Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle.
✋:. Meistä on hienoa, kun selailet Potkun, Pohjoismaiden suurimman kamppailulajiyhteisön keskusteluja. Toivottavasti löydät mielenkiintoisia keskusteluja ja otat reippaasti osaa niihin. Samassa voisit sallia Ad Block -ohjelmasi näyttää mainoksia Potkun sivuilla, jotta voimme jatkossakin ylläpitää näitä keskusteluja. Voit myös liittyä etupotkijaksi, jolloin yksi etusi on mainokseton Potku. Kiitos kun ymmärrät. 🙇♂️
Jiu-Jitsu kirjoitti: ↑syys 25, 2023, 21.15
Objektiivisesti ajateltuna sukupuolineutraalit urheilukisat alakouluikäisille on ihan hyvä idea, mutta valitettavasti konseptina tarjoaa niin paljon pöyristymispotentiaalia, etten nykyisessä poliittisessa tilanteessa lähtisi omalla naamalla järjestämään.
70-luvulla mun pienessä maalaiskoulussa järjestettiin semmoiset urheilukisat. Muistan asian hyvin, koska hävisin itseäni pari vuotta vanhemmalle tytölle juoksukisassa. Ei niistä kisoista tosiaan mitään meteliä syntynyt.
Lähinnä tämä kohu pisti miettimään, että kuinka mielekästä on nykyään järjestää koululiikunnassa lasten välisiä urheilukisoja ylipäätään. Ja liikuntatuntien pitäminen erikseen pojille ja tytöille on semmoinen asia, jota on vaikea perustella.
Eli mielestäni koululiikunnan pitäisi keskittyä omiin juttuihinsa ja tavoitteisiinsa (jotka eivät ole pelkästään liikunnallisia). Urheiluseurojen kilpailutoiminta on eri asia.
Työssäni olen havainnut, että lapsille reilu ja tasaväkinen kilpailu on todella tärkeää.
Jos toinen urheilija/joukkue pääsee ylivoimaiseen johtoon, useimmat lapset lakkaavat yrittämästä tosissaan ja vetävät homman leikiksi. Vielä pahempi on, jos lapsi on etukäteen sitä mieltä, että kisassa ei ole mahdollisuuksia, koska vastus on ylivoimainen. Lapset valittavat varmasti, jos huomaavat, että toisessa joukkueessa on pelkkiä 5. -luokkalaisia ja toisessa 4. -luokkalaisia tms.
Seuratoiminta on eri asia, koska siinä voidaan tapauskohtaisesti tehdä tasaiset sarjat iän, koon, sukupuolen jne. mukaan niin että kaikilla on realistinen mahdollisuus voittaa. Ei se eri sukupuoli tai muu ero silloin lapsia haittaa.
Koulu-urheilu, jossa laitetaan suoraan ikäluokkien mukaan kaikki samalle viivalle on eri asia, koska siinä pojat ovat systemaattisesti parempia ja lapset kyllä ymmärtävät sen viimeistään ensimmäisten kisojen jälkeen.
Tämä ei ole omiaan kannustamaan tyttöjä urheilemiseen. Se että tytöille selitetään, että he eivät häviä siksi että ovat tyttöjä vaan siksi että ovat huonompia, ei ainakaan paranna tilannetta.
Kansanedustaja ottaa kantaa tapaukseen ja transihmisiin urheilussa.
Jos kilpailun pitäisi olla reilua, että lapsi innostuu liikkumisesta, on hölmöä on laittaa koulussa liikuntaa harrastamattomat lapset kilpailemaan urheilua harrastavien lasten kanssa ylipäätään.
EDIT: viittasin edellisen sivun viimeiseen viestiin, kun en huomannut uusia, enkä edes ketjun siirtoa.
Kyllä, juuri näin. Oikeastaan voisi myös kysyä, että onko lasten urheilutapahtuma ylipäätään ketjun keskeisen pohdinnan keskiössä. Täällä lajifoorumillahan asia kiinnostaa siksi, että aikuisen miehen voimatasot ovat kärkitasolla ihan erilaiset kuin aikuisen naisen. Tätä sitten käsitellään myös heijastellen muuhun urheiluun, missä ongelmat ovat vastaavat.
Joku lasten kilpailu, mikä ei tuo maailman huippuja yhteen eikä ole siinä iässä, missä fyysiset ominaisuudet eroavat juuri sukupuolen (eikä esimerkiksi kehityksen ajoittumisten) takia, ei nähdäkseni ole aiheelle kovin keskeinen.
Se siitä toki ilmenee, että tuo transasian käsittely ei ole pelkästään ”urheilurealistinen” vaan myös vahvasti identiteettipoliittinen. Tällä kertaa nähtävästi enemmän jälkimmäistä.
