Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Karate vapaaottelussa

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit: 3480
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Karate vapaaottelussa

Viesti Jasse »

Andy kirjoitti: touko 26, 2022, 19.59 Pistekarate olisi vapaaotteluun huomattavasti parempi pohja kuin kehälajit.
Viitsitkö avata ja anaolysoida enemmän tätä näkemystä? Pistekaraten etäisyys on toki suunnilleen sama kun vapaaottelun pystyotteluetäisyys. Silti aika vahva ja rohkea mielipide.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19089
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Karate vapaaottelussa

Viesti Andy »

Selvennykseksi, että puhun siis nimenomaan WKF-kilpaottelusta. Jenkeissähän karateksi saatetaan sanoa melkein mitä vain lajia ja Suomessakin on paljon itsepuolustukseen, kataan yms. painottavaa karatea, jonka soveltuvuus vapaaotteluun on heikko. Karatessa myös saa lyödä päähän, mutta kontakti on rajoitettu. Esimerkiksi WT-taekwondossa ei saa ja se olisikin (kamppailulajeista) aivan surkea pohja vapaaotteluun.

Karate on hyvä pohja vapaaotteluun nimenomaan otteluetäisyyden takia. Etäisyydestä taas seuraa se, että hyökkäykset otetaan pois ensisijassa väistöillä ja liikkeellä ja näissä kilpakaratekat ovat valmiiksi erittäin hyviä. Tiedän että Antti edustaa nyrkkeilyssäkin sitä koulukuntaa, jossa luotetaan väistöihin ja liikkeeseen, mutta se ei ole nyrkkeilyn koko kuva, eikä edes enemmistö.

Alapa tehdä jostain Sven Ottken tai Mike Tysonin tyyliä muistuttavasta nyrkkeilijästä vapaaottelijaa, niin siinä on savottaa kerrakseen, kun pystyottelukin pitää opetella uusiksi. Samoin pakettityylinen koukkulyöjä Gökhan Saki oli paljon menestyneempi ja parempi potkunyrkkeilijä kuin Israel Adesanya, mutta menestys vapaaottelussa oli surkeaa. Kauko-ottelija Adesanya taas on yksi nykyajan parhaista vapaaottelijoista.

Mielestäni karatesta puuttuvan voimantuoton opettaminen lyönteihin ja jopa potkuihin on paljon helpompaa, kuin opettaa liikkuminen ja väistely sellaiselle, joka ei niitä osaa. Toki on yksittäisiä henkilöitä, joilla on synnynnäinen lahjakkuus liikkeeseen ja väistöihin, mutta aivan samoin on luonnostaan kovaa lyöviä henkilöitä.

Karatessa ja muissakin pisteottelulajeissa - samoin kuin BJJ:ssa - on tietysti se ongelma, että niissä voi pärjätä ilman ns. taistelijan luonnetta. Toki huippu-urheilu vaatii aina tiettyjä henkisiä ominaisuuksia, vaikka kyseessä olisi pituushyppy. Täyskontaktilajit ovat kuitenkin sikäli eri eläin, että niissä on mahdollista ns. lyödä luonto pois vastustajalta.

Karatessa tämä ei toimi, joten ilman tiettyä kovuutta voi pärjätä hyvin pitkälle. Siksi osa kilpakaratekoista ei ole psyykkisesti kelvollista ainesta vapaaottelijoiksi. Sama koskee BJJ:tä. Mutta tämä ei koske suinkaan kaikkia ja osa pistekaratekoista on luonteeltaan sellaisia, että heistä voi tulla hyviä täyskontaktiottelijoita. Esimerkkinä juurikin Lyoto Machida.

Kilpakaratesta ei tule nykyään vapaaotteluun porukkaa sen takia, että siellä ei ylipäätään ole porukkaa, joka voisi vapaaotteluun siirtyä. Vuoden 2021 karaten SM-kisoissa oli 11 miesottelijaa kaikki sarjat yhteenlaskettuina. Eihän tällainen joukko vaikuttaisi Suomen vapariskeneen juuri mitään vaikka he kaikki lähtisivät tänään vapaaottelun peruskurssille.

Olen 1990-luvun alkupuolella osallistunut karatekisoihin Kemissä ja Piteåssa (Pohjois-Ruotsissa, 20 000 asukasta) joiden paikallisissa karatekisoissa oli paljon enemmän miesottelijoita. Silloin karate oli suosittua ja treenaamassa paljon jengiä, jolla olisi ollut edellytyksiä hyviksi vapaaottelijoiksi.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16201
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Karate vapaaottelussa

Viesti Kari Aittomäki »

Andy painottaa juuri niitä seikkoja joita olen yrittänyt tässä kertoilla vuosia ja vuosia juu.
Etäisyyttä ja liikettä.

