Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
kojiro
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 301
Lauteille: Toukokuu 2006

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#301

Viesti kojiro »

Kuinkahan suuri ero on oikeasti thaikkujen kiertopotkuharjoittelumäärissä verrattuna kwondoinien vastaavaan. Kwondossahan potkitaan toki paljon ja suurin osa voi olla juuri kiertopotkua mutta siinähän on paljon muitakin potkuja mitä harjoitellaan myös varmaan paljon, käsittääkseni esim. sivupotku on aika yleinen nykymatsissa (Suvi Mikkonen taisi jossain tv-ohjelmassa sanoa käyttävänsä sitä eniten) . Thaikussa taas treenataan enemmän lyöntejäkin mutta potkut taitaa olla enimmäkseen kiertaria ja alapotkua. Voimantuottoa jos ajattelee niin thaikuilla on kyllä jalat usein aika jykevät (suhteessa yläkroppaankin), että jalkatyötä varmasti treentaan suhteelisen paljon.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#302

Viesti Andy »

Tuo ei ole kauhean oleellinen seikka, koska niissä harjoitellaan eri suoritusta.

Tärkein muuttuja potkujen määrissä on se, miten paljon ihminen treenaa. 20 tuntia viikossa treenaava urheilija tekee enemmän kiertopotkuja kuin 5 tuntia viikossa treenaava, oli kumman laji kumpi tahansa.

Mutta kun se tekniikka on eri. Jos toinen urheilija harjoittelee kahden käden penkkipunnerrusta ja toinen yhden käden penkkipunnerrusta, niin se kahden käden penkkipunnertaja nostaa kilomääräisesti paljon enemmän, jos ollaan yhtään samalla urheilullisella tasolla.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#303

Viesti Kari Aittomäki »

Jos nyt olen seurannut ajatuksenjuoksuasi oikein, olet siis sitä mieltä että vaikka tuo asettelu aseteltais siten että se viidentunnin treenaaja olisi potku/thainyrkkeilijä ja 20h-urheilija taekwondoin, hanskaajat potkisivat silti tehokkaammin koska hakevat sitä vaikutusta vastustajaan?
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#304

Viesti Eizei »

Andy on mielestäni ihan oikeassa tuossa, että tekniikka on ihan eri, vaikka kiertopotkusta puhutaan. Aivan turha siis vertailla treenimääriä kiertopotkun osalta, jos puhutaan voimantuotosta. Jos puhutaan potkujen käytön tehokkuudesta yleensä, puhutaan isommasta asiasta, kuin pelkästä potkun voimantuotosta.

Tkd hyrrien voimantuottotapa on erilainen, eikä sillä päästä yhtä jämäkkään voimantuottoon nähdäkseni millään. Hyrrien osalta ne eivät pyörisi, eivätkä varsinkaan nousisi ilmaan, jos niillä haettaisiin maksimeja. Ja omassa tavassaan tekemisen vahvuus on juuri nopeassa taloudellisuudessa ja voimantuotossa sen ehdoilla. Ihan siinä perus kiertopotkussakin. Nämä hyrrät ovat vain sen tavan mestarillisia jatkeita. Vaikka he voivat vetää kevyemmin tai kovemmin sen kiertarin, ei se kovinkaan veto riitä tavallansa kilpailemaan voimantuotossa.

Mutta toki ylipäätään kamppailullisesti voi olla riittävää eri ympäristöissä myös voimantuotollisesti. Muutenhan tuo tapa on ylivertainen. Juurikin liikkeen- ja valmiudenhallinnan näkökulmasta. Mitä taloudellisemmin mennään, sitä enemmän mies vie liikettä, kuin liike miestä.

Sitten potkujen käytön tehokkuuteen liittyen, nähdäkseni taidollisesti parhaimmat ihmeilmiöt kovan kontaktin piireissä ymmärtävät juuri tätäkin maailmaa siinä, missä ymmärtävät työstämisen päälle. Ja juuri se tuo heille sen edun, että saattavat ehkä jopa titteliottelut alueelle "näyttää lastenleikiltä". Se ei kuitenkaan omassa ilmaisussani tarkoita varsinaista vaihtoehtotekniikan käyttöön ottoa, vaan nimeomaan liikkeenhallintaa tekniikan, kuin tekniikan taustalla. Tarkoituksenani sanoa, että näillä potkuhyrrillä on sellaista liikkeenymmärrystä, josta ei valtaosakehäketun tarvitse edes varmaan yrittää keskustella asenteella "tiedän kokemuksellisesti mistä hommassa on kysymys". Ja siitä on kyllä suurenmoista hyötyä tehokkaassa potkimisessa, muttei potkun maksimivoimantuotossa.

