Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Ruokavaliokatsaus

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ruokavaliokatsaus

#181

Viesti Jussi Häkkinen »

Jep. Näkisin aikarajaruokailun l. pätkäpaaston lähinnä kokonaiskalorienhallintatapana - myös tutkimuksiin pohjaten. Eroja ei muihin samojen kalori- ja makromäärien ruokavalioihin juurikaan tule ennen kuin treenaus ja ruokavalio on suhteellisen optimoitua ja tällöinkään ero ei ole pätkäpaastoilun eduksi.

Jos pätkäpaasto auttaa syömään paremmin ja vähemmän, hyvä. Kalorien ja makrojen kirjaaminen ja saannin seuranta on tavoitteellisessa harjoittelussa ja painonhallinnassa parempi keino, jos siinä voi pysyä, mutta mikäli tämä tuntuu vaikeaksi, paastoilua voi tietysti kokeilla.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ruokavaliokatsaus

#182

Viesti flammee »

Tässäpä aika tyhjentevä tutkimustulos... Ummetukseen (sekä siihen liittyviin muihin vatsavaivoihin, mm. turvotukseen ja vatsakipuun) auttaa kuidun vähentäminen. Kaikilla koehenkilöillä jotka lopettivat kuidun syömisen kokonaan vaivat siis loppuivat kokonaan.

Muihin terveysvaikutuksiin kantaa ottamatta siis tietenkin...
Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms kirjoitti:Lack of fiber in the diet was first postulated in 1971 as the cause of diseases such as diverticulosis, hemorrhoids and colorectal cancer[1]. Since then, partly due to widespread media publicity, it is now widely accepted that dietary fiber is a necessary component of a healthy diet and is required for normal bowel movement[2-5]. It is popularly used in the management of constipation by the public and by many doctors. Insoluble fiber is known to increase stool weight and decrease colonic transit time[6,7]. Fiber is said to aid in water retention in the colon and results in stools that are less dry and easier to evacuate. However, the reality is that stool moisture content remains at 70%-75% regardless of the amount of fiber and water consumed[7,8].

There is recent evidence that low fiber intake does not equate to constipation[9]. Patients with chronic constipation also have similar fiber intake to controls[10-13]. Patients with chronic constipation may also have worsening symptoms when dietary fiber intake is increased[14]. Another study found that lactulose was more effective in easing constipation when compared with fiber[15].

It has also been our experience that many patients with constipation are already consuming a large amount of fiber before they seek medical attention.
...
AIM: To investigate the effect of reducing dietary fiber on patients with idiopathic constipation.

METHODS: Sixty-three cases of idiopathic constipation presenting between May 2008 and May 2010 were enrolled into the study after colonoscopy excluded an organic cause of the constipation. Patients with previous colon surgery or a medical cause of their constipation were excluded. All patients were given an explanation on the role of fiber in the gastrointestinal tract. They were then asked to go on a no fiber diet for 2 wk. Thereafter, they were asked to reduce the amount of dietary fiber intake to a level that they found acceptable. Dietary fiber intake, symptoms of constipation, difficulty in evacuation of stools, anal bleeding, abdominal bloating or abdominal pain were recorded at 1 and 6 mo.

RESULTS: The median age of the patients (16 male, 47 female) was 47 years (range, 20-80 years). At 6 mo, 41 patients remained on a no fiber diet, 16 on a reduced fiber diet, and 6 resumed their high fiber diet for religious or personal reasons. Patients who stopped or reduced dietary fiber had significant improvement in their symptoms while those who continued on a high fiber diet had no change. Of those who stopped fiber completely, the bowel frequency increased from one motion in 3.75 d (± 1.59 d) to one motion in 1.0 d (± 0.0 d) (P < 0.001); those with reduced fiber intake had increased bowel frequency from a mean of one motion per 4.19 d (± 2.09 d) to one motion per 1.9 d (± 1.21 d) on a reduced fiber diet (P < 0.001); those who remained on a high fiber diet continued to have a mean of one motion per 6.83 d (± 1.03 d) before and after consultation. For no fiber, reduced fiber and high fiber groups, respectively, symptoms of bloating were present in 0%, 31.3% and 100% (P < 0.001) and straining to pass stools occurred in 0%, 43.8% and 100% (P < 0.001).

