Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Jalkapallon mm-kisat 2018

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Yksi tai kaksi joukkuetta joita kannatat

Äänestys päättyi kesä 20, 2018, 18.43

Venäjä
1
7%
Saudi-Arabia
0
Ei ääniä
Egypti
0
Ei ääniä
Uruguay
0
Ei ääniä
Portugali
0
Ei ääniä
Espanja
2
14%
Marokko
0
Ei ääniä
Iran
0
Ei ääniä
Ranska
2
14%
Australia
0
Ei ääniä
Peru
0
Ei ääniä
Tanska
1
7%
Argentiina
1
7%
Islanti
2
14%
Kroatia
0
Ei ääniä
Nigeria
0
Ei ääniä
Brasilia
1
7%
Sveitsi
0
Ei ääniä
Costa Rica
0
Ei ääniä
Serbia
0
Ei ääniä
Saksa
0
Ei ääniä
Meksiko
0
Ei ääniä
Ruotsi
1
7%
Etelä-Korea
0
Ei ääniä
Belgia
1
7%
Panama
0
Ei ääniä
Tunisia
0
Ei ääniä
Englanti
1
7%
Puola
0
Ei ääniä
Senegal
0
Ei ääniä
Kolumbia
0
Ei ääniä
Japani
1
7%
 
Ääniä yhteensä: 14

Kuvake
Disturbed
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 753
Lauteille: Lokakuu 2011
Paikkakunta: Europa

Jalkapallon mm-kisat 2018

#16

Viesti Disturbed »

Äänestin hieman myöhässä, heitin Ranskalle vaikka Espanjaa mietin alunperin

Pari Meksikolaista ystävää tulivat vuosittaiselle Euroopan visiitille, aloittivat Islannista, sieltä tänne Suomeen, ja matka jatkui, Viro, Latvia, Liettua, Valko-Venäjä ja lopulta Venäjä jonne menivät kisoja katsomaan. Ilmeisesti todella iso juttu toi voitto oli Meksikolle ja meksikolaisille, hieno nähdä facebookissa näiden päivityksiä ja riemua :) Oma pitkäveto kusi jo heti tähän matsiin mutta ei voi mitään

Ihan hauska oli tuo uutinen maanjäristyksestä myös

https://www.theguardian.com/football/20 ... ld-cup-win
There is no peace, no release, no cure for this disease
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Jalkapallon mm-kisat 2018

#17

Viesti flammee »

Äänestin Venäjää, koska se peli oli viihdyttävin... Viihteellistä näyttää olevan kentälläkin. :eviL
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja. Ole hyvä ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallon mm-kisat 2018

#18

Viesti Lasse Candé »

Ronaldo on kyllä melkoinen Äijä ja melkoinen ämmä samassa paketissa.

Muuten tuosta kun selostajat puhuvat käsivirheen nykysäännöistä, niin ei sen suhteen ole tapahtunut ainakaan yli kahteenkymmeneen vuoteen muuta muutosta kuin erittäin minimalistinen muutos äskettäin, mikä ei muuta mitään. Nyt jos onnistuu saamaan käteensä jonkin esineen jolla manipuloi palloa joko se kädessä tai sillä heittäen, se on vain täysin samalla tavalla tuomittava suoralla vaparilla kuin käsivirhe. Ennen seuraus oli sama, eli mikään ei muuttunut. Ennen tuo vain laskettiin käsivirheen muodoksi. Syy muutokseen on se, että vanha sääntö tietyllä tulkinnalla salli maalivahdilta (joka saa pelata rankkualueellaan käsillä palloa) tällaisen toiminnan, jonka kieltämiseen tosin löytyi välineet muualta säännöistä.

