Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Illu
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 119
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2656

Viesti Illu »

Mahtavaa keskustelua turvallisuusalan opinnoista ja tarpeesta työelämässä! Muutamia pointteja tutkinnosta omasta näkökulmasta, olin muun muassa tuossa opetushallituksen työryhmässä, jossa noita uusia tutkinnon perusteita viilattiin kuntoon. Tutkinnon perusteet on siis se määräys, joka opetushallituksen toimesta annetaan, jossa kerrotaan, mitä ko. tutkinnossa tulisi opettaa - tai vielä oikeammin, mitä opiskelijan tulisi osata suoritettuaan tietyn tutkinnon osan. Näitä koulutuksen järjestäjät tulkitsevat ja laativat sisällöt opetukselle.

Turvallisuusalan perustutkinnon tutkinnon perusteet tutkinnon osittain löytyvät esimerkiksi täältä: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ ... 530/tiedot ja ammattitutkinnon osalta täältä: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ ... kinnonosat

Tässä keskustelussa esiintynyt lehtijuttukin käsittelee turvallisuusalan perustutkintoa, josta valmistuu turvallisuusvalvojia. Perustutkinnon on tarkoitus antaa laaja-alaisesti osaamista turvallisuusalan ja turvallisuuden eri alueista. Tämä on lähtökohtaisesti se koulutus, jota opetetaan peruskoulusta tulleille, mutta myös jatkuvan haun puolella jo aikuisillekin opiskelijoille. Turvallisuusalan ammattitutkinto on taas enemmän vartiointiin painottuva tutkinto, joka suoritetaan yleensä alalla jo ollessa tai muuta työkokemusta omaavana alalle siirryttäessä.

Tutkinnoissa on siis selkeä periaatteellinen ero siinä, mitä opetetaan, vaikka kaikki - alan opettajatkaan - ei sitä niin näe. Turvallisuusalan perustutkinnon tarkoituksena ei ole olla kolmivuotinen vartijakoulu, ja itse työssäni joudunkin ahkerasti kamppailemaan tätä näkemystä vastaan. Itseasiassa vartiointi ja järjestyksenvalvonta ovat molemmat valinnaisia tutkinnon osia perustutkinnossa, samoin kuin voimankäyttökin.

Tuo jutussa mainittu turvallisuusalan asiakaspalvelupolku on kyseisen koulutuksen järjestäjän itse laatima polku opinnoista, ei siis ole mitenkään nostettu esille tutkinnon perusteissa. Turvallisuusalan perustutkinto rakentuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta, jonka jälkeen opiskelija valitsee valinnaisista tutkinnon osista itselleen sopivat. Tätä valintaa usein ohjataan koulutuksen järjestäjän puolesta siten, että tehdään noita polkuja.

Toinen pakollinen tutkinnon osa on kyllä nimeltään turvallisuusvalvojan palvelutehtävissä toimiminen, mutta näen sen itse sisällöltään hieman sekalaisena kokonaisuutena, jossa on vähän kaikkea turvallisuudesta ja siitä sivusta. Opiskelijan täytyy muun muassa osata alan perusteoriaa sekä "huolehtia työkunnostaan", "toimia monikulttuurisessa ympäristössä", "tehdä työtä muuttuvassa toimintaympäristössä" ja "toimia oikealla tavalla kohdatessaan kriisi- tai stressitilanteessa olevan henkilön"; nämä jättävät aikalailla tulkintaa koulutuksen järjestäjille siitä, miten ko. aiheita lähestytään opetuksessa.

Perustutkinnosta valmistuneet on hankala lokeroida yhteen laatikkoon juurikin laajuuden ja valinnanvapauden takia, vaan osaaminen muotoutuu kyllä voimakkaasti tutkinnon osittain. Toivoisinkin, että nähtäisiin enemmän myös muuta puolta, kun sitä vartiointia. Eväitä tutkinnon perusteista löytyy vaikkapa yleisiin yritysturvallisuustehtäviin, yritysten omatoimiseen varautumiseen, työturvallisuustoimintaan, tuotannon valvontaan, turvasuojaukseen, turvatarkastukseen, vartiointiin ja järjestyksenvalvontaan.

