Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Internetin keskustelukulttuurit

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Internetin keskustelukulttuurit

#1

Viesti Mika »

Yle Puheelta tulee juuri nyt haastatteluohjelma, jossa Robert Arpo kertoo nettikeskustelemisesta. Hän on tehnyt väitöskirjansa aiheesta.

http://joypub.joensuu.fi/publications/d ... ulttuurit/" onclick="window.open(this.href);return false;

Hän kertoi itse seuraavansa (työnsä ulkopuolella) veneily- ja kamppailuaiheisia palstoja - lieneeköhän potkulaisia? :)


Mutta aiheesta. Haastateltava kertoi mm. provosoinnin olevan netissä selvästi tavallisempaa kuin kasvotusten tapahtuvassa kommunikoinnissa, ja syyksi hän mainitsi huomion hakemisen, sillä kasvotusten sen huomion saaminen on aika selviö kun taas netissä näin ei välttämättä ole.

Tässä on taatusti vinha perä. Toisaalta, edelliseen nähden hieman ristiriitaisesti, olen sitä mieltä että netissä on helpompi näyttää itsestään enemmän, koska se kasvotusten tapahtuvan keskustelemisen intimiteetti uupuu. Voi siis vapaammin olla oma itsensä. Mutta toki, samassa siitä personaallisuudesta voi tulla esille vain tiettyjä puolia, ja kun provosointi on netissä yleisempää, saattaa olla että henkilökuva on vääristyneesti negatiivispainoitteinen.

Mene ja tiedä. Mitä mieltä olette?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Internetin keskustelukulttuurit

#2

Viesti jussip »

Itsellä se ero johtuu lähinnä käytettävästä mediasta. Jos joutuu kommunikoimaan kirjoittamalla niin tyyli muuttuu välittömästi. Ja sitten on suuri merkitystä että minkälaisesta kirjallisesta kommunikaatiosta on kyse (esim. sähköposti, foorumit, pikaviestimet, blogit jne.). Mielestäni netti ei ole tässä se oleellinen tekijä. "Äänikeskustelut" menevät minusta ihan samallalailla oli välineenä sitten netti tai joku muu (esim. Skype vs. kännykkä), samoin videoneuvottelut jne. Tietysti on myös merkitystä sillä että kenen kanssa keskustelee ja kuinka paljon tietää toisesta osapuolesta. Elävän maailman esimerkkinä vaikkapa tilanne jossa joku tuntematon tulee kadulle juttelemaan.

Mutta niin, yhteenvetona: mielestäni netti ei sinänsä aikaansaa tuota muutosta viestinnässä.

Ja tosiaan, itse kirjoitan esimerkiksi foorumeille yleensä aika provokatiivisesti ja "taktisesti". Harkitsen yleensä aika pitkälle tulevaa keskustelua/vastauksia, ja yritän kääntää keskustelua tahtomaani suuntaan provokatiivisella kirjoittelulla. Usein kyseessä on perinteinen horjutus & heitto taktiikka.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Internetin keskustelukulttuurit

#3

Viesti flammee »

jussip kirjoitti: Ja tosiaan, itse kirjoitan esimerkiksi foorumeille yleensä aika provokatiivisesti ja "taktisesti". Harkitsen yleensä aika pitkälle tulevaa keskustelua/vastauksia, ja yritän kääntää keskustelua tahtomaani suuntaan provokatiivisella kirjoittelulla. Usein kyseessä on perinteinen horjutus & heitto taktiikka.
Tosta tuli vaan mieleen että monesti mulla ei ole keskustelussa isompaa tarkoitusta saada sitä "heittoa" tehtyä, että saatan tyytyä provokatiivisten horjutusten tekemiseen ja joskus jopa "automaattiukeilen", eli vaikka olen asioista eri mieltä niin en aina jatka väittelyä.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Internetin keskustelukulttuurit

#4

Viesti jussip »

