Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Capoeira

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Suvi
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 729
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Auckland, NZ

#121

Viesti Suvi »

Tosi hienoa jos teillä on mahdollisuus tuoda tuollainen porukka mestrejä paikalle. Toivottavasti saatte paljon porukkaa paikalle ja saadaan noista paljon irti :D Vähän luulen että munkin on pakko päästä...
SimiS
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 56
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Joensuu-Helsinki

#122

Viesti SimiS »

poisjäänti ei ole mikään syy! sinne sinne sinne!! :D
Simo A.K.A Popaié
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Capoeira

#123

Viesti Mika »

Tässä on todella toimivaa kehä-Capoeiraa:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11232
Lauteille: Kesäkuu 2008

Capoeira

#124

Viesti Jorge »

Mika kirjoitti: Tässä on todella toimivaa kehä-Capoeiraa:
Varsinkin, kun vastustaja antaa kaiken mahdollisen "tukensa" sen tehokkaalle käytölle pysymymällä etäisyydellä, josta ei itse pysty tekemään mitään, mutta joka on ihanteellinen capoeira- miehelle....
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Capoeira

#125

Viesti Shaolinsi »

https://www.uef.fi/fi/uutinen/capoeira- ... unnallista

Mielenkiintoinen väitöstilaisuus tulossa: ” Filosofian lisensiaatti Inkeri Aulan kulttuuriantropologian ja kulttuurintutkimuksen aloihin kuuluva väitöskirja tarkastelee kulttuurin ylipaikallista välittymistä liikuntamuoto ja taiteenlaji capoeiran kautta. Tutkimus osoittaa, että capoeiran aina uusissa tilanteissa ja paikoissa tapahtuva maailmointi kytkee lajin harrastajat kolonialismin vastaiseen historiaan ja toisenlaiseen tietoon maailmasta. Afrobrasilialainen capoeira ei ole ainoastaan taistelulaji tai tanssi: rodassa eli capoeira-ringissä berimbau-soittimen johtama, yhteisesti tuotettu musiikki ja portugalinkielinen laulu rytmittävät kahden pelaajan kamppailua ja kehollista vuoropuhelua.”

Väitöstilaisuus lähetetään verkon kautta 2.10.2020 kello 12:00: https://www.uef.fi/fi/tapahtuma/fl-inke ... a-verkossa

En valitettavasti itse kerkeä tuota seurata, mutta toivottavasti kiinnostuneet löytävät paikalle. 👍
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Capoeira

#126

Viesti Questao »

Hei.

Hienoa, että tutkimusta tehdään, ja Aula on ymmärtääkseni hyvin pätevä capoeiran tiedollisessa kontekstissa (sanon näin, koska en esim. tiedä, pelaako hän itse paljon capoeiraa ja jos pelaa niin miten – onko tällä nyt väliä niin ehkä ei). Luin väikkärin silmäillen (löytyy linkkien kautta), ja kulttuuriantropologian osalta vaikuttaa ansiokkaalta ja ajantasaiselta tekeleeltä. Kiinnostavia kappaleita ainakin ylipaikallisuudesta ja autenttisuudesta. Kannattaa ilman muuta lukea ajatuksella, jos capoeira ilmiönä kiinnostaa.


- q.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Capoeira

#127

Viesti JanneM »

Holy Cow Questao!!!
Eipä ole äijää täällä näkynyt aikoihin. :)
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Capoeira

#128

Viesti Questao »

Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Capoeira

#129

Viesti sikajudoka »

Onkos tämä sitä raffimpaa katucapoeiraa?

Earendil
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 26
Lauteille: Elokuu 2022

#130

Viesti Earendil »

Ei, tuo on rinki kapoeiraa, eli capoeira de roda. Katu kapoeira, eli capoeira de rua, on käytännössä kadonnut tuliaseiden yleistymisen myötä, koska kadulla pyssy ompi tehokas väline. Partaveitset ja muut lyömävälineey ovat jääneet vähemmälle. Nykyään siellä kadulla tähdätään pyssyllä ja napsautetaan. Vanhat taidot ovat kadonneet tarpeettomina, eikä niitä enää muisteta. Kilpalajeissa taso pysyy kovana kun on kilpailua, mutta kaikki nämä katu kapoeirat tuppaavat katoamaan hyvin nopeasti. Voi olla että jotkut niistä vielä vähän tietävät, mutta se porukka joita moiset kiinnostavat on aika marginaalinen ja pieni.

Rinki kapoeira nääs kuitenkin opettaa monia muitakin juttuja kuin mitä päältä päin arvaisi, koska kyseessä on eräänlainen sosiaalinen peli. Yhtenä esimerkkinä: käytin joskus ringissä oppimiani tilan ottamise ja antamisen taitoja ryhmähaastattelussa ja tulin valituksi. Lisäksi se rinki kapoeira on hauskaa ja sen takia sitä harrastetaan.

