskuun 15. päivänä alle sataan tapaukseen kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Myös Japanissa koronaviruksen tartuntamäärät ovat noudattaneet normaalijakaumaa ja ovat laskussa noin viiden viikon jälkeen.

– Merkittävä epidemia taltutettiin Etelä-Koreassa viiden viikon sisällä. Päivittäiset tapausmäärät ovat tällä hetkellä tasolla, joka ei enää uhkaa terveydenhoitojärjestelmän kestokykyä, Ran Namerode sanoo.

Namerode arvioi Italian huipun ajoittuneen maaliskuun 21. päivälle, jolloin epidemian alusta oli 28 päivää. Sykli olisi näin ollen ohi noin 28 päivän päästä. Alustavien tietojen mukaan Ranska olisi saavuttanut huippunsa 20 päivän kuluessa eli maaliskuun 19. päivän tienoilla.

Saksassa koronavirustapaukset kääntyivät nousuun maaliskuun 3. päivänä. 17 päivää myöhemmin eli maaliskuun 20. päivänä uusia tartuntoja kirjattiin noin 4500 kappaletta. Määrä kääntyi laskuun seuraavana päivänä. Kuvio on toistunut samankaltaisena Espanjassa, Sveitsissä ja Alankomaissa.

Namerode huomauttaa, että tiedoissa on edelleen puutteita, joten epidemian kestosta voi antaa vasta alustavia arvioita.

– Sama kuvio vaikuttaa silti toistuvan jokaisessa maassa, johon koronavirus iskee. Tauti saavuttaa huippunsa 2-4 viikon päästä ja laskee merkittävästi 7-8 viikon kohdalla.
...
Epidemian kesto vaihtelee eri maissa tehtyjen rajoitustoimenpiteiden mukaan. Malli joka tapauksessa osoittaa, että koronaviruksen pahin vaihe voi olla ohi varsin lyhyessä ajassa.

– Voimme siis ehkä vihdoin havaita valoa tunnelin päässä. Eikä kyseinen tunnelikaan vaikuta kovin pitkältä, Ran Namerode pohtii.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 18 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

Pandemiat

Viesti PetriP »

Atticora kirjoitti: maalis 24, 2020, 09.40 ^ Tietää huutia Löfvenille, jos teho-osastot täyttyy ja ihmisiä kuolee sen takia. Mielenkiintoista olisi myös tietää, miten paljon rajan yli tällä hetkellä matkustellaan, vesittääkö Ruotsin linja tällä puolen tehtyjä uhrauksia leviämisen hidastamiseksi.
Maantieteellien rajoittaminen on suht yhdentekevää. Se voi auttaa tilanteessa jossa toinen puolirajasta on puhdas ja toinen ei. Nyt kun tilanne suomessa ja Ruotsissa on samassa suuruusluokassa ei matkustusrajoituksissa ole mitäänjärkeä. Tästtä on selkeää tutkimusnäyttöä ja tosta https://www.washingtonpost.com/graphics ... simulator/ artikkelista näkee nätisti miksi. Kannattaa muistaa että koko epidemia lähtee yleensä tasan yhdestä ihmisestä. kun se yksi sairas pääsi läpi niin pysäyttäminen on mahdollista vain jos sairastunut ei levitä virusta oireettomana.

kapakoiden sulkeminen olis näköjään pitänyt tehdä ajoissa pakotetusti. Ei jaksa ymmärtää miksi pitää päästä laulamaan karaokea kun epidemia leviää juurikin käsien kautta....
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 18330
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 390 kertaa
Tykätty: 224 kertaa

Pandemiat

Viesti Lasse Candé »

Onhan maantieteellisessä rajoittamisessa tietenkin se pointti että se vähentää kohtaamisia. Ellei sitten niitä korvata paikallisemmilla kohtaamisilla.

Suomen tapauksessa äsken hallituksen puolesta esitetty taas perusteltiin hieman toisin, kahdella eri perustelulla. (Eri tahtiset etenemiset ja alueelliset kapasiteettikysymykset.)Ei liity mihinkään, mutta jumaleissön alkaa ministerit olemaan väsyneitä. Nyt jo Marinillakin takkuaa puhe. Kiuru on aika eeppinen. Ei siinä, onneksi pääpointit tulevat esiin. Nyt pitäisi vain kansan toimia noiden settien mukaisesti.Aiemmin nähtiin perusteluja Ruotsin toiminnalle. Perustelija perusteli sillä tapaa että Ruotsissa tehdään niitä toimia joiden tiedetään vaikuttavan ja jätetään sellaiset rajoitustoimenpiteet tekemättä joiden vaikutusta ei tiedetä. Hieman myöhemmin THL:n tyyppi oli vähän huolissaan että ovatkohan valinneet oikean taktiikan. Yksi tekijä tietenkin on myös se että minkälaisella kansalla pelataan. Suomessa esim jengi valittaa ettei kukaan tee mitään lentokentän kautta saapuville. Tietty voisi myös pohtia että nämä ihmiset voisivat itse tehdä jotain, koska ovat ehkä saattaneet huomata että maailmassa on tapahtunut jotakin. :o

