Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Pohjoismaiden historiaa

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Poista käyttäjä 1747

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Kari Aittomäki kirjoitti: helmi 13, 2019, 06.19 En näe ristiriitaa.

Aseita löytyy ilmeisesti haudoista mutta arvokamaa niin ei.
Yhtä oikea voi olla arvelu että ne on menneet kiertoon.

Jos on ollu varaa ostaa/teettää jotain miekkoja niin tuskin se nyt niin kovin petäjäistä on ollu.

Kauppamiesten aktiivisuudesta lie lopultakin kyse.

Jos samassa tilassa on kaksi karvatonta apinaa niin ennemmin tai myöhemmin on myös hierarkia ja jonkinlaista vaihdantaa. Se lienee päivänselvää että täälläkin on käyty kauppaa ja on ollut joku paikallinen alfa capo di tutti capina.

Mittasuhteet olisi vaan hyvä muistaa.

Jo antiikin aikana oli kansainvälisiä kauppareittejä ja kehittyneitä verkostoja joita pitkin roudattiin säännöllisesti tonneittain tavaraa. Vrt. käydään vuosituhat pari sen jälkeen verrattain pienimuotoista kauppaa helyillä ja oravannahoilla. Se että täältä löytyy runsaasti miekkoja tms. ei vielä osoita että täällä olisi ollut suuresti vaurautta ja resursseja. Itse asiassa harva asia edes viittaa siihen suuntaan.

Karrikoiden samaan aikaan kun täällä asui kirjoitustaidottomia heimoja savupirteissä niin muualla rakennettiin yliopistoja ja katedraaleja. Pantheon oli siinä vaiheessa jo tuhat vuotta ja Hagia Sofia 500v wanha. IMO suurin yksittäinen indikaattori resurssien vähäisyydestä on sen aikainen väkimäärä. Jos vertaillaan kuinka monta kaloria viljelty hehtaari on keskinmäärin tuottanut täällä ja ja kuinka paljon keski- tai eteläeuroopassa, niin lienee päivänselvää kummassa tuottavuus on ollut parempi. Ei ole sattuma että kehittyneet yhteiskunnat ja korkeakulttuurit ovat pääsääntöisesti sijainneet enempi lämpimissä&hedelmällisissä mestoissa.

Jos taas niitä resursseja olisi haalittu miehekkäästi laajamittaisella ja systemaattisella ryöstelyllä niin siitä olisi jäänyt runsaasti viitteitä.
Poista käyttäjä 1747

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Tässä on vielä muutama lainaus wikistä. Niistä voi spekuloida Odinin tykö kaipaavien projektipäälliköiden tuotto-odotuksia.

:)

After plundering and occupying the city, the Vikings withdrew when they had been paid a ransom of 7,000 French livres (2,570 kilograms (83,000 ozt)) of silver and gold from Charles the Bald.

xxx

An English payment of 10,000 Roman pounds (3,300 kg) of silver was first made in 991 following the Viking victory at the Battle of Maldon in Essex, when Æthelred was advised by Sigeric the Serious, Archbishop of Canterbury, and the aldermen of the south-western provinces to buy off the Vikings rather than continue the armed struggle. One manuscript of the Anglo-Saxon Chronicle said Olav Tryggvason led the Viking forces.[a][7]

In 994 the Danes, under King Sweyn Forkbeard and Olav Tryggvason, returned and laid siege to London. They were once more bought off, and the amount of silver paid impressed the Danes with the idea that it was more profitable to extort payments from the English than to take whatever booty they could plunder.[a]

Further payments were made in 1002, and in 1007 Æthelred bought two years peace with the Danes for 36,000 troy pounds (13,400 kg) of silver. In 1012, following the capture and murder of the Archbishop of Canterbury, and the sack of Canterbury, the Danes were bought off with another 48,000 troy pounds (17,900 kg) of silver.[a]

In 1016 Sweyn Forkbeard's son, Canute, became King of England. After two years he felt sufficiently in control of his new kingdom to the extent of being able to pay off all but 40 ships of his invasion fleet, which were retained as a personal bodyguard, with a huge Danegeld of 72,000 troy pounds (26,900 kg) of silver collected nationally, plus a further 10,500 pounds (3,900 kg) of silver collected from London.
Kuvake
Timpa
kylkeenpotkija
Viestit: 1355
Lauteille: Maaliskuu 2012