Mainittakoon taas että se lyhyt kontakti mitä mulla oli briteissä paljasnyrkkibokraajiin korosti samoja seikkoja. Kaukana liikkumista, vastustajan rytmin sekoittamista ja niihinväleihin iskemistä.
Se tosin on brittinyrkkeilyssäkin kupletin yleisin juoni. Kiviä heitellään ja koukkusodat on sähäköitä purskahduksia.
Että en tiedä oisko vanhakaraten kimmoisuus ja ottelutapa perua nyrkkeilypuolelta vai mikä ois lie tanssin alkutahti.

Se pelittää kuitenkin myös kehän ulkopuolella, olen kertonut että saan kiittää henkeäni karatekan jalkatyöstä +1 tilanteessa.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 19136
Lauteille: Helmikuu 2005

Karate vapaaottelussa

Viesti Jussi Häkkinen »

Kari Aittomäki kirjoitti: touko 28, 2022, 02.55 Että en tiedä oisko vanhakaraten kimmoisuus ja ottelutapa perua nyrkkeilypuolelta vai mikä ois lie tanssin alkutahti.
Vanhassa karatessa ei ole lainkaan mitään erityistä ottelutapaa. Uuden karaten myötä luotiin kilpailuottelumuoto Japanin yliopistoja ajatellen. Tapa lainattiin pitkälti kendosta, jolloin karaten tekniikalle suhteellisen vieras pitkän etäisyyden ponnahtava tyyli - jonka perua JKA- ja sittemmin WKF-ottelu ovat - muotoutui tekniikoiltaan irralleen varsinaisesta karatetekniikasta ja yhteys kataan ja siitä nostettuun perustekniikkaan jäi olemattomaksi.

WKF-kilpakaratessa olisi varmasti paljon juttuja, joista olisi etua vapaaottelussa. Ei kuitenkaan ole kovin mielekästä harjoitella yhtä ottelumuotoa toista varten. Joitakin harjoitteita voi lainata ja varmasti lainataankin. Lisänä kilpailukarten suosio on (onneksi) nykyisin erittäin matala, joten otollista materiaaliakin on sillä puolella saatavilla erittäin vähän.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16201
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Karate vapaaottelussa

Viesti Kari Aittomäki »

Jos pysytään otsikon alla - joka siis on kilpakarate - ja laitetaan se korostettu aikajärjestys jossa okinawailu on jotain alkuperäistä ja semmosta.. hetkeksi syrjään.
Unohdetaan semmoset hetkeksi koska kentällä, treenikuvioissa, arjessa tämä okinawahahmotus on hyvin moderni nautinta, hyvin hiljattain tonteille parkkeerautunut. Jatkumoa toki, sekin.
Mennään sen oikean ja tapahtuneen kehityskaaren kautta.

Karaten modernimman ottelutavan voi katsoa muodostuneen noin 1970-luvun puolivälissä, kun stabiili ja komea ottelutyyli alkoi vaihtua dynaamisempaan liikkuvuuteen, kimmoisuuteen ja esijännityksen käyttöön.
Käännekohta taisi olla 1975 MM-kisat, jossa britit veivät joukkuekullan ja kaatoivat monia kuvia ottelutyylillään.
Kisat muistetaan enimmin Dominique Valeran ranttaliksipanon takia, koki hän tarpeelliseksi lähteä pistematseista fulariin metelillä.
Mutta oteltiin siellä ihan kisatkin.

Viimeinen naula arkkuun oli 1977 MM-kisat joissa Aasialle riitti vain katamitaleita, ottelusarjassa (vain yksi) finaalissa olivat britti ja hollantilainen.
Mustia sällejä jotka olivat jo urheilijoita eli ylivoimaisia.
Pronssille jäänyt espanjalainen Garbila oli niinikään osaava pelaaja, selkeästi uutta koulukuntaa vaikka vetelikin kauheita pommeja.

Tästä lähti se jalkatyö jota nykyään vapaaottelussakin käytetään.
Tyyli säilyi kuitenkin melkoisen raskaställisenä vielä hiukan toistakymmentä vuotta, jolloin vanhankoulun tappelijapoijjat alkoivat lopettelemaan.
Tilalle tuli hämähäkkejä, tajuttoman kevyesti lepattavia superpalloja.
Hyviä tyyppejä mutta eivät enää niin rok.

Mutta jalkatyön kepeys jäi ja vaikuttaa ja toimii.

Tuskinpa kekään vapaaottelija keksii lähteä karatea pelaamaan liikkumista oppiakseen, vaikka siitä hienon leffan saiskin..
Omaan teeniin otetaan vaikutteita sieltä mistä niitä on saatavilla.
Sehän se on vapaaottelun upeus juu.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21080
Lauteille: Joulukuu 2007

Karate vapaaottelussa

Viesti Lasse Candé »

Olihan tosiaankin kontekstin kautta selvää että kisakaratesta tuossa oli kyse, mutta tuo katsaus historiaan avasi kyllä sitä ”vanha”-sanaa silti hienosti. :jepa:

Eikä kai kukaan tarkoitakaan että vaparityyppi lähtisi hakemaan karatesta asioita (?) vaan, että karateka siirtyy vapaaottelijaksi. En täysin tietenkään sulje pois myös ensinmainittua vaihtoehtoa ja jos joku sellainen vapaaottelija tulee mieleen, olisi se tietenkin ketjulle kultakimpale.
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit: 11400
Lauteille: Kesäkuu 2008

