Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Keskustelua Potkun kehittämisestä sekä ohjeita laudan käyttämiseen

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Valvojaninja
valvontakomissio
Viestit: 33
Lauteille: Toukokuu 2022

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Valvojaninja »

Karate on alusta ollut keskeinen aihe Potkussa. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana karatekeskusteluja aloitettiin monesta eri näkökulmasta keskustelun pysyessä vilkkaana.

Nykyään karateaiheita voisi yhdistää ihan siksikin, että jonkin karateaiheisen keskustelun aloittaminen onnistuisi helposti tarvitsematta miettiä, mihinköhän niistä kaikista karateketjuista juuri se keskustelu sopisi parhaiten. Alla on lueteltu yleisluontoisia karateketjuja Dojolta. Voit selata aluetta ja ehdottaa muitakin karateaiheita, jotka voisi yhdistää.
 • Karate ja Karate
 • Miksi karate on niin suosittua?
 • Karateuutisia
 • Karate, kata ja syvälliset mietteet
 • Karaten tyylisuunta
 • Karate-clippejä
 • karatesta
 • Karaten muuttuminen vuosien varrella.
 • Oikeaa vai kehittyvää karatea?
 • Karaten asennoista
 • Mitä on karate
 • Karaten muuttuminen
 • Perinteinen Karate
 • Perinteiset karatetyylit maailmalla ja Okinawalla
 • Perinteistä karatea
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit: 23311
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti TimoS »

En näe yhdistämisestä saavutettavaa hyötyä. Aktiivisia keskusteluketjuja karatesta on nykyään käytännössä yhden käden sormilla laskettava määrä ja vanhat ketjut ovat jo painuneet unholaan.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 18842
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Andy »

Mikä se yhdistämisellä saavutettava hyöty ihan käytännössä olisi?

Lisäksi yhdistetty ketju muuttuu mahdottomaksi lukea jälkikäteen, jos samaan aikaan on käyty keskustelua hyvinkin erilaisista aiheista ja viestejä on kirjoitettu samalla aikavälillä.

Kahden karaten tyylisuuntia käsittelevän viestin välissähän saattaa olla 78 viestiä, joissa pohditaan karaten suosion syitä. Ja sen jälkeen tulla 100 viestiä, joissa on vuoron perään argumentteja näistä kahdesta aiheesta. Ei tällaisesta saa sitten enää mitään selvää.

Mielestäni ainoastaan lyhyiksi jääneitä ketjuja kannattaa yhdistää suunnilleen samaa aihetta käsitteleviin pidempiin ketjuihin.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Valvojaninja
valvontakomissio
Viestit: 33
Lauteille: Toukokuu 2022

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Valvojaninja »

TimoS kirjoitti: helmi 2, 2023, 10.27 En näe yhdistämisestä saavutettavaa hyötyä. Aktiivisia keskusteluketjuja karatesta on nykyään käytännössä yhden käden sormilla laskettava määrä ja vanhat ketjut ovat jo painuneet unholaan.
Ne aktiiviset ketjut ovat tuossa aloitusviestin listauksessa neljä ensimmäistä. Niissä on nykyään paljon keskustelua, joka sopisi yhden otsikon alle. Se, mitä niissä on keskusteltu alunperin, ei ole niin olennaista, sillä osa keskustelusta on todella vanhaa, eikä niitä keskusteluja raamitettu aivan samalla tavalla joskus viisitoista vuotta sitten. Ketjut ovat pysyneet mutta käsitykset otsikon alla käytävästä keskustelusta ovat muuttuneet.

Aiemmin Dojoa aktiivisesti seurannut valvoja yhdisteli joitakin karateketjuja, mutta se työ jäi häneltä vähän kesken. Tässä olisi tarkoitus saattaa se jonkinlaiseen loppuun. Samassa hän usein siirteli uusia viestejä yhdestä karateketjusta toiseen, mikä vain alleviivasi tätä sekavuutta: on vaikea päättää, mihin noista monesta nykyään niin samanlaisesta ketjusta kirjoittaisi. Jokaisen pitäisi olla helppo jo otsikosta päätellä, mitä aihe käsittelee.