Kunnia kaikille hommansa osaaville. Niin taekwondossa, potkunyrkkeilyssä, vaparissa kuin kur moo tuksessakin.
Antti Junikka
Martti Koivisto
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 22
Lauteille: Huhtikuu 2010

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#305

Viesti Martti Koivisto »

Andy kirjoitti: kesä 18, 2019, 21.29 Ymmärrätkö että kiertopotkun voi tehdä useilla eri tavoilla? Taekwondossa yleisesti ei kannata tehdä potkua tekniikalla, jolla saadaan maksimaalinen voima, koska se on mm. hitaampi palauttaa ja vähempikin teho riittää tuottamaan pisteen.

Jos tekniikka ei ole voiman kannalta optimaalinen, niin se on ihan sama, vaikka sitä hinkkaisi tuomiopäivään asti: potkun voima ei silti kasva erityisen kovaksi.
Minähän juuri edellisessä viestissäni totesin, että Taekwondossa on lukematon määrä tapoja suorittaa kiertopotku. Sen sijaan kirjoittamiesi viestien perusteella sinä et pysty näkemään kuin yhden tavan. Sinulla näyttää olevan kohtuu selkeä kuva mihin Taekwondo harjoittelu painottuu siihen nähden että käsittääkseni et ole treenannut sitä päivääkään. Minulla ei sinällään ole mitään tarvetta lähteä arvottamaan eri lajien kiertopotkujen suoritustapaa ja puhun näin ollen vain puhtaasti oman lajini puolesta. Nyt kun sellaisen voimakiertopotkun perään kyselet niin tuossa Mappen jakamassa National Geograph videolla nähtiin itse asiassa erittäin hyvä mallinnus Taekwondon voimakiertarista. Teinkö siis oikean johtopäätöksen sinusta siinä ei ollut voimaa eikä pysäyttävää ruutia? Omaan silmääni taekwondolasien läpi katsottuna se näytti erittäin hyvältä jossa oli voimaa nopeutta ja terävyyttä. Mitä sinä lähtisit siinä korjaamaan jos kyseinen kaveri tulisi sinun alkeiskurssille? 🙂
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#306

Viesti Kari Aittomäki »

Herätti muuten mielikuvan että mikäli joku massavetelijä olisi aikoinaan ilmestynyt karatelle ja esitellyt että tämä hytkyminen ja läpivienti ja pyörähdys se onki kuningasta..

Hänelle olisi kohteliaasti kerrottu että et muuten tajua potkimisesta mittää.
Niin ne ajat eroaa.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#307

Viesti Andy »

Kari: Ehkäpä ne 80-luvun karatekat ei olleet kauhean päteviä kertomaan siitä, mikä toimii potkunyrkkeilymatsissa ja mikä ei. Pistekarateen on tietenkin oma potkutekniikkansa. Sillä saa pisteitä karateottelussa, mutta vaikutus vastustajaan on heikompi, mikä onkin suotavaa, koska karatessa on kiellettyä potkia kovalla kontaktilla.

Martti: Alkaa käydä vähän raskaaksi. Taekwondo on maailman levinnein kamppailulaji, jolla on miljoonia mustan vyön saavuttaneita harrastajia. Aivan varmasti mille hyvänsä potkutekniikalle löytyy joku opettaja, joka sanoo että se on taekwondoa. Taekwondo-otteluun (siihen mitä on olympialaisissa) on kuitenkin löydetty tietty paras tapa potkia ja se ei ole tuo National Geographicissa esitetty tyyli.

National Geographicin "taekwondomies" on nimeltään Bren Foster: http://www.elitema.com.au/about/elite-instructors/

Foster on otellut taekwondon lisäksi ainakin potkunyrkkeilyssä, thainyrkkeilyssä ja kyokushinkaissa. Lisäksi hän on mustalla vyöllä BJJ:ssä. Salillaan hän opettaa taekwondoa, potkunyrkkeilyä, thainyrkkeilyä, BJJ:tä, vapaaottelua ja parkouria. Hän esiintyy myös elokuvissa ja on Mad Max - Fury Road -tietokonepelin Max Rockatansky. Herran treenaamista tuossa.