CONCLUSION: Idiopathic constipation and its associated symptoms can be effectively reduced by stopping or even lowering the intake of dietary fiber.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 93838
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Ruokavaliokatsaus

#183

Viesti Mika »

Nyt kannattaa huomata, että tuo tutkimus on kymmenen vuoden takaa eli vuodelta 2012, ja sen tulokset ovat osittain ristiriidassa konsensuksen kanssa, joka vallitsee vieläkin. Yleinen suositus ei ole vähentää kuidun määrää ruokavaliossa ummetuksen helpotukseen.

Toki on aina hyvä, että erilaisia hypoteeseja kehitellään ja tutkitaan.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Jaawa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 161
Lauteille: Toukokuu 2022

Ruokavaliokatsaus

#184

Viesti Jaawa »

Kuulostaa ihan järkevältä, jos ummetus on jo päällä, että silloin on myöhästä korjata asiaa pelkästään lisäämällä ruokaa, etenkään lisäämällä paljon huonoja liukenemattomia kuituja.

Eli kun suoliston biomi ja ruoansulatusjärjestelmä kaikkineen on ihan solmussa, niin varauksella voisin jopa uskoa, että ylipäänsä vähemmän syöminen auttaa, ja mulle vaikuttaa että tuosta pienestä ja heikon tuntusesta tutkimuksesta voisi päätellä lähinnä vain tuon.

Kymmenessä vuodessa on tutkittu paljon lisää, ja hyvänlaatuisten suolistobakteerien yhteys liukenevien kuitujen kanssa hyvään suolisto- ja ruoansulatusterveyteen vahvistuu. Liika on aina liikaa tietysti, ja on varmaan ihmisiä joiden kroppa pärjää paremmin pelkällä raa'alla kengurunlihalla.

Tässä yleistä selvitystä liukenevilla kuiduilla terveyteen, ei tosin erityisesti suolisto-ongelmaisiin ihmisiin.
https://academic.oup.com/ajcn/article/1 ... 14/4823179
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ruokavaliokatsaus

#185

Viesti flammee »

Tieteellinen konsensus vai laajalle levinnyt käsitys/"konsensus", ekasta kappaleesta vielä lainaus..
Since then, partly due to widespread media publicity, it is now widely accepted that dietary fiber is a necessary component of a healthy diet and is required for normal bowel movement[2-5]. It is popularly used in the management of constipation by the public and by many doctors.
Ei kait se 10 vuotta vanha tutkimus nyt ihan vanha ole, melkeen niinkuin sanoisin että tämän osalta homma on vielä kesken, eikä niinkään että olisi tullut paljon jatkotutkimusta aiheesta.

Ei tään tutkimuksen kuiduton ruokavalio ihan karnivorea ollut, vaan valkoista riisiä yms.. Onhan niissäkin kuitua mutta varsin vähäisiä määriä.
Patients were then instructed to completely stop their intake of dietary fiber, including vegetables, cereals, fruits, wholemeal bread and brown rice for 2 wk. Those who were vegetarians were asked to eat white rice instead of unpolished rice, white bread instead of whole meal bread, and to take processed bean products for protein. They were to continue their normal quantities of carbohydrates and proteins. Sieved fruit juices and clear vegetable soups were allowed. Patients were instructed not to take any laxatives during these 2 wk. After 2 wk, patients were asked to continue on with as little fiber in their diet as they were comfortable with for the long term.