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Timpa »

luupää kirjoitti: helmi 13, 2019, 05.22 . Todennäköisesti viikingeille ja skandinaaveille ei olisi ollut suurtakaan hyötyä siitä, että he olisivat ryhtyneet valloittamaan harvaan asuttua, köyhää, karua ja villiä seutua. .
[/quote]

Keskustelu on edennyt saunailtakaavalla, eli kunnon rönsyilyllä. :)

Tuohon lainaukseen:
Mitä sellaista oli esim. Färsaarilla, Etelä-Grönlannissa ja Islannissa, että ne kannatti ottaa haltuun ja asuttaa, muttei Suomea?

Jokin tuossa asehommassa häiritsee. Aseet ovat olleet kalliita ja haluttuja tuolloin. Miksi köyhillä ryysyläisillä (suomalaisilla) oli paljon juhlavaa asekantaa? Ainakin ne aseet olisi kannattanut tulla ottamaan pois kuin tikkunekku vekaralta. Vai emmekö ole halunneet luopua niistä, vaikka viikingit ovat kauniisti pyytäneet?
Ei hää oo mikään "helevetin idiootti". Hää on Elvis.
Sliipparit/Viemäri TV
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16201
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Kari Aittomäki »

Tämä on kyllä varsin osuva pointti.

Miksi tosiaan lähteä viljelemään jotain Grönlantia kun harvaanasutulle ja vehmaalle Suomenniemelle purjehtii parissa päivässä?
Jonne olisi lie ollut helppo rakentaa turkistukku josta puskea hankittua Gotlannin kautta vaikka mihin asti.
Poista käyttäjä 1747

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Timpa kirjoitti: helmi 13, 2019, 21.37
Tuohon lainaukseen:
Mitä sellaista oli esim. Färsaarilla, Etelä-Grönlannissa ja Islannissa, että ne kannatti ottaa haltuun ja asuttaa, muttei Suomea?

Jokin tuossa asehommassa häiritsee. Aseet ovat olleet kalliita ja haluttuja tuolloin. Miksi köyhillä ryysyläisillä (suomalaisilla) oli paljon juhlavaa asekantaa? Ainakin ne aseet olisi kannattanut tulla ottamaan pois kuin tikkunekku vekaralta. Vai emmekö ole halunneet luopua niistä, vaikka viikingit ovat kauniisti pyytäneet?
Tää nyt on pelkkää spekulointia mutta ehkä ne NORJALASET päättelivät jostain syystä että on helpompaa asuttaa enemmän tai vähemmän autioita saaria Norjan, Englannin ja Irlannin liepeillä kun purjehtia tanskan ja itämeren kautta härmään.

Sitäpaitsi paavin puolelle siirtyneet viikingithän valloittivat ja mehittivät pysyvästi suomen. Silloin asalla ol Ruåtsalaiset ja vissin jossain määrin tanskalaiset ja natsit.

Ei auttanut maahan haudatut miekat tai metsään mennyt kaspin tonttu.

:)
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16201
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Kari Aittomäki »

Spekulointia nimenoman... osuvaa tosin. Norskit ja svedut siis eivät muodostaneet jotain viikinkien valtakunnan eripuolia vaan olivat lähinnä kai vain kielellisesti kytköksissä, sen lisäksi että kävivät keskenään aika-ajoin virkistäviä sotia..
Ja tekivät koalitioita brittien ja lopulta Välimeren suuntaan.

Ehkes norskit olivat viitseliäämpiä ja svedut laiskempia.
Mutta idänreitin aktiivisuus kaikkineen kertois kyllä toista.

Tosin, nytki ku kurkkaa ulos niin kukaperkele tänne hankeen nyt haluais tunkea?
Mutta silloin taisi olla leppeämpää?
Paitsi ehkä Grönlannissa.

Anyways, joku syy siihen on oltava että tää suomenniemi jäi viikingeittä, kun se aktiviteetti alko kuitenkin jo karjalasta ja jatku saatana Istanbuliin asti.
Kun eihän tää mitään erämaata ollut pelkkää.

