Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

sikajudoka
munillepotkija
Viestit: 593
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti sikajudoka »

Yksi seuraus Avarn-kohusta.

https://yle.fi/a/74-20068528
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94283
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Mika »

Tässä parin viikon takaisessa artikkelissa esitellään viisi tapausta tästä mielivaltaisesta väkivallasta. Videoilta voi nähdä millaisia tyyppejä nämä parikymppiset miehet ovat. He ovat jo ihan sen tason kriminaaleja, että he ovat mm. laittaneet kohteen taskuun huumeita lavastaakseen tämän rikolliseksi.

https://yle.fi/a/74-20066293
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit: 11330
Lauteille: Kesäkuu 2008

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Jorge »

Tässä on kaksi aspektia: totta kai on suuri ongelma, että duunissa, johon on lain mukaan annettu valtaa voimankäyttöön, nekin valtuudet ylitetään ja (epäillysti) jopa lavastetaan rikoksia. Tapahtuneista rikoksista tulkoon asiallinen tuomio.

Mutta toisaalta häiritsee nämä jutut "uhreista" ja heidän tunteistaan, ellei nyt kyseessä ole mitkään satunnaiset ohikulkijat ja heidän mielivaltainen pahoinpitelynsä.

Keskimääräinen potkulainen lienee työikäinen kamppailija, joka voi olla välittämättä narkkien mölinästä ym. häiriöistä julkisessa liikenteessä, mutta menkää vaikkapa kertauksen vuoksi katselemaan touhua Helsingin steissille tai Tikkurilaan, niin voitte saada kuvan, miksi monet muut ihmiset joutuvat suunnittelemaan kulkemistaan näiden häiriköiden ehdoilla, ts. heitä vältellen. Sitten voi myös miettiä, että antaisiko itse sitä kolimoukulia, jos omat lapset, puoliso tai iäkkäät vanhemmat joutuisivat tuon porukan häiriköimiksi.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94283
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Mika »

Kaikkea voi miettiä ja vaikka fantasioida, mutta tässä on nyt ihan ilmiselvästi rikottuja lakeja eikä ihan vähän. Se "kolimoukuli" tai "täsmäväkivalta" tai "isällinen korvatillikka" ei ole oikea tapa ratkaista yhtään mitään. Niin väittävät vain ne, jotka eivät muuta osaa. Jos lakipykälissä on viilattavaa, sitten pitää vaikuttaa sitä kautta.

Sitten kun noille järkkäreille langetetaan tuomiot, varmaan silloinkin mielipiteet jakautuvat. Näin se menee.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit: 24843
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Mjölnir »

sikajudoka kirjoitti: tammi 10, 2024, 04.37 Yksi seuraus Avarn-kohusta.

https://yle.fi/a/74-20068528
Mielestäni tämä on tyypillinen esimerkki siitä, että tehdään edes ”jotain”

Avarnin kohun tyyppiseen tilanteeseenhan tällä ei olisi mitään vaikutusta, koska tilapäinen järjestyksenvalvoja ei ole pr-järjestyksenvalvojana
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit: 11330
Lauteille: Kesäkuu 2008

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Jorge »

Mika kirjoitti: tammi 10, 2024, 08.16 Kaikkea voi miettiä ja vaikka fantasioida, mutta tässä on nyt ihan ilmiselvästi rikottuja lakeja eikä ihan vähän. Se "kolimoukuli" tai "täsmäväkivalta" tai "isällinen korvatillikka" ei ole oikea tapa ratkaista yhtään mitään. Niin väittävät vain ne, jotka eivät muuta osaa. Jos lakipykälissä on viilattavaa, sitten pitää vaikuttaa sitä kautta.

Sitten kun noille järkkäreille langetetaan tuomiot, varmaan silloinkin mielipiteet jakautuvat. Näin se menee.
Niin, mainitsinkin kyllä, että lakia on rikottu. Ja oma henk. koht. mielipidekin on, että ne tyypit, jotka etsivät sen tyttöystävälle huutelijan käsiinsä, olisivat voineet tehdä sen vapaa-ajallaan ja siviileinä; virka- ym. aseman väärinkäyttö on vakava yhteiskunnallinen ongelma.

Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin joku tunnettu vakihäirikkö, kun löysivät sen ja jos näin on, se on ihan hyvä opetus, että kävelee vaikeasti pari päivää. Nykyään puhutaan paljon "turvallisesta tilasta" ja nuo asemat eivät todellakaan ole sitä - tuollaisesta naisten ahdistelusta myös nykymaailmassa voi loppua esim. työura hyvin nopeasti, joten on hyvä saada palautetta jo nuorella iällä, että seuraamuksia tulee.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16153
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Kari Aittomäki »

Tulihan sitä sutinaa. :D
Mua nauratti tää:
"..järjestyksenvalvoja lyö häntä takaapäin päähän niin, että miehen lippalakki lentää päästä." :rok:

Voi kauhistuksen kanahäkki!
Ei se mitä tapahtui vaan se miten se esilletuodaan.
Tuon hirmuteon voisi vallan hyvin kuvata myös siten että tyypiltä lyötiin/läimäytettiin hattu päästä.
Kaskun sitä teon seurausta ei kuvata muutoin.
Heh, mä olen tehnyt saman jalalla.
" Mene sinä hannukarpo (karvahattu ja auktoriteettiä ähkäävä golossi) vaikka seisomaan tonne roskikseen, älä puutu asiaan joka ei sulle kuulu ja josta et mitään tajua."
Tehos.

Vastenmielisintä koko karusellissa on käytetty uutisoinnin ja käsittelyn sävy, kuinka nyt on saatu suunnilleen prosenttijengi vasaran alle.
Vastenmielisyys alleviivautuu kun muistaa aiemman uutisoinnin väkivaltaisista nuorisojengeistä. Joka taisi olla liiankin ahdistava aihe, kun piti käydä luomaan kontrollin illuusiota järkkäreitä ahdistelemalla.
Sama kuviokellunta kuin asekiristyksissä.

Ja muuten.
MikaM kirjoitti: tammi 9, 2024, 06.46 Että 2024 joku ehdottaa, että puolitajuisten nistien hakkaaminen parantaa yhteiskuntarauhaa? Ei hyvää päivää.
Päinää päinää.
Taisinpa kirjoittaa verrattain selvästi että tuollainen kyykytys ei ole asiallista.
Tehokasta se kyllä lie yhä.

Vai onkos joku viitsinyt ottaa selvää ovatko pahoinpidellyt toistaneet perseilyjänsä?
Illu
polveenpotkija
Viestit: 119
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Illu »

sikajudoka kirjoitti: tammi 10, 2024, 04.37 Yksi seuraus Avarn-kohusta.

https://yle.fi/a/74-20068528
Sinällään mennään jo voimankäytöstä kauas, mutta yleisesti tämä ehdotus on kyllä erikoinen. Tilapäisten järjestyksenvalvojien kanssa ei lienee ole ollut tapahtumissa ongelmia. Olen itse törmännyt lähinnä tilanteisiin, missä tapahtumassa on tilapäisiä järjestyksenvalvojia, sekä järjestyksenvalvojakortin omaavia, ja poistotehtävän tullessa on jouduttu turvautumaan viranomaisen apuun, kun oma uskallus ei kenelläkään tehtävän suorittamiseen riitä. Itsekin tapahtumaturvallisuuspäällikkönä toimineena pidän tilapäisiä järjestyksenvalvojia välttämättöminä tapahtumien toteuttamiseksi, sehän on tapahtuman järjestyksenvalvontasuunnittelua kun heille löytää sopivat tehtävät ja työpisteet sekä yhdistää ammattilaiset tähän kokonaiskuvioon.

Työryhmän raportissa (SM julkaisuja 2023:29) on tilapäisten järjestyksenvalvojan aseman poistamista tarkasteltu mm. niiden vähäisen määrän näkökulmasta. Ongelmana tässä on se, että tilapäinen järjestyksenvalvoja hyväksytään kerrallaan yhteen tilaisuuteen tai tilaisuussarjaan enintään neljäksi kuukaudeksi vuoden aikana. Työryhmä on tehnyt tarkastelunsa 31.12.2022, ja tuo heidän esille tuoma määrä (237 kappaletta) on siis sinä päivänä voimassaolevan hyväksynnän omaavat tilapäiset järjestyksenvalvojat - ei esimerkiksi hyväksyntöjen kokonaismäärä vuoden aikana, joka on huomattavasti isompi.