Karate vapaaottelussa

Viesti Jorge »

Lasse Candé kirjoitti: touko 29, 2022, 10.41
Eikä kai kukaan tarkoitakaan että vaparityyppi lähtisi hakemaan karatesta asioita (?) vaan, että karateka siirtyy vapaaottelijaksi. En täysin tietenkään sulje pois myös ensinmainittua vaihtoehtoa ja jos joku sellainen vapaaottelija tulee mieleen, olisi se tietenkin ketjulle kultakimpale.
Kyllähän vaikkapa Conor McGregorinkin sanotaan soveltavan "karate stance"a pystyottelussa. Vaikka suorempi yhteys kai hänellä on taekwondoon häntä valmentaneiden tyyppien kautta.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21080
Lauteille: Joulukuu 2007

Karate vapaaottelussa

Viesti Lasse Candé »

Tiedätkö tai tietääkö joku, onko hän hakenut näitä asioita karatesta karateopetuksella vaiko onko kyseessä vain yleiskamppailullisesti hänelle sopiva asento, joka on muunlaisen valmentautumisen lopputulos?
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 19136
Lauteille: Helmikuu 2005

Karate vapaaottelussa

Viesti Jussi Häkkinen »

"Karate" on tuolla englanninkielisessä maailmassa iskupotkulakanalajeille. Jos huutaa, ne on karatea, jos vinkuu, kungfua.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94338
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Karate vapaaottelussa

Viesti Mika »

Kaiketi McGregor on tykännyt pistekaraten ottelutyylistä ja sitten alkanut soveltaa sitä itse - aika maineikkaasti. Hänenkin asentonsa taisi sitten vähän kaventua vuosien myötä.

Tässä videossa vuodelta 2015, joka alkaa alusta ja kestää kuutisen minuuttia, Conoria haastetellaan ajasta 4:10 alkaen. Hänen mukaansa MMA:ssa on menty väärään suuntaan, ja oikeaa suuntaa voisi hakea vaikka kilpakaratesta.
Tässä on vielä 15 sekunnin video, jossa Conorin asentoa ja liikkumista voi nähdä.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit: 11400
Lauteille: Kesäkuu 2008

Karate vapaaottelussa

Viesti Jorge »

Mika kirjoitti: touko 29, 2022, 13.21 Kaiketi McGregor on tykännyt pistekaraten ottelutyylistä ja sitten alkanut soveltaa sitä itse - aika maineikkaasti. Hänenkin asentonsa taisi sitten vähän kaventua vuosien myötä.

Joidenkin analyysien mukaan ottelutavan/- asennon muutos liittyy ylempään painoluokkaan siirtymiseen.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit: 3480
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Karate vapaaottelussa

Viesti Jasse »

Conorin asennon kaventuminen voi myös liittyä siihen että Ponier potki tittelimatsissa conorin etujalan mureaksi. Leveän/pitkän asennon heikkous on alapotkut - varsinkin jos vastustaja ottelee erikätisenä.

Taisi machidakin muokata asentoaan ja tyyliään kun Shogun Rua aikoinaan tittelimatsissa potki hyvässä paketissa alapotkuilla jalat alta.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19089
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Karate vapaaottelussa

Viesti Andy »

Tässä taitaa mennä nyt asennon leveys ja pituus sekaisin. Leveä asento on sellainen, missä jalat ovat sivusuunnassa kaukana toisistaan. Pitkä asento taas sellainen, missä jalat ovat etu-taka-suunnassa kaukana toisistaan.

Conorin asento on pitkä ja kapea, ei missään nimessä leveä. Jos on vasuri, niin tällainen pitkä ja kapea asento ei ole niin altis alapotkuille, ellei vastustajakin satu olemaan vasuri niin kuin Poirier.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit: 11400
Lauteille: Kesäkuu 2008

Karate vapaaottelussa

Viesti Jorge »

Eivät kai McGregor ja Poirier tittelistä ole otelleet?

Joka tapauksessa, 145 paunaisissa Conorilla oli niin suuri ulottuvuusetu moniin vastustajiin nähden, että hän pystyi ottelemaan “ulkokehältä”
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit: 3480
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Karate vapaaottelussa

Viesti Jasse »

Kiitos Andylle ja Jorgelle tarkennuksista ja korjauksista.
Tässä tuo Machida vs Shogun kakkonen. Ei se Shogunin paketti niin hyvä ollutkaan, mutta alapotkut näytti häiritsevän Machidan peliä.

Seuraajat

Kuvake
Andy
Kuvake
Arskanator
Kuvake
Clancy B.
halmehe
Hokkinen
Jahve
Kuvake
JanneKoo
Kuvake
JanneM
Kuvake
Jasse
jauho
Kuvake
Jorge
Kuvake
Kari Aittomäki
korttihai_84
Lasse Candé