Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista (poliisit, palomiehet, sotilaat, järjestyksenvalvojat, henkivartijat jne.)

Poliisin voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5640
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 186 kertaa
Tykätty: 125 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti Ile »

Tuli myös mieleen, että alkuperäinen juttu oli britti-näkökulmasta kirjoitettu - vaikka keskustelu toki onkin siitä laajentunut yleisemmälle tasolle.

Minkäslaista poliisin voimankäyttökoulutus muuten briteissä on? Maallikkonakin törmää sattuneistä syistä usein juttuihin jenkkipoliisien koulutuksesta, mutta mites noi eristyssaarelaiset?
Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit: 1617
Lauteille: Elokuu 2011
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 7 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti Taijin harjoittaja »

Yksi minun sukulaiseni on Lontoossa poliisina. Hän harrasti taistelulajeja ihan pienestä alkaen - noin 4-vuotiaasta alkaen. Muistaakseni judoa, karatea ja jotain keppilajia. Lopetti karaten joskus 18-19 vuotiaana, koska harjoitukset olivat sellaiset, että vastapuoli yritti tahallaan aiheuttaa vammoja. No joka tapauksessa hän opiskeli Lontoossa ja oli kanditutkinnon jälkeen tilapäistöissä ennen kuin haki poliisikoulutukseen. Peruskoulutus noin 60 oppilaan ryhmässä ja sen jälkeen harjoittelua kentällä - aluksi poliisiapulaisena ja sitten konstaapelina jalkapartiossa. Joitain pidätyksiä jalkapartiossa. Myöhemmin asekoulutus (40 aloitti kurssin ja 4 läpäisi), sitten autopartiossa ja asepoliisina valvomassa sanotaan nyt parlamenttirakennusta ja jotain sellaista. Nyt on saanut pari ylennystä ja siirtynyt hys-hys-hommiin.

Se mikä minun silmääni eniten kiinnittää on, että hän oli aikaisemmin (20 v) normaali laiha opiskelija ja nyt (40 v) todella lihaksikas - hauikset saman paksuiset kuin normaaliin ihmisen reisi ja näyttää muutenkin aika lailla samalta kuin joku Thor tai vastaava niissä elokuvissa, joita tehdään sarjakuvien pohjalla. Joten ainakin se organisaatio näyttää antavan tehokasta fyysistä koulutusta.

Kai se on samanlaista Suomessakin (joku osaavampi voi kertoa) mutta tuo Englannin urakierto näyttää paremmalta - koulutus, pari vuotta tehtävässä kentällä ja sitten siirto seuraavaan koulutukseen ja tehtävään.
sinappi
etupotkija
Viestit: 2605
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: voimankäyttö
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai
Tykännyt: 20 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti sinappi »

Ei Suomessakaan mikään estä poliisimiestä hakemasta parin vuoden kentällä olon jälkeen täydennyskoulutuksiin ja uusiin tehtäviin. Suomessa peruskoulutukseen päästäkseen ei myöskään tarvita korkeakoulututkintoa. Näinhän se on, että jos henkilöllä on geenilotossa oikea rivi sekä pään sisältö, soveltuvuus, älykkyys ja motivaatio kohdallaan, tämä halutessaan etenee nopeasti peruspoliisitehtävistä vaativiin erityistehtäviin tai hys-hys-hommiin ja kasvattaa ohessa reiden paksuiset hanskat. :D
sinappi
etupotkija
Viestit: 2605
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: voimankäyttö
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai
Tykännyt: 20 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti sinappi »

Jiu-Jitsu kirjoitti: helmi 24, 2021, 00.30
Mitä eri sparrityylien vertailuun tulee, niin varmasti tässäkin mielessä skenaariosimulaatiot ovat poliiseille parempaa ajankäyttöä, mutta tässä taas mennään siihen vanhaan keskusteluun että mitä on ottaa "täysillä". Oman (varmaan toki sinua rajallisemman) skenaarioharjoittelukokemukseni mukaan se skenaariosparrien roolijako aina sen verran vaikuttaa tehoihin, että tietyt asiat eivät vain tule samalla lailla testattua kuin kilpasparrissa, jossa kaksi luupäätä kokeilee kumpi on lauman johtaja.

