Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kungfun historia

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Alioppilas
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 5053
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Kungfun historia

#61

Viesti Alioppilas »

Tang langin synnyn yhteydessä puhutaan Wang Langista ja munkista nimeltä Sheng Xiao, mutta kummastakaan ei ole tarinoita kummempaa todistusaineistoa. Wang Lang mainitaan mestarina, joka kutsuttiin Shaoliniin 17 muun tyylin edustajan kanssa näyttämään taitojaan, mikä on aika vahva indikaattori siitä, että tarina on keksitty myöhemmin ja Shaolin on mainittu, koska se oli folkloressa kova juttu. Sheng Xiao taas on erinomainen esimerkki tarunomaisesta munkkihahmosta.

Ensimmäinen todennetusti historiallinen tang lang -mestari Li Zhizhan syntyi 1800-luvun alkupuolella Shandongissa. Hän toimi vartijana ja oli kova tappelemaan. Jossain vaiheessa hän oli mennyt Chang Quan -kouluun haastamaan sen mestarin Wang Yongchunin. Li voitti tämän helposti, ja hävinnyt mestari pyysi häneltä lupaa päästä oppilaaksi. Wang Yongchunista tuli kuuluisin Li Zhizhanin kolmesta sisäpiirin oppilaasta.

Wang Yongchunin oppilaista menestyksekkäin oli huhujen mukaan 120-kiloinen jättiläinen Fan Xudong. Fan tykkäsi kisailla ja matsaili mm. Siperiassa paikallisia vastaan. Häneen liitetään myös tarinoita härän surmaamisesta paljain käsin. Fanilla oli useita kuuluisia oppilaita, joista oman perhetyylini kannalta olennaisin oli Lin Jingshan. Fan Xudongin tang lang -koulu Yantaissa siirtyi Lin Jingshanille, joka oli oman opettajani opettajan mestari. Veljekset Yu Tiancheng ja Yu Tianlu harjoittelivat Lin Jingshanin ohjauksessa ja oppivat tältä koko seitsemän tähden rukoilijasirkkasysteemin. Tiancheng oli kaksikosta tappelija ja Tianlu taas liikesarjojen erikoismies. Tiancheng oli heistä myös se, joka otti shifu Slawomir Milczarekin oppilaakseen, minkä vuoksi Puolassa on aina keskitytty olennaiseen.

Valitettavasti molemmat Yu-veljekset ovat menehtyneet, Tiancheng 2004 ja Tianlu viime vuoden lopulla, joten heidän opettamansa qi xing -perhetyyli jatkuu Kiinan lisäksi lähinnä Puolassa, Suomessa ja Tšekissä.
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

Kungfun historia

#62

Viesti KungFuMiäs »

Bajiquanin historiassa on yllättävän vähän lentäviä munkkeja. Ehkä siksi koska lajia on vasta ihan viime sukupolvien ajan lähdetty markkinoimaan suurille yleisöille. Ennen sitä se on ollut armeija-/henkivartija-/kapinallistaistelija/muu ammattilaislaji, tai joissakin tapauksissa perheen sisällä pidetty perinne. Tunnettu historia on melko tarkasti tunnettu ja dokumentoitu. Yksi syy tähän on että joidenkin perheiden hyvin vanhat 'Quan Put' (=kirja jossa perhelajin historia, periaatteet, tekniikat ym. kirjattu) on säilynyt kommunistien kirjojenpoltto kamppanjoista huolimatta. Eri perheiden Quan puita vertaamalla ollaan saatu melko tarkkaa informaatiota miten asiat ovat menneet.