Eikä ringissä ole mitään kirjallisia sääntöjä. Joka ringissä on oma kulttuurinsa ja se vaihtelee rinkien välillä. Joissain ringeissä tykätään pätkiä menemään ja pistellä kova kovaa vastaan, ja toiset ringit ovat sitten pehmeämpiä.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Capoeira

#131

Viesti Questao »

Sikajudokan kysymykseen:

Lyhyt vastaus: Ei, tuossa minun mielestä näyttää siltä, että isommalla hepulla palaa käämit. Seurauksena nakkikioskimylly.

Pidempi vastaus: Jotkut capoeiraseurat opettavat vähän aggressiivisempaa capoeiraa, jota näemme videon alussa. Se on kuitenkin tyyliseikka, ja aika moderni tyyli vielä, jos ollaan tarkkoja. Nuo molemmat pelaajat edustavat jotain capoeirakoulua. Minusta videon alussa näyttää ihan selvästi siltä, että iskuissa ja potkuissa lähinnä näpäytetään, mutta silti tuo on siitä aggressiivisemmasta päästä capoeiraa.

Katu-capoeira on terminä vähän hankala. On olemassa capoeiraa sellaisella "katutyylillä" pelaavia ihmisiä, jotka eivät ole mistään capoeirakoulusta, ja on olemassa ihmisiä, jotka ovat vaikka katulapsia ja sitten treenaavat capoeiraa "henkensä pitimiksi". Mutta että olisi joku salainen katu-capoeiran tyyli, niin se on tavallaan vähän liioittelua.

Capoeira on melkein koko nykymuotoisen olemassaolonsa aikana ollut yllättävän säädeltyä (sitä on oikeastaan aina opetettu jossain ryhmässä tai koulussa), joten ehkä katu-capoeira oikeammin olisi sitten "ei-järjestelmällisesti opetettu tapa pelata capoeiraa"? En tiedä, mikä siitä tekee "katua" tosin.

Earendilin kirjoituksesta jatkona vielä:
- Partaveitset ja vastaavat ovat capoeirapeleissä sekä nykyään että historiallisesti pääosin urbaania legendaa.
- Roda de capoeira = suom. capoeira-rinki -> Se normaali järjestely capoeiran pelaamiseen.


q.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Earendil
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 26
Lauteille: Elokuu 2022

Capoeira

#132

Viesti Earendil »

Joo näinhän se on tosiaan nähtävä. Itse viittasin tuolla katu kapoeeralla lähinnä näihin Riion katujengeihin ja niiden väkivalta tekniikkoihin jotka tunnettiin myös samalla nimellä. Kyse on toki eri asiasta kuin Bahian kapoeirassa, josta nykypäivän capoeira tyylit ovat saaneet alkunsa, ja johon kuuluu mm. musiikkia, lauluja, rinki, rituaalia jne.

Partaveitsiä ei oikein voi ringissä eli rodassa käyttää, mitä hyötyä niistä edes olisi Bahialaisen kapoeiran pelissä? Sen sijaan katuväkivalta tekniikoissa niitä käytettiin kyllä ennen tuliaseiden yleistymistä. Jengit ottivat yhteen ja mukana oli vaikka minkälaista asetta ja astaloa.

Toinen esimerkki tästä erosta on vaikkapa ODC:n 1907 manuaalissaan mainitsemat perinteinen ja moderni rasteira. (Rasteira on sellainen tekniikka missä jalalla vetäistään vastapelurin jalkaa niin että se kaatuu, tämä on siis se moderni). Perinteinen taas annettiin kantapäällä ja sen tarkoitus oli rikkoa nilkka. Ei sellaisia rikkovia tehdä missään ringissä, vaan ihan muissa yhteyksissä.

Katutappelus taas tapahtui usein isoissa myllyissä joissa oli useita jengiläisiä molemmilta puolilta. Jos nyt jotenkin lyhykäisesti pitäisi kuvata sitä tekemistä noin niinkuin vertailu tarkoituksessa rankasti yksinkertaistaen, niin etäisyydet olivat pitkiä, yritettiin liikkua sisään ja ulos ja osua silmiin/päähän. (Kuinka mielikuvituksellista!) Tarkoitus ei kuitenkaan ollut jäädä iskujen vaihtoon, vaan jatkaa osumasta jollakin tekniikalla jolla kaataa tai kampittaa kohde maihin, jossa viimeistely onnistui potkimalla tai tallomalla vaikkapa päätä. (Jos siihen oli mylläkän kaaoksessa aikaa ja otollinen tilaisuus)

Ona lukunsa ovat sitten väijytykset ja yllätykset. Bahian kapoeirassa on myös mahdollista harjoitella yllätyshyökkäystä ja sen aistimista, koska toisin kuin sellaissa lajeissa joissa tilanne ei epä-eskaloidu muuten kun kellon kilauttaessa erätauon merkiksi, voi kapoeira ringissä syntyä tilanne, jossa polvistutaan soittimien eteen keräämään energiaa musiikista, tai kierretään rinkiä keräten energiaa ympäröivien ihmisten laulusta, ja näissä on aina se mahdollisuus opetella yllättämistä ja yllätyksen aistimista, jos valitsee yrittää yllättää yllätyshyökkäyksellä.