Yksi aktiivisempi ketju on parempi kuin useampi samanlainen ketju, jonne niitä samoja viestejä kirjoitellaan satunnaisesti.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20760
Lauteille: Joulukuu 2007

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Lasse Candé »

Karate ja karate voisi saada uuden nimen. Ketjun alkuperäinen idea on käsitellä japanilaisen ja okinawalaisen karaten eroja ja yhtäläisyyksiä. Ketjun nimi voisi heijastella tätä selvemmin, sillä nyt jotkut nostot sinne tulevat ilmeisesti sillä perusteella ketjuun, että kaikki karatea käsittelevä muka kuuluu sinne, koska lajin nimi ei esiinny ketjun nimessä vain kerran, vaan kaksi. Eli nimi uusiksi.

Sivuraide: Ketjussa on samanlaista ongelmaa kuin ketjussa Kamppailulajit ja media, joka vosi vastaavalla perustelulla olla nimeltään vaikkapa ”Kuinka media esittää kamppailulajit”. Tuollaisella nimellä ei vähän väliä tulisi geneeristä linkitystä kun joku löytää minkä tahansa kamppailu-uutisen jostakin mediasta (mitä siis ketju ei käsittele). Lisäksi tuollaisella nimellä kaikki näkisivät heti, että ”tuossapa muuten mielenkiintoinen puheenaihe”. Se, että otsikko on puheenaihe, eikä mapin leima, on aina hyväksi. Varsinkin silloin kun kyseessä on juuri puheenaihe.Takaisin raiteelle…

Perinteinen karate on usein oikea osoite monille jaoille. Siihen kannattaisi yhdistää nuo kaksi, joilla jotakuinkin samat nimet. Sillä on hyvä nimi. Kenties voisi lisätä nimeen ”…ja Karaten historia”. Tämä olisi yksi selkeistä pääketjuista siinä mielessä että suurin osa nykyisistä karatejaoista kuuluu sinne.

Karate, kata ja syvälliset mietteet on myös joskus kerännyt viestejä jotka ovat valvojan ketjussa linjaaman vastaisia. Sen ketjun tarkoitus on käsitellä syvällisiä mietteitä karaten katoista. Asia korjaantyisi juuri sillä, että ketju nimettäisiin uusiksi, esimerkiksi muotoon ”Syvällisiä mietteitä Karaten katoista”. Kyseessä on silti erilliseksi erottuva aihe, mutta sen rajat pitäisi tehdä nimeämisellä näkyvämmiksi.

Miksi karate on niin suosittua on oma kokonaisuutensa, mutta sinnekin on joskus eksynyt geneeristä karatetavaraa. Periaatteessa potkuun sopii ketju eri lajien suosion selityksistä ja varmaan tuossakin ketjussa on pohdittu eri lajeja. Kyseinen ketju kannattaisi siis siirtää Saunaan ja vaihtaa nimestä karate pois ja korvata jollakin mikä avaa aiheen myös muille lajeille. Ei olisi järkevä tilanne, jos vastaava ketju olisi eri lajeista ja niissä jonkinasteisesti sivuraiteiltaisiin ristiin. Ja kukaan ei häviä siinä mitään, että tuo ketju avattaisiin laajemmalle aiheelle eri lajeista. Siellä saa sitten olla karatea niin paljon kuin juuri karate puhuttaa.

Karate-clippejä -tyyppiset ketjut kannattaa melkeinpä lukita. Idea sopii erinomaisesti vuoteen 2005. Idea lukitsemisessa on se, että jos joku haluaa jakaa jonkin klipin kaikkien miljoonien klippien seasta, hän tietää myös miksi hän haluaa jakaa sen. Se sopii silloin johonkin keskusteluketjuun, jossa sitä jaon syytä voi sitten käsitellä. Kääntäen, asiakeskustelu menee huonoon paikkaan, jos joku sitten klippiketjussa alkaakin keskustelemaan vaikkapa Shitoryusta. Kaikki tällainen olisi parempi saada tyylin omaan ketjuun.Yleensä ketjujen yhdistämisestä ei seuraa viestijärjestysongelmia, koska yksittäiset viestit eivät asetu limittäin vaan viestiköntit asettuvat. Ja viestiköntit sisältävät selkeästi toisistaan erottuvia keskusteluja. Pari missausta tulee, mutta silläkään ei ole mitään väliä.