Discussion -osuudessa argumentoidaan että miksi nämä yleisiä käsityksiä vastaavat mekanismit kuidun hyödystä eivät toimi. Vähän tiivistän, mutta kannattaa lukea lainaus jos vaan vihtii.. Jos putki on täynnä jöötiä jota ei saa ulos, niin ei se oikein auta että jöötiköntit on isompia, paineen kasvaessa tietysti saattaa lopulta purkautua, mutta ei se oikein optimaalista ole, saattaa vahingoittaa tunnelia, osalla koehenkilöitä olikin verenvuotoa yms.. Väitetään myös että kuitu saa aikaan peristaltiikkaa (suolen seinämien liike joka tuuppii massaa eteenpäin suolessa), mutta tätä ei ole käytännössä todistettu, pikemminkin on havaittu että kuitu vaikuttaa juuri päinvastoin, peristaltiikkaa vähentävästi. Kuitu myös assosioituu turvotukseen ja vatsakipuihin, on havaittu että kuitu pahentaa vatsakipuja ja ummetusta ja toisaalta tässä tutkimuksessa havaittiin että vatsakivut loppuivat kuiduttomalla ruokavaliolla. Turvotus ja vatsakivut johtuvat ravintokuidun fermentoitumisesta ja siitä että kaasu jää sinne jumiin. Ei kuitua, ei kaasua...
Constipation is often mistaken by the layman as the state of not passing stool, with the subsequent false notion that making more feces will allow easier defecation. In truth, constipation refers to the difficulty in evacuating a rectum packed with feces, and easier defecation cannot possibly be affected by increasing dietary fiber which increases bulky feces. In this paper, we looked at constipation both as the number of days before each motion as well as the ease of defecation.

It is well known that increasing dietary fiber increases fecal bulk and volume. Therefore in patients where there is already difficulty in expelling large fecal boluses through the anal sphincter, it is illogical to actually expect that bigger or more feces will ameliorate this problem. More and bulkier fecal matter can only aggravate the difficulty by making the stools even bigger and bulkier. Several reviews and a meta-analysis had already shown that dietary fiber does not improve constipation in patients with irritable bowel diseases[18-21].

The role of dietary fiber in constipation is analogous to cars in traffic congestion. The only way to alleviate slow traffic would be to decrease the number of cars and to evacuate the remaining cars quickly. Should we add more cars, the congestion would only be worsened. Similarly, in patients with idiopathic constipation and a colon packed with feces, reduction in dietary fiber would reduce fecal bulk and volume and make evacuation of the smaller and thinner feces easier. Adding dietary fiber would only add to the bulk and volume and thus make evacuation even more difficult.

Whilst it is often stated in physiology textbooks that bulking agents improve peristalsis, there is no proof of this in practice nor experimentally. Regardless of the food ingested, small intestinal and right mid colonic contents are fluid and all ingestible dietary fiber is suspended therein. Dietary fiber, therefore, cannot act as solid boluses for the initiation of peristalsis. In fact, dietary fiber had been shown to yksinkertainen kuten minä peristalsis and hold up gaseous expulsion in human experiments[22].

Dietary fiber is also associated with increased bloatedness and abdominal discomfort[22]. Insoluble fiber was reported to worsen the clinical outcome of abdominal pain and constipation[18-20]. In our recent study, patients who followed a diet with no or less dietary fiber intake showed a significant improvement, not just in their constipation, but also in their bloatedness. Patients who completely stopped consuming dietary fiber no longer suffered from abdominal bloatedness and pain. These symptoms are caused by the fermentation of dietary fiber by colonic bacteria, which produces hydrogen, carbon dioxide and methane[23]. Gases that are trapped by peristaltic colon exert pressure on the walls, causing the abdominal pain experienced by patients. This was previously observed in a prior study on younger patients, when dietary fiber had been shown not to be effective in the management of children with recurrent abdominal pain or bloating[21].

