Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 11128
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti flammee »

Ôari kirjoitti: elo 15, 2021, 07.35 Karin viestiin - vähän aiheen sivusta - eräs lajimme tunnettu ranskalainen opettaja Suomen vierailullaan jutuskeli ajatuksesta koittaa saada jokainen treenaaja oppimaan... ohjeensa oli "älä yritä" :(

Itse olen saman huomannut myös tässä vuosikymmenien kuluessa, että ne joille uppoaa, joihin kannattaa panostaa, kyllä erottuu aika nopsaan sieltä joukosta asenteen ja ottokykyjensä kautta. Tämä kuulostaa kyllä tylyltä, mutta jokapuolelta lajikirjoa on kuullut sitä samaa tylyä lukujen kertomaa; max 10% jatkaa enää ekan vuoden jälkeen...

Tietty voi ajatella, että jos treeneissä olisi resursseja panostaa jokaiseen harjoittelijaan juuri tälle parhaalla tavalla sinne eteenpäin auttaen, kaikkia samaan tahtiin edistäen... siinä täydellisessä kamppailulajimaailmassa, ehkä :o
Ehkä se vähän riippuu lajista, mutta jos voi muuten vaan pelailla lajia huvikseen ilman että varsinaisesti kehittyy, niin on sekin ihan kelvollista vastinetta harjoitusmaksulle, tarviiko sitä nyt treenatessa koko ajan olla jotain oppimassa ja kehittymässä...?
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti AriJ »

Sitä voi myös tuossa toivoa, että kumpikin osapuoli tietää mikä on kummankin osapuolen tavoite :peukku:
______________________
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20851
Lauteille: Joulukuu 2007

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Lasse Candé »

Jorge kirjoitti: loka 17, 2022, 12.47 Se logiikka ei tosin aukea minulle, että miksi tappelus rahan vuoksi pitäisi kieltää.
Logiikka on jotakuinkin sellainen, että sellaista tappelua mikä muuten kielletään, ei ehkä (?) pitäisi sallia vain koska sitä tehdään rahasta.

En tiedä missä määrin vaikkapa meidän lakimme sallivat haasteottelun ja mitä kaikkia tekijöitä sen ympäriltä pitää laittaa kuntoon, jotta sairaalakeikkoihin johtavia tyrmäyksiä aiheuttavia tällaisia tapahtumia sallitaan. Se on kai ollut riittävää, että tämä tapahtuu urheilun puitteissa. Jos tuo ”urheilu” silti otetaan tästä yhtälöstä pois, pitää näitä kysymyksiä mielestäni alkaa esittämään uudestaan.



Lyhyt vastaus tuohon tietenkin olisi ollut ”esimerkiksi koska näissä rahaotteluissa yritetään tyrmätä toinen ja se on vaarallista”.
Jani Rantalainen
munillepotkija
Viestit: 516
Lauteille: Heinäkuu 2019
Etulaji: Karate
Sivulajit: Jujutsu, Kenjutsu, Escrima.
Takalajit: Aikido

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Jani Rantalainen »

Pitäisiköhän alkaa jonkin sortin ottelijaksi? Minulla ainakin olisi jo tiedossa se musiikki mikä soi ennen kuin astun kehään vähän niin kuin niillä showpainijoilla tai vapaaottelijoilla. Se olisi sen 80-luvun Kaislikossa Suhisee nukkeanimaatiosarjan alkutunnari!
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 6411
Lauteille: Lokakuu 2009

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Ile »

Tuohon Lassen viestiin… Noihin kysymyksiin ei ole ihan yksinkertaisia hyviä vastauksia.

Kirjoitetussa laissa ei ole mitään, mikä sulkisi esimerkiksi nyrkkeilyottelun tapahtumat rikosoikeudellisen vastuun ulkopuolelle.

Vastaus löytyy yleisemmän oikeusajattelun ja oikeustieteen puolelta lähinnä sellaisista käsitteistä kuin sosiaaliadekvanssi (= about ”yleinen hyväksyttävyys”) ja loukatun suostumus.

