Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2446

Viesti Antti »

Tuosta ampuma-aseiden läsnäolosta vankilassa: kun kävin Alcatrazissa, huomioni kiinnitti selliosaston sisäpuolella toisen kerroksen tasalla ollut "gun gallery", jossa siis aseistautuneet olivat metallikaltereiden suojaamalla tasolla. Eihän sekään toiminut, koska vangit pystyivät seuraamaan vartijoiden rutiineja ja onnistuivat kerran tunkeutumaan tasanteelle ja varastamaan aseita, mistä seuranneen taistelun jäljet ovat paikalla vieläkin nähtävissä.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 138
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2447

Viesti sikajudoka »

Antti kirjoitti: touko 30, 2020, 18.10 Tuli luettua NÖN:in juttu tuosta joukosta. Vastaa poliisin erikoisjoukkoa Cobraa. Puolet ainakin Steinin porukasta kamppailulajiharrastajia. Vartioivat jatkuvasti vaarallisia vankeja erikoissiivessä. Muuten torjuvat vankilamellakoita ja vartioivat jihadistioikeudenkäyntejä.
Kaverit tuntuvat treenaavan pääsääntöisesti judoa tai jujitsua. Muistelen, että Jorma Kivinen kävi joskus vetämässä jotain judoa vankeinhoidon henkilökunnalle, mutta laji ei taida olla muuten vartijoiden suosiossa.

"Die Hälfte unsere Elite-Beamten sind ausgebildete Kampfsportler, viele betreiben Judo oder Jiu-Jitsu. Einer von ihnen ist sogar Europameister in seiner Disziplin!“, ist Ropp stolz auf sein Team."
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Poliisin voimankäyttö

#2448

Viesti Kyynikko »

Kari Aittomäki kirjoitti: touko 30, 2020, 06.42 En ole ikinä lusinu tai vartioinu eli vankilat on outoja paikkoja, jotain treenikuvioita on ollu.

Mutta kuvittelis että potentiaalisesti vaarallisten yksilöitten kanssa pelatessa ne pelisäännöt ois… oisko tilannetajuisemmat oikea termi?
Vaikka en ylläty muista tiedoista ensinkään.
Lempiaiheitani asiaan teroeettisestikin perehtyneenä :D Eli varsinkin vanhan liiton vartijat (ennen 90-lukua alalle tulleet) olivat saaneet aikkast suppean koulutuksen, ja sekin pitkään käytiin vasta kun oltiin oltu ma vanginvartijoita vaikkapa vuoden verran. Vain vakinaiset siis kävivät kurssit. Lisäksi kesäisin tuli aina kesäsijaiset, isoissa kaupungeissa yleensä oikiksen opiskelijoita....(niinpä). Nykyäänhän vankeinhoidossa voi suorittaa amk-tutkinnonkin.

Toimintakulttuuri siirtyi siis perinteinä ja epävirallisena ohjauksena eteenpäin. Vankiloissa oli loppuvaiheessa "kouluttamattomuutta" jo aika vahva asiallisen mutta tarvittaessa tiukan toiminnan kulttuuri. Asiat hoidettiin puhumalla ja ainakin Kakolassa vieteri oli varsin pitkä. Vartijat olivat rauhallisia ja lähinnä "jäädyttivät" tilanteet, jotka yleensä olivat sitä 35-vuotiaan kehossa olevan 14-vuotiaan avautumista. Vartijat toivottivat hyvät huomenet kun avasivat sellin oven ja hyvää yötä kun sulkivat sen. Aamutoivotus oli tietenkin lähinnä siksi että nähtiin onko vanki hereillä tai muuten kunnossa (:D), mutta vastaavaa käytännön merkitystä ei tainnut olla iltatoivotuksella. Osa sellaista vähäeleistä kunnioitusta.

Mielipiteet kuntouttavista toimenpiteistä ja sosiaalipuolesta ylipäätään olivat...no sellaiset kuin voi arvata, mutta kun esim Vankilavirkailijoiden liiton lehteä lukee tuolta ajalta, niin huomaa vartijoiden kirjoituksissa että kyllä niitäkin välillämietitytti päästää portista ulos pakakseen kaveri jolla yksi vaatekerta, kaksikymppiä rahaa taskussa eikä mitään paikkaa minne mennä...

