Eikö tästä selityksestä seuraa, että jos Suomessa olisi ollut enemmän rikkauksia, olisi Suomen valloittaminen ollut siihen mobilisoitavien ja uhrattavien resurssien arvoista? Tarkoitus ei nyt ole tehdä mitään verbaalisia silmänkääntötemppuja vaan alleviivata sitä, että tämä selitys ei välttämättä oleellisilta osin siis eroa "on maamme köyhä, siksi jää" -selityksestä (vai Ryysyrantaanko joku aiemmin viittasi) muuten kuin ilmaisun värikkyyden asteen osalta. Kuten alempana sanot, muuttujia on tietysti paljon. Mitä tulee Islantiin ja Englantiin verrattuna Suomeen, niin ovathan ne ainakin Norjasta katsottuna eri suunnassa. Islannissa ei asunut ketään, mutta siellä kuitenkin oli viljelykelposta maata. Ylipäänsä kaikkea skandinaavien merenkulkua ei välttämättä pidä nähdä ryöstämisen motivoimana, vaikka "viikinkejä" olivatkin.Oar kirjoitti: ↑helmi 23, 2019, 19.23Suunnilleen näin, kyllä.Antti kirjoitti: ↑helmi 23, 2019, 18.42
Jos nyt oikein ymmärrän, niin selitys vaikkapa kysymykselle "miksi viikingit valtasivat Englannin mutta eivät Suomea?" on se, että Suomessa, toisin kuin Englannissa, ei ollut tarpeeksi rikkauksia, joiden vuoksi olisi kannattanut mobilisoida ja uhrata omia resursseja sen valtaamiseksi.
Viikinkiaikaisesta vartiotulijärjestelmästä ei taida olla arkeologisia todisteita, ja onko sellaisesta ylipäänsä Olaus Magnuksen kuvausta (1555) vanhempia mainintoja? Saagojen Bálagarðr ei ole erityisen vahva todiste vartiotulijärjestelmästä, vaikka sitä on sellaisena pidetty.Oar kirjoitti: ↑helmi 23, 2019, 19.23Onko syytä olettaa, että näin olisi? Siis ihan oikeasti, kysymys ei ole kannanotto.
Varmaan joitain menestyksekkäitä retkiä on ainakin tehty, mutta rannikon vartiotulet (joka systeemi varmaankin laitettiin pystyyn menestyksekkäiden retkien tähden?) jne., olisivat todennäköisesti tehneet hommasta melko vaikeaa ilman vastarinnan kohtaamista. Jos suomalaisia vastaan tehdyt ryöstöretket olisivat olleet järjestään onnistuneita, niin varmaan taistelutkin olisi usein voitettu, joka olisi mahdollistanut pysyvän asutuksen järjestämisen. Ehkä -- tässä voi olla toki muuttujia vaikka millä mitalla. Vartiotulijärjestelmä myös viittaa mielestäni siihen, että ei täällä ainakaan samaan aikaan ollut mitään viikinkien levähdyspaikkoja. Tässäkin voi toki olla erilaisia muuttujia.
Minulla on ollut sellainen käsitys, että on melko yleisesti hyväksytty, että viikingit eivät tänne pahemmin ryöstöretkiä tehneet. Tältä pohjalta tässäkin ketjussa on väitelty.
Mutta siinä linkittämässäsi kartassahan Suomi on merkitty ryöstöjen kohteeksi. Yleisten käsitysten osalta lainaan laiskasti vanhempaa ja tuoreempaa kirjallisuutta silläkin uhalla, että nämä ovat varmaan kaikille aiheesta keskusteleville tuttuja opuksia.
Matti Huurre, 9000 vuotta Suomen esihistoriaa, 1979, 6. painos 2000, s. 220:
Haggrén et al., Muinaisuutemme jäljet, 2015, s. 292:Lännessä lähimpinä naapureina olivat svealaiset, joiden kanssa suhteet näyttävät olleen milloin rauhalliset milloin sotaiset. Tarujen mukaan Svean kuninkaat jo varhain kävivät kosimassa suomalaisten kuninkaitten tyttäriä tai sotaretkillä suomalaisia vastaan ja joskus heidän kerrotaan jopa alistaneen nämä valtaansa. Tämä, kuten myöhemmät kertomukset 800- ja 900-luvuilta, jolloin svealaisten kerrotaan mm. valloittaneen Suomen, Karjalan, Viron ja Kuurinmaan, lienee suurelta osalta liioittelua. Muistaen kuitenkin ruotsalaisten saamat jalansijat Baltiassa on mahdollista, että he Suomessakin olisivat hetkeksi miehittäneet joitakin alueita, vaikka se ei löydöissä näy. Ainakaan pitkäaikaisista valloituksista ei liene ollut kysymys. Toisaalta Vakka-Suomen läheinen yhteys Ruotsiin saattaisi merkitä esimerkiksi sotilaallisen painostuksen perusteella syntynyttä liittosuhdetta, jollaista voitiin pitää yllä ylhäisten panttivankien avulla ilman varsinaista miehitystäkin.
Tosiasia on, että Suomen viikinkiajasta ja keskiajastakin on lisää tietoa kaivettavissa esiin lähinnä arkeologian keinoin. Toivottavasti siihen panostetaan tulevaisuudessa enemmän.Useimmat tutkijat uskovat, että idäntiellä pikemminkin harjoitettiin kauppaa kuin tehtiin ryöstöretkiä. Silti myös sota ja muu väkivalta kuuluivat viikinkiajan todellisuuteen. Suomi tuskin oli viikinkiajalla kovinkaan keskeinen ryöstöretkeilyn kohdealue, sillä viikingit ryöstivät ennen kaikkea hopeaa ja orjia. Ensin mainittua Suomen alueella oli ilmeisesti tarjolla vain niukasti, ja orjanmetsästyskin oli ehkä helpompaa tiheämmin asutuilla seuduilla. Varsinais-Suomen rannikkoasutuksella oli sitä paitsi suojanaan sokkeloinen saaristo. Etelä-Suomen sisämaahankaan ei ollut helppo tunkeutua mereltä, sillä mereen laskevat joet olivat liian koskisia soveltuakseen nopeiksi hyökkäysreiteiksi.
Viikinkien väkivallalta ei silti kokonaan vältytty täälläkään. Ryöstöretkien arkeologisia jälkiä ei ole tunnistettu, mutta skandinaavisissa riimukirjoituksissa ja skaldirunoudessa on muutamia luotettaviksi katsottuja viittauksia 1000-luvun alkupuolen hyökkäyksiin, jotka suuntautuivat Etelä-Suomeen. Selkeintä arkeologista todistusaineistoa sodankäynnistä tai muusta väkivallasta viikinkiajan Suomessa ovat miekoissa havaitut käyttöjäljet. Ne eivät kuitenkaan kerro, ketä vastaan oli taisteltu tai minkä takia. Soturi-ihanteet ilmenivät silti monella tavoin: kalevalamittaiseen kansanrunouteenkin sisältyy sotaisia aiheita, joista luultavasti runoiltiin jo viikinkiajan suomalaisissa ja karjalaisissa yhteisöissä.