Mutta siis kun selostajat selvästi viittaavat "nykysäännöllä" siihen että käsivirheen pitää olla tahallinen (sellaisella jalkapallomaisella tahallisuustulkinnalla) niin näin on ollut jo ennen kuin aloitin tuomarihommat vuonna 1997 ja sinä aikana ei siis ole oleellisesti muuttunut mikään eikä yhtäkään painavaa tulkintamuutostakaan ole tietääkseni tullut.

Sen verran tuossa toki voi olla pointtia, että nykytuomarit noudattavat paremmin sääntöä kuin entiset, joilla oli paine viheltää jos pallo otti käteen. Ennen lähes koko tietämätön jalkapallomaailma (kattaen myös valitettavan monta huippupelaajaa ja jopa joitain valmentajia) kiinnitti huomion siihen osuiko pallo käteen vai ei. Nyt tilanne on hedelmällinen kun joissain tapauksissa tuomari näkee jopa samalta videolta kuin koko stadionin väki ja kotikatsomot kuinka pallo osuu käteen ja kaikilla on tästä yhteisymmärrys. Kun tuomari sitten jättää käsivirheen tuomitsematta on kaikkien pakko funtsia voisiko asiaan liittyä muitakin seikkoja kuin se osuiko pallo käteen vai ei. Enää ei siis ole monissa tapauksissa epäselvää se näkikö tuomaritiimi kontaktin vaan se miksi se ei kaikesta huolimatta tuomitse. Ja tämä on yleisen sääntötuntemuksen kannalta hyvä asia.

Kun selostajat puhuvat itsensä tekemisestä isoksi tai siitä oliko käsi kiinni vartalossa, en ainakaan itse tiedä mistä puhuvat. Jo 90-luvulla aikuisjoukkueessa jossa aloitin kakarana "kiinni oli" oli yleinen vitsi jonka idea oli ettei sillä ole mitään väliä oliko käsi vartalossa kiinni. Tuosta itsensä isoksi tekemisestä olen kuullut vasta viimeisen noin puolen vuosikymmenen aikana pelkästään selostajilta. Ei siinä mitään, selitys on hyvä siinä mielessä että se alistaa käsittelyn suoraan tahallisuuden piiriin, vaikka en olekaan koskaan nähnyt vastaavaa sanailua missään virallisemmassa yhteydessä. Virallisemmin puhuttiin aiemmin epäluonnollisesta asennosta. Nykyään ovat onnistuneet todella tiivistämään säännön, jättäen sisällön oleellisesti samaksi.

Kun esineellä heitot ja lyömiset poistetaan (niiden siirtyessä virallisesti myöhemmin ja siirryttyä jo näihin kisoihin omiksi rikkeikseen) jää jäljelle seuraava teksti:



Käsivirhe

Käsivirheellä tarkoitetaan pelaajan tarkoituksellista pallon koskemista kädellään tai käsivarrellaan.

Seuraavat asiat tulee ottaa huomioon:
• käden liike kohti palloa (ei pallon kohti kättä)
• vastustajan ja pallon välinen etäisyys (odottamaton pallo)
• käden asento ei välttämättä tarkoita, että tilanteessa on tapahtunut sääntörikkomus




Ziisus että on taitavasti kirjoitettu kaikki vanha samaan pakettiin. Säännöt siis kirjoitettiin uusiksi viime vuonna, muuttaen muotoa, mutta jättäen sisältö ennalleen. Aiemmin muistaakseni sääntöteksti piti sisällään lähinnä tahallisuuden ja IFABin viralliset tulkinnat selittivät mikä on tahallista. Nyt näköjään tulkinnat ovat ihan osa sääntötekstiä. Mutta siis noin se oli ennenkin. Ehkä selostajat vain osaavat vihdoin lukea sääntöjä nyt. :D



Mikäli sääntöasiat kiinnostavat, yksi iso muutos on että maalinryöstörikkeestä ei voi saada punaista jos tuomari noudattaa hyötyä vaan tällöin se muuttuu keltaiseksi. Ennen ei saanut punaista jos tuli maali. Entisessä oli se ongelma että periaatteessa hyökkääjä voisi mokata tarkoituksella jos haluaisi jostain syystä punaisen vastustajalle ja tuollaisessa sen mahdollistavassa muotoilussa ei oikein ole järkeä. Toinen ongelma oli että tuomiota ei koettu reiluksi jos tuomari kuitenkin jatkoi peliä. Ja kolmas että maalipaikan ilmeisyys ei oikeastaan ole sama asia kuin että tuleeko maali.