Stools only become well-formed in the sigmoid colon and rectum and by this time, especially in constipated subjects, more stools result in more evacuation problems. It is not logical to increase both the volume and size of stool in patients with idiopathic constipation and indeed for anybody with difficulty in passing stools, e.g., due to anismus or anal spasm from anal stricture, fissure or pelvic outlet disorders. We have shown that decreasing the bulk and volume of feces immediately enables the easier evacuation of smaller and thinner stools through the anal sphincter mechanism. This eliminates the need to strain in passing stools, and prevents the tearing of the anal sphincter and bleeding due to large and bulky fecal loads. None of our patients experienced anal bleeding or straining following complete abstinence from dietary fiber.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Jaawa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 161
Lauteille: Toukokuu 2022

Ruokavaliokatsaus

#186

Viesti Jaawa »

Tuli luettua, huomaan että tulkinnat on erit tuosta tutkimuksesta. Pitää myös huomioida otannan pienuus, sekä epämääräisesti kuvailtu tulosten raportointi. Tuossa on mun makuun todella vähän dataa ja asiaa, suhteessa johtopäätöksiin jotka on oudon julistavia. On erikoista tutkia pientä määrää ihmisiä joiden ruoansulatus on aivan päin seiniä, ja yrittää näiden sekalaisista kokemuksista (he olivat myös itse oma kontrollinsa) vetää yleisellä tasolla toimivia ohjeita.

Mutta, kaikesta huolimatta voisin silti tulla täysin vastaan, koska tarkoitus on ymmärtää, ei olla oikeassa. Elikkäs väittäisin, että molemmat näkemykset (kuitu on parasta, kuitu on haitallista) on totta samaan aikaan, annas mä selitän:

* Ravintotieteen konsensus siis on, että etenkin liukenevat kuidut muutenkin terveellisessä ruokavaliossa ennaltaehkäisee ummetusta, eikä päästä ikinä tilanteeseen missä liika kuitu pahentaisi ummetusta. Tämä ei kumoa tuota tutkimusta.

* Se on todentotta väärinkäsitys, jos kuvittelee että ummetukseen auttaa kun lykkää sinne paljon kuitua mukaan tekemään lisää liikenneruuhkaa. Tämä ei kumoa ravintotieteen konsensusta.

Eli summaus: Kuiduttoman ruokavalion ummetusongelmiin kuidut ei välttämättä suoraan ole ratkaisu, vaan ummetus pitäs ehkä ratkaista lääkkeillä tai muilla metodeilla (vaikka tuo ehdotettu täysin kuiduton dieetti) ja sitten vasta ruokavalion korjaaminen, eli hyvät liukenevat kuidut kehiin ja liika proteiini pois, niin ettei ummetusta enää esiinny. Nämä asiat tukee toisiaan, tutkimuksen tulokset ei välttämättä ole huuhaata, vaikka niistä voi vetää kaikenlaisia päätelmiä, ja ravintotieteen konsensus ei ole myytti.

Tästä esiintyy paljon väärää tietoa ja uskomuksia, koska ihminen on erittäin hyvä selviämään aivan millä sattuu elintavoilla ja ruokavalioilla, ja ihmisillä on hyvin erilaiset biomit suolistoissaan, ja eri geenit ylipäänsä ruoansulatusjärjestelmän suhteen, ja sitten on vielä monenlaisia eri kuituja (liukenevat/liukenemattomat käyvät/käymättömät kaasua/eikaasua) - kaikki ei ole samaa.

Tutkimuksia tarvitaan lisää ja paljon, me ei tiedetä kaikkea eri kuiduista, eikä kaikkea ruoansulatuksen mekanismeista, ja kaikista ihmisten eroista johtuen saadaan tutkimuksista vieläkin hieman eri tuloksia. Mutta ravintotieteen konsensus ei silti muutu, kuidut on meidän suolistolle elintärkeitä, on todella hyödyllistä yrittää löytää se henkilökohtaisesti toimivin määrä ja laatu, mielellään ravintoterapeutin tai muun ammattilaisen avustuksella - niin minä tein, koska he osaa lukea tutkimuksia oikeasti, minä en läheskään aina. Toivottavasti selkeytti, eikä vain sotkenut.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ruokavaliokatsaus

#187

Viesti flammee »

Koehenkilöitä ei ollut vähän. Kyseessähän oli siis interventioluonteinen tutkimus, eli siinä kokeiltiin käytännössä kuidun vaikutuksia ja seurattiin asiaa. Ja sitä ennen tehtiin suolistotähystys (colonoscopy) ja rajattiin pois henkilöt, joilla oli sellasia vaativia suolistovikoja, kuten suolistosyöpää yms.. Tällaisenkin tutkimuksen tekeminen vaatii melkoisesti resursseja, eli jos sanotaan että tää tutkimus ei merkkaa mitään koska porukkaa oli tosi vähän, niin käytännössä se vaatisi interventiotutkimuksiin aikamoiset resurssit.