Vartijakulttuuriin kuului ainakin tuolloin ymmärrys siitä, että vankiaines oli pitkälti tyyppejä joilla ei ollut itsehillintää, joilla myös oli rooli mitä piti vetää. Päänaukomiset ja uhkailut olivat pitkälti tarvetta näyttää muille vangeille miten kovia ollaan. Kun kaveria lähdettiin hakemaan rundiin ja katsojat oli siivottu käytävältä pois omiin selleihinsä, tämä saattoi odottaa kassin kanssa oven takana :D Lisäksi vartijoilla oli sellaista arjen psykologiaa aika paljon, minuakin opetettiin että "ei pidä juosta portaita ylös mielellään ellei ole oikeasti kiire. Vanki on kun metsäneläin, se hermostuu jos on liikaa liikettä ":D Kahvihuoneessa huomasi miten kesken puheen tai syömisen vanhat vartijat yhtäkkiä pysähtyivät kuuntelemaan, juoksuaskeleet kun ovat kongilla aina huono asia. Lisäksi nämä aistivat siitä yleisestä äänimaailamstakin poikkeukset aika hyvin. Aamulla sellit avatessaan vartijat näkivät aika usein samantien millainen päivä tulisi. Minkä verran porukka oli jo sekaisin ja millainen fiilis osastolla oli...

Voimankäyttökoulutus oli vielä 80-luvulla aikkast surkiaa ja välineet vielä vuosituhannen vaihteessa täysin riittämättömät. Kakolassa ei ollut päivittäisessä käytössä edes pippurikaasusumuttimia vartijoille, tai viiltosuojahanskoja liiveistä puhumattakaan. Ne haettiin "tarvittaessa". Muutamalla vartijalla oli ASP-vyöllä koska olivat käyneet oikeen "kurssit" siihen (Vanhemmat vartijat suhtautuivat huvittuneesti jos joku kulki esim raudat tai aspi vyöllä. Kuulin itse kun yhdelle ylivartijalle vittuiltiin että "kun sulla on noin paljon romua vyöllä niin pääsetkö ees lattialta ylös jos kaadut". Vanhempoi vartija saa näet aina vähän irvailla jos toinen on tullut edes päivän myöhemmin töihin. Hän on tällöin nahkajussi vanhemmalle lopun ikänsä.)

Normi voimankäyttöväline per kerros oli jonkun veistelemä puukeppi vartijahuoneessa. Länsisellin valvomossa oli yksi kilpi, vinyylipamppu ja käsiraudat joihin oli jumittunut avain kiinni. Tarvittaessa pääovella oli sitten iso kaapillinen kaikkea.....(Pohjoissellissä eli suljetulla oli sitten kirveenvarret rivissä vartijoiden kahvitilassa. Siellä oli muutenkin eri meininki..)

Kongilla kuljettiin siis yleensä paljain käsin ilman suojavarusteita ainoana välineenä iso käsiradio jolla saattoi huitaista.

Kakolassa voimaa käytettiin lähinnä vain väkivaltatilanteissa , mutta jos vartijan kimpuun käytiin johti se kouluttamiseen rundissa. Jo matkalla törmäiltiin vähän oviin, ja törkeimmissä tapauksissa (esim erään tunnetun murhaajan lyötyä ylivartijaa) tältä laitettiin molemmilta puolilta kylkiluut sisään potkimalla ne kengänkärjellä poikki. Tämän jälkeen hänet kannettiin "lentokoneella" pihan poikki rundiin housut puolitangossa, vankien katsellessa ikkunoista. Ristiinnaulitsemista koskeviin dokumentteihin perehtyneet voviat arvailla miten hengittäminen sujuu kyljet sisällä kun kannetaan kaikkien raajojen päistä....silti kaveri pysyi ehkä kaksi kuukautta rauhallisena ja sitten sama meno jatkui taas...


Lisäksi karkausyrityksistä ja karkaamisista saattoi saada turpiin. Tämä johtui pitkälti siitä että vankeinhoitolaitos suhtautuu edelleen ylimitoitetusti näihin, vartija voi saada "palkatonta virkavapaata" aika herkästi jos katsotaan että karkaaminen on hänen "syynsä"...

Nykyään tilanne on aikalailla eri, vartijoilla on tasereitä ja koulutuksen ja toimintakulttuurin muutoksen kautta nämä epäviralliset osuudet voimankäytössä lienevät lähes hävinneet. Toisaalta peli on koventunut myös UB:n suorittamien vartijoiden pahoipitelyjen myötä.

