Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Jalkapallo

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Atticora
kylkeenpotkija
Viestit: 1404
Lauteille: Heinäkuu 2013

Jalkapallo

Viesti Atticora »

Suoraselkäistä toimintaa ravintoloitsijoilta, toisin kuin Yleltä, johon suuntaan laitoinkin palautetta.
Tosiaan sikäli historialliset jalkapallon mm-kisat, että tulee seurattua hyvinkin tarkasti - paitsi että nyt ei ole minkäänlaista mielenkiintoa katsoa yhtään ottelua. :)
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 92420
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yinjooga
Takalajit: Tanglang

Jalkapallo

Viesti Mika »

Yhtään peliä en ole katsonut enkä katso — tämä on täysin väärä aika vuodesta yrittää ehtiä mahduttaa 90 minuutin pelejä aikatauluihin. Mutta enpä halua tukea noita kisoja muutenkaan.

"Never stop the madness" ei silti luullakseni enää ole totta. En jaksa uskoa, että jollekin Saudi-Arabian kaltaiselle takahikiälle myönnetään kisoja kaiken tällä hetkellä jalkapallomaailmassa kuohuvan jälkeen.

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009227546.html
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit: 1712
Lauteille: Elokuu 2011

Jalkapallo

Viesti Taijin harjoittaja »

Parasta noissa Qatarin kisoissa on, että varmat voittajamaat: Ranska, Italia, Saksa, Englanti, Espanja ovat olleet aika huonoja. Afrikan ja Etelä-Amerikan maat ja Japani ovat tuoneet uutta tuulta kisoihin. Vanhat miehet eivät käsitä, että muutos on näkyvissä.

Saudi-Arabia on muuten ihan eri maa.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 92420
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yinjooga
Takalajit: Tanglang

Jalkapallo

Viesti Mika »

Eri maa kuin mitä tai mikä? Luitko tuon uutisen, jonka mukaan Saudi-Arabia aikoo hakea vuoden 2030 kisaisännyyttä? :grinning:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
kojiro
reiteenpotkija
Viestit: 295
Lauteille: Toukokuu 2006

Jalkapallo

Viesti kojiro »

Onhan se hienoa kun marraskuussa tulee jalkapalloa klo 12-23. Ranska, Espanja ja Brasilia olivat ekan kierroksen suurmaista parhaat. Piristävin oli Kanada, olisivat voiton ansainneet.
Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit: 1712
Lauteille: Elokuu 2011

Jalkapallo

Viesti Taijin harjoittaja »

Mika kirjoitti: marras 26, 2022, 12.33 Eri maa kuin mitä tai mikä? Luitko tuon uutisen, jonka mukaan Saudi-Arabia aikoo hakea vuoden 2030 kisaisännyyttä? :grinning:
Saudi-Arabia on ihan eri maa kuin Qatar. Qatar on saanut paljon haukkumisia näiden kisojen järjestelyistä (ja minusta aika lailla ilman perusteita). Siitä en vielä tiedä, kuinka Saudit tekisivät asiat. On olemassa sellainen suomalainen sananlasku kuin: Ensin tutkitaan, sitten hutkitaan.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 92420
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yinjooga
Takalajit: Tanglang

Jalkapallo

Viesti Mika »

Kisojen järjestelyt ovat yksi tekijä, mutta tässä on nyt tapetilla niinkin kattava kokonaisuus kuin ihmisoikeudet. Niiden osalta Qatar ja Saudi-Arabia ovat kummatkin Aunuksen Karjalasta - ihan varmasti tiesitkin tämän, mutta olet toki aiemminkin viitannut kintaalla moisille seikoille puhuessasi Putinin puolesta. Se on sinun oikeutesi tällaisessa vapaassa maassa, niin ironista kuin se onkin.

Tänne on koottu näitä ongelmakohtia:

https://www.hrw.org/news/2022/11/14/qat ... -world-cup
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 19834
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallo

Viesti Lasse Candé »

Ile kirjoitti: marras 24, 2022, 20.32
tapsaattori kirjoitti: marras 24, 2022, 19.33 Mitä jos maalivahti antaa pallon oman joukkueen pelaajalle siten että hän kuljettaa sitä paidanhelma levitettynä muttei koske siihen käsillään.
@Lasse Candé ?

