Tässä nimenomaisessa tapauksessahan sitä nestettä kertyi liikaa, tiedetään että karppaamisella on vaikutusta nesteisiin, ilmeisesti muuhunkin nesteeseen kuin lihasglykogeenin sitomaan. Joten se voisi toimi.Jussi Häkkinen kirjoitti: ↑huhti 17, 2024, 19.19 Kaikki kropat keräävät nestettä. Keratiinia käyttämällä vielä enemmän. Neste ei ole haitaksi ellei sitä kerry huomattavasti liikaa. Laiharien alussa tapahtuva nesteen väheneminen ei ole hyvä eikä huono asia - se vain on ja huomioidaan siksi, että laihdutuksen aloittava on usein innoissaan alun nopeasta painonpudotuksesta josta valtaosa on merkityksetöntä nestettä halutun rasvan sijaan.
Tämähän ei mitenkään todista sitä etteikö henkilökohtaisella tasoilla joillakin toimisi VHH paremmin omiin tarkoituksiinsa. Moninaisiin elämäntilanteisiin kannattaa soveltaa laajalla valikoimalla keinoja, eikä hakata päätään seinään sillä yhdellä ja ainoalla tavalla. Asioiden kokeilussa laajalla otannalla on potentiaali saada napattua sellainen matalalla roikkuva hedelmä.Jussi Häkkinen kirjoitti: ↑huhti 17, 2024, 19.19 Ihniskeho pärjää rasvalla, kyllä. Se on kuitenkin huonompaa polttoainetta kuin hiilihydraatti. Mikäli olisi toisin, pätee sama juttu kuin vegaanisessakin ruokavaliossa - urheilun huipulla pitäisi olla suhteessa enemmän vegaaneja ja/tai VHH-ihmisiä kuin väestön keskivertojakaumassa. Näin ei ole. Sama pätee laihduttamiseen - onnistuneissa dieeteissä ei ole yliedustusta millään yksittäisellä ruokavaliolla.
Eikös tämä nyt ole sellainen anekdootti?Jussi Häkkinen kirjoitti: ↑huhti 17, 2024, 19.19 Ohessa sekaravintoa syövän (minun) päivän makrojakauma. Tänään proteiinia on hieman tavallista enemmän, mutta muutoin tuo edustaa aika tyypillistä päivää kiristyskaudella. Kalorit osaa kukin laskea tuosta (HH 4kcal/g, R 9kcal/g, P 4kcal/g). Vaje n. 1100kcal eli viikossa palaa noin kilo rasvan ollessa 7700kcal/kilo.
Tuon lisänä kuituja 39g.
Treeni: 10km juoksu, n. 600kcal, 12k kävelyaskelta, n. 500kcal, 1,5h salitreeni, 100-150kcal. Juoksuja 2 kertaa/viikko, se siis poikkeuksena, kävelyä hieman vähemmän kuin normaalisti. Jaksaminen hyvä, hiilihydraatti kohdistettu treeneihin ja nyt illalla helpompaan nukahtamiseen. Näläntunnetta ei ole kohtalaisesta kalorivajeesta huolimatta, yhtenä syynä usein eri tavoin syömieni kikherneiden korkeahko kuitupitoisuus.
Mitä olen näitä ultrajuoksijoiden podcasteja kuunnellut, niin hakevat carnivore-painotteisella ruokavaliolla parempaa palautumista, joka perustuu reiluun proteiinimäärään, sekä kropan tulehdustilan vähäisyyteen. Esim. Michael McKnight kertoo jotta ennen VHH-ruokavalioon siirtymistä ultran jälkeen kroppa keräsi valtavasti nestettä ja oli helvetin kipeä pitkään, VHH-ruokavalioon siirryttyään ultrasta palautui melko pikaseen ilman kummempaa nesteen kertymistä. Zach Bitter on tämän tyyppisellä ruokavaliolla saavuttanut sadan mailin maailmanennätyksen, eli ei se kyllä se joillekin voi olla ihan toimiva juttu.
Mikä sitten lienee riittävä määrä porukkaa tutkimuksissa että sillä on jotain arvoa? Väestötutkimukset tuhansien tai jopa satojen tuhansien ihmisten määrillähän eivät oikein sovellu mihinkään muuhun kuin mitä väestötasolla voi tutkia ja silloinkaan niistä ei saa kuin pelkkää assosiaatiodataa, jonka luotettavuus on monesti melkolailla kyseenalaista, kun tutkmiusmenetelminä on jokin "muistatko mitä söit viime kesänä" -tyyppinen kysely. Jos halutaan kontrolloida ja mitata tutkittava asia tarkkaan riittävän pitkällä aikavälillä, on melkolailla mahdoton edes tehdä mitään spesifistä tutkimusta, ilman että saa jostain pienehkön lottovoiton suuruista rahoitusta. Pieniä tutkimuksia voi ihan hyvin käyttää semmosina suuntaa antavina asioina henkilökohtaisiin testailuihin, ilman että odottelee jotain konsensuksessa tapahtuvaa muutosta.
Lisäksi on lukemattomia asioita joista ei todellakaan edes kannata tehdä mitään jättitutkimuksia suurella porukalla, mutta pienemmällä tutkimuksella voi silti kartoittaa mitä tapahtuu kun vaikkapa upottaa käden kylmään veteen. Jos saman suuntainen vaikutus on havaittavissa vaikkapa kymmenellä ihmisellä, niin kuulostas tyhmältä että siitä ei saisi tehdä johtopäätöksiä johonkin suuntaan ja soveltaa tietoa vaikkapa työelämään, jossa vähän samankaltainen tilanne tulee vastaan usein ja sillä on omat vaikutuksensa...