Jengiläis jutuissa yllätys kannattaa toki tehdä tiimi-työnä. Jollain ilveellä pitää päästä lähelle. Annan modernin esimerkin tuli aseiden aikakaudelta pohjois Amerikan elämää kuvaavasta televiisio sarjasta. Katsokaa millä tempulla ne hankkituvat lähelle.



Sitten voimmekin miettiä että miten vastaavassa tulisi toimia jos ei ole pyssyä vaan ainoastaan puukko. Yksi vaikka menee jututtamaan ja toinen hiippailee takavasemmalta sen terän kanssa. Millaisen tekniikan ensimmäinen tekee jos on kasvotusten kohteen kanssa? Millaisen jos ovat kyljikkäin ja katse samaan suuntaan? Jotta veitsimiehen olisi hyvä viimeistellä.

Liike on näissä Riion ja Bahian tyyleissä myös erilaista. Bahialaisen kapoeiran ringissä molemmat ovat menossa kohti toisiaan ja se on kyräilevämpää. Kadulla taas on yleensä tilaa liikkua pitkälle eteen ja taakse, koska sellainen se katu on. Jatkuu korttelista toiseen. Yllätyksen jos sattui aistimaan, niin hyvä oli päästä nopeasti pois alta ja ottaa etäisyyttä jotta sai aikaa reagoida.

Bahian kapoeirassa on myös tällainen kysymys-vastaus rakenne, jossa haastettiin tekemällä tekniikka johon toinen vastasi sitten pakenemalla. Siinä hyödynnettiin akrobatiaa erinäisistä tekniikoista pakenemisessa. Nyky päivänä näistä tosin näkee enää oikeastaan vain sitä yhtä jossa paetaan ryömivistä saksista kärrynpyörällä. Lisäksi mainittakoon että Bahian kapoeirassa seistään käsillä myös uskonnollisista syistä, ainakin joidenkin lähteiden mukaan se on Afrikkalaisperäinen tyyli ilmentää perinteistä shamanistista ajatusta yhteyden luomisesta henkimaailman kääntämällä asiat nurinpäin/ylösalaisin.

Suomalainen esimerkki samasta periaatteesta taas olisi se, että metsänpeitosta päästään pois pukemalla vaatteet nurinkurin päälle ja peruuttamalla takaperinkävelyllä sinne mistä oli tullut.
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Capoeira

#133

Viesti sikajudoka »

Iso tumma kundi taitaa olla tunnettu kuumakalle Brasilian capoeirakuvioissa.

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Capoeira

#134

Viesti Jasse »

Pidetäänkö tätä kuumakallea jossain arvossa Capoeira piireissä? Omaan silmään ei vaikuta erityisen taitavalta tai hyvätapaiselta. Takapotkun syötyään turvautui tuohon jousisoittimeen ja söi saman tien takakäden. Vastustajalla oli pelisilmää ja pakka kasassa.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Capoeira

#135

Viesti Questao »

Jasse: Kummankaan touhussa ei ole minun mielestä paljoakaan järkeä tai hyvää makua capoeiran kontekstissa, mutta ehkä sen verran voi spekuloida, että tuon takapotkun tekijä ainakin yrittää "pelata" jonkin verran. Ringissä seisovat ihmisethän eivät puutu vielä siinä vaiheessa, eli voisi päätellä että tuossa ringissä tuollainen peli on ihan ok.

Capoeirasta kannattaa minun mielestä yrittää ymmärtää, että se on sellainen folk-laji, missä on monia oikeita toimintamalleja, vaikutteita otetaan ja saadaan, ja ääneenlausumattomia sääntöjä on yhtä paljon kuin capoeiraseuroja ja -kouluja. Ja että nykymuotoinen capoeira on suunnilleen 1920-1970-luvuilta ja on siinä mielessä yllättävän "moderni".

[Ja vielä Earendilin tekstiin niin vaikka 1800-luvun loppupuoliskon Riossa on ollut jengejä ja sana capoeira on ollut käytössä, niin minun ymmärryksen mukaan se ei olisi tunnistettavissa nykymuotoiseen capoeiraan verrattuna. Legendaarinen juttu toki, ja Rion katujengien historia on tosi kiinnostavaa.]

Niinpä, capoeirapelaajat, jotka liittävät peliinsä esim. vaikka BJJ- tai kickboxing-vaikutteita ovat ihan ymmärrettäviä sillä jatkumolla. Sori vaikeaselkoinen räntti, it's not complicated.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 35 kurkkijaa