Itseäni harmitti tutkinnon uudistamistoiminnassa se, että asiat nähtiin sielläkin monesti vartiointikiikareilla. Lisäksi jos asiakaspalveluosaamista halutaan korostaa, niin miksi ihmeessä vanha tutkinnon osa turvallisuusalan palvelutoiminta poistettiin uusista perusteista kokonaan? Samalla lähti myös tietoturvallisuustoiminta, joka sekin on nykypäivänä aika olennainen palikka yritysturvallisuuden kentässä. Tutkinnon perusteisiin jäi lisäämättä myös kaivattu tapahtumaturvallisuustoiminta, vaikka meillä oli muutaman muun koulutuksen järjestäjän edustajan kanssa jo siihen valmiit perusteetkin kirjoitettuna. No, näitä varmaan sitten seuraavilla uudistamiskerroilla muutaman vuoden kuluttua taas pohditaan.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 70
Viestit: 5297
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2657

Viesti MikaM »

Q
Perustutkinnon on tarkoitus antaa laaja-alaisesti osaamista turvallisuusalan ja turvallisuuden eri alueista.
EQ

Tuohan nyt on kai käytännössä mahdotonta annetussa ajassa? Eli pitäisikö tavoitteen määäritys uusia ja vielä kerran sitten katsoa keinot sen mukaan?
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Illu
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 119
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2658

Viesti Illu »

Tässä haetaan nimenomaisesti sitä, että laajasti eri osista, mutta ei hirveän syvällisesti. :D Ammattitutkinnon tarkoitus olisi taas syventyä niihin pienempiin osa-alueisiin, kuten meillä käytännössä vartiointiin.

Turvallisuusalalla tämä ajatus vähän katoaa perusteita tulkitessa, kun nykyisillä perusteilla tutkinnosta saadaan tehtyä hyvinkin vartiointipainotteinen. Vartiointi, järjestyksenvalvonta, uhkatilanteiden hallinta ja voimankäyttö muodostavat 80/90 osaamispistettä valinnaisista tutkinnon osista. Näiden päälle koulutuksen järjestäjällä on mahdollisuus laatia oma tutkinnon osansa, joka on enintään 15 osp laajuinen. Jos laadin vielä 10 osp osan vartijan ampuma-aseen käytöstä, niin siinähän on tutkinto kasassa. Toki on hyvä, että voidaan tarjota opiskelijalle tämäkin vaihtoehto, mikäli hän haluaa näin valita.

Voimankäytön osaltahan koulutusmäärä on uudistuksessa kuitenkin noussut. Meillä on uusi voimankäyttöön liittyvä, 15 osp laajuinen, tutkinnon osa uhkatilanteiden hallinnan lisäksi. Aikaisemmin voimankäyttöä oli vartioinnin ja järjestyksenvalvonnan perustoiminnassa, vartiointitoiminnassa ja uhkatilanteiden hallinnassa. Tämän saattoi jotkut tulkita niin, että opiskelijalle riittää jopa pelkkä fyysisen voimankäytön perusteet, kaasusumutinkoulutus ja teleskooppipatukkakoulutus.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 70
Viestit: 5297
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2659

Viesti MikaM »

Se oli just tuo osaaminen -sana. Mä kun meinaan, että sitten myös osataan.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Illu
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 119
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2660

Viesti Illu »

Kyllä, sitähän se meinaa! Jos voimankäytön osaamista arvioidaan sillä tasolla, miten me kamppailulajien harrastajat sen fyysisenä toimintana käsitämme, niin ainakin omasta näkökulmasta voimankäyttökouluttajistakin isolla osalla ei ole riittävää osaamista asiasta. Meillä on tässäkin asiassa olemassa mielestäni surkea ajattelutapa, että kun sillä voimankäyttökouluttajalla on kurssit käyty ja paperit taskussa, niin sehän on viimeisen päälle asiantuntija. Yksityisellä puolella ainakin ajattelutapa tuntuu usein olevan tämä, ja erityisen hälyttävää siitä tulee, kun voimankäyttökouluttaja itse näkee asian näin.

Osaamistason määritteleminen on hankalaa ja erittäin tulkinnanvaraista, me opettajathan tehdään arviointia tutkinnon osissa yleisten arviointikriteerien valossa. Uusissa tutkinnon perusteissa arviointikriteerit ovat vielä kaikille tutkinnoille yhteisiä, joka lisää tulkintaa entisestään. Ammatillinen opettaja luonnollisesti on se asiantuntija sekä subjektin, että arvioinnin osalta, koska hän on kurssit käynyt ja niistä todistukset saanut, sekä omaa merkittävän - vähintään kolmen vuoden - työkokemuksen opetettavalta alalta ;) Lisäksi arviointi suoritetaan virkavastuullatm. Sanomattakin selvää, että vaihtelevuutta laadussa on.