Lisättäköön nyt vielä että tuo on yleensä taktiikka jota käytän pidemmissä keskusteluissa joissa ehkäpä vielä väitellään tai väännetään jostain asiasta tai josta löytyy montaa eri mielipidettä. Onhan täälläkin foorumilla monenlaisia keskusteluita ja niissä tulee sitten käytettyä montaa erilaista keskustelutaktiikkaa. Esimerkiksi tykkään myös neuvoa avuntarvitsijoita, ja siellä tuollaisella "horjutustaktiikalla" tai provoilulla ei mielestäni ole sijaa.
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 24802
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Internetin keskustelukulttuurit

#5

Viesti Mjölnir »

Nettikeskustelijoiden mopoissa yhä pitelemistä
Asiantuntija ennustaa verkkokeskustelun jakautuvan selkeämmin kahtaalle - toiset verkkolehdet profiloituvat asiallisina foorumeina ja toisilla saa esittää mielipiteitä vapaammin.


Internetin avoimien keskustelufoorumien ylläpitäjillä on edelleen suuria vaikeuksia pitää keskustelut hyvän maun tai jopa laillisuuden rajoissa. Foorumeilla sallitaan kielenkäyttöä, joka koettelee monenlaisia hyväksyttävyyden rajoja.

Suomen suurimman verkkomedian Iltalehden palstoilla sosiaalipummiksi ja narkkariksi leimaaminen, hulluksi nimittely ja muu haukkuminen ylittää keskusteluista vastaavan päätoimittajan mielestä sallitun rajan - tosin juuri ja juuri.

- Jos joku kirjoittaa perussuomalaisista, että he ovat juoruämmiä, ehkä se ei ole sivistyneintä mahdollista ilmaisua. Mutta kansalaiskeskustelussa kai sinne tällainenkin puheenvuoro voi mahtua, pohtii kustantaja Kari Kivelä Iltalehdestä.

Iltalehdessä keskusteluja moderoivan Toni Kivisen mukaan suurin osa keskustelusta on asiallista.

Rajanveto vaikeaa

Viestintäoikeuden dosentti Päivi Tiilikka arvioi moderoinnin tiukkuuden vaihtelevan niin paljon, että osalla palstoista poistetaan vain ilmeiset lainvastaisuudet - jos niitäkään.

Keskustelun taso puuduttaa välillä alan ammattilaisetkin. Esimerkiksi nettipoliisi Marko Forss luonnehtii Hommafoorumia ennakkoluuloiseksi silmät kiinni jankkaamiseksi.

Parempaan suuntaan kuitenkin on menty, väittää Iltalehden kustantaja Kari Kivelä.

- Uskaltaisin sanoa, että se [keskustelu] on asettunut paremmin uomiinsa. Ylilyöntejä sattuu selvästi harvemmin.

Kanteluita edelleen runsaasti

Median itsesääntelyelimessä Julkisen sanan neuvostossa pudistetaan päätä, sillä neuvostolle Iltalehdestä tehdyt kantelut ovat iso ongelma. Sääntelyn lisääminen on kuitenkin vaikeaa juttu, kun vastassa on perustuslaillinen sananvapaus.

Päivi Tiilikka ennustaa, että tulevaisuudessa keskustelu jakaantuu vielä selkeämmin kahtaalle: asiallisiin sekä nykyistä vieläkin ronskimpiin foorumeihin.
http://yle.fi/uutiset/nettikeskustelijo ... ta/6409205" onclick="window.open(this.href);return false;
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Internetin keskustelukulttuurit

#6

Viesti Lasse Candé »

Itse en käytä juurikaan mitään taktiikkaa vaan ainoastaan mietin asian niin pitkälle etten yleensä astu ansaan. Tavallaan vähän ikävä seuraus on ettei juurikaan tule vastauksia. Tämä toki johtunee myös osin huonosta jäsentelystä, mikä johtuu siitä että tämä on harrastus jonka parissa voi päästää settiä ulos, eikä oikeastaan edes tarvitse saada mitään aikaiseksi, toisin kuin esim esitelmässä tai vedetyssä treenissä. Katsokaa nyt tuotakin virkehirviötä...
Kuvake
Aleksi T
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2189
Lauteille: Kesäkuu 2009