Lisäksi ajatus siitä, että voimankäytön lisäkoulutusta vastaava koulutus sisällytetään järjestyksenvalvojan koulutusvaatimuksiin on järjetön. Jokaisen järjestyksenvalvojan ei tulisi olla voimankäyttökone, ja käytännössä tämä johtaisi siihen, että voimankäyttökouluttaja joutuu vetämään ko. koulutuksen huomioiden kaikki osallistujat, jolloin mennään usein niiden heikompien tahdissa. Tämä heikentää koulutuksen laatua niiden osalta, joille tästä olisi hyötyä ja joilla on ne valmiudet ja tarve voimankäyttöön työtehtävässään.

Olin mukana opetushallituksen työryhmässä uudistamassa turvallisuusalan perustutkinnon tutkinnon perusteita, ja tällöin jo nostimme esille huolen siitä, että PORA-JV -toiminta jää koulutuksissa melko vähälle huomiolle. Lisäksi ilmaisimme huolemme siitä, että se nimenomaisesti on yksityisellä turvallisuusalalla perusoikeusherkkää toimintaa, ja siihen tulisi lisätä osaamisvaatimuksia. Tämä jäi kuitenkin sillä erää raakileeksi, sillä kaikki työryhmän edustajat eivät nähneet tässä ongelmaa. Seuraavalla kierroksella sitten...

Koulutuksen näkökulmasta näiden ongelmien taklaaminen voisi tapahtua esimerkiksi lisäämällä PORA-JV:n koulutusta, joka erottaisi sen aseman koulutuksen näkökulmasta vartijoista ja muista järjestyksenvalvojista. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi edellyttämällä näiltä järjestyksenvalvojilta tiettyjen turvallisuusalan tutkintojen tutkinnon osien, kuten perustutkinnossa olevien järjestyksenvalvonnan tehtävissä toimimisen (20 osp) ja voimankäytön hallinnan (15 osp) tai ammattitutkinnon tilannehallinnan (25 osp) ja järjestyksenvalvonnan (25 osp) suorittamista. Näillä saataisi vaikuttavuutta sinne, missä ongelmien nyt nähdään olevan, kuitenkaan haittaamatta vaikkapa näiden tapahtumajärkkäreiden työtä. Lisäksi koulutuksen laadun takeena toimisi se, että näiden tutkinnon osien järjestäminen on rajoitettu järjestämisluvat omaavalle oppilaitokselle ja sen opettaja toimii virkavastuulla (tm) arvioidessaan näitä hyväksytysti - luulisi kelpaavan meidän yhteiskunnalle, jossa erilaiset laput ja asemat on se tärkeä juttu ;)

Disclaimerina vielä, että tottakai kannatan koulutuksen lisäämistä ja tutkinnon osien pakollisuutta osaksi yksityisen turvallisuusalan tehtäviä, sillä saan koulutuksen toteuttamisesta liksani.
sikajudoka
munillepotkija
Viestit: 593
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti sikajudoka »

Suuret vartiointiliikkeet tulevat vastustamaan viimeiseen saakka kaikkia merkittäviä koulutusnostovaatimuksia, koska työvoiman saatavuus on jo nykyisin vaikeaa. Sinänsä hyviä ajatuksia edellä. Raha puhuu.
sikajudoka
munillepotkija
Viestit: 593
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti sikajudoka »

Tässä vähän secun näkemyksiä
Yksityisen turvallisuusalan lakisääteisestä kehittämisestä
Kulunut vuosi on ollut monella tapaa yksityiselle turvallisuusalalle haasteellinen.

Toimintaympäristön muuttuminen ja sitä kautta turvallisuuspalveluiden kysynnän lisääntyminen ja vastaavasti taantumasta johtuva yritysten taloudellisen tilanteen heikkeneminen vähentävät turvallisuuspalveluiden kysyntää.