Olennainen lienee edelleen osa vankeinhoitoa, eli se että kun poliisit kohtaavat samat rositot ehkä pari kertaa viikossa (jos nämä ovat vaikka kantapultsareita jossain kaupunginosassa), on vartija jopa seitsemän vuotta samalla osastolla saman vangin kanssa. (Osastoja vaihdellaan aika usein ja välillä vankiloitakin mutta tämäkin on mahdollista.) Vangit kuuntelevat ja oppivat koko ajan, ja menevät vartijan ihon alle aina kun voivat. He myös pelaavat vartijoita toisiaan vastaan. Vaatii melkoista ammattitaitoa ja itsehillintää olla provosoitumatta siitä jatkuvasta länkyttämisestä. Ymmärrys siitä milloin päänaukomiseen reagoidaan uhkauksena ja milloin sen on parempi antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, ehkä vähän naurahtaa, se tulee ajan kanssa... Ikävää tietenkin on että virheistä maksaa sitten mustelmilla.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2449

Viesti Antti »

sikajudoka kirjoitti: kesä 1, 2020, 09.19 Kaverit tuntuvat treenaavan pääsääntöisesti judoa tai jujitsua. Muistelen, että Jorma Kivinen kävi joskus vetämässä jotain judoa vankeinhoidon henkilökunnalle, mutta laji ei taida olla muuten vartijoiden suosiossa.
Joo. Ymmärsin, että Justizwachen tapauksessa kyse on vapaa-ajan harrastuksista, viikkotreenit ovat varmaan lähinnä jotain muuta.

Kiinnostaisi kyllä, millainen voimankäyttöväline on "Schlagstock mit integriertem Messer", kuulostaa joltain Timpan kehitelmältä.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 29

Poliisin voimankäyttö

#2450

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Kyynikko kirjoitti: kesä 1, 2020, 10.30 Voimankäyttökoulutus oli vielä 80-luvulla aikkast surkiaa ja välineet vielä vuosituhannen vaihteessa täysin riittämättömät.
Oli eri meininkiä joo. Olin vuosituhannen vaihteessa itsekin toista vuotta kesätöissä punatiilisessä rakennuksessa. Vankienhoidon sen aikaisesta turva-ajattelusta kertoo jotain, kun taloon siirrettiin yksi iso ja vahva kolminkertainen murhaaja (sittemmin nelinkertainen). Poikkeuksellisesti siirto läänivankilasta tuli jo ennen hovikierrosta. Pakettiautollinen vartioita ja pari poliisipartiota saattoi suoraan muurin sisälle josta tulo-osaston vartija lähti yksin vangin kanssa narikalle hakemaan tavaroita.

Meitä oli kolme saattamassa sitä hoviin joka sijaitsi silloin Pasilassa. Vankisumpulle mentiin avonaisen ja julkisen parkkihallin kautta ja kaikki ovet sumppualueelle olivat sepposen selällä meitä varten. Se ei ole kesävartija, jonka pitäisi ymmärtää soittaa kiinteistön vartioille ja käskeä lukitsemaan kaikki ovet, tarkistaa etukäteen sumput ja vessat jne. Poliisisaattuekin loisti poissaolollaan. Oli etukäteistietoa, että hän saattaa yrittää mahdollisesti avustettuna karkuun.

Se ei ollut ihan vaaratonta hommaa noihinkaan aikoihin. Vankeja oli karannut avustettuna keikoilta ja sörkässä oli ollut tulitaistelu joitain vuosia aikaisemmin. Eikä ole tarkoitus dissata niitä vanhempia virkaelättejä. Suurin osa hoiti leiviskänsä siinä missä lihapäätkin. Osa jopa sivutoimisesti paritusta. Siinä tulitaistelussakin lähes eläkeikäinen seniori kilpa-ampuja ajoi aluepartioauton eteen, nousi autosta ja vastasi raapaisuosumasta huolimatta miehekkäästi tuleen. Toinen virkamies jahtasi vihulaista siinä määrin innostuneena, että sisäisti olevansa pistoolilla konetuliasetta vastaan vasta siinä vaiheessa, kun joutui sukeltamaan avomaastossa maihin.

Toimintatavat ja kulttuuri oli vielä silloin sen verran erilaista kuin mitä se on nykyään.

Edit:sen verran pitää kehua nikkiäni, että minulla on niiltä ajoilta raameissa oikeusasiamiehen nuhtelut rötöstelevän mamun ihmisoikeuksien hyvässä uskossa polkemisesta! Niih! Avasi sinisilmäisen opiskelijan silmät, kun sekä syyttäjä että tuomari valehtelivat apulaisoikeusmiehelle.

