Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Verkottumisyhteisöt eli sosiaalinen media (some)

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 145
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Verkottumisyhteisöt

#1246

Viesti Lasse Candé »

Joo, tosiaankin lyhyessä alustuksessasi tuli esiin, että linkkaus liittyi venäläiseen infosodankäyntiin eikä niinkään facebookin toimintaan, johon taas aluksi linkattu juttu liittyy.

Olisi ehkä sopinut paremmin siihen ketjuun, koska eniten kysymyksiä on Venäjään liittyen eikä ehkä niinkään someen.
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 102
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Verkottumisyhteisöt

#1247

Viesti MtJ »

Se on vähän sen perusteella laitettu, että facebook on se alusta, mitä käytetään informaatiosodankäyntiin. Se mahdollistaa alustana sen. Samoin twitter. Tämä olisi hyvä pitää mielessä jatkuvasti, käyttäessä somea. Sillä oikeasti myös vainotaan ja tapetaan ihmisiä koko ajan, heidän syöttämiensä tietojen avulla.

Facebook on monesti luvannut puuttua tähän (mm. Rohinguat), mutta se ei ole tehnyt niin. Asia on verrannollinen esimerkiksi siihen, kun jotkin vaatteita tuottavat yhtiöt tekevät tuotteensa moraalisesti väärällä tavalla, esimerkiksi lapsityövoimaa hyväksi käyttäen. Jos tiedät, että lapsityövoimaa käytetään halvan t-paidan tekemiseen, ostatko sen silti? Jos ostat, olet ainakin tietoinen siitä, että ostat moraalisesti arveluttavaaa kamaa.

Sama juttu facebookin kanssa. Jos käytät, kannattaa kuitenkin ymmärtää, että sitä käytetään moraalisesti arveluttavaan urkintaan, sekä silkkaan vainoon. Tämä on myös asia, jonka kanssa olen erittäin vahvassa ristiriidassa, koska työn puolesta joudun pakosti koskemaan tähän alustaan. Pidän joka kerran itseäni likaisena ihmisenä, kun tuen facebookin avulla saatua tiedonkeräystä ja saan siitä jopa rahaa.

Se on moraalisesti väärin.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 369
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Verkottumisyhteisöt

#1248

Viesti Mika »

Olisiko niin, että lyijyt alkavat kyllästyä Facebookiin eivätkä nuoret ole siitä niin kiinnostuneita?

https://www.hs.fi/teknologia/art-200000 ... 7705c9bbf6
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 369
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Verkottumisyhteisöt

#1249

Viesti Mika »

Tämä mielenkiintoinen artikkeli on parhaita aiheesta lukeamiani. Se on aika pitkä, enkä oikein osaa tiivistää sitä. Lainaan satunnaisen kohdan.
Facebookin suunnittelijat tiesivät täsmälleen mitä olivat tekemässä. Viime vuosina lukuisat Facebookin perustajista ja alkuvaiheen vaikuttajista ovat tulleen katumapäälle ja kertoneet tekemistään häikäilemättömistä ratkaisuista. Napsterillä rikastunut Sean Parker, Facebookin ensimmäinen johtaja, on tunnustanut kuinka hän ja Mark Zuckerberg täysin tietoisesti hyväksikäyttivät ihmisten psykologista heikkoutta. He rakensivat Facebookista addiktiojärjestelmän, joka perustuu käyttäjille annosteltaviin ”dopamiinihitteihin”. Myös Facebookin entisen johtajan Chamath Palihapitiyan mukaan he rakensivat ”dopamiinilla toimivan feedback-loopin”.
https://www.hs.fi/nyt/art-2000005864675 ... e63765d4ed

Ymmärrän että somen tehokäyttäjissä tuo herättää vastarintaa, mutta siitä huolimatta tai ehkä siksi juuri heidän kannattaisi lukea tuo artikkeli. Ainakin se antaa ajattelemisen ja ehkä itseanalyysin aihetta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 145
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Verkottumisyhteisöt

#1250

Viesti Lasse Candé »

:D
(Eli hymyilen jo valmiiksi tälle ketjun kestoasetelmalle...)