Ei pidä sekoittaa väestötutkimuksiin, joissa voi olla tuhansia ihmisiä, mutta he vain vastaavat kyselyihin... Lopputuloksina saadaan vain pelkkää korrelaatiodataa, jota ei voida varmistaa kovinkaan kummoisesti ja muiden muuttujien vakiointi ei ole ihan helppoa. Esimerkiksi ns. terveysharha on hyvinkin mahdollinen kuidun suhteen, eli ne jotka syövät paljon kuitua, todennäköisesti pyrkivät elämään terveemmin, koska yleinen käsitys on että kuidun syöminen on terveellistä. Ja toisaalta kuiduttomuus viittaa vahvasti roskaruokaan, eli vaikka se vähäkuituinen sämpylä olisi ihan ok, niin sen lisäksi syödään esim. transrasvoja ja energiansaantikin saattaa olla rankempaa. Terveempää elämää suosivat ihmiset todennäköisesti myös harrastavat liikuntaa enemmän, joka on suoliston toiminnassa hyvin vahvasti vaikuttava tekijä.. Lisäksi uni- ja ateriarytmit saattavat olla paremmat ihmisillä jotka pyrkivät terveempään elämään. Voihan noita vakioida pois, mutta se ei ole prosessina ihan niin hyvä että väestötutkimuksia voisi pitää lopullisena totuutena. Aina tarvitaan interventiotutkimuksia, joissa asia varmistetaan, muuten kyseessä on korrelaatio jota ei voida pitää muuta kuin sellaisena viitteenä että asiasta voisi tehdä interventiotutkimuksia, joiden tuloksista sitten voidaan tehdä päätelmiä. Väestötutkimukset ovat melkolailla höpödataa, näyttävät vaan uskottavilta kun on kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kymmenien vuosien seuranta..

Tämä tutkimus ei tietenkään ole lopullinen totuus, vaan alustava tutkimus. Interventioluonteisena tutkimuksena se on kuitenkin arvokkaampi kuin väestötutkimukset, joissa on havaittu korrelaatioita kuidun hyödyistä. 80% väestötutkimuksista osoittuu höpöksi, kun asiaa lähdetään oikeasti tutkimaan interventioluoneisilla tutkimuksilla, joten säästää paljon aikaa kun katsoo että perustuuko väittämä väestötutkimusiin ja jos näin on, niin hylkää kyseisen väittämän. Vaikka sitä kuin mediassa toitotettaisiin.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 93838
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Ruokavaliokatsaus

#188

Viesti Mika »

Se on ihan hyvä, että asioita pohditaan monelta kantilta, kuten edellisessä viestissäni sanoin. Konsensuksen kyseenalaistamiseen tarvitaan silti paljon enemmän.

Kaikki liittyy kaikkeen, mutta ruokavaliosta on hyvä muistaa se, etteivät ruoka-aineet ole abstrakteja käsitteitä, joiden merkitystä voidaan pelkästään filosofisesti pohtia. Kyse on ihmisen biologiasta, jota voidaan konkreettisesti tutkia. Sen lisäksi voidaan miettiä muita yhtäläisyyksiä, mutta kaikenmoisista "harhoista" puhuminen on harhaista. "Kakkapuhetta", sanoisi Herra Kuitu paksusuolessa.

Kuten Jaawa totesi, sairaista tai muista erityisryhmistä puhuminen on ihan oma ja yleisiin suosituksiin verrattuna erillinen aiheensa - näitä kahta ei voi yhdistää ja verrata ainakaan asettamalla niitä vastakkain. Esimerkiksi monet urheilijoiden ruokavaliosuositukset ovat jopa päinvastaisia kuin tavallisten ihmisten, mutta ei siinä mitään ristiriitaa ole. Erilainen on erilainen.