Nykyisessäkin säännössä tosin on ongelma ja kun IFAB teki päivityksen tästä muutoksestaan facebookista, menin kommentoimaan. Vähän joutuu ylpeillä sillä että kehuivat pointtiani IFABin virallisilla tunnuksilla. Nyt siis puhutaan fudiksen ylimmästä sääntöorganisaatiosta, joka on tässä suhteessa FIFAa korkeampi instanssi, FIFAn omatessa "vain" puolet äänistä organisaatiossa.

Kritiikkini oli siinä että kun perustelu totesi tuomarin hyödyn noudattamisen tarkoittavan että maalipaikka ei ole ryöstetty, että tämä ei ole välttämättä totta. Joskus voi olla selvästi parempi noudattaa hyötyä vaikka maalipaikka olisi ryöstetty. Fb-sivulla mainitsin rankkualueen ulkopuolella käsillään pelaavan maalivahdin esimerkkinä. Vapari on vain vapari mutta jos se seikkailee ulkona, voi todennäköisyys iskeä maali olla paljon isompi.

Ehdotin myös että sopivaa muotoilua voi hakea siltä suunnalta missä tuomari arvioi jäikö selvä maalipaikka jäljelle. Ennen se ratkesi sillä tuliko maali ja nykyään sillä noudattaako tuomari hyötyä. Imho molemmat ovat huonoja ja diktaattoripäätös olisi paljon parempi.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Jalkapallon mm-kisat 2018

#19

Viesti Kari Aittomäki »

Ompas raikkaat kisat!
Kroaatit kaato Argentiinan ja millaisella tavalla!
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Jalkapallon mm-kisat 2018

#20

Viesti Mika »

Kun kävelevä jalkapallon tietopankki [mention]Nico[/mention] kävi ennen juhannusta yökylässä, tuli seurattua otteluita. Vaikka tykkään nahkakuulan perässä juosta, ei minusta saa edes sen lajin penkkiurheilijaa enää. Eilen opiskelukavereiden (1 Norjasta, 2 Malesiasta, 3 Japanista) WhatsApp-ryhmä lauloi, kun Japani pelasi, mutta eipä kyllä kääntynyt TV sille kanavalle.

Mutta on tässä Uruguayn ja Venäjän välisessä pelissä (nyt 2-0) ihan mukavasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pudotuspeleissä alkaa tapahtua, koska tasureita ei voi tulla. Tosin se voi tarkoittaa tietynlaista varovaisuutta, mutta kumminkin vain enemmän maaleja tehnyt joukkue jatkaa jokaisesta pelistä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallon mm-kisat 2018

#21

Viesti Lasse Candé »

Vähän välillä tosiaankin varsinkin toinen kierros puuduttelee ja menee ihan päivystyshommina. Onneksi tässä viimeisellä kierroksella pelataan kaksi matsia aina päällekäin, homma nopeasti ohi ja yleensä reilu puolet lohkoasetelmista mielenkiintoisia. Jännää täytellä paperille neljännesvälierien joukkuepareja.

Nyt Iran Portugalille kunnolla turpaan ja sitten Espanja jatkoon, niin saadaan pahin pillittäjäjoukkue ulos jo alkulohkovaiheessa!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallon mm-kisat 2018

#22

Viesti Lasse Candé »

Jassoo, että niinku kuumakallet vs itkupillit. :D
Eipä siinä, nyt ei ole Portugalin touhu ollut niin naurettavaa. Tässä vaiheessa vielä 0-1 Portugalille ja Ronaldon mokatusta pilkusta jokunen minuutti.