Nämä liittyvät rikosten ns. yleiseen tunnusmerkistöön eli siihen millaisia tekoja oikeusjärjestelmässämme yleisesti ottaen on pidettävä rangaistavina, kun taas kirjoitetussa laissa on kunkin rikoksen ns. erityinen tunnusmerkistö.

Eli kun urheilulaji on saavuttanut tietyn yleisen hyväksyttävyyden, katsotaan, että sen sääntöjen mukainen toiminta jossa osallistujat ovat vapaaehtoisesti mukana, ei lähtökohtaisesti sisällä sellaisia oikeudenloukkauksia, että niistä pitäisi seurata rikosoikeudellinen vastuu.

Tässä katsannossa urheilu = liikuntaa, jossa kilpaillaan tiettyjen sääntöjen puitteissa.

Urheiluoikeudellisesti ammattinyrkkeily siis toki on urheilua riippumatta siitä, miten esim. Wilder sen kokee (miellän Wilderin tuossa reilun meiningin kaveriksi, joka puhuu fiilispohjalta eikä niinkään juridis-analyyttisesti ;) )

Yleinen hyväksyttävyys ja sen syntyminen taas on ”hieman” epämääräinen asia, mutta se lienee pelkkien sääntöjen hyväksyttävyyttä laajempi asia, joka voinee ulottua lajin tietynlaiseen vakiintumiseen ja otteluiden järjestämisen kulttuuriin.

Katutappelun osallistuja tuskin pystyy onnistuneesti vetoamaan sosiaaliadekvanssiin sillä perusteella, että ”säännöt oli sovittu ja näin nämä on ollut meillä päin tapana ratkaista”.

Vaikka käsitteet ovat osittain epämääräisiä, niin kovinkaan paljon juridista vääntöä ei käydä siitä, pitäisikö jonkun urheilulajin sääntöjen mukaisesta toiminnasta tulla rikosoikeudellisia seuraamuksia.

(Sivupolku: huomattavasti hämmentävämpi kysymys - joka ei enää liity Wilderin avautumiseen - onkin se, että millä perusteella voidaan jättää rankaisematta urheilun yhteydessä tehty lajin sääntöjen vastainen teko, joka täyttää esim. pahoinpitelyn erityistunnusmerkistön.

Käsitykseni mukaan näiltä osin oikeustila on epäselvä ja varsinkin lieviä tekoja jää jatkuvasti käsittelemättä ilman selkeitä perusteluja.

Ja tarkoitan tässä nimenomaan juridisia perusteluja; intuitiivisesti en toki itsekään ajattele, että kaikki lätkämatsien pikkutönimiset pitäisi selvittää rikosprosessissa. Mutta miten kunnon päähänlyöminen?)

Kenties voisi kuitenkin ajatella, että joltain vakiintuneelta lajilta tai sen tietyiltä sääntökohdilta voisi pikkuhiljaa poistua yleinen hyväksyttävyys, jos sitä alettaisiin esim. aivovammoja koskevan tiedon valossa pitää liian vaarallisena? Ja kai esim. ammattinyrkkeily onkin aina välillä ollut kiellettyä jossain.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 93929
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Mika »

Jatkan Ilen viestistä lyhyesti, että lähimenneisyydessä ammattilaisnyrkkeily on ollut kiellettyä Ruotsissa, Norjassa ja Kuubassa, mutta tietääkseni tällä hetkellä laji on sallittu läpi maailman. En usko että Wilderin lausumasta - jonka hienoista motiiveista olen samaa mieltä Ilen kanssa - syntyy sen suurempaa kansanliikettä ammattilaisnyrkkeilyn kieltämiseksi missään maassa, mutta toki on aina hyvä miettiä eri lajien terveysriskejä.

Joitakin vuosia sitten julkaistiin tutkimus, jossa nyrkkeily todettiin riskialttiimmaksi kuin vapaaottelu.

https://potku.net/tutkimus-nyrkkeily-on ... -kuin-mma/

Samoihin aikoihin kehiteltiin menetelmiä, joilla voisi seurata täyskontaktiottelijoiden terveydentilaa.