Jalkapallosäännöt ovat tässä:
https://www.datocms-assets.com/62562/16 ... _final.pdf

Tapsaattori kysyi myös tarkkoja viittauksia sääntöön.

Yleisesti ottaen sääntö 12 (Kielletty peli ja sopimaton käytös) on ehkä keskeisin tällaisten ratkomiseen. Karkeasti puolet (pelkkä heitto) tuomarin osaamisesta liittyy tämän säännön hallintaan. Siellä esimerkiksi kielletään pallon pelaaminen kädellä, eli käsivirhe määritellään siellä.

Säännön viimeisellä sivulla (juuri ennen sääntöä 13) on teksti:
Jos pelaaja koskettaa palloa kädessään pitämällä esineellä (kenkä, säärisuoja, tms.), peliä jatketaan suoralla vapaapotkulla (tai rangaistuspotkulla).
En saanut kuvauksesta selvää, hallitaanko tilanteessa paitaa käsin. Jos hallitaan, asiasta on siispä suoraan kirjoitettu sääntöön, lainaamaani kohtaan.

Jos ei ja jos en ole missannut jotakin muuta kohtaa säännöistä joka avaa tämän asian, kyseessä on käsivirheeseen rinnastettava asia hieman monimutkaisemman kaavan kautta:Jalkapallon sääntöjen rakennetta muutettiin hieman muutama vuosi sitten. Ne ovat nyt entistä selkeämmät ja esimerkiksi useammassa kohtaa listamuotoon kirjoitettuja. Säännöt myös määrittelevät käsitteitä hieman eri otteella kuin ennen.

Ennen oli
1. lyhyt sääntöteksti,
2. pitkät kansainväliset velvoittavat tulkintaohjeet ja
3. jonkin verran tähän lisäävät kansalliset ohjeet (kuulemani mukaan sisälsi samoja asioita eri maissa, eli niissä oli oleellisesti myös kansainvälistä tavaraa) sekä tämän lisäksi
4. muita tarkennuksia, sääntöorganisaatioiden materiaaleja ja koulutuksia.

En tiedä tarkalleen miten nyt on, mutta silmääni näyttää että kohdat 1 ja 2 on yhdistetty ja on jokseenkin pitkiä sääntöjä. (Esim sääntö 12 on pituudeltaan 14 sivua otsikkosivu mukaanluettuna.) Fiilikseni on kuitenkin, että kansainvälisessä osassa on tehty ns. normien purkua ja tuo osa on lyhyempi kuin kaksi osaa olivat ennen. Muistini mukaan useampia asioita ohjeistettiin ennen ja tämä on saattanut olla siellä mukana. Muistelen myös Mikan mainitseman ”hautomisen” tms kielletyn, mutta nyt en löytänyt siitä mainintaa, (etsin varsinaisesti tosin vastausta tässä esitettyyn kysymykseen, joten siksikin saatoin missata).Tällaisista asioista silti saatetaan ohjeistaa dokumenteissa, joita en osaa enää etsiä ja joita en saa tuomariorganisaatiosta. Voin silti tuomaritaustaisena taata, että kyseessä on käsivirheeseen rinnastettava asia. Tuo lainaukseni säännöstä 12 maalaa osaltaan pelin hengen. Sääntöjen kiertämisestä mainitaan myös eksplisiittisesti maalivahdille palauttamisen yhteydessä. Säännöistä ei siis löydy porsaanreikiä. Lopullisesti sen asian ajaa se, että sääntöjen yhteyteen on nyt kirjoitettu hieno teksti sääntöjen filosofiasta ja hengestä ihan tuon dokumentin alkuun. Se kannattaa lukea, sillä se on lyhyt (2 kevyttä sivua) ja avaa ajattelua hienosti.
Säännöt eivät voi käsitellä kaikkia mahdollisia tilanteita, joten kun säännöissä ei ole suoraa säännöstä, IFAB odottaa erotuomarin tekevän ratkaisun pelin ’hengen’ ja sääntöjen puitteissa – usein tämä sisältää kysymyksen, ”mitä jalkapallo haluaa/
odottaa?”
Sääntöjen puolella sitten sääntö 5 (Erotuomari) vahvistaa näin toimimisen vielä pykälän tasolla:
Erotuomari tekee omaan näkemykseensä perustuvat päätöksensä parhaan kykynsä mukaan jalkapallosääntöjen ja pelin hengen mukaisesti.