En ole kovin aktiivisesti etsinyt, mutta ei ole tullut vastaan yhtäkään negatiivista kokemusta siitä, että nuo lapset kisailivat keskenään. Sen sijaan esimerkiksi nyt tuon linkin tyyppi puhuu jollakin yleisellä tasolla ja yhteys juuri noihin kisoihin on hatara. Vähän hän on ottavinaan kantaa ja lopuksi lukee että vasta paikan päällä selvisi ettei sukupuolierottelua ole, mutta ei tuo oikeastaan anna tähän noiden kisojen arvioimiseen mitään välineitä.
"Jo esipuberteetista alkaen pojat saavat lisääntyneestä testosteronista voima-, hapenotto- ja ruumiinrakenteellista eroa tyttöihin. Se ei ole samassa sarjassa kilpailtaessa tyttöjen motiivin kannalta hyvä asia, hän painottaa."
"Yleisurheilussa tytöt ja pojat kilpailevat kautta linjan eri sarjoissa ja arvokisoissa heillä on myös omat sarjat,
-Yleisurheilu haluaa tällä tavoin suojella tyttöjen ja naisten sarjaa ja siksi miehille ja naisille on omat sarjansa, Pakarinen painottaa."
"-Se että tytöt ja pojat kilpailevat keskenään yleisurheilussa ja samassa sarjassa ei ole tapa, jolla edistetään tasavertaisuutta urheilussa."
Eikös tässä kanta asiaan ole aika selvästi ilmaistu? Minulle tämä ei ainakaan näyttädy siltä että olisi vain vähän ottavinaan kantaa.
Aiemmin mitä Andy kirjoitti asiasta olen täysin samaa mieltä.
Minun mielestäni tuossa oli enemmän vakavan liittotason urheilun näkökulmaa, kuin jonkun koulun järkkäämän pikkukisan pohdiskelua.
En tiedä tarkalleen, missä määrin tuossa on sitten vaikuttanut testotasot, mutta koulun liikuntapäivinä (yleisurheilua meillä) en ole nähnyt kovin merkittäviä eroja paitsi kaseilla ja yseillä. Muilla selvimmät erot tulevat siitä, että kuka harrastaa liikuntaa. Kokemukseni liikunnan opettajana ovat samat seiskojen osalta. Ja sitten kaseilla ja yseillä nämä erot alkavat näkyä selvästi.
Se, että joku koulu järjestää tällaisen kilpailun ei ole kovin suuri uhka jollekin suomen yleisurheilun liitolle, että heidän pitäisi laittaa kaikki sarjat uusiksi. Ei ole sekään jalkapallolle, kun me käydään välillä höntsäilemässä piittaamatta siitä millä välineillä kukakin höntsäilijä kuseskelee.
Kahta haastateltiin, tai julkaistiin. Toisen (tytön) mielestä voisivat olla myös tytöt ja pojat erikseen. Tuosta nyt ei paljon johtopäätöksiä voi tehdä.
– Oli ihan kivaa. Mutta olisi ollut myös kivaa, jos olisi ollut tytöt ja pojat erikseen. Ehkä vähän tuntui, että pojat on parempia, mutta ei se mua haittaa. Tytötkin voi olla parempia, Annitscheff sanoi HS:lle.
– Oli se tapahtuma onnistunut. Siellä oli kiva tunnelma, kun kaikki olivat mukana, Kupila sanoi.
(…)
– En oikeen tiedä. Ei harmittanut, koska siellä oli kuitenkin kivaa. Vaikka joskus olisi mukava, että vaan tytöt kilpailevat, hän sanoi.
Melko odotetunlaista lapsilta. Että oli kivaa, voisi olla näin tai voisi olla toisin. Valitettavasti tällä otannalla ei vielä löytynyt havaintoa suuresta koetusta epäreiluudesta tai edes kilpailun vakavuudesta.
SUL puheenjohtaja pysynee hillitysti tontillaan ja lajiliiton edustajana asiaa kommentoi
Sanotaan että lasten suusta se totuus ja siltä kyllä vaikuttaa. Eli että vähän tuntui, että pojat on parempia, mutta voi tytötkin olla parempia ja että onnistumisen teki se että oli kivaa ja kun kaikki osallistui. On kai se vähän noloakin alkaa närkästyä jostain liikuntapäivän mitalijakaumasta. Peppukipuilu jääköön aikuisille. Olisko jotain muuta aihetta, tämä alkaa väsyttää.
Miten tuo niinkuin on mennyt? Naisten sarja ja sitten vain mies ilmoittautuu ja vielä pääsee mukaan? Missä mielessä tuolloin on kyseessä naisten sarja?