Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Systema

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Systema

#226

Viesti Ile »

IS:
Venäläinen Sistema teki eilen julkisen käteisostotarjouksen Honkarakenteesta.
sori :)
Kuvake
PDC
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3966
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Kokkola
Etulaji: Aikido

Systema

#227

Viesti PDC »

Rigan Machado kehuu Martin Wheeleriä ja sanoo suosittelevansa Systeman treenamista myös omille oppilailleen.

Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Systema

#228

Viesti Atticora »

Hesari on käynyt Venäjällä ottamassa selvää, mistä "sistemassa" kyse. Olisi kiinnostanut, mutta en valitettavasti ole tilaaja.

Stalinin henkivartijalta opittu kamppailutaito, jota höydyntää ”Putinin salainen armeija”? HS otti selvää, mistä salaperäisessä sistema-lajissa on todella kyse
”Perivenäläiseksi” väitetty kamppailulaji sistema kasvattaa suosiotaan Venäjällä. HS vieraili sistemaklubilla ja selvitti, minkälaisia taitoja Venäjän eliittijoukkojen salaiseksi aseeksi väitetty laji opettaa. Neuvostoliitossa kamppailulajeja kehitettiin turvallisuuspalveluiden piirissä, kansalta piilossa. Kamppailukonkari Valeri Gusev joutui karatesta vankilaan vielä 1980-luvulla.


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005452453.html
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Systema

#229

Viesti Lasse Candé »

Atticora ei välttämättä sillä tavalla tarkoittanut, mutta olen nähnyt reagoidun tuohon Sistema-kirjoitusasuun. En osaa venäjää, mutta lajin nimihän on Система ja käsittääkseni tuo "и" on venäläisten i-kirjain äänteen mielessä. Tällöin tuo olisi siis käsittääkseni oikea translitterointi tuon osalta.

Oletettavasti Suomessa yleisemmin näkynyt perustuu translitterointiin englanninkielen suuntaan. Ja toki tuo Hesarin käyttämä varmaankin poikkeaa suomalaisesta käytännöstä, ihan jo siitä päätellen että monet ovat reagoineet asiaan. Jossain kohtaahan translitteroinneista tuleekin ihan uusia nimiä kuten vaikkapa judon kohdalla, jonka nyt luki 100% suomalaisittain ja väärin mielessään ääntäen suhteessa japaninkieleen.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Systema

#230

Viesti Kari Aittomäki »

Eiköhän se nimireagointi ole sitä että systema on lainasana suomenkieleen, systeemi.
Sistema on oikea tapa lausua sana.. varmaan ohimenevä. Pitäisihän taekwondokin kaiketi lausua täkvondo mutta meikeläisillä on pitkät perinteet lausua sanoja jerrykotton-klangilla. Jerry jee.

Artikkeli oli sellanen kuin ne nyt tapaa olla. Hajuton ja mauton.
Uutta markkinointia on tuo erikoisjoukko-diipadaapa. Silloin aikanaan kun puhuttiin perinteisistä metodeista eli kansallisväriä korostellen.

Historiallisesti yhtä kiinnostava oli se oheisjuttu karaten tähden lusineesta kakeopettajasta.
Mäkin olen saanut kuulla tarinoita treeneistä joissa oli koripallot valmiina jonku tuntemattoman salissa-vierailun varalta.
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Systema

#231

Viesti Atticora »

Niin, tolla vaan alleviivasin sitä epäilyä, mikä mulle tuli jutun sisällöllisestä laadusta. Suomessa on kuitenkin yli 10 vuotta toiminut seura ja nimi on virallisesti englanniksi ja suomeksi yyllä, esimerkiksi Ryobkon sivulla. Tuli mielikuva, että jossain Pasilassa salilla torstai-iltana nujuaminen latistaa mystiikkaa, niin piti tehdä pesäero. En siis tiedä, oliko Suomi artikkelissa mukana vai ei.

Kävin pari vuotta sitten sen viikonlopun aloituskurssin. Oli kivaa touhua. Vaikutuksen teki rentous ja hengitysharjoitukset, mitä siinä ajassa nyt kerkesi tämmöinen perustallaaja asioita hahmottamaan. Niitä hengitysharjoituksia yritin soveltaa vielä pitkään sen jälkeen ihan arkielämässä.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Systema

#232

Viesti Lasse Candé »

Tuli hyvä video vastaan:




Videolla käsitellään Systeman piirissä olevaa lyöntioppia ja voisi kai sanoa että tähän oppiin kuuluu myös ki:tä vastaavia konsepteja ”energian” virrasta paikkoihin.

Todella paljon hyvää settiä myös siitä miten punnerruksia (pitkäkestoisia) voi käyttää treenimenetelmänä oikeanlaiseen rentouteen.