Internetin keskustelukulttuurit

#7

Viesti Aleksi T »

Onko se nyt kumma, jos keskustelu on berberistä, kun katsellaan noita internetin likakaivoja kuten Aamulehteä, Iltalehteä, Suoli24:ää yms. Kuitenkin niillä fiksuilla palstoilla, kuten Potkussa, keskustelu on aina ollut fiksua ja tulee olemaankin. Vielä kun noihin edellämainittuihin lisätään uutisten kommentointi, niin saadaan kasaan jo aika suuri osa siitä roskasta, mikä internetistä tekee niin oksettavan alustan toisinaan. Minusta jossain Suoli24:ssä saakin päästellä niitä aivopierujaan ilmaan vaikka ilman minkäänlaista sensuuria, kun se ei mikään asiapalsta ole. Toisaalta on myös hyvä olla noita oksennuskippoja, joihin voi tietynlaiset ihmiset käydä välillä helpottamassa itseään, niin ei tarvitse kuormittaa fiksujen palstojen moderaattoreita.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Internetin keskustelukulttuurit

#8

Viesti Mika »

Repesin tälle maankuulun uutisankkurin kirjoitukselle. :lol:


Facebook on harvinaisen täynnä joutavanpäiväistä nönnönnöötä.

Se menee jotenkin näin:

Henkilö A:n päivitys: ”Koko päivä Nuuksiossa. Grillattiin makkaraa ja juotiin nuotiobisset.”

Henkilö B:n kommentti: ”Ai syöttekste lihaa. Mekin oltiin Nuuksiossa, mut poimittiin syötävät ite pensaista. Kantsis teidänkin kuule vähän miettiä omaa nokkaanne pidemmälle. Millä menitte Nuuksioon?"

Henkilö C:n kommentti A:lle: ”Mun suvussa on alkoholismia, että ei ole kiva lukea mistään nuotiokaljoista. Pitäis hiukan ajatella, miten johonkin voi tällainen päivitys sattua."

Henkilö D:n kommentti B:lle: ”Siis mitä helvettiä sulla on lihansyöjiä vastaan? Oot varmaan jostain Kalliosta.”

Henkilö E:n kommentti A:lle: ”Nää on just näitä, et ollaan ihanasti mettässä koko päivä perheen kanssa, juu. Mennään jollain isoilla bensamaastureilla vähän Nuuksioon. Niiih. Ja sitten ollaan niin mettässä, niin mettässä.”

Henkilö F:n kommentti E:lle: ”Ajatuksen voimallako ite liikut paikasta toiseen?”

Henkilö G:n kommentti D:lle: ”Siis mä olen Kalliosta. Mitä sä nillität?”

Henkilö H:n kommentti koko ketjulle: "Hallitus on hanurista ja ay-liike on hanurista."

Henkilö A: 😳
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Internetin keskustelukulttuurit

#9

Viesti Jarppa »

Siitä on helppo jatkaa I:n kommentti H:lle "Just tollaset kapitalistisiat tekee elämästä tässä maassa yhtä helvettiä, irtisanoisitte kaikki jos ay-liikettä ei olisi ja teettäisitte 18-tuntista työpäivää palkatta!"

:D
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Internetin keskustelukulttuurit

#10

Viesti Lasse Candé »

Joo, just noinhan ne keskustelut yleensä etenevät. :D
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Internetin keskustelukulttuurit

#11

Viesti Kari Aittomäki »

Kutsun tuota puhekirjoitukseksi, informaatiotaso nolla.
Silkkaa mölinää.

Erinomaisen rappeuttavaa, jopa Potkusta saa lukea suoltavaa sävyä.
Eipä siinä, itsekin pyrin puheenomaisuuteen mutta wanhanaikaisin keinoin.

