Japanilaiset lajit (Karate, Aikido, Taido, Daito-ryu, Bujinkan Budo Taijutsu, Kashima-Shinryū, Kyudo, Jodo, Hontai Yoshin-ryu jne.)

Wado-ryu karate

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Ikkyu
munillepotkija
Viestit: 735
Lauteille: Huhtikuu 2008
Paikkakunta: Turku
Etulaji: Suiō-ryū iai kenpō
Sivulajit: Kendo
Takalajit: ZNKR iaido
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 24 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Ikkyu »

TimoS kirjoitti: touko 18, 2018, 12.28
Riviharrastaja kirjoitti:Koryu-perinteeseen kuuluu kai, että asioita opettaan ja selitetään valikoivasti ja säästeliäästi
Minun on hieman vaikea uskoa tätä. Niiden lajien alkuperäinen tarkoitus oli kuitenkin käsittääkseni välittää tieto toisen ihmisen tappamisesta tai vähintään hallintaanlaitosta mahdollisimman lyhyessä ajassa. Minusta siinä on selvä ristiriita kaikenmaailman teoretisoinnin kanssa. Ehkäpä joku koryu-tyylejä paremmin tunteva voisi sanoa tähän oman näkemyksensä
Vaikka alkuperäinen tarkoitus olisikin ollut noin rajallinen (ja se on melko kyseenalaista), se ei ole sitä ollut enää satoihin vuosiin ja pitkälle menevä teoretisointi on hyvinkin iso osa systeemejä. Toisaalta sitä teoriaa ei useinkaan selitetä puhki, kun se menee kuitenkin yli hilseen, vaan katsotaan olevan parempi että sen löytää itse treenin kautta (koska se on taustalla kaikessa tekniikassa) ja sitten opettaja antaa käärön jossa vahvistetaan että näin on näkkärit. Valikoivuus ja säästeliäisyys on ainakin osittain heijastusta tästä.
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 13995
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 65 kertaa
Tykätty: 159 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Kari Aittomäki »

Airakti, anna poikain jutella akatemiaa. Viisas olo on ruokkiva olotila. Se on sitäpaitti antoisaa pohdintaa.
Sitäpaitti, pohdittu naihantsi on tyhmimpiä asentoja mitä on, ei vahva mihinkään suuntaan. Näennäisesti.
Vaikka onkin, mullakin on (taas) ihan käytännön tapaus jossa huomasin myöhemmin kamaeta käyttäneeni.. melkoisin tuloksin.
Jätkä lensi kaaressa tonttiin lähes painottomana, tottumuksesta käänsin hartioilleen vaikka hetki ja ihan juridiikkakin olis mahdollistanut jätkän iskemisen pää edellä tonttiin.
Huomasin käyttäneeni sanchinista-tuttua sisäänastumista kaarella, kontaktihetkellä etujalan kanta oli tosiaan nh-jengassa. Takajalasta ei ole varmaa muistikuvaa.

En onnistunut toistaan treenissä, Zwartjessi varmaan osais outouden avata.
Niin se menee, tietoinen tajuaminen ei ole edellytys vaan lopputulos.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17845
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 275 kertaa
Tykätty: 159 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Lasse Candé »

Asiallista settiä tullut tähän. :peukku:

Vähän tässä tietenkin tulee väärä kuva lajista, kun aletaan analysoimaan biomekaanista antia kukakin omalla kirjoitustasollaan. Lähempänä totuutta kun ollaan jos sanotaan että Wadossa tyypillisesti vedetään junzukia salin päästä päähän liikoja miettimättä. Asia nyt vain on niin, että ei täällä foorumilla mitään junzukeja hiihdetä, eli täällä tehdään mitä täällä tehdään.

Kiitokset Rivarille ja Timpalle ystävällisistä sanoista. Yritän aina käyttää omia sanojani asioiden selittämiseen enkä tykkää mystifioinnista. Uskon että Wadon opettamisessa voi päästä todella pitkälle ihan käyttämällä normaaleja sanoja. Mitä tulee keskustaan, Wadossa ei ehkä puhuta siitä niin paljoa kuin muualla. Sen sijaan kaikki Wado-opettajat puhuvat koko kehon käytöstä ja Otsuka itsekin viittasi tähän jopa kirjaansa myöten. Jos keskustan käytön ja koko kehon käytön yhteys on vaikea hahmottaa, yksi lähtökohta on siinä, että keskustassa asiat usein hajoavat. Jos oppii tukemaan keskustansa, niin sitten ollaan jo hyvässä alussa. Tätä painottaa käytännössä kaikkien liikuntalajien kaikki valmentajat. Sitten on eri asia kuinka voiman voi ajatella lähtevän keskustasta ja kuinka tämä liittyy koko kehon käyttöön. Tässä tullaan juuri koko kehon yhdistämiseen ja hyvä ryhti on sen alku.