Tämä on kyllä ihan hyvä pointti. Välillä pitää ottaa ihan mies miestä vastaa ilman, että toinen larppaa jotakin kohdehenkilöä.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 3689
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 74 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti YJT »

Jussi Häkkinen kirjoitti: helmi 24, 2021, 08.45 Jotenkin en näe poliisin työssä keskeisenä asiana sitä, että pystyy ottamaan lipat asiakkaan kanssa. Lisäksi tuntuu, että täällä on erittäin monella vahva mutu siitä, mitä poliisikoulutus sisältää (tai pikemminkin siitä, mitä se ei sisällä) ja tähän pohjaten tarjotaan ties millaisia lisäyksiä koulutukseen. Mielenkiintoisesti myös ketjun poliisina toimivat henkilöt eivät jaa näitä maallikkonäkemyksiä.

Olisikohan mahdollista, että koulutuksen koostajat olisivat kohtuullisen hyvin kartalla siitä, mitä koulutuksessa täytyy käsitellä? Esimerkiksi vaikka hyvin laajaan tilastoaineistoon, kriminologiaan ja muuhun asiaan liittyvään pohjaten.
Näkisin että asia on aika pitkälti näin. Ulkopuolisen silmin esim voimankäyttö voidaan nähdä jotenkin erityisen oleellisena osana poliisin työtä, ja sen takia erityisesti kamppailulajifoorumilla katsotaan että poliisin olisi hyvä osata kamppailua. Kuvaavaa on, että hiljattain Pakkotoiston foorumilla oli keskustelua poliisin vaatimuksista, ja siellä monella oli näkemys että poliisin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista olisi olla vahva.

Poliisin työssä on paljon tärkeitä osa-alueita ja kyky voimankäyttöön on kieltämättä tärkeä; ei sen takia että tilanteita välttämättä tulisi kauhean usein vaan siksi että sitten kun niitä tulee, epäonnistumisella voi olla vakavat seuraukset poliisimiehelle itselleen, tämän partiokaverille, sivullisille ja/tai kohdehenkilölle. Tärkeämpänä näkisin kuitenkin esim sen että poliisi treenaisi säännöllisesti taktiikkaa, koska taktiikalla voidaan estää niiden voimankäyttötilanteiden syntyminen tai ainakin kallistaa vaakaa poliisin kannalta suotuisasti. Lisäksi myös erilaisten välineiden käyttämisen harjoittelu olisi tärkeää koska poliisin ei ole tarkoituksenmukaista lähteä 1 vs 1 tasaiselle, vaan tarkoitus on ottaa tilanne haltuun mahdollisimman pienin vammoin kaikille osapuolille.

Sitten on tietenkin erittäin paljon voimankäytön ulkopuolisia asioita joita poliisin olisi tärkeää osata ja harjoitella säännöllisesti. Valitettavasti työaikasäädökset tulevat vastaan, jos kaikkea tarpeellista harjoiteltaisiin, ja jossain välissä pitäisi tehdä töitäkin.

Toki olisi hienoa jos poliisit harrastaisivat vapaa-ajalla esim liikuntaa ja/tai kamppailulajeja. Tällaista työnantaja voisi tukeakin; meillä esim oli vielä pari vuotta sitten käytössä Smartum liikuntasetelit, joilla pystyi maksamaan esim kuntosalin tai kamppailulajiseuran jäsenmaksuja. Sitten tuo etu lopetettiin, ja tilalle tuli kerran-pari vuodessa pidettävät virkistyspäivät johon ohjelman voi valita muutamasta vaihtoehdosta. Listalla on mm. Yrttiretki luonnossa.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan YJT viestistä:
PresenterIleJussi HäkkinenDaddyMikamagamiesMjölnirMikkeM
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
magamies
munillepotkija
Viestit: 605
Lauteille: Joulukuu 2005
Tykännyt: 50 kertaa
Tykätty: 17 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti magamies »