Olisiko kyseisessä luku/kirjoitustyylissä jotain oikeen sisältöä minkä olen ylpeyksissäni ohittanut?
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Internetin keskustelukulttuurit

#12

Viesti DeusVult »

Tuossa on taas vähän sitä, että sanotaan vasaraa huonoksi kun sillä ei saa lyötyä ruuvia seinään. FB:han on ensisijaisesti suunniteltu niin, että ihmiset voisivat pitää yhteyttä verkon välityksellä niihin ihan oikeisiin kavereihinsa. Yleensä ne oikean elämän oikeat kaverit eivät tule kommentoimaan negatiiviseen sävyyn kenenkään lihansyöntiä sen enempää livenä kuin verkossakaan. Jos tulevat, niin kannattaa ehkä harkita kaveripiirin saaneeraamista. Jos taas kyseessä on joku julkisuuden henkilö, joka on kerännyt itselleen kaiken maailman randomeita kavereikseen, ja sallinut kaikkien kommentoinnin omalla seinällään, niin ei kait hän silloin voi edes odottaa mitään kovin koherenttia keskustelua? Silloin kyseessä on samanlainen alusta kuin webbilehtiartikkelien kommenttiosiot, eli käytännössä anonyymit käyttäjät huutelevat puskista jotain kaikesta irrallisia möläytyksiä, eikä mistään voi olla varma kuka on tosissaan ja kuka trollaa, sillä kukaan ei tunne käyttäjiä henkilökohtaisesti. Ei se ole palvelun tai internetin vika, se on henkilön A vika, sillä hän käyttää palvelua "väärin".

A:n pitäisi joko 1) olla valmis puolustautumaan ja haastamaan seinällään mölyäviä nyymejä, kun on kerran sallinut heidän sinne kirjoittavan, eikä ottaa itseensä tai esittää jotenkin vaivaantunutta, tai 2) miettiä julkaisupolitiikkaansa niin, että tällaiset yksityiselämän postaukset eivät näy ihmisille jotka eivät niitä todennäköisesti halua nähdä.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Internetin keskustelukulttuurit

#13

Viesti Mika »

Internet on vasta suhteellisen nuori, joten ihmiset sen lukemattomissa keskusteluissa vielä hakevat uomiaan. Kaksi aika erilaista ja yleistä keskustelukulttuuria olen näiden vuosien aikana havainnut.


Jotkut keskustelevat niin, että he etsimällä etsivät jotakin huomautettavaa mistä tahansa viestistä ja joskus jopa yksittäisen viestin kutakuinkin jokaisesta virkkeestä. He tekevät ahkerasti töitä pyrkiäkseen mitätöimään muiden viestit, jos niissä esitetään heidän näkemyksistään poikkeavia ajatuksia. Heiltä puuttuu empatia eli kyky tai vähintään halu asettua toisen asemaan. He tietävät jo kaikesta kaiken ja julistavat tätä ylimaallista tietomääräänsä itseriittoisina muille. He jotenkin kuvittelevat keskustelujen olevan kilpailu, jossa tarkoituksena on alistaa muita. Koska tällainen on heille jostakin surullisesta syystä tärkeää, he sitkeästi jatkavat joka kerta kunnes saavat viimeisen sanan. Sitten voikin alkaa seuraava niin sanottu taistelu. Tosin näillä Internetin ritareilla on energiaa käydä useamman rintaman sotaa.

Näiden vanavedessä räpiköivät ne, joilla on ylipäätään vain jotakin negatiivista kirjoitettavaa. Heillä on myös alhainen kynnys siirtyä henkilökohtaiseen kirjoitteluun ja suoranaiseen pilkkaan.

Kaikki muut näkevät mistä on kyse ja huomaavat, että tämmöiset ihmiset ovat jatkuvasti ärsyyntyneitä. Siinä olisi näille Internet-sotureille peiliin katsomisen paikka ja pitkä sellainen. He aiheuttavat jatkuvasti pahaa oloa itselleen ja muille. Sellainen ei ole tervettä.