Luin tuon artikkelin kun mimmini laittoi linkkiä. Omasta mielestäni tuo on aika surkea esitys.

Ensinnäkin googlen moittiminen jää tuossa melko irralliseksi. Kyynisempi tarkastelija voisi jopa luulla että koko keissin tekemisen pointti on microsoftin edustajalta hyökätä googlea vastaan ja argumentoida tämä facebookin arjen kautta. Jos olisin microsoft, olisin todella huolissani googlesta. Ne perkeleet kun antavat saman koetun ilmaiseksi, mistä microsoft perii suuria summia.

Artikkeli ei muutenkaan tuo mitään uutta keskusteluun. Itselleni parasta antia oli tällä kertaa addiktiokuvaukset ja tunnistan kyllä niitä juttuja itsessäni. Mutta ehkä tämän ketjun kautta tai jonkin muun, ei niissäkään ollut ainakaan minulle mitään uutta.

Alkuperäinen kirjoittaja myös valitsee melko selkeästi synkän näkökulman esitykseensä, mikä paistaa koko ajan läpi. Mitään tukea sille, että fb:n taustajoukoille olisi juuri ihmisen passkan tonkiminen ja hyväksikäyttäminen tärkeää ei kuitenkaan tule. Itselleni paljon uskottavampi ajatus on, että Zuckerberg ja muut ovat halunneet luoda toimivan sosiaalisen median, saada se mahdollisimman suosituksi ja saada siitä mahdollisimman paljon rahaa. Ja kaikki negatiiviset lieveilmiöt ovat enemmänkin seurauksia eikä tietoinen, ovela, ilkeä juoni jo alusta alkaen. Aika tiukalle vetelee tyyppi foliohattua päähän ja tilittää katkerana.

Tämä artikkeli taas on yksi surkeimmista referaateista mitä olen lukenut. Kilometrin mittainen roska lainaa 950 metrin verran ja toistaa itseään urakalla. Paikoittain on myös vaikea arvioida referoiko kirjoittaja vai kirjoittaako hän omiaan.

Artikkeli myös melko hauskasti esittää ettei mainostaminen ole facebookin bisnes vaan jonkinlainen käyttäjän ohjailu. Loppuviimein kuitenkin tämä ohjailu paljastuu artikkelissa pelkästään paremmaksi mainonnaksi.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 369
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Verkottumisyhteisöt

#1251

Viesti Mika »

Tässä lyhyehkössä artikkelissa sivutaan tuota samaa aihetta. Artikkelin lopussa on noin kahden minuutin video, jossa käsitellään esimerkiksi somea ja koukuttumista sekä ajatusten muokkaamista.
– Esimerkiksi Facebookin tuote on kyky vaikuttaa ihmisen tunteisiin ja ajatuksiin, muuttaa ostokäyttäytymistä tai vaikuttaa äänestämiseen. Facebook myy tällaista massaskaalassa olevaa mielten manipuloimista, sanoo Jyri Engeström.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/2 ... 59X4r75Y9Y
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 145
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Verkottumisyhteisöt

#1252

Viesti Lasse Candé »

Itse aiheesta tuo ei valitettavasti sano muuta kuin tuon Mikan laittaman lainauksen. Lisäksi tietenkin toistelee muotisanaa algoritmi, vähän samassa hengessä kuin jotkut saattavat pelotella jonkin aineen vaarasta sillä että siinä on niin monta tuhatta eri kemikaalia. Yleisesti ottaen mielestäni voisi myös puhua kirjainten vaarallisuudesta, kun kukaan ei tarkalleen osaa ennustaa miten ne käyttäytyy.

Mutta joskus olisi kiva saada myös vähän konkretiaa tuolle kuinka vaikkapa facebook myy massaskaalaista mielten manipulaatiota. Miten sitä ostetaan facebookilta ja minkälaisia kenen manipuloimispaketteja heillä on tarjolla?