:D
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 18919
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2451

Viesti Andy »

Poliisi on selvittänyt helsingin metron ns. rasistisen kiinniottotilanteen. Koska Suomessa ei tunnusteta mitään herrarotuja, musta iho ei antanut henkilölle oikeutta vastustaa lipuntarkastajia. Myöskään pelkkä maksulapun repiminen ei anna lipuntarkastajille oikeutta käydä käsiksi henkilöön, vaikka tämä olisi valkoihoinen. Siksipä nämä eivät niin tehneetkään.

Metron ”rasismiselkkaus”: Näin tapahtumat oikeasti etenivät – nuori mies rettelöi, repi ja uhkasi lyödä
Tänään klo 11:06
HSL:n ja turvallisuusyrityksen mukaan 17-vuotiasta nuorta miestä ei pystytty puhuttamaan ilman kiinniottoa.

Poliisi hyväksyy HSL:n lipuntarkastajien ja Avarnin järjestyksenvalvojien toiminnan keskustelua herättäneessä kiinniottotilanteessa.

- Selvitysten perusteella nuori tummaihoinen mies käyttäytyi koko tilanteen ajan aggressiivisesti ja aiheutti itse kiinniottonsa.

- Valkoihoinen nuori repi oman maksulappunsa, muttei joutunut kiinniotetuksi. Poliisin mukaan protesti ei riittänyt voimankäytön perusteeksi.

- Helsingin poliisi kertoo tutkinnan päätösasiakirjassa oman arvionsa Helsingin päärautatieaseman metrolaiturilla tapahtuneesta välikohtauksesta.

HSL:n lipuntarkastajat tekivät laiturilla massatarkastusta heinäkuun 4. päivänä ja tarkastivat yli 500 ihmisen matkaliput. Tummaihoinen 17-vuotias nuori mies ja hänen valkoihoinen kaverinsa jäivät kiinni pummilla matkustamisesta. Tummaihoinen mies ja hänen vanhempansa syyttivät jälkikäteen lipuntarkastajia ja järjestyksenvalvojia rasistisesta kiinniotosta ja pahoinpitelystä.

Tapaus herätti runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa, ja viestimissä alkoivat levitä kiertoviestit, joissa vaadittiin HSL:ää tilille rasismista. Valkoihoista nuorta miestä ei otettu kiinni samassa tilanteessa.

Kiinniotetun vanhemmat väittivät rikosilmoituksessa, että poika vietiin tahallaan valvontakameroiden katvealueelle. Kiinniotettu koki joutuneensa väkivalloin kohdelluksi ja väitti, että voimankäytölle ei ollut perusteita. Poliisi pyysi HSL:ltä ja turva-alan yhtiö Avarnilta selvitystä.

Poliisi: Kiinniotetun omaa syytä

Selvitysten mukaan nuori mies kieltäytyi keskustelemasta tarkastajien kanssa eikä esittänyt matkalippua. Hän ei myöskään suostunut todistamaan aluksi henkilöllisyyttään. Tarkastajien havainnon mukaan kohdehenkilö pälyili puolelta toiselle ja katseli jatkuvasti liukuportaisiin. Nuori mies yritti poistua tilanteesta, jolloin tarkastaja esti yrityksen.


Tarkastajien esimies kertoi jatkoselvittelystä: kohdehenkilö ei uskonut sanallisia ohjeita tai käskyjä, vaan käyttäytyi aggressiivisesti. Hän repi ja riuhtoi itseään irti tilanteesta. Vielä maassa ollessaan nuori mies jatkoi vastarintaa. Käsi meni kertaalleen lyöntiasentoon ja nyrkkiin.

Poliisin mukaan myös videotallenteista voi päätellä, että kohdehenkilö käyttäytyi levottomasti ja rauhattomasti. Päätöksen toimittanut rikostarkastaja Teemu Jokinen arvioi, että tarkastajilla oli perusteltu syy epäillä, että kohdehenkilö yrittää paeta. Voimakeinot eivät olleet liian kovia, poliisi lisää.

Poliisi puntaroi myös väitettyä rasismia. Keskeistä oli se, kohtelivatko tarkastajat ja järjestyksenvalvojat valkoihoista nuorta paremmin tummaihoisen kustannuksella. Lipuntarkastajan mukaan valkoihoinen nuori ei käyttäytynyt levottomasti eikä aiheuttanut käytetyn termin mukaisesti jännittyneisyyttä, toisin kuin tummaihoinen nuori.