Bajiquanin tunnettu historia alkaa herrasta nimeltä Wu Zhong (1712–1802) joka oppi taitonsa taolaiselta munkilta Lai Kuiyuanilta, jotkut lähteet puhuvat kahdesta munkista Lai ja Pi. Taolaiset munkit ovat hyvin luultavasti olleet pakomatkalla olleita hallituksen vastaisia taistelijoita. Lai Kuiyuan asui Wu Zhongin luona vuosia opettaen hänelle tappelutaitonsa salat, luultavasti piilossa hallitukselta. Näiden vuosien jälkeen Wu Zhong ja hänen jälkeläiset alkoivat opettamaan avoimesti lajia, josta tulee nimi 'Kaimen Bajiquan' (avoimien ovien Bajiquan). Monet lähteet mainitsevat Wu Zhongin tärkeimpänä oppilaana hänen tyttären Wu Rongin. Mutta hyvin hiljattainen Quan puiden vertailu ja tutkiminen on tuonut esille että tärkein Bajiquanin levittäjä on luultavasti ollut mies nimeltä Wu Yong, Kiinan kielessä hyvin helppo sekoittaa Wu Rongiin paikallisten murteiden vuoksi. Yhdessä Wu Rongin kanssa Wu Yong nimesi lajin ja kirjasi ylös Bajiquanin harjoittelumetodit ja periaatteet.

Wu Zhong muutti myöhemmässä vaiheessa elämää Cangzhoun maakuntaan, Luotan kylään. Jossa hänen jälkeläiset opettivat Bajiquania aktiivisesti. Wu Yongin tärkeimmät oppilaat olivat Zhang Keming (1812-1882) ja Li Dazhong (1810-1874), jotka levittivät Bajiquanin mainetta ympäri Kiinaa. Heidän aikanaan ja heidän jälkeen tunnetusti vahvin Bajiquan keskus oli Luotan kylä, monet kuuluisat Bajiquan perheet saivat oppinsa Luotanista Zhang Kemingin ja Li Dazhongin jälkeläisiltä. Zhang suku sai väkivaltaisen lopun Kiinan sisällissodassa vuonna 1947. Mutta heidän perintönsä elää kuuluisten Baji perheiden kautta tähän päivään saakka, kuten Han, Ma ja Huo linjat, sekä legendaarisen Li Shuwenin oppilaiden.

Wu Yongista lähtien tiedämme melko tarkasti mitä metodeja Bajiquan on sisältänyt ja ne ovat periytyneet eri sukujen kautta. Ennen Wu Yongin aikaa on vaikea sanoa mitä Lai Kuiyun opetti Wu Zhongille. Ymmärtääkseni oli suht levinnyttä kapinallistoimintaa että kansalle opetettiin hallituksen vastaista ajatusmaailmaa ja tappelutaitoja jotta voisivat nousta hallitsijoita vastaan. Opetettiin jollekin lahjakkaalle paikalliselle taidot joka sitten opetti niitä eteenpäin naapureilleen, samalla levittäen hallituksen vastaisia ajatuksia. Mielestäni näin kehittyi myös "kamppailulajipiirit", jotka ovat perinteisesti olleet vahvoja yhteisöjä Kiinassa. Voisi sanoa yhteiskunnaksi yhteiskunnan sisällä, heillä oli omat säännöt, tavat ja lait. Vähän niikuin kävelisit sisälle paikalliseen pubiin jossain Kontulassa :) , mutta hieman laajemmassa skaalassa.
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Kungfun historia

#63

Viesti Shaolinsi »

Kuva

Kuvassa Shaolin-temppelin munkkisotilaiden (sēngbīng 僧兵) joukko 1900-luvun alusta. Kuvan apotti Shi Henglin kokosi joukon suojelemaan temppeliä, mutta ei pystynyt kuitenkaan estämään temppelin polttoa vuonna 1928.