Kari Aittomäki kirjoitti: helmi 23, 2021, 11.12 Vieläkös poliiseilla on oma jujutsu-ryhmänsä?
Aikanaan treenasivat päiväsaikaan ja lukkojen takana.
EI varmaa tietoa mutta luulen että ei ole ryhmää enää, kultaisella 80 luvulla oli ryhmä ja siinä oli mm karhuryhmän poliiseja, yksi ryhmän kouluttajista oli juurikin karhusta ja suoritti mustan vyön Aven organisaatiossa.
Magamies
sikajudoka
reiteenpotkija
Viestit: 325
Lauteille: Helmikuu 2009
Tykännyt: 17 kertaa
Tykätty: 24 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti sikajudoka »

Jos palataan Adamsin ajatuksiin, niin hänellä on mielestäni muutamia hyviä perusteluja judotaitojen opettelun hyödyllisyydestä poliiseille.

- Judossa oppii hyödyntämään vastapuolen vaatteita pystypainissa, koska judogi.
- Judossa opittuja vastustajan hallintataitoja voi hyödyntää raudoitustilanteissa.
- Judossa on paljon tehokkaista jalkaheittoja ja pyyhkäisyjä, jotka sopivat voimankäyttöön ja joiden toimivuutta voi testata randorissa.
- Randorissa oppii lukemaan ja aistimaan vastustajan liikkeitä.
- Judo näyttää kameroissa pehmeämmältä kuin esim. patukalla lyöminen.
- Judoharjoituksissa kehittyy samalla myös "grappling"-fysiikka.
- Judoharjoittelu kehittää itseluottamusta omiin painitaitoihin.

Artikkelin lopussa on entisen poliisin ja judokan Andrew Mossin näkemys judon hyödyistä hänen oman kokemuksensa pohjalta:

"Judo was my "go to" for all conflict resolution.

I used my communication skills as much as possible, but when it was obvious there was going to be physicality, I used my judo in conjunction with the regular home office approved training we received.

When I was faced with more than one person to arrest, a large fight, weapons or where there was danger to innocent members of the public, I would usually use throwing or tripping techniques to give me the advantage.

I usually found that if you subdued the biggest most aggressive member of the group in a speedy and effective manner, the others didn't want to know.

In fact, after a while, you build a bit of a reputation with the regular offenders, and often they accepted they were going to end up on their backside so often they just came quietly saying, "It's that judo one."

Once I reached inspector rank and above I didn't tend to do much "arresting" but did use judo on a number of occasions whilst off duty, once assisting a young uniform PC who had got himself way out of his depth in an incident outside a pub in my local town."
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5640
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 186 kertaa
Tykätty: 125 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti Ile »

magamies kirjoitti: helmi 24, 2021, 13.21
Kari Aittomäki kirjoitti: helmi 23, 2021, 11.12 Vieläkös poliiseilla on oma jujutsu-ryhmänsä?
Aikanaan treenasivat päiväsaikaan ja lukkojen takana.
EI varmaa tietoa mutta luulen että ei ole ryhmää enää, kultaisella 80 luvulla oli ryhmä ja siinä oli mm karhuryhmän poliiseja, yksi ryhmän kouluttajista oli juurikin karhusta ja suoritti mustan vyön Aven organisaatiossa.
Joskus 90-luvun alussa joku ryhmä kävi myös viikottain Matsuoin opissa Kirstinkadulla, muistelen että oli kookkaita kavereita.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 3689
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 74 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti YJT »

En ole kuullut pitkään aikaan että olisi mitään ulkopuolista treeniryhmää ainakaan Helsingissä. Porukat kyllä treenaavat keskenään ja tietenkin käyvät normaaleissa treeniryhmissä harrastamassa.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 14184
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 110 kertaa
Tykätty: 212 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti Kari Aittomäki »

Oliko tuo Kirstinkadun treeniporukka kenties Harri Gustafsbergin aloitteesta Matsuoilla?