Yleisistä arviointikriteereistä; tässä on arvosanan 1 vaatimustaso, jonka perusteella mm. voimankäytön tutkinnon osaa pitäisi arvioida:

Opiskelija
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Näitä sitten yhdistellään ko. tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksiin, jolloin saadaan arviointipäätökseen kirjattua muun muassa seuraavanlaisia lauseita: "Opiskelija toimii yhteistyökykyisesti käyttäessään teleskooppipatukkaa voimankäyttötilanteessa vastarintaa tekevää henkilöä vastaan." :D

Uusien tutkinnon perusteiden voimankäytön hallinta-tutkinnon osassa on aika härskejä vaatimuksia: "opiskelija käyttää fyysisiä voimakeinoja vaativissa voimankäyttötilanteissa", lisäksi pitää osata toimia hätävarjelutilanteessa niin paljain käsin, kuin teleskooppipatukan ja kaasusumuttimenkin kanssa. Mielestäni tällaisen osaamisen saavuttaminen vaatisi toistuvia treenejä, eikä sitä saavuteta kurssimallisella opettamisella, jossa voimankäytöt käydään esimerkiksi toisen opetusvuoden syksyllä yhtenä kurssina. Näiden saavuttaminen vaatii myös opettajalta sellaista taustaa, jotta pystyy toteuttamaan harjoituksia, jolla osaaminen saavutetaan. Tätähän ei siellä voimankäyttökouluttajakurssilla niinkään opeteta.
Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 1725
Lauteille: Elokuu 2011

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2661

Viesti Taijin harjoittaja »

"Opiskelija:
- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Näitä sitten yhdistellään ko. tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksiin, jolloin saadaan arviointipäätökseen kirjattua muun muassa seuraavanlaisia lauseita:"


Nämä ammattitaidon arviointiperusteet ovat todella hyviä. Toivoisin, että jokainen ammatillisen koulutuksen opettaja tietäisi nämä ja kertoisi nämä oppilaille ensimmäisellä tunnilla. Kun oppilaat tietävät, mitä halutaan ja kuinka heidät arvioidaan, he voivat tehdä työn ja oppia asiat oikein. Jos oppilaat eivät tiedä mitä pitää tehdä, ei auta, että heille kerrotaan pieniä palasia tietoa - oppilaat kyllä tekevät parhaansa mutta niistä pienistä palasista jää huomaamatta kurssin isoin ja tärkein asia, kun opettaja kuvittelee, että tottakai oppilaat tietävät sen jo ja oppilaat taas eivät ole kuulleetkaan siitä.
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 138
Viestit: 582
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2662

Viesti sikajudoka »

https://yle.fi/a/74-20010337

Valvomo: Kun linkität ulkopuolisia lähteitä, lainaa niistä keskustelun kannalta oleellinen osa näkyviin tai selitä linkityksen yhteydessä, mikä sen merkitys on meneillään olevalle keskustelulle.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 139
Viestit: 93922
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2663

Viesti Mika »

Onpa aikamoinen vyyhti. Varmaan myös tuo firma on lirissä.

Noihin liittyen poliisi kaipaa tietoa kahdeksasta tapauksesta.

https://poliisi.fi/-/poliisi-tutkii-paa ... onaisuutta
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
katar
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 2047
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Thainyrkkeily
Sivulajit: Potkunyrkkeily; nyrkkeily

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2664

Viesti katar »

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009291150.html Nyt on löytynyt firma, jolla pahoinpitelyistä syytetyt ovat työsuhteessa.
Frankly my dear, I don`t give a damn.
Ars Dimicatio
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 403
Lauteille: Lokakuu 2020
Etulaji: HEMA
Sivulajit: Hyoho Niten Ichi Ryu, Voimankäyttö, Gekiken
Takalajit: Aikido, Hokutoryu Ju-Jutsu, Nyrkkeily

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2665

Viesti Ars Dimicatio »

Menee hiukan asian vierestä, mutta kiinnitti huomioni teonkuvaus:

”Epäillyissä rikoksissa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet heidän työtehtävillään kohtaamat kohdehenkilöt suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, jonka jälkeen he ovat pahoinpidelleet uhrit ja kuvanneet teot”

Nykyisin tuntuu olevan tuo kännykkä niin liimattu jokaisen pulliaisen käteen, että ei malta olla tallentamatta todisteita omista rikosteluistaan vaikka heikommallakin järjenjuoksulla varustetun nulikan luulisi tajuavan, että juuri siitä jää varmimmin kiinni.
Hemmukka
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 28
Viestit: 410
Lauteille: Heinäkuu 2019
Sivulajit: Nyrkkeily, rbsd, muay thai
Takalajit: Taekwondo, shootfighting