Ja sitten myös settiä taistelutilanteeseen joutumisesta ja tämän mentaalisesta hyväksymisestä, lähes ilosta.



Sanottakoon että tekee punnerruksia kolmella rystysellä, eli Dempseyn power linen mukaisesti ja lyöntineuvo koko pinnasta hieman heijastelee tätä myös... käytännössä. Onko tämä miten laajalti suositus punnerruksissa Systemassa? Entäs ajatus etu- ja keskisormen rystysellä lyömisestä? Ja onko tuo punnerrusten teettäminen isoissa määrin ja asiaa aktiivisesti käyttäminen tuon kaltaiseen opetukseen missä määrin yleistettävissä Systemassa?

(Kysymykset siis kumpuavat siitä kun olen saanut täältä ja keskusteluista kuvaa että Systeman sisältö ja toteutustapa vaihtelee opettajasta opettajaan merkittävästi.)
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Systema

#233

Viesti Eizei »

Kaveri laitto vähän aikaa sitten mulle saman videon. Tosta hitaasta punnerruksesta tuli kaks asiaa mieleen: kaspin videolla esitelty pitkä kädenojennus-palautus ja meillä hanskissa jumin poistaminen lihasväsytyksen kautta. Erilaisia kehontuntemusharjoituksia. Meillä tosiaa tehdään näitä satojen ja tuhansien toistojen lihaskuntoja ja neljän tunnin takapotkutestejä syystä, että turhat lihakset poistuisivat pelistä ja saa tunnekokemuksen, että homman voi hoitaa ilman niitä. Tämän jälkeen liikettä voi kylmiltään kokeilla pienemmällä puristuksella kun on ensin kokemus siitä. Kuntoharjoitus on oikeastaan toissijainen asia. Siihen olisi varmasti parempiakin menetelmiä.

Tuo että lyöminen perustuu "healingiin" herätti kans ajatuksia. En tiedä mikä näkökulma hänellä tässä siihen on mutta mä nään asian sillai omassa tekemisessä, että. Jos tyyppi hakee sitä läpivetoajatusta ymmärtämättä kokemuksellisesti miten voima lähtee maasta, kulkee kehossa, osuu, kimmahtaa takaisin ja palaa maahan, hän ei lyö itseään, eikä toista ajatellen terveellisesti. Ranteita menee ja kroppa ottaa turhia tärskyjä. Kaveriin päin kontrolli ei ole hyvällä tasolla. Luulisin, että systeman ajatuksella lyödä liike ja impakti on terveellistä omalle keholle, se perustuu hallintaan, ei murskavoimaan. Ja vastustaja saa tilannesidonnaisesti kontrolloidumpia tällejä, lähes terveellistä :D

Tällasessa liikekeskeisessä lyöntitavassa pitää päästä turhista machohöyryistä irti. Se ei vaan toimi jos siellä on sitä höyryveturiosastoa puskemassa kaverista liiakseen läpi. Silloin liikkeessä korostuu yksi asia ylitse muiden. Mä en tykkää jämähtää tasolle: vedetään läpi ja rakenne kuntoon. Sellasta kestävää rakennetta ei ole. On mun mielestä parempi keskittyä kokonaisuuteen. Riittävään voimaan siten ettei se ole pois valmiudesta ennen tai jälkeen. Höyryveturiosasto hyvin usein on. Sehän kyllä toimii, muttei ole minusta kestävä tapa. Elämän kannalta. Keho kyllä kertoo joka iskulla ihan siinä impaktissa minkä verran käsi kestää, jos kehoa kuuntelee. Siksi voisi säkkiä lyödessään joskus perustaa tekemisen lyömiseen hitaalla tempolla, niinkuin tuo äijä mallaa, vain kontaktihetki on merkityksellinen, matkalla tunnustellaan liikettä. Ja kosketellen ja kosketuksen kovuutta lisäten pitäen sen kimmoisana myös kohteesta poispäin. Ei aina yksipuolisesti säkistä läpi.
Antti Junikka
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Systema

#234

Viesti Lasse Candé »

On pitänyt kirjoitella Eizeille muutenkin tuonne ketjuun lyömisestä korealaisperäisissä lajeissa, niin nappasin tuosta ylläolevasta keskimmäisen kappaleen lainaukseen ja vastasin sinne. Vastasin myös muuhun, esim liittyen vartalon kiertoon ja vastakkaiseen puoleen.

viewtopic.php?p=924950#p924950

Olisi mennyt liikaa videosta ja Systemasta ohi...
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Systema

#235

Viesti Kari Aittomäki »

Kello on perkeleesti, joten lyhyesti..