Linkitän vielä kuitusuosituksiin, kun niistä nyt puhutaan.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ruokavaliokatsaus

#189

Viesti flammee »

Jaawa kirjoitti: kesä 2, 2022, 00.51 On erikoista tutkia pientä määrää ihmisiä joiden ruoansulatus on aivan päin seiniä, ja yrittää näiden sekalaisista kokemuksista (he olivat myös itse oma kontrollinsa) vetää yleisellä tasolla toimivia ohjeita.
Ei kait tässä noin tehty....

Käsittääkseni tässä tutkimuksessa nimenomaan rajattiin asia koskemaan sitä että miten ummetusta ja siihen liittyviä muita oireita (esim. turvotus ja vatsakipu) pitäisi hoitaa. Ei se ole huono lähtökohta. Nähdäkseni asiasta ei vedetty sellaisia johtopäätöksiä että kuiduton ruokavalio olisi yleinen kaikille soveltuva ruokavalio, vaan pitäydyttiin tutkimuksen rajaamassa aiheessa. Liukenevaan kuituun ja sen terveysvaikutuksiin tutkimuksessa ei otettu kantaa.

Valitsin ruokavaliokatsaus -ketjun aiheeksi, koska kuitu on yksi osa ruokavaliota, ja vähäkuituinenkin ruokavalio on jonkin sortin olemassaoleva käsite. Ainakaan tarkoitus ei ollut esittää että se olisi jokin kaikille sopiva juttu, tai suositeltavaa ihmisille joilla suolisto pelaa ongelmitta. Henkilökohtaisella tasolla pidän aihetta kiinnostavana, koska joitakin ongelmia on, joskin tällä hetkellä homma pelaa kohtuullisen hyvin, ehkäpä siksi että kuitua on vähän ja aina kun keksii sitä lisätä niin tulee ongelmia..
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
katar
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2037
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Thainyrkkeily
Sivulajit: Potkunyrkkeily; nyrkkeily

Ruokavaliokatsaus

#190

Viesti katar »

Mikähän olisi hyvä, ravitseva ja täyttävä aamupala? En siis kykene syömään heti sängystä noustuani mitään, tulee huono olo, joten syön töissä. Nyt olen syönyt kupillisen puuroa (mitä nyt naapuritalon kaveri on keittänytkään, vaihtelee riisi, manna, kaura, ruis) ja nokare voita (paitsi manna, riisiin menee sokeria ja kanelia ja maitoa), kaksi kuppia teetä ja keitetty kananmuna. Nyt tänäkin aamuna sama aamupala ja mulla on jo taas nälkä. Oikeasti ärsyttävää. Suosituksia, please?
Frankly my dear, I don`t give a damn.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ruokavaliokatsaus

#191

Viesti Jussi Häkkinen »

Yksi juttu on lisätä kuituja - esim 10-20 grammaa leseitä - puuroon. Siihen voi sekoittaa myös kananmunan (puurosta tulee pirun hyvää näin). Täyttävyys on parempi joten nälkä siirtyy pidemmälle. Keskimääräisen naispuolisen tulisi saada 25g, miespuolisen 35g kuituja päivässä. Valtaosa ei saa.

Myös rasvaisempi aamupala voi olla eduksi. Klassinen muna-pekoni-pavut -kombo on joillekin se oikea, ollen sekä täyttävyydeltään että kaloreiltaan vauhtia pitkään ylläpitävä. Mukaan vaikka 150g marjoja jogurttidesin kanssa niin sekin puoli täyttyy.