Sisäministeriön asettaman työryhmän loppuraportti turvallisuusalasta
Vuoden alkupuolta heijasti muutamat ikävät tapaukset, joiden käsittely jatkuu edelleen. Tapausten johdosta valtioneuvosto reagoi välittömästi ja sisäministeriö asetti työryhmän, jonka tehtävänä oli arvioida yksityisen turvallisuusalan koulutusta, ohjausta ja valvontaa sekä tehdä tarvittavat ehdotukset niiden kehittämiseksi.
Työryhmän loppuraporttia lukiessa huomio kiinnittyy muutamaan esille nousevaan seikkaan, kuten alan valvontaan ja koulutukseen.
Raportin lukujen perusteella poliisin alaan kohdistamaa toimipaikkavalvontaa voidaan pitää määrällisesti vähäisenä, mutta onko poliisin vähien lupahallinnon resurssien käyttö tähän tarkoitukseen tarkoituksenmukaista? Olisiko järkevämpää siirtää painopistettä enemmän yritysten omavalvontaan? Securitaksella omavalvonnolla on aina ollut tärkeä rooli toiminnan kehittämisessä. Jatkossa omavalvontasuunnitelma voisi olla osa lupaprosessia elinkeinoluvan hankkimisen yhteydessä. Vastaavasti vuosi-ilmoituksen yhteydessä yritykset voitaisiin velvoittaa avaamaan omavalvontasuunnitelman toteutumista.

Alan koulutuksesta on keskusteltu jo vuosia. On kuitenkin hyvä muistaa, että ala on lähtökohtaisesti palveluala, jolle ei tule asettaa liian korkeita koulutusvaatimuksia. Alalla on tälläkin hetkellä mahdollisuus kouluttautua pidemmälle, jos haluja riittää. Toimintaympäristö ei tule ainakaan lähivuosina rauhoittumaan ja on mahdollista, että turvallisuusalan toimijoita tarvitaan lähivuosina merkittävästi lisää. Vaikka viranomaispuolella on turvallisuusalan toimijoiden määrärahoja lisätty merkittävässä määrin, tulee haasteeksi muodostumaan koulutukseen hakeutuvien henkilöiden määrä ja käytettävät koulutusresurssit. Tämän vuoksi myös yksityisen turvallisuusalan koulutukseen tulee jatkossa kiinnittää huomiota, jotta voimme paremmin olla sisällä turvallisuusalan isossa viitekehyksessä ja toimia viranomaisten tukena ja tärkeimpänä yhteistyökumppanina.

Monimuotoisuus tärkeää myös turvallisuusalalla
Raportissa nostetaan hyvin esille myös yhdenvertaisuus. Haluamme Securitaksella olla mukana tuottamassa turvallisuuspalveluita, joissa yhdenvertaisuus huomioidaan entistä paremmin. Olemme jo nyt merkittävä työnantaja erilaisista taustoista tuleville henkilöille ja haluamme olla sitä jatkossakin. Kiinnitämme yhdenvertaisuuteen huomiota myös turvallisuuspalveluita tuotettaessa.

Laki vastaamaan toimintaympäristön muutosta
Vaikka voimassa oleva alaa koskeva lainsäädäntö on toimiva, olisi toimintaympäristön muutoksen myötä tarve kuitenkin avata laki ja päivittää se vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä. Keskeistä olisi helpottaa hallinnollista taakkaa niin poliisilta kuin myös alan toimijoilta itseltään. Yhteistyön lisääminen paikallistasolla poliisin kanssa voisi myös edelleen olla jatkokehittämisen paikka.

Toivotamme asiakkaillemme rauhallista joulua ja menestystä ensi vuodelle.

Pekka Aho
turvallisuuspäällikkö
Securitas Oy
https://uutiset.securitas.fi/uutisarkis ... sesta.html

Valvomo: Lisätty lainauslaatikko ja linkki.
Aihki
päähänpotkija
Viestit: 6238
Lauteille: Joulukuu 2010

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Aihki »

Hmmm... en ole missään nähnyt mainittavan näiden osa-aikaisten järkkäreiden olevan ongelma vaan juurikin näiden nykyisten koulutettujen. Ymmärränkö nyt oikein, että halutaan ne osa-aikaiset kouluttaa sinne Ison Omenan ja Tikkurilan tasolle? En ole ihan varma olenko tosissani.

En myöskään näissä tapauksissa näe osaamis- vaan asenneongelman sitä on vaikea vaikka ei mahdotonta korjata kouluttamalla.