Iranilainen änki ihan viereen ja peitti suutaan kurinpitoseurauksilta välttyäkseen. Sitä voi vain arvailla mitä rumuuksia siellä on lauottu. :lol:
(En fanita sellaista BTW.)

Nyt 62 minuuttia pelattu.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallon mm-kisat 2018

#23

Viesti Lasse Candé »

No nyt on lopputulokset jo olleet selvillä jonkin aikaa. Eka puoliaika Espanjan pelistä tullut nauhalta. Vähän oudosti hyppäsi kohtaan 53 minuuttia suoraan, kun ei tuo mun mielestä mikään kooste ollut.

Enihau, Ronaldon keltaisesta kortista oli puhetta ruotsiksi kun selostaja oli sitä mieltä että olisi ollut punaisen paikka. Selostaja ei ollut ihan kartalla. On ihan perusrike käyttää tuolla tavalla käsiä raivatakseen itsensä ohi pelaajasta joka varsinkin itse syyllistyy väylän tukkimiseen. Ronaldolla olisi kyllä ollut tilaa myös kiertää, jolloin syy olisi mennyt vastustajalle.

Selostaja tulkitsi sen punaiseksi ja homma vietiin VAR:iin mitä luultavimmin sen takia että heidän mielestään tuomarin piti ottaa kantaa siihen että mikä se käsikontakti on. Kaikki fudista pelanneet tietävät ettei tuollainen ole mitään lyömistä vaan tilan raivaamista. Kun ei myöskään pitkästä matkasta palloon huolimatta ole kyse siitä että haluttaisiin tehdä väkivaltaisuuksia (vaan sen sijaan halutaan palloa kohti), ei tuo ole mitään normaalirepimisiä pahempi asia ja selkeä keltaisen paikka. Joku tuomari olisi ehkä voinut tuomita punaisen. Tällöin perustelu olisi ollut että Ronaldo löi oikealla kädellään minun kuvailemaani ylittävällä kontaktilla. Sen verran tuossa toki onkin tulkinnan varaa, mutta kyllä minä sanoisin aika pokkana että ihan normaalia raivausta.
kojiro
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 301
Lauteille: Toukokuu 2006

Jalkapallon mm-kisat 2018

#24

Viesti kojiro »

Näkyyks islannin matsi jollain. Mä en saa areenasta näkymään.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallon mm-kisat 2018

#25

Viesti Lasse Candé »

Wittu, ruotsinkielisellä puolella todella törkeästi spoilasivat Islannin matsin ilman mitään varoitusta. Kertoi vain höpinöiden seassa loppumetreillä että on 1-1 ja samalla tavalla kun toinen matsi loppui ja jauhoi, että Islanti on hävinnyt 2-1. Ei hemmetti että otti pattiin, kun venasin oikein että saa jänskättyä sen vielä läpi.

Mitä helvettiä tuo tuollainen on nyt netin aikakautena... Kun aiemmassa matsissa halusin itse tietää suht reaaliajassa, katsoin netistä ja sain tietää reaaliajassa. Jo 90-luvulla nuo osasivat varoittaa milloin spoilaavat ja silloin noiden asioiden tiedottamisella oli ylipäätään funktio kun kaikilla ei ollut teksti-tv:tä. Ei wittu, että muuten witutti...

(Ehkä jopa vähän liikaa. :lol: )
Kuvake
Nico
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 831
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Jalkapallon mm-kisat 2018

#26

Viesti Nico »

Eli Saksa on ulkona kisoista. Ollut kyllä erikoiset kisat, isot maat olleet vaikeuksissa. Ei ollut kaukana että Argentiina ja Portugali olisivat myös ulkona.