Pasila, Porilaisten marssi.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94338
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Mika »

Niin, Kari, kun sanoit pitäväsi tällaista tajunnanvirtaketjua hyvänä, koska Potkuun ei enää kirjoiteta 500 viestiä päivässä kuten 10 vuotta sitten, niin on tällä kääntöpuolensakin. Tämmöinen kaaos ei välttämättä kutsu osallistumaan keskusteluun, koska se oma panos menisi nopeasti hukkaan. Rajatumpaan keskusteluun on huomattavasti mukavampi tuoda lähteitä ja omia ajatuksia.

Kyllä sinä sen oikeasti tiedätkin vaikket myönnä.

Muuutta ihan miten vain. Keskustelkaa toki rauhassa kaikesta mieleenne juolahtavasta kuten tähänkin asti.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Timpa
kylkeenpotkija
Viestit: 1355
Lauteille: Maaliskuu 2012

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Timpa »

Oar kirjoitti: tammi 29, 2019, 04.34 Myös jännä on se, kuinka monia korkealaatuisia miekkoja Suomesta on löytynyt. Miekkalöydokset ovat melkein Ruotsin tasolla, ja Ulfberht-miekkoja on löydetty yhtä paljon kuin Norjasta. .
Jos näin on, niin ei tuota oikein voi olankohautuksella sivuuttaa.
Wikipedia:
"Suomesta viikinkiaikaisia miekkoja on löydetty noin 400 kappaletta.[4] Suomesta löytyneistä 800- ja 900-lukujen miekoista Ulfberht-miekkoja tai niiden kopioita on noin kolmasosa.[5"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ulfberht-miekka

"Arkeologi ja miekkaseppä Mikko Moilasen teos Viikinkimiekat Suomessa paljastaa, että Skandinavian köyhänä syrjäseutuna pidetty Suomi onkin viikinkimiekkojen suurvalta."
https://www.epressi.com/tiedotteet/kult ... valta.html

"Hämmentävintä Ulfberht-miekoissa on metalli, josta ne on taottu. Uposteräkseksi kutsuttu materiaali on niin vahvaa ja puhdasta, että tuntuu uskomattomalta, että yksikään seppä tuona aikana olisi osannut käsitellä sitä. On tosiasia, että tätä teräslaatua alettiin tavata Euroopassa vasta tuhat vuotta myöhemmin."
http://magasiini.aga.fi/1834-2/

Siis: köyhästä ryysyrannasta, joka ei kiinnosta alueena ketään, löytyy paljon aikansa aseteknologisia ylellisyystuotteita. Viikingit eivät valloita aluetta, mutta sikakalliita aseita on tantereilla paljon.
Minä en tiedä mitä tämä tarkoittaa, mutta jos joku kaukonäköisempi selittää.

Kartta(1970) Ulfberht-löytöpaikoista:
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja. Ole hyvä ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään.
Ei hää oo mikään "helevetin idiootti". Hää on Elvis.
Sliipparit/Viemäri TV
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16201
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Kari Aittomäki »

Juurikin näin.

Mika, tottakai tiukasti asiassa pysyvä ketju on silkassa infomielessä arvokkaampi ja jopa tärkeämpi kuin elävä polveilevuus.
Mutta viihdearvoltaan ne on usein kuivakkaa pönötystä joka lähimmin ärsyttää.

Rohkaisevat kirjoittajia esittämään toisenkäden tietoa ikäänkuin omanaan, mikä sinänsä toki on ymmärrettävää mutta aina vähän näsäkästä.
Parhaat luennoijatkin saavat tietovyöryn kuulostaan kiintoisalta.
Toki parhaat potkulaisetkin.

Esimerkkinä tämä Timpan viimeinen, esittää ihan aidon pohdinnan-aiheen ja tekee sen kevyesti, miellyttävästi, vailla paatosta.
Bueno.