Ja olen Timpan kanssa samoilla linjoilla siitä että kihon kumiteja ei ole tarkoitettu tehtävän putkeen. Ne edustavat jossain määrin japanilaistyyppistä parikataa, joilla välitetään oppia. Mutta kyseessä on myös järjestelmä joka kattaa suurimman osan oleellisista skenaariotyypeistä. Todella keskeinen kohta kihon kumiteissa on heti ensimmäisen torjunnan jälkeen. Näissä on valokuva erinäisistä karkea-asetelmista mitä kamppailussa on ja mahdollisuus tutkia millä kaikilla tavoin toinen voi vielä hyökätä tällaisista asetelmista. Kaikkia tapoja Wado ei kata edes karkeasti, mutta suurimman osan. Esim kolme ensimäistä kattaa oikean käden hyökkäyksen jälkeen kaikki kolme jäljelle jäävää raajaa.

Alen huomiot Naihanchin asennosta ovat valideja myös meillä. Oikea tapa on että ulkosyrjät osoittavat suoraan eteenpäin, kuten Ale sanoo. Ja se on totta että tämä rajoittaa lantion liikettä. Meillä sitä pitää kiertää sen verran, ettei asento hajoa polvista. Tällöin treenataan osaltaan ns "lantion leikkaamista", mikä on meillä keskeinen lantion käyttötapa. Se tarkoittaa että tehostetaan varsinkin takakäden suorassa etumaisen nivusen käyttöä ja aktivoidaan lantio "leikaten" systeemi nivusesta, jolloin etujalka on jotakuinkin paikallaan ja nivunen saa lantion kääntymään. Naihanchidachi tarjoaa tälle "lantion leikkaamiselle" yhden harjoitusmuodon.

Meillä vähän vältetään ylävartalon korostamista ja voisi ehkäpä sanoa että meillä pointti lantion pienemmässä liikkeessä on se, että kun sitä ei voi käyttää sillä tapaa, joutuu pohtimaan paremmin tekniikan yhteyttä kehon kautta maahan. Meillä Naihanchissa tutkitaan ehkäpä ennen kaikkea tätä.

Kari on ihan oikeassa, että Naihanchidachi ei ole hyvä kamppailuasento. Eikä ihme, kun se ei ole sellaiseksi luultavimmin tarkoitettukaan. Aiemmassa Motobun lainauksessa tosin ilmeni että Motobun mukaan hän ja Matsumura olivat kyseenalaistaneet asennon kamppailullisen toimivuuden, mikä antaa ymmärtää että he pitivät alkuperäistä ratsastusseisontaa suuremmissa määrin kamppailuasentona kuin mitä nykyään kai kukaan pitää tätä Itosun ratsastusasentoa. Mutta siis meillä Naihanchissa mikään ei ole suoraan käyttökelpoista, vaan kaikessa pitää tehdä säätöjä jos liikkeitä haluaa soveltaa. Tällä tavoin toisaalta kata antaa hyvän oheisharjoittelupaketin kehollisiin asioihin. Sinänsähän myös puhdas etunojapunnerruskin on vähän kyseenalainen kamppailutekniikka, mutta ihan hyvä treenimetodi. Katat ovat oman käsitykseni mukaan jotain tuollaisen oheisharjoitteen ja kamppailutekemisen välimaastosta ja Naihanchimme tässä spektrissä lähempänä oheisharjoittelupuolta.