Ehkäpä tässä pitäisi Sisäminesteriön virkamiehiä hieman lisäkouluttaa kun jotenkin tuntuu olevan järki kadoksissa.
Illu
polveenpotkija
Viestit: 119
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Illu »

sikajudoka kirjoitti: tammi 10, 2024, 16.38 Suuret vartiointiliikkeet tulevat vastustamaan viimeiseen saakka kaikkia merkittäviä koulutusnostovaatimuksia, koska työvoiman saatavuus on jo nykyisin vaikeaa. Sinänsä hyviä ajatuksia edellä. Raha puhuu.
Tämä on aivan totta - ja ymmärrettävää! Todennäköisestihän tässä päädytään johonkin erittäin maltilliseen kurssin pidentämiseen, jolla ei ainakaan saavuteta minkäänlaista vaikuttavuutta, mutta ollaanpahan kaikki tyytyväisiä, että nyt tuli sisäministeriön työryhmässä asiaa pohdittua ja jotain ihan konkreettisesti tehtyäkin. Sinällään kyllä joissain kohteissa isoillakin toimijoilla on koulutusvaatimuksia ja -intoa. Olemme nyt useamman turvallisuusalan koulutuksen järjestäjän edustajan kanssa myyneet eteenpäin tätä ajatusta tietyistä tutkinnon osista vaihtoehtona lähinnä sille, että alettaisiin edellyttämään tietyiltä toimijoilta koko tutkinnon käymistä.

Viimeksihän vartijan ja järjestyksenvalvojan peruskoulutukset uudistuivat vuonna 2017 lakiuudistuksen mukana. Tällä kierroksella yhtenä kehittämistarpeena nähtiin peruskoulutuksen voimankäytön koulutus, jota haluttiin lisätä ja parantaa. Lopputuloksena koulutus tiputettiin alle puoleen entisestä, kun 40h koulutuksesta pudotettiin pois voimankäytön harjoitukset kokonaan ja 60h koulutuksen muuttuessa 80h mittaiseksi voimankäytön osio muuttui 8h -> 6h. Järjestyksenvalvojan voimankäyttökoulutuksen määrässä ei merkittävää muutosta tainnut tapahtua (tuliko siihen tunti lisää?). Ehkäpä nyt sitten todetaan, että myös väliaikaisen vartijan koulutuksessa tulisi olla voimankäyttöä, ja palautetaan se ennalleen. Edelleen opiskelijapalautteet heijastavat sitä, että voimankäyttöön haluttaisiin lisää tunteja.
Aihki kirjoitti: tammi 10, 2024, 16.59 Hmmm... en ole missään nähnyt mainittavan näiden osa-aikaisten järkkäreiden olevan ongelma vaan juurikin näiden nykyisten koulutettujen. Ymmärränkö nyt oikein, että halutaan ne osa-aikaiset kouluttaa sinne Ison Omenan ja Tikkurilan tasolle? En ole ihan varma olenko tosissani.
Nyt halutaan kaikki nämä talkoilla tapahtumissa järjestyksenvalvontaa suorittavat henkilöt käymään tuo 40h koulutus, tai ehkäpä se tulevaisuudessa on 56h:n mittainen tai jopa pidempi, jos sinne halutaan järjestyksenvalvojan voimankäytön lisäkoulutus vielä sisälle. Siellä varmasti perheenisät ja -äidit ovat innoissaan, kun lasten jalkapallokerho toivoo vanhempien osallistuvan kesätalkoisiin peleissä, kunhan ennen sitä käyt koulutuksen.

Tähänkin uudistukseen liittyvässä keskustelussa aina yksityinen turvallisuusala liian yhtenäisenä massana. Alalla on kuitenkin tehtäviä laidasta laitaan, ja eri tehtävissä on erilaisia osaamisvaatimuksia. Voimankäyttöosaamisen painottaminen kaikkien kohdalla ei ole kovin tarkoituksenmukaista. Tämän takia malli, jossa peruskoulutus on sama, mutta tietyissä tehtävissä olevilta henkilöiltä vaaditaan lisäkoulutusta, on mielestäni paras. Nykyinen ammatillisen koulutuksen mallihan sinällään mahdollistaa osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen, jolloin niille, joilla riittävä osaaminen esimerkiksi järjestyksenvalvonnasta on muodostunut työkokemuksensa ja -tehtäviensä pohjalta, voidaan tarjota mahdollisuutta suorittaa tutkinnon osa esimerkiksi suoraan näytöllä, eikä koulun penkillä tarvitse istua.