Ketjujen yhdistäminen ja järkevä nimeäminen palvelee kaikkia. Olisi suotavaa, että kirjoittaja tietää suoraan mihin viestinsä tulee kirjoittaa, eikä tarvitse miettiä mitä nyt missäkin luovasti nimetyssä ketjussa oli tarkoitus käsitellä. Lukija tietää myös aina paremmin, tuleeko hänen tarkistaa ketju jossa on lukematon viesti, jos hän näkee sellaisen ketjun nimen, joka ymmärretään aihepiiriltään samalla tavoin foorumilla ja potentiaalisesti kenen tahansa silmissä.

Kyllä näitä toimenpiteitä kannattaa tehdä. Foorumista tulee parempi.Jos valvomo tykkää jostain näistä ehdotuksistani ja tarttuu toimeen, niin päivitättekö tänne aina miltä uusi lista näyttää?

Ehtiessäni voisin katsoa noita muita jos näen minun mielestäni luontevia yhdistettäviä.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 18842
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Andy »

Aiemmin kun keskustelua oli paljon enemmän, saattoi olla yhtaikaa menossa useita karateaiheisia keskusteluja ja näiden viestit tulevat nähdäkseni sekoittumaan pahasti, jos ketjuja yhdistetään rankalla kädellä. Siksi en sitä suosittele.

Siitä olen Lassen kanssa samaa mieltä, että ketjuja voisi nimetä havainnollisemmin. Varsinkin entisaikaan monet antoivat ketjuille aivan kummallisia nimiä, joista ei saa selvää mitä aihe käsittelee. Pahimmillaan tehtiin jopa niin, että teksti vain aloitettiin otsikosta ja sitä sitten jatkettiin kesken lauseen viestikenttään. :seina:

Itse tekisin ensisijassa niin, että jatkossa jos uudelleen herännyt keskustelu koskee toista aihetta kuin ketjussa aiemmin on, se siirretään sopivampaan ketjuun.

Parasta olisi tietysti tehdä tämä myös jälkikäteen ketjuille jotka ovat rönsyilleet, mutta siinä olisi aivan hillitön työmaa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Valvojaninja
valvontakomissio
Viestit: 33
Lauteille: Toukokuu 2022

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Valvojaninja »

@Lasse Candé suostui ottamaan urakakseen siivoilla Dojon karateketjuja. Hänelle on myönnetty sen projektin ajaksi valvojan oikeudet. :thumbsup:
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20760
Lauteille: Joulukuu 2007

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Lasse Candé »

Olen siivonnyt jo hieman.

Onko tuo Perinteiset karatetyylit maailmalla ja Okinawalla jo yhdistetty johonkin?

Ellei, saisiko linkin? (En löydä ketjua.)
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20760
Lauteille: Joulukuu 2007

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Lasse Candé »

Valvojaninja kirjoitti: helmi 2, 2023, 04.38
 • Karate ja Karate
 • Miksi karate on niin suosittua?
 • Karateuutisia
 • Karate, kata ja syvälliset mietteet
 • Karaten tyylisuunta
 • Karate-clippejä
 • karatesta
 • Karaten muuttuminen vuosien varrella.
 • Oikeaa vai kehittyvää karatea?
 • Karaten asennoista
 • Mitä on karate
 • Karaten muuttuminen
 • Perinteinen Karate
 • Perinteiset karatetyylit maailmalla ja Okinawalla
 • Perinteistä karatea
Perinteistä karatea ja Karate ja karate on tavalla tai toisella katseltuna uudessa ketjussa nimeltään:

Okinawalaisen ja muun karaten erot ja yhtäläisyydet. Siellä on kahdessa uusimmassa viestissä (ja avausviestissä) tästä.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20760
Lauteille: Joulukuu 2007

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Lasse Candé »

Karate ja karate” + ”Perinteistä karatea” siirretty yllä olevan mukaisesti.