Olen usein käyttänyt tollasia saattolyöntejä tilanteissa. Kun ei ole tarkoitus lyödä machosti massalla ja nopeudella vaan vain ikäänkuin ajoituksella ja miltei laiskalla tökkäisyllä.
Jutun opin tai siis sain ekakontaktin Shaolinkempo-kontaktieni kautta, syveni sitten kinukkijuttujen ja lopulta kaspinin myötä.
Systema jäi häpeäkseni väijymättä, juttuja tuli..

Ei ole kerran eikä edes harvoin kun olen antanut ikäänkuin varoituksen ikäänkuin saattamalla tällin läpi.
Hyvin samansukuisesti kuin tuossa videossa.

Suppeasti (en oikeesti tajua kokonaisuutta), toimivat mukavasti esileikkivaiheessa kun se turhake kerää kierroksia.
Nuorena käytin ajoituksellisesti narttulämäriä ja toimiihan se mutta on iso liike ja jengi reagoi..
Tuo saattolyönniksi kutsumani on liikkeenä pinei mutta perkuleen tehokas, jos vaan ajoitus osuu.
kilpitorjunta
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 20
Lauteille: Joulukuu 2019
Etulaji: Realistinen itsepuolustus
Sivulajit: Senshido, Defcon alliance, Jeet Kune Do, Pfs, Blauer Tactical Systems, Jyrki Saario Defendo, Savate Defense, Krav Maga, Muay Boran, Combat Hapkido, Hokutoryu Jujutsu, Kali, Systema, Bjj
Takalajit: Streetwise Systems, Kung fu, Gojuryu Karate

Systema

#236

Viesti kilpitorjunta »

Tervehdys Systeman harrastajat ja siihen tutustuneet. Raottakaapa hieman Systeman mystistä verhoa. Onko se millaista verrattuna vaikkapa Krav magaan koska siihen on aika hyvä verrata useata realistista itsepuolustustaitoa. Niin onko Systema hyvä itsepuolustustaito vai onko se "videoiden" perusteella sirkusta. Jonkinmoinen mystisyys leijuu edelleenkin lajin ympärillä.
Wehmas
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 49
Lauteille: Syyskuu 2008
Etulaji: Väkivallaton satakiloisuus
Sivulajit: Budoseikkailu, systema, DSM
Takalajit: Hapkido, Defendo, nippu kaikenlaista korkeushyppyä

Systema

#237

Viesti Wehmas »

kilpitorjunta kirjoitti: joulu 20, 2019, 14.11 Tervehdys Systeman harrastajat ja siihen tutustuneet. Raottakaapa hieman Systeman mystistä verhoa. Onko se millaista verrattuna vaikkapa Krav magaan koska siihen on aika hyvä verrata useata realistista itsepuolustustaitoa. Niin onko Systema hyvä itsepuolustustaito vai onko se "videoiden" perusteella sirkusta. Jonkinmoinen mystisyys leijuu edelleenkin lajin ympärillä.
Kirjoitetaan nyt 12 vuoden jälkeen yksi viestikin.
En ole treenannut kuin viime syksystä asti, joten en ole mikään lajiguru. Krav Magaa en ole tehnyt, mutta Defendoa ruuvasin joskus vuosia sitten.

Tehdään ajatuskoe. Jos pitäisi varustaa kaveri X jonkinlaisilla itsepuolustustaidoilla neljässä viikossa, niin varmasti Defendo tai KM tuottaisi nopeammin tuloksia mitä systema. Logiikka näissä on kokemukseni mukaan "hyökkäys x, reaktio y", ja sitten nujutaan osaamisen mukaan vastustaja tonttiin. Neljässä viikossa saataisiin tietty määrä valmiita tekniikoita ja reaktioita ajettua mielikuvitussankarimme aivokoppaan ja oltaisiin sormet ristissä, että nakkikiskan karatemestari hyökkää hänen kimppuunsa sankarimme osaamien tekniikoiden mukaan.

Systemassa toimintatapa on jokseenkin erilainen. Valmiiden asentojen ja tekniikoiden 1,2 ja 3 sijasta treenaaminen on aika pitkälti tutustumista oman kehon reaktioihin ja tiettyjen periaatteiden soveltamista erilaisiin hyökkäyksiin. Treenaaminen on hyvällä tapaa hidasta, ja erilaisia kehoharjoitteita tehdään paljon. Malttamattomalle systema ei siis sovi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se toimisi. Rentouden korostaminen ja silloin tällöin nouseva hämmentävä "oivallus" siitä, miten toisen asento saadaan rikottua on aidosti mielenkiintoista. Treeneissä tehdään aika sieviä ja salonkikelpoisia vastatekniikoita hyökkäyksiin, mutta ne kääntyvät helposti (ja välillä aika kivuaalisti) tarvittaessa tosi brutaaleiksi tekniikoiksi. Systema on todella "pientä" tekemistä: tarkoitan sitä, että harvoin ehtii tajuta, mitä toinen oikein teki, kun ollaan jo maassa vollottamassa. Erikoismaininta on pakko antaa niistä lyönneistä: ne ovat aivan hämmentävän nopeita, huomaamattomia ja menevät ikävän syvälle.