Rivari kertoilee aika paljon terminologialla jonka tunnistan, joten ollaan varmaan oltu samoissa karkeloissa joskus. Ollaanko me koskaan juteltu? Tulehan ensi kerralla nykäisemään hihasta!
Jörri
reiteenpotkija
Viestit: 426
Lauteille: Joulukuu 2013
Etulaji: Taekwondo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Wado-ryu karate

Viesti Jörri »

Mä olen nyt tosi heikoilla jäillä, mutta olisiko 'ratsastus asennolla' jotain tekemistä ratsastuksen kanssa? Silloin sitä voisi myös lähestyä siitä näkökulmasta kuinka hevoseen asennolla vaikutetaan? Kun on selvää ettei ole kovinkaan helppoa harjoitella toistoja hevosen selässä koska a) hevosta ei ole aina tarjolla ja b) hevonen(kin) reagoi asennon virheisiin. Näin ihan ratsumiehenä tuli mieleen.
halmehe
munillepotkija
Viestit: 632
Lauteille: Elokuu 2009
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 3 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti halmehe »

airakti kirjoitti: touko 18, 2018, 14.12 Onneksi en tiennyt että Wado on noin vaikeaa silloin kun aloitin
Onneks en tienny et treenaaminen ylipäänsä. Ny ei osaa lopettaa. Tota keskustaa käytetään käsitteenä vähän joka lajissa. Valitettavasti usein unohtuu korsetti. Rakenne. Ilman sitä keskusta on pelkkä pingispallo nieltynä. Onneks on vyö. Riittävän tiukalla se auttaa kuin painonnostovyö.
Vain teot ratkaisee...
Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit: 1563
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Seibukania - perkele
Tykännyt: 45 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti injunjack »

Jos kyse on koko ajan keskivartalon ja koko kehon käytöstä, miksi sä et voinut vastata siihen jo toukokuun 16 pvä, kun asiasta kysyin?

Jos tämä olisi ollut se viesti heti alussa johon koitin vastata, olis aika paljon jäänyt kirjoittamatta ja kysymättä. Keskivartalon hallinta ja käyttö on perusettiä meillä ja muualla.

Tähän haluaisin puuttua: " Mutta siis meillä Naihanchissa mikään ei ole suoraan käyttökelpoista, vaan kaikessa pitää tehdä säätöjä jos liikkeitä haluaa soveltaa."
Samat bunkait siellä on sisällä kuin muillakin, joten siinä mielessä en ymmärrä väitettäsi.
Katselin tämän ja näyttää hyvin samalta kuin vaikkapa meidän Naifanchi, eikä tuossa joudu säätöjä tekemään, etteikö toimi. Toki liikesuunnat eivät ole sivulta sivulle, mutta ei minkään katan embusen ole kiveen kirjoitettu sovellettaessa katan oppeja kamppailuun/itsepuolustukseen/tappeluun.

Aurinkoista sunnuntaita tältä kirjoitustasolta.
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17845
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 275 kertaa
Tykätty: 159 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Lasse Candé »

Ratsastusasennosta sanotaan joskus että polvet pitää pitää kurissa, koska tarinan mukaan hevosta voi myös ohjata painaen polvilla. Itse en tiedä ratsastamisesta mitään ja siis tietenkin tämän tarinan pointti on hyödyntää hevosmielikuvaa jotta suorittaja pitää ne polvensa kurissa. Osaako Jörri sanoa tuosta mitään?

Otsukan väitetään käyttäneen myös ratsastusmetaforaa vartalon käännöistä jalan nostojen jälkeen, että ikäänkuin istuisi hevosen päällä ja huitoisi laajakaarisesti sivuille, vartalo kunnolla kääntyen.

Minä en kommentoinut keskustaa ja koko vartalon käyttöä tuona kesäisenä päivänä ihan siksi, että se ei sillä kertaa ollut sillä tapaa puheenaihe miten se myöhemmin oli. Nähdäkseni niin universaalit asiat kuin koko kehon käyttö ja keskustan rooli siinä ovat mainintoina melko itsestäänselviä. Kaikessa käytetään koko vartaloa ja keskustaa. Sen sijaan tuolloin oli puhe alaraajan kierrosta.

Mielestäni edes Suzukin Naihanchi-tekeminen ei ole suoraan käyttökelpoista. Tietenkin "käyttökelpoinen" varmaan tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, mutta esim jo Motobu sanoi että Naifanchin sovellukset avautuvat kääntämällä asentoa 45 astetta. Tämähän tarkoittaa sitä että jopa Matsumuran opettamaa Naifanchia pitää muokata jotta setistä tulee käyttökelpoista. Ja meillä on Itosun tyypin Naihanchi, jota Otsuka on säätänyt edelleen. Meillä Naihanchissa ei myöskään ole bunkailla mitään väliä, vaan kyse on voimantuottoharjoitteesta. Pointti käyttökelpoisuusjuonteessa oli sanoa Karille että sillä ei ole mitään väliä että asento ei ole kamppailuasento, koska sen ei ole tarkoitus ollakaan sitä.