Kuva kertoo, että elokuvien ja tv-sarjojen munkkisotilaat ovat vahvasti romantisoituja. Munkkisotilaan varustus ei juurikaan eronnut sen aikaisen sotilaan varustuksesta. Huomaa kuvasta etenkin sotilaspuku ja kivääri.
Mars
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1048
Lauteille: Helmikuu 2007

Kungfun historia

#64

Viesti Mars »

elixir kirjoitti:
oskar kirjoitti: - Tuollainen rautapallo kuulostaa hyvin mahdolliselta treenivälineeltä. Kiinassa on käytetty vaikka minkälaista treenivälinettä ja ihmettelen jos ei tollasta olisi joskus käytetty jossain. Yhdessä hyvin vanhassa taiji-videossa (mustavalkovideo) taijimestari on virittänyt ison rautapallon sellaisten kuminauhojen varaan "leijumaan" ja pyörittelee sitä.
Tai Shin Munin yhteydessä ainakin on tällä foorumilla aiemmin puhuttu rautapallotreenistä. Rivitreenaajat taitavat TSM:ssa pyöritellä aluksi pääasiassa ilmalla täytettyä koripalloa ja joissain tapauksissa raskaampaa vedellä täytettyä palloa.
Lieneekö mitään yhteyttä ketjussa mainittuun rautapallo asiaan, mutta tällaista pätkää sattui kohdalle.

[video][/video]
“Fatigue makes cowards of us all.”
ka1
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2188
Lauteille: Maaliskuu 2005

Kungfun historia

#65

Viesti ka1 »

Tässä on perjantaikevennykseksi varhaisin näkemäni suomalainen kirjallinen esittely kiinalaisista kamppailutaidoista. Maassamme esiintyvien kiertelevien sirkusten repertuaariin kuuluivat jo aiemminkin - ainakin 1910-luvulla, mutta ihan mahdollisesti jo 1800-luvun puolella - näytösottelut kiinalaisessa painissa ja kiinalaisessa nyrkkeilyssä.

Teksti on nykylukijan silmään huvittava, mutta on siitä tulkittavissa myös sellaisia käsittääkseni oikeastikin kiinalaisiin kamppailutaitoihin kuuluneita ominaispiirteitä kuin seisontaharjoitukset ja hermopistekamppailu. Lähde: Miesten lehti no 22, 30.05.1929.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja. Ole hyvä ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään.
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Kungfun historia

#66

Viesti Shaolinsi »

Mielenkiintoista luettavaa! Kiitos,että laitoit tämän tänne. :jepa:
Kuvake
Pyrkele
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1999
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Rovaniemi
Etulaji: Tai shin mun
Sivulajit: Pena
Takalajit: Mave

Kungfun historia

#67

Viesti Pyrkele »

Olipas kerrassaan hieno artikkeli. Kyllähän tuo lienee niin todenperäinen kuin tuohon aikaan vain on aikaiseksi saatu. Pakko anttaa pisteet ajoittain harvinaisemmasta (?) Dit da jow:in käytön mainitsemisesta. Luohan se kyllä mysteerin tuntua tekstiin lisää.
"Homoläppä on parasta. Ja tissit"
-Pyry Parviainen; Kulttuurivaikuttaja ja älykkö.

Meidät löytää myös instasta https://www.instagram.com/taishinmun/
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

Kungfun historia

#68

Viesti KungFuMiäs »

Todella hyvää mietintää ja mielenkiintoinen käännös hyvin kuuluisasta teoksesta Kiinan sota- ja kamppailulajien historiassa
https://chinesemartialstudies.com/2018/ ... _CgK_eaE7E
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Kungfun historia

#69

Viesti Jasse »

Hieno löytö ka1. Mikä numero miestenlehteä?
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kungfun historia

#70

Viesti Kari Aittomäki »

Todellakin aivan mahtava löytö!
Kovat kiitokset.
ka1
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2188
Lauteille: Maaliskuu 2005

Kungfun historia

#71

Viesti ka1 »

Jasse kirjoitti: loka 27, 2018, 17.46 Hieno löytö ka1. Mikä numero miestenlehteä?
22. :)
ka1 kirjoitti: syys 14, 2018, 12.17 Lähde: Miesten lehti no 22, 30.05.1929.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 31 kurkkijaa