Hyvät keskustelijat haluavat oppia ymmärtämään erilaisia näkemyksiä ja oppia niistä uutta. He kunnioittavat kanssakeskustelijoita vaikka olisivat näiden kanssa eri mieltä. Heille se ajatusten vaihtaminen ja mahdollisuus oppia on keskustelujen tarkoitus. He huomioivat muut keskustelijat ja niin, että näkevät metsän puilta eli osaavat katsoa viestejä isompina ajatuskokonaisuuksina. Kohteliaisuus ja avoimuus ovat heidän viesteissään selvästi esillä. Heidän viestejään on mukava lukea ja heidän kanssaan on hedelmällistä keskustella. He luovat rakentavaa ja aurinkoista ilmapiiriä. :)


Ne, jotka ovat nyt peruskoulussa, ovat syntyneet verkottuneeseen maailmaan. Uskon vakaasti että heistä suurin osa kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Seuraava sukupolvi on aina edellistä kokonaisuutena parempi. :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Internetin keskustelukulttuurit

#14

Viesti Atticora »

Mika kirjoitti: heinä 17, 2019, 08.05 Heiltä puuttuu empatia eli kyky tai vähintään halu asettua toisen asemaan.
Varmaan voi liittyä siihen, että keskustelutaito tai -taidottomuus on esi-internetilliseltä ajalta. Nettikeskustelua ei mielletä perinteiseksi keskusteluksi. Teknologian kehitys on niin kovaa, ettei ihminen pysy perässä. Jos ihminen ei kerkeä tai halua sopeutua, syyhän ei ole minusta ihmisessä vaan internetissä.
Mika kirjoitti: heinä 17, 2019, 08.05 Seuraava sukupolvi on aina edellistä kokonaisuutena parempi.
Tässä voi olla perää. Nykyisenlainen aikuisten sössötys netissä voi näyttää monesti siltä, että yksinkertaiset vanhukset siinä taas kilpaa hakkaavat päätään digitaaliseen puuhun. Esim. yleisissä facebook-ryhmissä tätä näkee, kun johonkin valituskeskusteluun linkataan pari kaveria tyyliin "@jonne,miska,olivia: :lol: " . Samoin itseen kohdistuneet hyökkäykset jonkun vanhemman henkilön taholta kuitataan usein tyyliin "joo, öö, okei. :) "
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Internetin keskustelukulttuurit

#15

Viesti Lasse Candé »

En ole yhtä optimistinen tulevaisuuden suhteen. Luku- ja kirjoitustaito nähtävästi heikkenee. Oletan foorumien kaltaisten keskustelualustojen, joissa siis keskustelut etenevät ja pitää sekä lukea pointteja että ilmaista omiaan, vähenevän ja/tai löytävän vain todella harvoja ja valittuja. Voi tietty olla että jokin uusi laatua lisäävä tekninen oivallus synnyttää jotakin uutta. Nykyään yleisesti käytössä olevat ratkaisut kuten tykkäykset ja alakommentit lähinnä huonontavat keskusteluja, mutta esim facebookissa tästä on tullut normi.

Oma kutinani nykynuorista on että haluavat moikkailla toisiaan pikaviestimillä ja että eivät näe syvällisemmässä internetkeskustelussa ylipäätään paljoa järkeä. Perustan tämän siihen, että alle 30-vuotiaita ei juurikaan näy ja varsinkaan alle 25-vuotiaita ei näy melkeinpä ollenkaan missään aidosti ajatuksenvaihtoon tähtäävissä nettikeskusteluissa. Osaavimmat keskustelijat ovat nettikeskustelujunaan hypänneiden viimeinen aalto.

Jotenkin minulle tuli Mikan kommentista sellainen kutina, että sillä on tarkoitus laittaa piikkiä sopivasti valittujen potkulaisten suuntaan. Voi tosin myös olla omaa ärsyyntyneisyyttäni, mutta vähän tuli sellaiset vibesit myös tuosta tekstistä ettei sitä ole täysin ärsyyntymisestä vapaana kirjoitettu.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 78 kurkkijaa