Miksi karate on niin suosittua” on nyt Saunassa muut lajit mukaanlukevalla nimellä.

Karateuutisia” jää toistaiseksi ennalleen.

Karate, kata ja syvälliset mietteet” on nyt nimeltään ”Syvällisiä mietteitä karaten katoista”.

Karaten tyylisuunta” on nyt nimeltään Karateseuran tai karatetyylin valinta.

Karate-clippejä” on lukittu ja siellä on ehdotus kirjoittaa muihin ketjuihin.

karatesta” käsittelee hieman eri aiheita ja se ketju kaipaisi joko järkevää nimeä tai ketjua johon se yhdistetään. Tästä ongelmasta on kirjoitettu ketjuun viesti. Auttakkee!

Karaten muuttuminen vuosien varrella.” sopi aihepiiriltään yhteen Finn-karaten kanssa. Ketjujen tähänastiset sisällöt ovat helposti erillään sillä tuo ”vuosien varrella” -ketju oli aktiivinen vuonna 2006 ja Finn-karaten ketju 2011 ->.
Yhdistetty ketju on nimeltään ”Karaten harjoittelun kehitys maailmalla ja Finn-karate”.

Oikeaa vai kehittyvää karatea”: En löydä koko ketjua. Onko se yhdistetty jo johonkin? Ellei ja joku löytää, niin laitatko tähän linkin?

Karaten asennoista” on kokonaisuudessaan vuodelta 2006. Se käsittelee selvästi otsikon aihetta ja saattaa olla paras jättää ennalleen. Ehdotuksia otetaan siltivastaan. Ketju on nyt Dojolla bumpattuna viestilläni tämän ketjun siivousoperaatiosta, joten se löytyy nopeasti.

Mitä on karate”: Onko tässä kyse ketjusta ”Mitä Karate on?”? Ellei, niin en löydä tätä ketjua. Linkitättekö? Ketju ”Mitä Karate on?” on jo valmiiksi lukittuna, mutta nyt se on bumpattuna, jotta löydän/löydämme sen nopeammin.

Karaten muuttuminen” näyttää siirtyvän käsittelemään vanhaa Karateliiton sivuilla ollutta Jyrki Innasen tekstiä ”Karaten rakennemuutos”. Tämän niminen ketju on myös olemassa, joten näiden ketjujen tulevaisuus saattaa olla yhteinen. Vinkkejä kaivataan. Ketju on bumpattu.Perinteinen karate” on nykyään ”Perinteinen karate ja Karaten historia”. Kommentoikaa mielellään ketjun aiheenrajausta ja järkevää nimeä! Se on mielestäni nykyään usein ketju, johon blogitekstit ja vastaavat kuuluisivat, kun ne löytävät tiensä ihan muihin ketjuihin.

Perinteiset karatetyylit maailmalla ja Okinawalla” oli tosiaankin vaikea löytää. Linkatkaa jos se on olemassa.

Perinteistä karatea” yhdistyi, kuten edellä kirjoitettu.

Nyt Dojo näyttää bumpattuine viesteineen työmaalta ja onkin sitä. Valitettavasi tämä on tänään vaikuttanut myös uusimpien viestien näkymään ja ymmärrettävästi voi hieman ärsyttääkin. Pahoittelut tästä. Tätä sekamelskaa ei pitäisi ihan hirveästi tulla, joten pahin on jo takana.Kirjoittakaa mielellään ideoita ja mielipiteitä tähän ketjuun niin jatketaan.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 18842
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Andy »

Kannattaisiko luoda keskustelu jollain sen tyyppisellä nimellä kuin "Karate - yleistä"?

Siihen voisi yhdistää sellaiset ketjut, joilla ei ole selkeää aihetta jostain tietystä näkökulmasta karateen?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20760
Lauteille: Joulukuu 2007

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Lasse Candé »

Samaa olen miettinyt itsekin.