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2666

Viesti Hemmukka »

Mikähän tässä on sit totuus.
Tiedän että vaikkapa tiksin juna-asemalla pyörii sellasta jengiä että pakko käyttää kovempia otteita.
Narkkaria taluttaa veks niin 10min niin tulevat takaisin ja häiritsevät matkustajia ja kauppiaita.
Ryöstöjäkin taitaa olla eniten stadin suunnalla asemilla.
Jos yhtään ilman syytä hakattu otan sanani takaisin.
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 138
Viestit: 582
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2667

Viesti sikajudoka »

Tiksin seutu on varmaan rasittava toimintaympäristö, mutta ainakin nämä teon kuvaukset eivät oikein mahdu asiallisen voimankäytön piiriin:

19.6.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa
Asianomistaja on mies, jota pidetään kiinni molemmista käsistä. Hänen puhelimensa otetaan pois ja hänen jalkoja hakataan teleskooppipatukalla. Pian mies päästetään irti ja hän juoksee pois tilanteesta. Järjestyksenvalvojat heittävät hänen puhelimensa viereiseen pusikkoon.

12.9.2022 tuntematon paikka
Asianomistaja viedään pitkän puhutuksen jälkeen läheiseen metsään, jossa häntä pahoinpidellään teleskooppipatukalla lyömällä. Asianomistaja on nuori mies, noin 15–20-vuotias, silmälasipäinen ja laiha. Tallenteella hän kertoo syntyneensä Tikkurilassa. Tallenteella asianomistaja kertoo järjestyksenvalvojille etunimensä.
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 138
Viestit: 582
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2668

Viesti sikajudoka »

Turvallisuusalan opettaja Jari Stolt kommentoi järjestyksenvalvojien pahoinpitelyepäilyjä Ylellä..

https://areena.yle.fi/podcastit/1-64473326
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 173
Viestit: 16105
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2669

Viesti Kari Aittomäki »

Mikähän toiminnan lopputulema oli?
Menikö opetukset perille? Onkos kekä loukannut oikeesti?
Täytyy tosiaan ihmetellä tuota kuvaamista, onkohan se jonkinlainen alistamisen alleviivaus ja siten nykyajan ilmiö ja käytöstapa?

Itsessään tuo katveessa turpasaunan anniskelu ei ole mitään uutta, mä olen ittekki vieny kekkuloita ulos "keittiön kautta."
Poliisit käytti termiä "kaatu portaissa." Se nääs selitti kivasti pampuniskemät perslihoissa.

Mä ihmettelen tuota päivittelevää sävyä. Oikeastaan se iljettääkin.
Mitä tulee pahoinpitelyiden kohteitten kärsimyksiin..
► Näytä
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 2507
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2670

Viesti tapsaattori »

Ars Dimicatio kirjoitti: joulu 27, 2022, 10.17 Menee hiukan asian vierestä, mutta kiinnitti huomioni teonkuvaus:

”Epäillyissä rikoksissa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet heidän työtehtävillään kohtaamat kohdehenkilöt suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, jonka jälkeen he ovat pahoinpidelleet uhrit ja kuvanneet teot”

Nykyisin tuntuu olevan tuo kännykkä niin liimattu jokaisen pulliaisen käteen, että ei malta olla tallentamatta todisteita omista rikosteluistaan vaikka heikommallakin järjenjuoksulla varustetun nulikan luulisi tajuavan, että juuri siitä jää varmimmin kiinni.
Mä pidän todennäköisimpänä että tällä on kostettu järkkäreihin kohdistuneet videokuvailut ja muut perseilyt. Pitäisin outona että ihan pelkästä muiluttamisen ilosta random tyyppejä otetaan sivuun ja piestään. Onhan sekin mahdollista... mutta siis tämä mentaliteetti, että jos vartioihin kohdistuu jotain niin annetaan lujaa takaisin on ollut aina ja tuskin tulee katoamaan.

Vajaat parikymmentä vuotta sitten kun tein yksityisellä vartijahommia niin vr junapartiota pidettiin jo silloin inhottavana työkohteena.. en siis oo mitenkään sitä mieltä että jv:t olis toiminu oikein, mutta siellä sitä on loppuviimeksi aika yksin työtehtäviensä kanssa ja sitä voi joutua siihen tilanteeseen, että joko antaa porukan kusta päälle tai sitten tekee jotain,, niillä paukuilla mitä kenelläkin sattuu olemaan.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 79 kurkkijaa