Joka tapauksessa, Ruotsin tulevaisuus on mielenkiintoinen kahdesta syystä. On mielenkiintoista nähdä miten politiikkansa suhteutuu epidemiaan verrattuna esim meihin. Ja ehkä ennen kaikkea ne kokonaisvaikutukset mistä Ile on maininnut. Jälkimmäisellä saralla pesevät varmaan Suomen kymmenen nolla, paitsi tietenkin jos siellä tulee paljon ruumiita ja kansakunnan raivo nousee tästä syystä niin korkealle ettei siitä selvitä parilla eroamisella. Tässä on isoja kysymyksiä että kuinka monta euroa hengen pelastaminen saa maksaa.

Olisikin jo laajempi sivuraide, että pitäisikö rahaa alkaa muutenkin suuntaamaan enemmän ihmishenkien pelastamiseen ja tässä tapauksessa, keiden? Mutta kuten sanottu, se hipoo jo sivuraidetta.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 10932
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 20 kertaa

Pandemiat

Viesti flammee »

Tässä vaiheessa Ruotsin kuolleisuuskäyrä noudattaa ainakin selkeästi eksponentiaalista käyrää viimeisten kolmen päivän osalta - 6, 13 ja 22 kuollutta / päivä. Onko sitten jo tässä vaiheessa Ruotsin sairaalakapasiteetti ylittynyt, vai onko tapaukset niitä joita ei tehohoitokaan olisi voinut pelastaa, onkin sitten eri asia.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 18 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

Pandemiat

Viesti PetriP »

Lasse Candé kirjoitti: maalis 25, 2020, 21.17 Onhan maantieteellisessä rajoittamisessa tietenkin se pointti että se vähentää kohtaamisia. Ellei sitten niitä korvata paikallisemmilla kohtaamisilla.
No todella vähän.Monstako helsinkiäistä käy päivittäin vaikkapa hämeenlinnassa? Toi lisää kohtaamisten määrä korkeintaan promillen. Kallis perusoikeuksia loukkaava toimi jossa saadaan non promillen vähennyt kohtaamisiin. Ei ihmiset juurikaan matkusta muutenkaan
Lasse Candé kirjoitti: maalis 25, 2020, 21.17 Tietty voisi myös pohtia että nämä ihmiset voisivat itse tehdä jotain, koska ovat ehkä saattaneet huomata että maailmassa on tapahtunut jotakin. :o
Tää on ongelma joka koskaa satoja muitakin asioita ja sillä on taloustieteessä nimikin "yhteismaan ongelma". Eli sille ihmiselle jonka olisi siellä lentokentällä keksiä itselleen turvallisempi (ja kalliimpi) tapa päästä kotiin olisi koitunyt toimentpiteen kaikki haitat (aika ja raha). Mutta jos ajatellaan vaikka suomen mittakaavassa isolaatiosta koituvasta hyödystä hänelle olisi tullut vain alle miljoonasosa. Samasta syystä kalasta vihaa säännöstelyä ja ei välitä kalakannasuojelust, miksi poromiehet pitää elukoita niin paljon että jäkälät loppuu

Kyllä me ihmiset vaan tarvitaan ikäviin päätöksiin sääntöjen tekijöitä ja valvojia.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 18330
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 390 kertaa
Tykätty: 224 kertaa

Pandemiat

Viesti Lasse Candé »

Tässä keskustelussamme on hyvä asia se, että nuo kaksi eri aihetta pelittävät samalla logiikalla. Liikkumisen rajaaminen yhdessä vertautuu jokseenkin täysin liikkumisen rajaamiseen toisessa.

Nyt näissä sosiaalisten eristäytmisen ajoissa esim minulla etätyömoodiin (jonka takia en ylitä Uudenmaan rajaa) siirtyminen karsii pois kohtaamisia. Lukumäärällisesti merkittävä osuus ihmisistä.