Väittäisin, että tuo ei nyt ihan vastaa tyypillisen olympiataekwondosalin meininkiä, vaikka harjoitustapoja on yhdistelty myös sieltä. Kannattaa huomata etenkin kohdasta 1:24 lähtevät kaksi harjoitusta, missä hän tekee taekwondopotkuja. Tekniikka on täysin erilainen kuin muissa potkuissa tai siinä NG voimapotkuhaasteessa.

Fosterin ottelusuoritukset eivät pikaisen tutustumisen perusteella ole ihan samaa luokkaa kuin hänen ällistyttävä fysiikkansa, mutta olen aika varma, että hän voittaisi thainyrkkeilymatsissa sen NG:n thainyrkkeilijän. Kun katsoo herrojen potkutekniikkaa, niin Fosterhan suorittaa juuri sillä tavoin kuin olen tässä koko ajan sanonut, koska epäilemättä kokeneena kamppailijana tietää, että sillä tavalla saa kovimmat kiertopotkut - eikä taekwondotyylillä. Thainyrkkeilyn edustajalla taas esim. jää vartalon kierto vajaaksi, kun potkaisevan jalan puoleinen olkapää on puoliksi takana.

Jos Foster tulisi peruskurssilleni, en alkaisi opettamaan hänelle mitään vaan maksaisin siitä, että hän opettaa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Martti Koivisto
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 22
Lauteille: Huhtikuu 2010

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#308

Viesti Martti Koivisto »

Andy kirjoitti: kesä 20, 2019, 11.29 Taekwondo-otteluun (siihen mitä on olympialaisissa) on kuitenkin löydetty tietty paras tapa potkia ja se ei ole tuo National Geographicissa esitetty tyyli.
Kyllä takajalan voimakiertopotku Taekwondossa tehdään kyseisellä etäisyydellä itse asiassa juurikin näin mitä videolla nähdään. Toisin sanoen ymmärsinkö siis oikein väität, että minulla on tässä nyt joku tarve valehdella asiassa? 😄 Vai meinaatko kenties, että minulla ei lajia kohtuu pitkään harrastaneena ja valmentaneena silti ole lajin suoritustavoista mitään käryä. Sinä ilman Taekwondo taustaa tunnet lajin suoritustavat siis minua paremmin? 🤔

Siinä olen kyllä samaa mieltä kanssasi useampaa lajia treenaavien kohdalla, että on usein hankalaa suoraan määritellä tekniikan suoritustavasta mistä lajista se on peräisin.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#309

Viesti Lasse Candé »

Täytyy sanoa, että varsinkin tuon vastauksen jälkeen näyttää edeltävän viestin "...eikä taekwondotyylillä" -tokaisu jokseenkin hassulta. :D

Noin muuten, huomasin että jossain vaiheessa jo ehdin pudota kärryiltä että mistä oikein puhutaan. Mutta jotenkin vissiin jotkut kiertopotkut ovat turhia muuhun paitsi pisteiden keräilyyn.
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 6

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#310

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

On tää some beeässä vakavaa. Tässä muillekin parhaan päiväksen ohittaneille tavistylsimyksille hyvää mieltä ja kiertopotkuja:




:drinkers:
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#311

Viesti Andy »

Tässä on taekwondon alle 68-kiloisten miesten olympiafinaali.



Kaksi universumin parasta taekwondoinia ottaa mittaa toisistaan ja kumpikaan ei tee yhtään tämmöistä mainittua voimapotkua. Minun on vaikea uskoa, että herrat myöskään treenaisivat kovin paljon sellaista tekniikkaa, mitä eivät kisoissa käytä. Jos he tekisivät niin, he eivät olisi olympiafinaalissa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#312

Viesti Kari Aittomäki »

Kivoja videoita. Yhtä kivoja kuin monet edeltävät.
Tuo Foster on enemmänkin voimistelija, lajilistaa on turha alleviivata.
Andy kirjoitti: kesä 20, 2019, 11.29 Kari: Ehkäpä ne 80-luvun karatekat ei olleet kauhean päteviä kertomaan siitä, mikä toimii potkunyrkkeilymatsissa ja mikä ei. Pistekarateen on tietenkin oma potkutekniikkansa. Sillä saa pisteitä karateottelussa, mutta vaikutus vastustajaan on heikompi, mikä onkin suotavaa, koska karatessa on kiellettyä potkia kovalla kontaktilla.
Höpötyttyy.
Aivan turha yrittää esittää että puhut (kirjoitat) potkunyrkkeilystä pelkästään kun koko kupletin juoni on selkeästi se että vain potkunyrkkeilemällä pääsee taivaaseen aammen.