Koska eihän tässä kai viitata pelkästään kohdennettuun mainontaan, koska siinä nyt ei olisi juuri mitään järkeä.
Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 3297
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: Holismi
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW

Verkottumisyhteisöt

#1253

Viesti Eppu »

Se manipulaatiohan tapahtunee juuri kohdennetun mainonnan keinoin, eli ohjataan kyseistä kuluttajaa miellyttäviä sisältöjä muistuttavia sivustoja, meemejä, klippejä jne, joiden sisältöä tämä henkilö sitten tykkää/jakaa kavereilleen, jotka eivät välttämättä vastaisi samaa profiilia.

Olen mielestäni aikaisemminkin sanonut tässä ketjussa seuraavan: vaikka Facebook ei aktiivisesti toimisikaan "myymällä massavaikuttamispaketteja", mikäli sen toiminta passiivisesti kuitenkin sellaisen kolmansille osapuolille mahdollistaa, on silläkin osittain verta käsissään. Mutta tämä on ehkäpä vain sellainen tiedostettava asia.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja

Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Verkottumisyhteisöt

#1254

Viesti Atticora »

Asettelet monimutkaisen asian aika tiukkoihin raameihin, ei kai sieltä (toivottavasti) ikinä mitään 15 euron aivopesupakettia saa ostettua.

Kun mainonta yhdistetään asiaan, joka koukuttaa käyttäjänsä, aiheuttaa masennusta ja palkitsee dopamiinihiteillä - muokkaa käyttäjänsä mielentilaa ja ehkä jopa osaa (vahingossa) käyttää sitä hyväkseen, on kohdennettu mainonta on jo next levelillä. Koodi tarjoaa käyttäjälle sitten suklaata tai ajatuksia (esimerkiksi vaikka niitä valeuutisia) - riippuen mitä sillä hetkellä pitää myydä ja mikä menee parhaiten läpi. Noinhan se toimisi optimaalisesti - vaikka se ei edes olisi kehittäjän tietoinen valinta. Näin konkreettisesti osaan kuvailla ongelman, jonka itse näen tässä uudessa teknologiassa.

Yksi Facebookin perustaja (tässä aiemmin mainittu Sean Parker) on sitä mieltä, että kun facebook perustettiin, heidän päämääränään oli saada käyttäjä psykologiseen koukkuun ja hän ei aluksi nähnyt siinä mitään ongelmaa. Nyttemmin näkee ja paljonkin.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 145
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Verkottumisyhteisöt

#1255

Viesti Lasse Candé »

Se, että facebook tarjoaa oletettavasti miellyttäviä meemejä tai peräti kohdennettua mainontaa ei mielestäni mahdu niihin raameihin, että "Facebook myy tällaista massaskaalassa olevaa mielten manipuloimista". Ellei sitten näe kaikkea mainontaa tällaisena. Se että mainokset ovat kohdennettuja somessa, on yhtälailla mielten manipulointia, kuin että salibandytapahtumassa mainostetaan Fat Pipea, eikä esimerkiksi Keravan valkosipulifestareilla. Mainosten kohdennus on juuri tätä ja nyt sitä voi tehdä faktorianalyysin keinoin järkevästi. Tästä nyt puuttuu vielä aika tärkeä linkki tuollaiseen väitteeseen että kyse on jotenkin massaskaalaisesta mielten manipuloinnista, ellei tässä olla niinkin vallankumouksellisen uutisen äärellä että fb myy kohdennettua mainontaa.

Enkä, Atticora, sanoisi että minä asettelen monimutkaisen asian tiukkoihin raameihin. Enemmänkin tämä tapahtui osaltani ihan normaalina kriittisenä tarkasteluna tuohon, kun sama monimutkainen asia esitettiin tuolleen raflaavasti ja kauhukuvia herättäen, kertomatta asian todellisesta luonteesta mitään.