Näin on tietenkin aivan jokaisella muullakin joka ylitteli rajaa mutta eivät ylitä jatkossa, sillä ne ketkä menivät pyörittämään jotakin laitetta, menevät jatkossakin. Loput matkaavat rajan yli tietenkin kohdatakseen nimenomaan ihmisiä. Näillä toimilla jää näitä kohtaamisia pois.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 18555
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 91 kertaa
Tykätty: 166 kertaa

Pandemiat

Viesti Jussi Häkkinen »

flammee kirjoitti: maalis 26, 2020, 03.16 Tässä vaiheessa Ruotsin kuolleisuuskäyrä noudattaa ainakin selkeästi eksponentiaalista käyrää viimeisten kolmen päivän osalta - 6, 13 ja 22 kuollutta / päivä. Onko sitten jo tässä vaiheessa Ruotsin sairaalakapasiteetti ylittynyt, vai onko tapaukset niitä joita ei tehohoitokaan olisi voinut pelastaa, onkin sitten eri asia.
Sairaus alkaa päästä tappavaan pisteeseen täällä. Uskoisin, että käyrä tasoittuu hieman alkukiihdytyksen jälkeen.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Jiu-Jitsu
munillepotkija
Viestit: 798
Lauteille: Huhtikuu 2005
Tykännyt: 18 kertaa
Tykätty: 22 kertaa

Pandemiat

Viesti Jiu-Jitsu »

PetriP kirjoitti: maalis 26, 2020, 06.02Kallis perusoikeuksia loukkaava toimi jossa saadaan non promillen vähennyt kohtaamisiin.
Juu, näkisin että tällä Uudenmaan eristämisellä on enemmän symbolinen vaikutus, ja kun niiden oikeasti vaikuttavien toimien suhteen oltiin muiden maiden kokemuksista huolimatta myöhässä, niin hallituksen pitää nyt tehdä jotain radikaalia ja näyttävää että pystyy sitten jälkikäteen selittelemään että epidemia otettiin vakavasti ja "kaikkemme tehtiin".
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5708
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 224 kertaa
Tykätty: 140 kertaa

Pandemiat

Viesti Ile »

Hesarin jutussa kerrottiin mitatuista liikennemääristä (ajoneuvoja/tunti, klo 10-11) Uudenmaan rajoilla seitsemällä pääväylällä. Karkeasti laskin, että normaalioloissa se oli yhteensä noin 3500 ajoneuvoa tunnissa (jutun mukaan nyt pudonnut 5%). Mitenköhän suuri prosentti tuosta on sellaista liikennettä, joka jatkuu sulkemisen jälkeenkin?

Vaikea hahmottaa, mutta ihan mutulla uskoisin, että sulkemisella ostetaan jonkin verran peliaikaa.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 18330
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 390 kertaa
Tykätty: 224 kertaa

Pandemiat

Viesti Lasse Candé »

Jos 5% saadaan liikenteestä pois, se on oikeastaan aika paljon.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5708
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 224 kertaa
Tykätty: 140 kertaa

Pandemiat

Viesti Ile »

HS:
(liittyen viime viikonloppuun)
Koronahuoli ei pysäyttänyt viikonlopun liikennettä: Grafiikat näyttävät, kuinka kymmeniä­tuhansia ihmisiä virtasi pääkaupunki­seudulta mökkikuntiin

Pelkästään 15 isoimpaan mökkikuntaan matkusti viikonloppuna lähes 22 600 ihmistä Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Matkat vähenivät noin kolmanneksella viikon takaiseen verrattuna.
Eli jokaiseen viiteentoista kuntaan siirtyi pääkaupunkiseudulta keskimäärin noin 1500 ihmistä. Veikkaisin, että iso osa jo tajuaa käyttäytyä vastuullisesti ja se on periaatteessa aika helppoakin viikonloppureissulla, mutta kyllähän tuohon riskejäkin liittyy.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5708
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 224 kertaa
Tykätty: 140 kertaa

Pandemiat

Viesti Ile »

Lasse Candé kirjoitti: maalis 26, 2020, 10.42 Jos 5% saadaan liikenteestä pois, se on oikeastaan aika paljon.
Ja minun mainitsemani 5% oli siis nyt jo ennen varsinaista sulkua. Paljonko mahtaa sitten pudota sulun myötä...

Seuraajat

Kuvake
AlexMachine
Kuvake
Clancy B.
Kuvake
Jussi Häkkinen
kivi
Kuvake
Kyynikko
Lasse Candé
LiliLost
Kuvake
luupää
PetriP
Rahanpesijä
Kuvake
SirSamuel
Kuvake
TimoS
Kuvake
Timpa
ultimahule
Kuvake
Valvoja