Mutuilisin että Suzuki oli Wadokana hemmetinmoisen tekemismäärän kautta oppinut ja opettanut ja ehkäpä vähemmän tuollaisia purkanut, vaikka kuulemma oli todella tarkka ulkoisista yksityiskohdista. Hänen suorituksista välittyy kova tekemisen meininki ja samalla pitää muistaa että kyse on henkilöstä ja hänen suorituksesta.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit: 22953
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Tykännyt: 42 kertaa
Tykätty: 56 kertaa

Re: Wado-ryu karate

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti: mutta esim jo Motobu sanoi että Naifanchin sovellukset avautuvat kääntämällä asentoa 45 astetta. Tämähän tarkoittaa sitä että jopa Matsumuran opettamaa Naifanchia pitää muokata jotta setistä tulee käyttökelpoista.
Itse asiassa ei. Kuten Jack jo kirjoitti, se katan enbusen eli tekniikoiden tekosuunta, on oikeastaan täysin yhdentekevää.
Tärkeämpää on, että tekniikat ovat pääsääntöisesti samat kuin lähes kaikissa muissa Naifancheissa, joten ne ovat täysin toimivia sellaisenaan


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17845
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 275 kertaa
Tykätty: 159 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Lasse Candé »

No tehdään vaikka niin että sinä sanot juupas ja minä sanon eipäs, mutta oletko varmasti seurannut keskustelua sen verran että olet kartalla siitä mistä tässä on tarkoitus olla kyse?
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit: 1520
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 4 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Jussi*M »

Syvällisempää wadokeskustelua. Seuraan mielenkiinnolla, koska oma tietotaito ei ole sillä tasolla että minulla olisi tähän jotain annettavaa. Naihanchia on tullut harjoiteltua viime aikoina aika paljon. Oma haaste on ollut keskilinjan pitäminen sivuttaissiirtymisissä. Hyvä metodi tällaisten virheiden paljastamiselle on tehdä kata muutaman kerran, ja kun se vaikuttaa itsestä siltä että nyt olis aika hyvä niin kuvataan se. Karmea totuus paljastuu ja suurimmaksi osaksi jo oma silmä riittää kertomaan missä on mennyt pieleen. Niin ikään koen haasteena sen että en välttämättä itse omassa kropassa tunne sitä että keskilinjani ei pidäkään. Yleensä auttaa pieni jännitys, ei navan seutuville vaan alemmas sinne kohtaan mihin pienisorminen lääkäri yltää kumihanskojen kanssa 😁
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit: 22953
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Tykännyt: 42 kertaa
Tykätty: 56 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti TimoS »

Kirjotan enemmän tuonne bunkai-ketjuun, koska nyt mennään jo ulos wadosta
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17845
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 275 kertaa
Tykätty: 159 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Lasse Candé »

Jussi*M kirjoitti: touko 20, 2018, 13.30 Naihanchia on tullut harjoiteltua viime aikoina aika paljon. Oma haaste on ollut keskilinjan pitäminen sivuttaissiirtymisissä.
Kolme vinkkiä:

1. Tarkista ristiaskeleet. Älä vie jalkojasi laajoissa kaarissa vaan jopa liioitellun läheltä toisiaan ja pidä kriittisissä kohdissa polvet lähellä toisiaan. Itse tykkään tuoda siinä kohtaa kun jalat lakkaavat olemassa ristissä jälkimmäisenä astuvan jalan polven toisen viereen, jotta laajaa kaarta takaa ei tule.

2. Opettele shutozukin ja sotouken tekniikka kunnolla. Shutozuki on melko helppo, mutta sotoukessa on paljon analysoitavaa ja se ei ole helppo. Tekniikoiden ajoitus on todella tärkeä. Kannattaa testailla miten saat asennon kasattua mahdollisimman nopeasti ja liikkeen alkamaan oikeaan aikaan.