Kun koulutusta ei voi pidentää merkittävästi, mutta voimankäyttöä pitäisi saada sinne lisää, niin mistä kaikesta muusta se on pois?
sinappi
etupotkija
Viestit: 3369
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: Taihojutsu
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai.

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti sinappi »

Koulutuksen pituus tai voimakeinojen käyttökoulutuksen määrä ei ole ongelma näissä julki tulleissa häiriköiden ja varkaiden ilmeisen tahallisissa kostoksi muiluttamisissa. Eihän kyse voi olla siitä, ettei joku lyhyellä koulutuksella muka ymmärrä, ettei asiakasta voi viedä metsään, hissiin tai mihinkään muuallekaan hakattavaksi rankaisumielessä. Suuremmalla määrällä voimakeinojen käyttökoulutusta kenties ainoana erona olisi ollut se, että uhreja olisi hakattu pampulla puhtaammalla tekniikalla.

Jos minä olisin diktaattori, kehottaisin sisäministeriötä suuntaamaan katseensa koulutukseen valittavien soveltuvuuden arviointiin. Soveltuvuutta pitäisi painottaa ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnassa. En tosin osaa ratkaista, miten tämä toteutettaisi lyhyiden kurssien kohdalla.
Jakkis
ilmaanpotkija
Viestit: 11
Lauteille: Helmikuu 2019
Paikkakunta: Uusimaa
Etulaji: Defendo
Sivulajit: Voimankäyttö, Nyrkkeily
Takalajit: Krav maga, thainyrkkeily

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti Jakkis »

Olen itsekin sitä mieltä, että esimerkiksi näissä julkisen liikenteen ylilyönneissä on selkeästi kiinni tekijöiden ja työyhteisön asenteista ja jossain määrin varmasti myös mönkään menneestä esimiestyöstä ja omavalvonnasta. Kumpaakaan ei korjata puuttumalla tapahtumapuolen asioihin tai millään yksittäisten tuntimäärien lisäämiseen koulutuksessa. Ehkä tuo soveltuvuusarvioinnin korostaminen ja SORA-lainsäädännön hyödyntäminen olisi tarpeen.

Pääkaupunkiseudulla on ollut yksityisellä puolella ihan yleisessä tiedossa, että tuonne julkisen liikenteen hommiin hakeutuu ns. toiminnannälkäisiä nuoria miehiä ja osin myös sellaista porukkaa, jotka ovat olleet turhan aggressiivisia moneen muuhun kohteeseen. Työkulttuuri ja sosiaalinen ilmapiiri on ilmeisesti ollut tuolla aika voimankäyttöorientoitunutta noin niin kuin muutenkin. En tietenkään sano, että kyse olisi siinä yksikössä kaikista tai edes enemmistöstä, tunnen itsekin monta työnsä oikein hoitavaa kaveria sieltä.

Tässä ketjussa on ollut paljon hyviä kannanottoja aiheeseen liittyen. Yleisesti olen sitä mieltä, että voimankäyttökoulutuksen vähentäminen oli selkeä virhe ja vähintäänkin siinä tulisi palata vanhalle tasolle määrällisesti. Myöskin tuo Illun pointti lisäkoulututuksen kohdentamisesta nimenomaisesti tiettyihin työtehtäviin on ehdottoman hyvä.

Itselleni jää epäselväksi se, että mitä olemassa olevaa ongelmaa käytännössä korjataan tällä tilapäisten järjestyksenvalvojien kiellolla. Heille on kummiskin selkeää tarvetta suurtapahtumien järjestämisessä eikä ole osoitettu, että tilapäisistä järjestyksenvalvojista aiheutuisi ongelmia esimerkiksi perusoikeusnäkökulmasta. Ammattitaitoisessa turvallisuussuunnittelussa tilapäisjärkkäriä hyödynnetään joka tapauksessa lähinnä ylimääräisenä silmäparina.