Onko tavoitteena muuten ylläpito-, kasvu- vai tiukentelukalorit päivän mittaan?
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
katar
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2037
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Thainyrkkeily
Sivulajit: Potkunyrkkeily; nyrkkeily

Ruokavaliokatsaus

#192

Viesti katar »

Pavut-muna-pekoni-kombo on itselle liian rasvainen, menee masu sekaisin. Tuota leseitä voisin kokeilla, voiko niitä heittää kypsän puuron sekaan noin vaan, vai vaatiiko ne kypsennystä erikseen? Ummikko kysyy @Jussi Häkkinen ?
Ja tavoitteena kai tiukentelukalorit. Mietin muuten hyvää välipalaa myöskin, kun käytössä Yazio, se ilmoittaa välipalan kaloreiksi 78 kcal, söin pähkinöitä tänään Nutisal sporty mix, jossa ei ole lisättyä sokeria eikä suolaa ja hupsahti 118kcal. Oops...
Frankly my dear, I don`t give a damn.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ruokavaliokatsaus

#193

Viesti Jussi Häkkinen »

Sekoitan leseet ennen kypsennystä, mutta ne voi laittaa myös kypsän puuron sekaan, kuten kananmunankin. Käytän itse Elovenan vehnäleseitä, mutta tämä on lähinnä kuitusuhteen takia.

Pähkinöissä on lähtökohtaisesti aika tymäkät kalorit, vaikka sinällään hyviä sisällöltään ovatkin. Lasken itselleni välipalojen kaloreiksi n. 5-10% päiväkaloreista per välipala.

Proteiinin lisääminen on yleisesti hyvä nälänvälttelykeino. 1,6-2,4g prodea painokiloa kohti on hyvä päivämäärä, hoikennellessa lähempänä tuota yläpäätä sitten lihaskadon hidastamiseksi.

Suolattomuudesta...juu. Näyttäisi vähän siltä, että jos oireita ei ole ja veriarvot ovat OK, suolaa ei tarvitse mitenkään erityisesti vältellä. Se voi tuoda ruokailuihin parempaa fiilistä, maku kun kuitenkin on aika keskeinen tekijä ja maukas ruoka rekisteröityy paremmin aivoissa ruokailluksi. Lisäksi liikkuva ihminen tarvitsee tai ainakin sietää hikoilun takia enemmän suolaa kuin keskimääräinen tapaus.

Toki sitten myös ilmeinen - eli muista juoda. Ei kittaamalla, mutta nälkä on usein myös janoa.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Jani Rantalainen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 516
Lauteille: Heinäkuu 2019
Etulaji: Karate
Sivulajit: Jujutsu, Kenjutsu, Escrima.
Takalajit: Aikido

Ruokavaliokatsaus

#194

Viesti Jani Rantalainen »

Tunsin aikoinaan erään kaverin Saarijärvellä joka laittoi paljon voita lenkkimakkaran päälle ja sen jälkeen kastoi sitä mustassa kahvissa. Makkaraa mutustellessaan hän sitten lausui viisauden jonka muistan aina ja se meni näin "Ei tämä homma kuule millään marjapuurolla kulje".

Siinä oikein vegaanien kuningas.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ruokavaliokatsaus

#195

Viesti Jussi Häkkinen »

Jani Rantalainen kirjoitti: kesä 15, 2022, 14.06 Tunsin aikoinaan erään kaverin Saarijärvellä joka laittoi paljon voita lenkkimakkaran päälle ja sen jälkeen kastoi sitä mustassa kahvissa. Makkaraa mutustellessaan hän sitten lausui viisauden jonka muistan aina ja se meni näin "Ei tämä homma kuule millään marjapuurolla kulje".

Siinä oikein vegaanien kuningas.
Vaikka epäilen, että muu ruokavalio näytti niinikään vastaavalta, ei lenkkimakkara (voillakaan) yksittäisenä osana ole inherentisti epäterveellinen tai terveellinenkään (harvempi ruoka on). Tämän takia niissä mainoksissa on aina "osana terveellistä ruokavaliota", koska se on niin hyvä vastuuvapauslauseke.

Siinä herra toki on väärässä, että ei kulkisi marjapuurolla. Ei hänen syömänsä pakattu ja kypsennetty puuro (lenkkimakkara on kuitenkin yleensä käytännössä viljatuote) niin loputtoman kaukana ole. Enemmän rasvaa ja pieniä proteiinijäämiä, toki, mutta jos marjapuuron vetää täysmaidon kera, homma tasoittuu.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 40 kurkkijaa