Koska onhan se nyt oikeesti outoa että väkiköyhä ja muutenkin takapajulaksi kuvattu seutu hommaa statuskaluja, joilla on vain kaksi funktiota.
Poista käyttäjä 1747

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Timpa kirjoitti: helmi 14, 2019, 21.18
Siis: köyhästä ryysyrannasta, joka ei kiinnosta alueena ketään, löytyy paljon aikansa aseteknologisia ylellisyystuotteita. Viikingit eivät valloita aluetta, mutta sikakalliita aseita on tantereilla paljon.
Minä en tiedä mitä tämä tarkoittaa, mutta jos joku kaukonäköisempi selittää.

Niin siinä ylen haastattelussa suomalaiset olivat liian köyhiä mitättömyyksiä edes ryöstettäväksi mutta onneksi Ruåtsalaiset lopulta sivistivät heidät miehittämällä kyseisen takapajulan :P näkemyksen esittänyt heebo on tutkija joka on ollut toimittamassa 500s tutkimusta viikinkiajasta suomessa.

Se voi toki olla että hänellä on ns. väärät ottimet Oikean Tiedon vastaanottamiselle. Enivei tuossa se näyttäisi olevan kokonaisuudessa jos kiinnostaa.

http://www.academia.edu/10125680/Fibula ... ve_Tolley_
sinappi
etupotkija
Viestit: 3396
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: Taihojutsu
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai.

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti sinappi »

Kari Aittomäki kirjoitti: helmi 13, 2019, 04.47
Voikohan muuten noista löytömiekoista löytää iskemiä? Eli arvuutella taistelukäyttöä.
Se jotenkin vetoais mun hahmottamisiin.
Kävin kansallismuseolla luennolla, ja siellä sanottiin, että löytyy iskemiä etenkin Hämeestä löydetyistä. Esimerkkitapaus oli käsittääkseni runsaasti koristeltu yksilö, mistä voi päätellä, että käyttöesineitä nekin olivat.
Kuvake
Timpa
kylkeenpotkija
Viestit: 1355
Lauteille: Maaliskuu 2012

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Timpa »

Ketjun otsikonhan voi muuttaa vaikka "Skandinaavisen historian spekulointia", niin sitten taitaisi vastata aihettaan paremmin.

Ovatkohan nämä Suomesta löytyneet miekat olleet "Raatteentien romua", vai suomalaisten omistukseensa hankkimia miekkoja?
No ovat ne kumpia tahansa, niin se aiheuttaa aina lisäkysymyksiä.
Mika kirjoitti: helmi 7, 2019, 08.53 Tässä on yksi näkemys aiheesta:
Wettenhovi-Aspan paras anti koko maailmalle on hänen hulvaton huumorinsa ja sarkasminsa. Naurakaamme ja muistakaamme yhtä suurinta suomalaista, joka otettiin (ja otetaan vieläkin) niin tavattoman kuolemanvakavasti.
lähde
Varmasti huumormiehiä ollutkin, mutta esim. Suomen Kultainen kirja 1, on raivolla kirjoitettu palopuhe suomalaisuuden puolesta, ruotsalaisuutta vastaan. Eli ihan kaikkea hän ei huumorilla ottanut.
Ei hää oo mikään "helevetin idiootti". Hää on Elvis.
Sliipparit/Viemäri TV
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 16201
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Kari Aittomäki »

Kannatan otsikonvaihtoa, aihe on kutittava ja näkökulmia piisaa.
sinappi kirjoitti: helmi 16, 2019, 17.15 Kävin kansallismuseolla luennolla, ja siellä sanottiin, että löytyy iskemiä etenkin Hämeestä löydetyistä. Esimerkkitapaus oli käsittääkseni runsaasti koristeltu yksilö, mistä voi päätellä, että käyttöesineitä nekin olivat.
Kiitos tiedosta, niin arvelinkin tai oikeammin toivoin.
Hemmetti ku on ikävä takas stadin kaikenmoisen tarjonnan ääreen. prkl.
Oar
munillepotkija
Viestit: 569
Lauteille: Huhtikuu 2011

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Oar »

luupää kirjoitti: helmi 15, 2019, 06.05
Timpa kirjoitti: helmi 14, 2019, 21.18
Siis: köyhästä ryysyrannasta, joka ei kiinnosta alueena ketään, löytyy paljon aikansa aseteknologisia ylellisyystuotteita. Viikingit eivät valloita aluetta, mutta sikakalliita aseita on tantereilla paljon.
Minä en tiedä mitä tämä tarkoittaa, mutta jos joku kaukonäköisempi selittää.