Työryhmä on myös esittänyt vartija- ja järjestyksenvalvojakortin myöntämiseksi vaatimusta tiedossa tai olemassa olevasta työpaikasta hieman samaan tapaan, kuin nykyisin on LYTP tarkoittamissa turvasuojaustehtävissä. Tätä perusteltiin suurin piirtein sillä, että se helpottaisi kortinhaltijoihin kohdistuvaa viranomaisvalvontaa kun kortinhaltijoiden määrä pienenisi. Mielestäni tuo on aika ohut perustelu, jota vastassa on jopa perustuslain takaama oikeus työhön ja elinkeinonharjoittamiseen. Modernissa työelämässä pitäisi pyrkiä edistämään työvoiman liikkuvuutta ja mahdollisia alanvaihtoja eikä tämä ihan ole sen tarkoitusperän mukaista.

Tapahtumapuolella suurille keikoille haalitaan jatkuvasti rekryn kautta uutta väkeä lyhyelläkin varoitusajalla, ja tästä vaatimuksesta olisi työvoiman saatavuudelle aika kohtuuton haitta. Tulee sellainen tunne, että vaikka on saatu kaikkea vartiointia ja järjestyksenvalvontaa kattava yhtenäinen LYTP niin sen kehittäminen menee edelleen nimenomaan vartioimisliiketoiminnan näkökulmasta, ja tapahtumaturvallisuuden ala jää edelleenkin lapsipuolen asemaan.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit: 5324
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti MikaM »

Tuosta jalkapallosta. Tai muustakin kökkätouhusta. Kyse ei ole vain jostain esikouluikäisten peleistä vaan ihan raavaitten miesten, ainakin kolmois- ehkä kakkosdivaritasolle asti. Voi olla muutakin, mutta tämän tiedän. Näihin peleihin tulee jo bussilla kannatajia kotopuoelsta, aikuisia. Äänekkäitä ja liikkuvia. Jos erehdyn peliin, niin ollaan heti sovittamassa liiviä päälle. Minuuttiakaan en ole kursseja käynyt. On ollut tapauksia, joissa on pitänyt omalla kropalla saattaa tuomarit kentältä. Vielä ei ole mitään sattunut.
Mutta rahaahan näillä ei ole ketään sinne palkata.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock

Seuraajat

Ale
Kuvake
AlexMachine
Anonyymi Apina
Kuvake
AriJ
Asgeir
bullmastif
Kuvake
Clancy B.
Kuvake
Daddy
Kuvake
Dojon Jäykin
Kuvake
Eizei
Kuvake
Fubarbarian
ghostyass
halmehe
HarriN
Hemmukka
Kuvake
Huppu
Ilkka
Illu
Jaawa
Jakkis
jantik
Jarppa
Jaska
Kuvake
Jasse
Kuvake
jepulista
jjs
Joni K
Kuvake
Kari Aittomäki
kartsa_bjj
Kuvake
Kiehinen
Kilvenkantaja
KingBuzzo
Korpinkivi
kukkis
Kuvake
kukuska
Kuvake
Kyynikko
Kyösti
Lasse Candé
Le1kkola
Lowclass
Lybeck
magamies
miestenmies
Kuvake
Mjölnir
Kuvake
Mänzy
Kuvake
NCP
Kuvake
ninja
Nisti-inva
Oar
obmijoy
Odee
Odee
Kuvake
OlliM
Kuvake
Oskari
P.Laton
Kuvake
Paanari
Kuvake
Panu Suominen
Kuvake
Pasi Lunden
Patalikko
Kuvake
PDC
Petri Puolakka
Kuvake
Point
pukeonfloor
qing
Rahanpesijä
rampe
Reba
Reba
Reid
Riviharrastaja
RWAT
Kuvake
Räikkönen
sabre
Samuli Suoniemi
Kuvake
sanppa75
sihteerilintu
sikajudoka
sinappi
Kuvake
SirSamuel
Sven Kornie
Szanne
Taftaf
Taijin harjoittaja
taikaviitta
Tammilehto
tapsaattori
Tarkemo
Teurassika
Kuvake
Totte
Veepee
Kuvake
Versus
xYm
YJT