Me treenattiin Kirstinkadulla samaan aikaan kasarilla, Harri oli silloin eriniminen.

Tuosta Neil Adamsin ehdotuksesta, onko miehellä jotain bisnesjuttuja judon suhteen?
Eli lehmää ojassa.

Ajatushan itsessään on vanhanaikainen, ajalta kun joku laji sisältyi sellaisenaan poliisi/sotilas-hahmotuksiin.
Adamshan oli aktiivi skabaaja 70-luvulta eteenpäin, silloin vielä virallinen voimankäyttö ei kai ollut vielä jäsentynyt tarpeenmukaiseksi?
sikajudoka
reiteenpotkija
Viestit: 325
Lauteille: Helmikuu 2009
Tykännyt: 17 kertaa
Tykätty: 24 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti sikajudoka »

Adamsilla on judovalmennusfirma, joten varmaan jotain bisneskulmaakin kirjoituksessa. Totti Karpela treenaili ainakin poliisiaikoina Matsuoin putiikissa. Sai mustan vyönkin mieheltä.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5640
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 186 kertaa
Tykätty: 125 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti Ile »

Kari Aittomäki kirjoitti: helmi 25, 2021, 03.01 Oliko tuo Kirstinkadun treeniporukka kenties Harri Gustafsbergin aloitteesta Matsuoilla?
Ainakaan minä en osaa yhtään sanoa. Niillä vaan oli treenit ennen meidä Orre-Ryu Kempoa, ja osan kanssa tultiin moikkaustutuiksikin kun siinä pienessä pukuhuoneessa pyörittiin, mutta muuten ei käsitystä homman taustasta.
magamies
munillepotkija
Viestit: 605
Lauteille: Joulukuu 2005
Tykännyt: 50 kertaa
Tykätty: 17 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti magamies »

Karhuryhmän Harri G silloisella nimellään ottelemassa Master Cupissa Harri karatepuku päällä.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan magamies viestistä:
Andy
Magamies
obmijoy
kylkeenpotkija
Viestit: 3450
Lauteille: Maaliskuu 2009
Tykännyt: 26 kertaa
Tykätty: 14 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti obmijoy »

Tuo kaatumis harjoittelu poliisi koulutuksessa olisi ihan tilastojenkin valossa järkevää sillä kaatuminen on yleisin tapa Suomessa loukata itsensä. Jos aseen esille Otto pitää olla sillä tasolla, että sitä ei tarvitse miettiä ja se tapahtuu itsestään samalla kun ympäristöä tarkkailee niin sama pitäisi myös olla nurin lentämisessä.

Judon, Brasilian jujutsu ja paini tekniikat ovat ihan järkeviä poliisi koululaisilla on kuulemman mukaan iltaisin kamppailu treenejäja todennäköisesti siellä näitä tulee tai Ainakin toivon niin.
ALOITTELIJA perehdy tähän:
linkki
tärkeintä on venyt. ja keskivart. vahvistus, jotta voi harjoitel. turvallisesti linkki
http://kiusatunvastaisku.blogspot.com/p ... tulle.html
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 18548
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 87 kertaa
Tykätty: 163 kertaa

Poliisin voimankäyttö

Viesti Jussi Häkkinen »

obmijoy kirjoitti: helmi 25, 2021, 20.15 Tuo kaatumis harjoittelu poliisi koulutuksessa olisi ihan tilastojenkin valossa järkevää sillä kaatuminen on yleisin tapa Suomessa loukata itsensä. Jos aseen esille Otto pitää olla sillä tasolla, että sitä ei tarvitse miettiä ja se tapahtuu itsestään samalla kun ympäristöä tarkkailee niin sama pitäisi myös olla nurin lentämisessä.