Päävammoista on oma aiheensa.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 2979
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Antti »

Mika kirjoitti: loka 18, 2022, 06.25 Joitakin vuosia sitten julkaistiin tutkimus, jossa nyrkkeily todettiin riskialttiimmaksi kuin vapaaottelu.
Tämän muuten tiesivät jo antiikin kreikkalaiset.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20851
Lauteille: Joulukuu 2007

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Lasse Candé »

Oikeastaan vähän siitä viis, että nouseeko joissain maissa kansanliikkeitä (?) tuo Wilderin tokaisu on mielenkiintoinen otsikon mielessä: Nyrkkeilyn katsojat maksavat näistä maksuista taistelevien taistelun katsomisesta, eikä kyseessä ole urheilu.

Toki tuo on vain yksi luonnehdinta Wilderilta, minun laittaessa sen tämän ketjun kontekstiin. Mutta selvästi tähän ketjuun kuuluva näkökulma otsikon aiheesta, tuli kansanliikkeitä tai ei.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 6411
Lauteille: Lokakuu 2009

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Ile »

Tällainen vähän irrallinen havainto:

Niin paljon kuin nyrkkeilyä kamppailullisesti fanitankin, niin itselläkin on aika ristiriitaiset ajatukset lajista aivoterveyden näkökulmasta.

MUTTA itselleni jossain mielessä pienin ongelma tuosta näkökulmasta ovat juuri tämän tason ottelut, joista tyrmätyllekin maksetaan tyyliin miljoona dollaria.

Ei se palkkio tietenkään kaikkea problematiikkaa poista, mutta koska vammojenkin merkitystä/korvauksia/vaikutuksia tyypillisesti mitatataan/kompensoidaan rahassa, niin se on omiaan lisäämään homman mielekkyyttä, että riskin ottamisesta saa merkittävän korvauksen.

Jossain alemmalla tasolla riskin ottamisen mielekkyys on paljon kyseenalaisempi.
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 2979
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Antti »

Meidän nykyaikainen urheilukäsityksemmehän on jotakuinkin sellainen, että urheilu on jotain kehon luonnollista kauneutta ja terveyttä edistävää. Se on kieltämättä vähän ristiriidassa huomattavan loukkaantumisen ja aivovammojen riskin kanssa. Toisaalta juuri suomeksi "urheilu" voi nimenomaan olla myös vaaralla leikittelyä tai uhkarohkeutta. Englannin sanan "sport" perusvire on taas päinvastainen viitaten ajanvietteeseen ja hauskanpitoon. Englanniksi Wilderin lausahdus kuulostaakin ymmärrettävämmältä: "This is not a sport, sport is something you play; you don't play this. We risk our lives for you guys' entertainment." Iltalehden "urheilussa leikitään" kuulostaa ainakin minun korvaani omituiselta.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 6411
Lauteille: Lokakuu 2009

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Ile »

Hyvä toi kielellinen pointti. Btw @Mika muistaakseni kommentoi joskus hyvin jotakin noista englanninkielen käsitteistä, olikohan se sports ja games ja athletics, joiden alle lajit jakautuvat, eikä siellä ole ihan samansisältöistä yläkäsitettä kuin meidän ”urheilu” tjsp…
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 18957
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Kamppailulajit ja maksava yleisö

Viesti Andy »

Joku rajahan tuossa tietenkin on. Kaksintaisteluthan kiellettiin Euroopassa yleisesti jo 1700-luvulla.

Eiköhän poliisi puuttuisi asiaan hyvinkin nopeasti, jos yrittäisi lanseerata uuden urheilulajin, jossa oteltaisiin sovituilla säännöillä mies miestä vastaan terävillä miekoilla - saati ampuma-aseilla.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Seuraajat

Ale
Kuvake
Andy
Kuvake
Antti
Kuvake
AriJ
Kuvake
Fubarbarian
Hemmukka
Jani Rantalainen
Kuvake
JanneM
Jopo
Kuvake
Kari Aittomäki
Lasse Candé
Riviharrastaja
Kuvake
TimoS