Videolla näkee paljon sitä hassun näköistä pyörähtelyä ja pomppimista ukeilla. Ajatuksena on suojella omaa kroppaa. Jäkitin pari viikkoa vähän vastaan treeneissä, ja polvi meni aika kipeäksi jatkuvasta perseelleen lentämisestä ja maasta nousemisesta. Tämän jälkeen palasin kiltisti ruotuun.

Mä olin todella, siis todella skeptinen lajin suhteen. Menin kuitenkin viikonloppukurssille, koska se kehon rentouttaminen ja hengittäminen kiinnosti paljon. Kannatti mennä.

Välillä homma tuntuu vähän voodoolta,kun sitä tehdään hitaasti. Kysyttäessä oon sitten saanut joko selityksen tai demon, kun sama asia tehdään nopeammin. Ja taas saa keräillä itseään lattialta.

Tietysti systemaa on todella monenlaista. Osa videoista Tubessa on aivan tårta på tårta. Osa ei aukene mitenkään päin, jos ei tiedä, mitä videolla harjoitellaan. Iso osa ns. pahimmasta EFOilusta on nimenomaan niitä lajityypillisiä harjoitteita, ei niinkään skenaariotreeniä tai muuta. Oma kokemus on ainoastaan Solovyevin tyylistä. Ryabkoa treenataan tällä hetkellä Herttoniemessä. Göteborgissa on lähin Combat Systema-seura, joka on sitten Kevin Secoursin (ilmeisesti Vasilieviin pohjaava) näkemys siitä, miten systemaa tulisi opettaa ja treenata. Hällä on sitä painetestaamista sun muutakin. Englanninkielisistä kirjoista Secoursin The Combat Systema Handbook tms. on ehkä selkein esitys systeman perusperiaatteista.

Historiajuttuihin en ota sen enempää kantaa. Siitä olen aika varma, että kysymys ei ole jostain mystillis-maagisesta kasakkalajista, joka syntyi 1400 vuotta sitten Ural-vuorten huipulla Ivanin löytäessä maagisen taikamiekan. Oman käsitykseni mukaan laji syntyi 1900-luvun puolella neuvostoliittolaisten kavereiden keräillessä yhteen sitä, tätä ja tuota. Systeman ns. biomekaniikka pohjautuu (mutulla) neukkujen tieteelliseen ihmiskehon mekanismien tutkimiseen. Meyerholdin ja kumppaneiden näyttelijäntyön keho-oeptuksesssa on mielestäni paljon samaa.

Lyhyesti : systema toimii varmasti itsepuolustuslajina, mutta sen periaatteiden hanskaaminen on varmasti hitaampaa, mitä esim Defendossa.

Tulevana viikonloppuna on taas alkeiskurssi. Jos vain kehoonsa tutustuminen, hengityksen vaikutus kroppaan yms. kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi.
kilpitorjunta
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 20
Lauteille: Joulukuu 2019
Etulaji: Realistinen itsepuolustus
Sivulajit: Senshido, Defcon alliance, Jeet Kune Do, Pfs, Blauer Tactical Systems, Jyrki Saario Defendo, Savate Defense, Krav Maga, Muay Boran, Combat Hapkido, Hokutoryu Jujutsu, Kali, Systema, Bjj
Takalajit: Streetwise Systems, Kung fu, Gojuryu Karate

Systema

#238

Viesti kilpitorjunta »

Aika hyvin selvennetty. Systema on siis varmaan hyvä lisä jos on kohtuu vahva pohja jostain Defendo tai Krav maga tyylisestä itsepuolustus lajista. HYvin kirjoitettu pääsi hyvin jyvälle.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Systema

#239

Viesti MikaM »

Miten sä sait sen väännettyä tuollaiseen tiivistelmään?
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Systema

#240

Viesti Lasse Candé »

Itse näen vähän samalla tavalla tuon tekstin ja vastaa aiempiakin mielikuvia.

En silti väitä ettäkö toinen laji rinnalle tai taustat toisesta lajista olisi mitenkään pakollisia. Varmaan sekä minä että kilpitorjunta näkee että kamppailun mahdollisia tilanteita on hyvä tutkia paritekniikoina sen lisäksi että tutkii Wehmaksen viestin mukaisesti omaan kehoon ja yleisimpiin periaatteisiin kaikenlaisten tekniikoiden takana. Ihan jo vaikka siksi että saa tekniikoita mitä tutkia.

Jos ei sinulle tullut tällaisia ajatuksia, niin näyttääkö tuollainen vielä kovin "väännetyltä"? :D
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 35 kurkkijaa