Sitte muutama aikalaisoikaisu.
Kasarillakaan pistematsi ei ollut valtasuuntautuma vaan fyysisen elittin eli yläviidenneksen ajanviete.
Heistäkin vain 10% treenasi suunnitelmallisesti ja tavoitehakuisesti eli oli urheiljoita.
Jos olisit päässyt/joutunut ottamaan vastaan esim Tuovisen Ollin tai Pirttiojan Natan kiertareita niin mielipiteesi vaikutuksesta olisi mahdollisesti toinen.. tai ehkä ajattelen positiivisesti.
Mutta siellä oli siis sällejä joitten tällit eivät lainkaan hävinneet nykyveikkojen pusuille. Edes thaikkuveikkosille.
Jos miehen käsi katkeaa kahdesta kohtaa vaikka on suojauksessa niin potku lie ollut kohtuullisen ponteva.

Se pitää vielä kertoa että Niinikedon vaikutus potkunyrkkeilyyn oli potkimispuolella se massankäyttö, hän opasti kuinka pudotella raskaasti.
Oisko lie oppinut taekwondoineilta?

edit kolmesta kaksi.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#313

Viesti Kari Aittomäki »

Niin ja vielä.
Kontakti vartaloon oli rajoittamaton ja ennen vuoden -86 massalopettamista se vetely oli painavaa.
"Leipominen" eli vatsasta pudottaminen oli taidonnäyte, "katkarapu" eli kääntärillä vastustajan lähdettäminen huilaamaan oli toinen. Timo Nurmi Renshinkan (yhä aktiivi käsittääkseni) oli siinä erityisen etevä.

Koukkuja näkyi aina joskus ja vastustajan slämmääminen parkettiin ja stomppi perään oli osoitus pahapäisyydestä.

Se jengi joka tuolloin kakeen hakeutu oli sukupolvensa ilkeintä sakkia. Kuten sanottu, fyysistä ja asenteellista eliittiä.
Nykyään vastaavat hakeutuvat hanskalajeihin.

Eikä kaduillakaan enää säpise.
Martti Koivisto
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 22
Lauteille: Huhtikuu 2010

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#314

Viesti Martti Koivisto »

Andy kirjoitti: kesä 21, 2019, 01.54 Tässä on taekwondon alle 68-kiloisten miesten olympiafinaali.


Kaksi universumin parasta taekwondoinia ottaa mittaa toisistaan ja kumpikaan ei tee yhtään tämmöistä mainittua voimapotkua. Minun on vaikea uskoa, että herrat myöskään treenaisivat kovin paljon sellaista tekniikkaa, mitä eivät kisoissa käytä. Jos he tekisivät niin, he eivät olisi olympiafinaalissa.
On totta, että tässä ottelussa ei tosiaan niitä peräänkuulutettuja takajalan voimakiertareita juurikaan nähty mikä on näissä arvokisojen finaali matseissa melko tavallista kun ottelijoiden tasoerot on pienet ja molemmat ottelee tarkasti riskejä välttäen.

Alla moninkertaisen arvokisojen menestyjän Aaron Cookin (-80 kg) potkuja tuollaiseen käännettävään potkutyynyyn mitä käytetään Taekwondon potkutreeneissä paljon. siellä tulee monen sortin muutakin potkua mutta takajalan kiertopotkuja myös. Ainakin omaan masukkiini noilla kyseisillä potkuilla olisi kyllä siinä määrin pysäyttävä vaikutus (ilman panssaria etenkin) että putoaisin maahan värisemään ja haukoamaan happea särjen lailla ja pitkäksi aikaa. Raskaan sarjan kaverit tietysti potkivat vielä lujempaa. Aikamoinen superreppu on kyllä sinulla ellei noilla saati oman kokoisesi huippu Taekwondo-ottelijan kiertareilla ole sinuun minkään sortin pysäyttävää vaikutusta. Jos näin meinaat niin sitten en minä taida sinua pystyä kyllä tässä asiassa vakuttamaan. 🙂

Hyvät Jussit muuten kaikille!! 👊👍



Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#315

Viesti Andy »

Nuo Cookin potkuthan on ihan läpsyjä. Mies ei ponnista niihin tukijalalla eikä käännä vartaloa. Ei tuommoisella potkimisella ole mitään vaikutusta keneenkään miesottelijaan, joka painaa yli 60 kiloa, ellei satu osumaan maksaan.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 36 kurkkijaa