Brasilian jatkoonmeno ei yhtään varma. Voi olla että Saksa ja Brasilia putoavat alkulohko vaiheessa, saman päivän aikana.
Life is like a penis: simple, relaxed and hanging freely. It's women who make it hard.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallon mm-kisat 2018

#27

Viesti Lasse Candé »

Nyt tuomari mokasi, kun ei antanut punaista maalinryöstöliukutaklauksesta, josta tuli pilkku Kroatialle Tanskaa vastaan. Tuomari "laimensi" keltaiseen ja koska hän vihelsi silti pilkun, ei kyse ole aiemmin sivuamastani sääntömuutoksesta (hyödyn noudatus muuttaa nykyään punaisen keltaiseksi), vaan tuomari yksiselitteisesti mokasi. Oletan että tämä sääntömuutos pisti jotenkin pasmat sekaisin.

Muuten menee ihan kivasti. Venäjä porskuttaa ja sekä Espanja että Portugali ulkona. Harmi että Tanska putosi ja oli kyllä jänskä matsi. Ylihuomenna sitten Ruotsia jatkoon!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallon mm-kisat 2018

#28

Viesti Lasse Candé »

Tässä vähän keskusteltuani Polven kanssa fb:ssa ja lukiessani asiasta muutenkin, olin itse luultavasti vähän väärillä raiteilla.

Netissä tuomiota perustellaan ad hoc sillä, että pelaaja pelasi palloa. Ja tarkoitan ad hocilla sitä, että se pelasiko pelaaja palloa katsotaan toteutuneesta tuomiosta, eikä sitä miten olisi pitänyt tuomita siitä, pelasiko tanskalainen palloa. Sääntöpohdinnassa tämä onkin oikein, sillä JOS oletetaan että tanskalaisen tarkoitus oli pelata palloa ( :lol: ) niin tilanne tosiaankin on keltaisen arvoinen.

Palloa ei vain tyypillisesti pelata liukutaklauksella ylipitkältä etäisyydeltä suoraan takaa juoksevan jalkojen välistä sillä tavalla että kampitetaan samalla pakosti nurin. Tuomari tulee vetoamaan pallon pelaamiseen, mutta suljettujen ovien takana valistuneemmat tulkinnat lienevät muuta ja noottia tullee.



Tilanne Areenalla:
http://areena.yle.fi/1-50004830
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Jalkapallon mm-kisat 2018

#29

Viesti Mika »

Jumangegga, NYT oli loistavaa jalkapalloa. Rikkeitä oli fyysisestä pelistä huolimatta aika vähän, mutta vauhtia riitti alusta loppuun. Ratkaisu viime sekunneilla kruunasi pelin. Nostan hattua Japanille suuresta sydämestä. Yksi ennakkosuosikeista eteni. Seuraavaksi onkin sitten vastassa Brasilia.

Tätä on jalkapallo parhaimmillaan. :fball:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Jalkapallon mm-kisat 2018

#30

Viesti Kari Aittomäki »

Aivan mahtavia pelejä on kyllä ollut, se Belgian nick-of-time hyökkäys oli loistavaa jalkapalloa.
Vaikka olinkin lievästi Nipponin puolelle kallellani.

Kyllä huippufutis on hienoa, toivottavasti Ruotsi pärjää. Tai oikeastaan se on sama, eihän tuolla häviäjiä ole.
On se perkele ettei Suomesta saada kasaan kymmentä sälliä edes haastamaan noista ketään.
Kattelin tossa jolloinkin näkövammasten futista ja näytti siltä että ne parhaat pesis Suomen potkupallomaajoukkueen kylmiltään.

Mites se tanskakroaatti-liukataklaus, miten se arvosteluperuste oikeesti menee?
Kun mun silmiin siinä ihan palloa kohti kurkoteltiin.
Oli muuten siinä rankkarikisassa helevettiläisen hienoa maalivahtityötä.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 77 kurkkijaa