Niin siinä ylen haastattelussa suomalaiset olivat liian köyhiä mitättömyyksiä edes ryöstettäväksi mutta onneksi Ruåtsalaiset lopulta sivistivät heidät miehittämällä kyseisen takapajulan :P näkemyksen esittänyt heebo on tutkija joka on ollut toimittamassa 500s tutkimusta viikinkiajasta suomessa.

Se voi toki olla että hänellä on ns. väärät ottimet Oikean Tiedon vastaanottamiselle. Enivei tuossa se näyttäisi olevan kokonaisuudessa jos kiinnostaa.

http://www.academia.edu/10125680/Fibula ... ve_Tolley_
Niin, tuon aikakauden pohdinnat ovat kyllä spekulointia teki sen "tutkijan" tittelin omaava tai ei. Ja eriäviä mielipiteitä löytyy tämän tittelin omaavien paristakin, esim. Marianne Schaumann-Lönnqvist niminen tutkija viittaa tälläiseen:
Arvokkaiden ase- ja korulöytöjen leviäminen Lounais-Suomeen ja Etelä-Pohjanmaalle ja vauraat ruumis- ja polttohautaukset näillä alueilla on tulkittu merkiksi yläluokan muodostumisesta roomalaiselta rautakaudelta (0–400 jaa.) lähtien
Ja Yleltä:
Tyypillinen esine on miesten haudassa on ollut ase. Se on todiste siitä, että yhteisö on ollut vakavarainen ja voimakas. Myös työkalut haudoissa ovat merkki vauraudesta, ja siitä että kyseisiä esineitä on pystytty hankkimaan koko ajan lisää. Miesten puvuissa ja aseissa on ollut aivan samoja piirteitä kuin skandinaaveillakin.

Ammatin tunnuksina haudoista on löytynyt mm. punnuksia ja vaakoja, keritsimiä ja viikatteita ja sirppejä. Erityisesti viikinkikaudalla vauraus näkyi myös lasten ja naisten haudoissa.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/1 ... autaloydot

Tutkijoillakin on paha tapa olla eri mieltä asioista.
Poista käyttäjä 1747

Aselaji: nyrkkitaistelija

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Se että haudoista löytyy miekkoja ja muuta sälää, osoittaa kiistatta sen, että jengiä on joskus muinoin haudattu miekkojen ja muun sälän kanssa. Se ei ole vielä yksinään mikään todiste jostain viikinkien välttelemästä Uljaasta Ugrilaisesta Soturikansasta tai Suuresta Vauraudesta jolla oltaisiin voitu maksaa viikinkimiehittäjille suuren maailman malliin 10000-20000kg hopealunnaita.

Joo tutkijat ovat usein erimielisiä. Siitä huolimatta tutkijoiden omasta tontista kumpuavat spekuloinnit ovat painoarvoltaan ihan toista luokkaa kuin maallikkojen I want to believe setti. Löytyykö ensimmäistäkään aikakauteen paneutunut tutkijaa joka väittää notta A) suomessa oli yhtä vaurasta kuin viikinkien normi ryöstö- ja kiristyskohteissa tai että B) täällä oli niin badass sotureita että viikingit välttelivät ko. aluetta?

Yhä…on varmasti ollut päälliköitä, kauppaa ja sotia on käyty jne. Se ei vaan edelleenkään todista A tai B todeksi….saatikka Jeesususta Suomalaisiksi. Mutta muuten ole sitä mieltä notta on coolia että täältä löytyy paljon muinaisia tappovälineitä.

:)

Seuraajat

Kuvake
Andy
Kuvake
Antti
Kuvake
DeusVult
diesel 64
grappling
Hemmukka
Kuvake
JariR
Kuvake
Jasse
JoakimV
Kuvake
Joeli T.
Kuvake
Kari Aittomäki
kimmokammo
Laari
Kuvake
MarkkuT
Kuvake
Mänzy
Oar
Kuvake
Paanari
PetriP
Rake Kokkola
Kuvake
Risto R
saarikko
sinappi
tapsaattori
Kuvake
Timpa