Eli:
- Sääntö 12, joka lähtökohtaisesti käsittelee näitä tilanteita, avaa ajattelua maininnalla kädessä pidettävästä esineestä (samaistaa pelin jatkamistavan (suora vapaapotku tai rangaistuspotku) kautta käsivirheeseen)
- On julistus sääntöjen hengestä, jonka mukaan IFAB (sääntöorganisaatio) odottaa tuomarin tekevän ratkaisuja myös pelin hengen puitteissa, jos sääntöpykälää ei ole ja
- Sääntö 5 vahvistaa tällaisen menettelyn sääntöpykälän tasolla.

Vaihtoehtoisesti:
- Tilanne käsitellään säännöissä jossain kohtaa mitä en löytänyt tai IFAB/kansalliset järjestöt ohjeistavat asiasta. Tällöin ohje on mitä varmimmin käsivirheeseen samaistava.En tuomariaikanani löytänyt säännöistä epäjohdonmukaisuuksia, kunnes paitsiosääntöä alettiin säätämään about 2005. Hyvää sääntöä pelin palvelun kannalta, mutta vanha systeemi oli johdonmukaisempi. Olen lisäksi kokenut epäjohdonmukaisuutta maalin estävän rikkeen henkilökohtaisessa rankomisessa, mikä on vielä uudempaa perua. Eli että rankkualueen ulkopuolella punaiseen johtava rike saattaa nykyään alueen sisällä johtaa vain keltaiseen. Ymmärrän perustelut, mutta näen johdonmukaisuuden kärsivän kyseisessä kokonaisuudessa.

Tällaiset selvästi sääntöjen kiertämiseen tähtäävät ”entäs jos” -tilanteet taas ovat aina ratkenneet juuri niin kuin voisi odottaa.
Otagai ni… Rei!
Jeespoks holi… Rei!


Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 15520
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Jalkapallo

Viesti Kari Aittomäki »

Ennyt muutakaan futisketjua löytäny.

Mutta olipas kisat!
En muista koskaan nähneeni noin viihdyttäviä matseja, ainakaan sitte 70-luvun.
Kerrassaan. Futiksen MM on maailman korkein urheiluspektaakkeli.

Finaalikin oli jotain ei ihan tästä maailmasta.
Messi on Vapahtaja!

Noin totaalista kenttä-hallintaa en oo väijyny sitten sen kun der Kaiser johdatti sakemannit maailmanmestareiksi 1974.
Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit: 1712
Lauteille: Elokuu 2011

Jalkapallo

Viesti Taijin harjoittaja »

Jalkapallotuomari virittäytyy MM-otteluun:https://www.is.fi/mm-futis/art-2000009276061.html
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 15520
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Jalkapallo

Viesti Kari Aittomäki »

Juu juurikin niin.
Ehkä kaikkien aikojen upein tuomarikentällinen.

Näin se vaan on, se on taas todiestettu.
Kamppailutreeni saattaa harjoittajansa korkeammalle ja vieläkin korkeammalle.
Niinku kaikissa asioissa.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 6152
Lauteille: Lokakuu 2009

Jalkapallo

Viesti Ile »

Oli kyllä sen oloinen kaveri, että nyt tuli isäntä taloon.

Seuraajat

Kuvake
Aleksi T
Kuvake
AlexMachine
Candy
Kuvake
Clancy B.
Kuvake
Eppu
Haamu
Jaakko Suhonen
Kuvake
Jorge
Kari Aittomäki
kimmokammo
kojiro
Lasse Candé
MikkeM
pingpong
Rahanpesijä
Taijin harjoittaja
Ville82