3. Astu oikein. Keskivartalon ryhti hajoaa, jos ei seiso jalkojen ollessa kaikkein eniten ristissä ulkosyrjillä vaan seisoo lättäjaloilla. Tämä neuvo on uskomattoman tärkeä ja tällä neuvolla ratsastusasentomaisuus säilyy jopa liikkuessa.
Riviharrastaja
polveenpotkija
Viestit: 172
Lauteille: Maaliskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 5 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Riviharrastaja »

Mikä on wadon ydin? Mikä tekee wadosta juuri wadoa? Voidaanko sanoa, että wado perustuu kehonkäytön periaatteisiin a, b, c, kamppailullisiin periaatteisiin x,y,z, taktisiin periaatteisiin 1,2,3 ja että opetusmenetelmä on se ja se?
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17845
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 275 kertaa
Tykätty: 159 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Lasse Candé »

Jotakuinkin noin. Tosin lähes jokainen korkea-arvoisimmista senseistä on opettanut ihan eri tavoin. Tietenkin leiri-/seminaariformaatti on vähän eri ja esim oma opettajani vetää kyllä kotidojollaan aika paljon intensiivisemmin kuin leireillä. Itse suosin opetusmenetelmää, jossa opetus tulee siitä että kokonaisuus on suunniteltu niin että pääsee mättämään menemään. Kun asioiden välillä on yhteyksiä, saa oppilaat jutut toimimaan jos ne on jo korjattu aiemmin. Sitten voi lisätä yhden uuden pointin ja saada aiemmat periaatteet uusiin tilanteisiin. Ja tällä tavalla saa paljon toistoja, joissa on sopivasti laatua ja sopivasti haasteita mukana.

Monet muut opettavat niin, että asioiden pitää tulla jossain järjestyksessä, kuten kihon kumite 1, 2, 3... mutta itse valitsen mieluummin niin että on kaksi pääsisältöä ja ihan kaikki muu rakennetaan niiden ympärille.

Mielestäni on tärkeää tajuta opettajana että jos vaikkapa tekee jotakin kaikille tuttua kataa, niin ei ole mitään pakkoa kertoa kaikki tietämiään asioita eikä edes opettaa jokaista liikettä jollakin tavalla. Itse valitsin aktiiviopeaikoina usein eri opit eri kerroilla, mutta katat tehtiin kokonaisuudessaan. Ei se nyt mitenkään haittaa, että jengi saa toistoja koko katasta. Pyrin usein siihen että kata tehdään neljä kertaa ja sen läpikäynti kestää 10-15 minuuttia. Ohimennen voi korjata myös kaikenlaista muuta.

Ja ainakin seminaareilla olen törmännyt sellaiseen opetukseen että käytännössä kaikki liikkeet katasta käydään kunnolla läpi tai toisaalta että demotaan koko kata kommenttiraidalla. Itse teen joskus näinkin, mutta tällöin yleensä niin että jaan katan 2-4:ään osaan, selitän yhden ja annan jengin tehdä koko katan. Sitten seuraava osa. Aikaa ei pidä tuhlata siihen että jengi ei jaksa kuunnella ja tekeekin sitten ihan omiaan.

Mutta joo, sanoisin että on hyvin tyypillistä että kihonia jauhetaan aivan hemmetisti. Saattaa myös olla että se on vähän old school, mutta se on taatusti toimiva tapa ja tuottaa todella hyvää tulosta. Seminaareilla tämä ei aina tule niin selvästi esiin.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17845
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 275 kertaa
Tykätty: 159 kertaa

Wado-ryu karate

Viesti Lasse Candé »

This just came in:Videon linkittämisessä ei ole muuta pointtia osaltani, kuin että jengi näkee tuoretta tekemistä Otsukan haarasta.

Videolla muistaakseni tantodori, kihon kumite, joshi goshinjutsu ja shinken shirahadori. Jos nuo kiinnostaa, niin osa yksityiskohdista näkyy melko hyvin Kazutaka Otsukan tekemänä.

En ole varma miten videon saatetekstit pitäisi tulkita koska niissä on pieni outous, mutta ihan niinkuin ne myös sanoisivat että Kazutaka Otsuka on ottanut etunimekseen Hironorin, kuten isänsä Jiro Ohtsukakin teki. Ja siis kyseessä perustajan pojanpoika, in case you didn't know.

Seuraajat

airakti
ALehtonen
Aleksandr
Kuvake
Andy
Antruu
AnttiA
Kuvake
Eizei
halmehe
Kuvake
HannuL
Hirabayashi
Häjy
J&H
Jarmo.Alakotila
Kari Aittomäki
kartsa_bjj
Lasse Candé
Kuvake
Lasse J
magamies
Kuvake
Mänzy
Rahanpesijä
Riviharrastaja
Kuvake
sanppa75
ssM
Kuvake
TimoS
Timppanen
Veepee
vp.liukkonen