Napster-Parkerin höpötykset kannattaa ottaa ripauksella suolaa. Tuskin he ovat edes räkänokkina tienneet mitä dopamiini on, vaikka kemian osaaminen olikin Parkerilla kovaa luokkaa, ja tuskin ovat myöskään osanneet pohjata toimintaansa mihinkään psykologisiin teorioihin, joiden pohjalta settiä on rakennettu. Tässä asiassahan esitetään Like-nappulan vallankumouksellisuus usein juuri tällaisena psykologisen manipulaation mestariteoksena, että kannattaa muistaa että tällä tasolla asiasta puhutaan, kun noiden väitteiden pohjaa oikeasti katsotaan. Arvaisin itse, että viittaukset psykologiaan perustuu sinänsä fiksuun erittäin fiksun toiminnon jälkikäteisanalysointiin. Kivahan se on kertoa tarinoita kuinka vanhassa lafkassa tehtiin nerokkaita juttuja pohjautuen psykologiaan. Se toinen tyyppi joka viittasi dopamiini-juttuihin, muuten viittasi näihin aika nopsaa Parkerin jälkeen kontekstissa jossa homma oletetaan kuuntelijalle tunnetuksi, eli mahdollisesti jopa viitaten Parkerin aiempaan lausuntoon.

Se taas on selvää, että myöhemmin faktorianalyysin datakeräilyvälineitä on paranneltu vielä entisestään kun like-nappula laajeni reaktioiksi. Vastaavasti on selvää että tätä dataa osataan hyödyntää paremmin. Esim facebookin algoritmit lakkasivat "luulemasta" minua persuksi jotakuinkin samoihin aikoihin kun tykkäykset yleistyivät reaktioiksi. Ilmeisesti aiemmin keskusteluni maahanmuuttoaiheista monien persuhenkisten kanssa viittasi siihen suuntaan että olen itsekin. Kun reaktiot monipuolistuivat, toimintani ei luultavasti enää korreloinut persujen arvomaailman omaamivien toiminnan kanssa ja seinälleni tulevat sisällöt järkevöityivät. Tästä voisi olla tosi pahoillaankin, kuinka fb nyt manipuloi, mutta jotenkin en osaa itse olla.
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2463
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Verkottumisyhteisöt

#1256

Viesti tapsaattori »

Myykö facebook kohdennettua mainontaa? Ilmeisesti mulla olis HAUTAKIVELLE tarvetta lähiaikoina, sen verran usein se tulee etusivulle.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 145
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Verkottumisyhteisöt

#1257

Viesti Lasse Candé »

Kyllä.

Esim itselleni on tullut melko paljon kamppailumainoksia. En tosin ole varma, tuleeko sitten kutojamummolle, joka jakaa elämä ja rakkaus -hupikuvia yhtä paljon näitä. Ehkä minulta jää vain huomaamatta lankakerämainokset ja häneltä kamppisjutut.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 6424
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Verkottumisyhteisöt

#1258

Viesti AlexMachine »

The beatings will continue until morale improves.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 145
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Verkottumisyhteisöt

#1259

Viesti Lasse Candé »

Tuosta jutusta löytyy linkki joka avaa asiaa paremmin:
https://newsroom.fb.com/news/2018/12/fa ... -partners/
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 369
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Verkottumisyhteisöt

#1260

Viesti Mika »

Facebook ei ole ainoa jättiläinen, joka on kompuroinut käyttäjiensä tietojen vuotamisen kanssa. Google vain päätti salailla puolen miljoonan käyttäjän tietojen vuotamista puoli vuotta. Sillä lailla.

https://www.theguardian.com/technology/ ... et-journal

Ja niinhän siinä sitten käy, että Googlen epäonnistunut vastine Facebookilla eli Google+ suljetaan ensi kuussa. Jos sinulla on siellä kuvia tai muuta sellaista, jotka haluat talteen, ohjeet ovat täällä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 74 kurkkijaa