Judon, Brasilian jujutsu ja paini tekniikat ovat ihan järkeviä poliisi koululaisilla on kuulemman mukaan iltaisin kamppailu treenejäja todennäköisesti siellä näitä tulee tai Ainakin toivon niin.
Tämä kuulostaa vähän rikkinäiseltä äänilevyltä.

Onko sinulla minkäänlaista pohjaa ajatukselle siitä, että poliisin koulutus olisi kaatumisten tai edes kamppailun osalta puutteellista? Onko olemassa tilastoja, joiden mukaan poliiseja olisi loukkaantunut poikkeuksellisen paljon virantoimituksessa kaatumisessa tai tilastoa, jonka mukaan poliisin kamppailullinen osaaminen olisi niin puutteellista kuin tekstistäsi voisi ymmärtää ja jonka perusteella jakelet ylhäältä päin neuvoja alansa ammattilaisille?

Empirian nimissä on sanottava, että olen muutaman kerran saanut nähdä poliisin käyttävän voimakeinoja livetilanteessa (sekä lukuisia kertoja mediassa) ja tästä on sekä Suomesta että naapurimaasta pelkästään hyvää sanottavaa. Ammattimaista, varmaa ja toimivaa menoa.

Ja kuten aiemmassa totesin - jyrkän mutuni mukaan voimankäyttötaito ei ole poliisin keskeinen ominaisuus, vaikka se näyttävää ja näkyvää onkin.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."

Seuraajat

Ale
Kuvake
Aleksi T
Kuvake
AlexMachine
Anapiros
Kuvake
Andy
Anonyymi Apina
Anthak
Kuvake
Antti_X
apunahasapee
Ars Dimicatio
Kuvake
Beefcake
bullmastif
cdr
Kuvake
Clancy B.
Kuvake
Daddy
Kuvake
Daveli80
Kuvake
DeusVult
Kuvake
Dojon Jäykin
Faust
Kuvake
Fubarbarian
Heittokone
Hemmukka
hightower
Kuvake
Hukka
Kuvake
Huppu
hvh
Hypoksia
Kuvake
Ile
Kuvake
Invictus
Jaakko Suhonen
jantik
Kuvake
JariR
Kuvake
JariR
Jarppa
Jaska
Jesmu
jjs
Kuvake
Joni Samanen
Jukka
junior
Kuvake
Jussi Häkkinen
Kai Kastemato
Kari Aittomäki
kartsa_bjj
Kuvake
Kiehinen
kimmokammo
KingBuzzo
kinko
kojiro
Kuvake
Kompastelija
Kuvake
Kuhmu
Kuvake
kukuska
Kuvake
Kyynikko
Lasse Candé
Le1kkola
Lybeck
magamies
Mantti
Kuvake
Matti Pulkkinen
Mikael Falck
MikkeM
MikkoVilkastus
Kuvake
Mjölnir
Kuvake
mronkain
Kuvake
Mänzy
Kuvake
Neo
Kuvake
ninja
Nogiukko
Oar
obmijoy
Ohiampuja
Kuvake
OlliM
P.Laton
Kuvake
Paanari
Kuvake
Pasi Lunden
Patriootti
Petri Puolakka
Petri Puolakka
PetriP
Kuvake
Point
pukeonfloor
Puut
Kuvake
Pyrkele
Raipe
Kuvake
Ruukie
Kuvake
Räikkönen
saarikko
Sakuk
Samuksi
Samuli Suoniemi
sihteerilintu
sikajudoka
sinappi
Sitav Abdullah
Kuvake
sundaywarrior
Sven Kornie
T-T
Taijin harjoittaja
tapsaattori
Teurassika
tohtorismies
Kuvake
TommyV
Kuvake
Totte
tubulaari
Kuvake
Valvoja
Veepee
viljo
Villi Sika
xYm
yanyan
YJT
zzxx