– Menettely on kaikkien asiassa ilmenneiden seikkojen perusteella johtunut hänen omasta toiminastaan eikä tarkastajien tai järjestyksenvalvojien epäasiallisista vaikuttimista, rikostarkastaja Jokinen arvioi.

Lapun repiminen ei riitä kiinniottoon

Valkoihoinen nuori repi oman tarkastusmaksulappunsa, mitä voisi pitää provosointina ja riidanhaastamisena. Poliisin mukaan mielenilmaus ei kuitenkaan olisi riittänyt voimankäyttöön.

– Tarkastusmaksulomakkeen repiminen ei ole sellainen niskoittelu- tai vastarintatoimi, johon tarkastajan tai järjestyksenvalvojan tulisi tai edes oikeutetusti voisi reagoida voimakeinoin tai välttämättä muutoinkaan.

Tarkastusmaksu menee HSL:n tietokantaan, jolloin se peritään matkustajalta joka tapauksessa, oli hän repinyt laskun tai ei.

Kiinniotettu nuori mies sai lieviä vammoja ja hankki niistä lääkärinlausunnon. Poliisin mukaan vammat olivat sinänsä valitettavia, mutta eivät viitanneet ylimitoitettuun voimankäyttöön.

– Oikeutetussa voimakeinojen käytössä saattaa toisinaan syntyä kohteelle vammoja.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dfb6 ... 00f0b855c6
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 161
Viestit: 24804
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2452

Viesti Mjölnir »

Tuostahan on rasisminvastaisissa ryhmissä jo lähtenyt taas juttu, että tämä osoittaa että suomalainen poliisi ei osaa tutkia rasistisia rikoksia (koska ei löytänyt näyttöä rasismista)
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 138
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2453

Viesti sikajudoka »

Järjestyksenvalvojaa yritettiin ampua Itiksessä.

https://yle.fi/uutiset/3-11716794
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 173
Viestit: 16087
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2454

Viesti Kari Aittomäki »

No olipas säkä ettei osumaa syntynyt.
Tähän se menee.
Ja järkkärit ei saa vapaampia käsiä vaikka muutama kuolis.
Ars Dimicatio
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 400
Lauteille: Lokakuu 2020
Etulaji: HEMA
Sivulajit: Hyoho Niten Ichi Ryu, Voimankäyttö, Gekiken
Takalajit: Aikido, Hokutoryu Ju-Jutsu, Nyrkkeily

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2455

Viesti Ars Dimicatio »

Kari Aittomäki kirjoitti: joulu 29, 2020, 05.37 No olipas säkä ettei osumaa syntynyt.
Tähän se menee.
Ja järkkärit ei saa vapaampia käsiä vaikka muutama kuolis.
En kyllä tiedä millä vapaudella pystyy estämään kohdehenkilöä vetämästä pistoolia esiin kesken painin?
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 173
Viestit: 16087
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2456

Viesti Kari Aittomäki »

Sillä tiedolla että nyt sitä voipi tehdä raakuuksia.

Sillä on valtava ero tilanteessa kun tietää ja päättää että nyt loppu marjastelu.
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 161
Viestit: 24804
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2457

Viesti Mjölnir »

Näin ammattilaisena jää ihmetyttämään, että mitä pitäisi saada tehdä toisin jota nyt ei saa? Tappaa kostoksi? Kantaa tuliasetta?
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 173
Viestit: 16087
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2458

Viesti Kari Aittomäki »

Käydä päälle kunnolla.

Siinä on valtava ero koettaa ottaa vaan hallintaan / hyökätä.
Kuvake
OlliM
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 112
Lauteille: Elokuu 2018

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2459

Viesti OlliM »

Kari Aittomäki kirjoitti: joulu 29, 2020, 09.37 Käydä päälle kunnolla.

Siinä on valtava ero koettaa ottaa vaan hallintaan / hyökätä.
Eiköhän tuo Kari täytä ihan perinteisen hätävarjelun tunnusmerkistön, että kyllä siinä saa vähän hyökätäkkin halutessaan. Ihan muutkin, kuin järkkärit.
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 161
Viestit: 24804
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

#2460

Viesti Mjölnir »

Niin. OlliM sen jo summasi. Hyökkäyksen saa pysäyttää niillä keinoilla jotka ovat välttämättömiä. Enempää ei tarvitse
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 42 kurkkijaa