Aiheen rajaamisen pitäisi aina noudattaa ainakin seuraavia asioita:
- Osan aiheista pitää olla suppeita, osan laajoja
- Aiheet tulee tässä mielessä rajata oikean kokoisiksi
- Ketjun nimi on tärkeä, muita rajaajia ovat avausviesti ja muut viestit mutta rajauksen tulee olla mahdollisimman selkeä
- Eri ketjujen rajausten tulisi johtaa mahdollisimman vähään päällekäisyyteen
- Ketjukokonaisuuden tulee olla moderaattoreille hahmotettava.Mutta kaikki nuo tavoitteet ovat vain välinearvoisia ja täysin sekundaarisia. Tärkeintä on keskustelun määrä ja laatu. Uskon silti että noilla välineillä sitä laatua voisi parantaa.Tuollainen yleisketju voisi potentiaalisesti jeesata kirjoittajaa, joka voisi aina laittaa ketjuun juttunsa, tietämättä paremmin mitä keskusteluja potkussa on. Mutta jotta keskustelu tapahtuisi oikeissa ketjuissa, sitten moderaattoreiden pitäisi siirtää niitä viestejä. Lisäksi tuollainen ketju mitä varmimmin lisäisi (tai ei ainakaan vähentäisi) saatesanatonta linkittämistä. Ilman moderaattoreiden aktiivista otetta siirtelyssä tuollainen ketju varmaankin museoisi kaikki oikeat ketjut ja linkkivirtaistaisi foorumilla käytävän karatekeskustelun.

Vaihtoehto tuolle olisi, että ajatellaan entistä suuremmissa määrin myös karaten osalta foorumia keskustelupaikkana eikä somen linkkivirtana. Näin taitaa keskusteluohje muutenkin ohjeistaa. Henkilökohtaisesti ainakaan minua ei haittaa, jos jokunen sellainen linkki jää täältä pois, joista kirjoittaja ei oikein itsekään tiedä, mistä haluaa keskustella. Tällaiset linkit eivät yleensä aiheuta keskustelua ja aktiivisimmat karateskeneä seuraavat ovat jo nähneet samat linkit facebookissa niissä ryhmissä, mistä ne bongataan tänne.

Tämä kaikki siis hajatelmaa… täysin sama pyöri omassakin mielessäni tuossa. Ja paljoltihan ehdotan Perinteisen Karaten ja Karaten historian ketjua isolle osalle aiheista.

Mutta, olisiko näiden järjestelyäkin tärkeämpi asia linkkien alustaminen siitä näkökulmasta, mikä niissä on kirjoittajalle mielenkiintoista?
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20760
Lauteille: Joulukuu 2007

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Lasse Candé »

@TimoS @Jussi Häkkinen

Shorin-ryusta on muutama eri ketju ja Dojolla on esimerkiksi miniaihe Amazonin mainoksesta, missä näkyy Shimabukuro. Se siirtyy johonkin parempaan paikkaan tai ketju saa uuden nimen.

Seibukanille sopisi oma ketjunsa, mutta kysyn teiltä, olisiko järkevämpää keskittää tavara Shorinryun ketjuun? Sen koulut ovat kenties haarautuneet siinä määrin, että niistä voisi olla yhtä hyvin omat ketjunsa (esimerkiksi Seibukanista yksi).

Vai pistetäänkö yksi ketju vaikkapa nimellä Shorin-ryu Karate? Saa myös vastata ”ihan sama”, jos siltä tuntuu. :D
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 19080
Lauteille: Helmikuu 2005

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Jussi Häkkinen »

Ehkä nuo menisivät yleisen Shorin-ryu -ketjun alle. Keskustelussa alahaarat jakautunevat ihan hyvin. Näissä kun tulee joskus sukunaihayashi-matsubayashi-kobayashi -jakoja.

Ehkäpä peräti Okinawan Shorin- ja Shorinji-ryu, molempia kun käytetään Shaolin-viittauksena.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16067
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Mitkä karateaiheiset keskustelut kannattaisi yhdistää?

Viesti Kari Aittomäki »

Miten ois jaottelu kahteen laatikkoon?
- Teoreettinen karate.
- Reaalikarate.

Seuraajat

Kuvake
Kari Aittomäki
Lasse Candé