Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta musiikista, elokuvista, kokkaamisesta, autoista ja kaikesta muusta.

Muoviton maaliskuu

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Aiotko pitää muovittoman maaliskuun?

Äänestys päättyi maalis 12, 2018, 07.42

Kyllä.
1
14%
En.
6
86%
En osaa sanoa.
0
Ei ääniä
Ei kiinnosta moinen.
0
Ei ääniä
 
Ääniä yhteensä: 7

Kuvake
Point
etupotkija
Viestit: 6870
Lauteille: Tammikuu 2009
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Muoviton maaliskuu

Viesti Point »

Uskon, että jossain vaiheessa muovin käyttö tulee vähenemään. En tosin länsimaalaisten ihmisten kulutuskäyttäytymisen takia. Muovihan on todella näppärä ja käyttökelpoinen raaka-aine esim. Pakkauksissa ja tekokuituinen myötä myös vaatteissa. Saadaan edullisempia vaatteita kertakäyttökulttuuriimme.

Muovin käyttö vähenee, kun sille tulee yhtä näppäriä korvaavia tuotteita... tai öljyn hinnan nousun myötä sen hinta nousee sen verran korkeaksi, että sitä aletaan käyttämään säästeliäämmin ja motivaatio kehittää korvaavaa tuotetta kasvaa.

Vähän niinkuin sähköautojen kanssa. Fossiiliset polttoaineet ovat tällä hetkellä näppärin tapa järjestää maantieliikenteen ”energiahuolto” ja menee vielä tovi ennenkuin sille löytyy kokonaisuuden kannalta vakavasti otettava kilpailija,
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.

Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Muoviton maaliskuu

Viesti Totte »

Lurttinen kirjoitti:
maalis 14, 2018, 14.18
Mää olen aika pessimistinen kaikenlaista vihepipertelyä kohtaan, jos sen tarkoituksena on parantaa maailmaa jollain tavalla. Se mitä täällä Suomessa puuhastellaan luonnonsuojelun parissa on vain hyttysen kusi valtameressä, eli ei paljoa vaikutusta mihinkään.

Muovit ja muovin tuotanto ei tule häviämään maailmasta ennen, kuin valtameret ovat täynnä muovista roskaa ja kalat hävinneet. Silloin ei realiteettejä voi enää lakaista maton alle, vaan on tehtävä oikeita päätöksiä maapallon tulevaisuudesta.

Hiilidioksidin määrääkään ei saada laskettua "siedettävälle" tasolle ennen, kuin napajäätiköt ovat sulaneet ja hukuttaneet joitakin isojen teollisuusmaiden rannikkokaupunkeja alleen. Silloin ei realiteettejä voi enää lakaista maton alle, vaan on tehtävä oikeita päätöksiä maapallon tulevaisuudesta.

Sitten on vielä tämä "päästöhyvitys" ja mainospuheissa röyhistellään, että tuote on hiilineutraalia tai hyvitetty jollain tavalla.
Joo-o, maksetaan jonnekin rahastoon "hyvitystä" tai istutetaan vähän puita ja sitten ollaan mukamas niin saasteetonta ja puhdasta, että ai että.. Tuote on silti tiputtanut oravia puista valmistusprosessin aikana ja pilannut muutenkin maisemaa jossain päin maailmaa.
Hiilineutraalia mukamas? Ei varmasti ole, vaan tehdas pukkaa saasteita ilmaan ihan samalla tavalla kuin ennen.. :eviL

Maapallolla on muutenkin ihan liikaa ihmisiä kuluttamassa luonnonvaroja, mutta muoviset kauppakassit vois kieltää kokonaan. Ihan sama vaikka niitä on kätevä käyttää roskapusseina. Kannetaan roskat sit kangaskasseissa roskikseen? :rok:

Reppu on kätevä ostoskassi, jos sielä ei ole muuta rojua tiellä. (Tai muistaa ottaa mukaansa kotoa lähtiessä)
Paperiset kassit toimii hyvin analogisen roskapostin toimittamisessa kierrätykseen, eli avaamattomana lehtiroskikseen.
Ei oikein vakuuta tämä "hyttysen kusi valtameressä". Tässä voisi ehkä olla perää jos puhutaan valtiotason toimista ja tarkastellaan asiaa jolla on pelkästään globaaleja vaikutuksia. Tässä kuitenkin puhutaan henkilökohtaisista toimista jotka vaikuttavat ensisijaisesti paikallisesti. Eli ensinäkin, jos yksi muovipussi jää käyttämättä, luuletko luonnon välittävät oliko tämä päätös tehty suomalaisen vai kiinalaisen toimesta? Suhteellisillä päästöillä ei henkilökohtaisissa valinnoissa ole mitään merkitystä, sillä jokainen päättä itsestään riippumatta siitä onko suomalainen vai kiinalainen. Säästetty muovipussi on säästetty muovipussi. Toisekseen, vaikka afrikkalaiset ja kiinalaiset vetäisivät päästöt nolliin niin Itämeri saastuisi silti. Mielestäni ei ole kovin fiksua tårta på tårta omalle takapihalle vain sen takia, että kiinalaiset ja afrikkalaiset vääntävät parhaillaan isompaa torttua omalle tontilleen.

Ja joo, kauppakasseja käytetään roskispusseina. Parempaa olisi kuitenkin käyttää erikseen ostettavia roskapusseja jotka ovat huomattavasti ohuempia. Eli käyttämällä kangaskasseja ja ostamalla ne roskapussit säästyisi huomattava määrä muovia. Tämän lisäksi on tietenkin ihan sallittua tehdä muitakin toimia jotka esim. vähentävät jätteen muodostumista ja säästää myös jätteen lisäksi niissä roskapusseissa.

Jos ei halua tehdä mitään niin sitten ei tee mitään. Mutta turha yrittää uskotella muille (tai itselleen), että omilla valinnoilla nyt ei kuitenkaan olisi mitään merkitystä.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17293
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 95 kertaa
Tykätty: 51 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Lasse Candé »

Luin Lurttisen viestiä vähän epävarmana siitä parodioiko hän viherpiipertäjien vihaajia. :D

Mutta hyvä vastaus Totelta. Ympäristöasioissa on vähän ikävä lähtökohta whataboutismi, jossa etsitään pahinta syypäätä ja jotenkin ajatellaan ilmeisesti että kaikki vähemmän paha olisi täysin OK. Oikea tapahan on tietenkin tehdä paremmin mahdollisimman monella suunnalla.

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit: 2919
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 75 kertaa
Tykätty: 10 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Daddy »

Mika kirjoitti:
maalis 14, 2018, 05.28
Daddy kirjoitti:
maalis 13, 2018, 13.57
Yhtäkaikki muoviton maaliskuu on semmoista egobuustausta ja hyvispisteiden keräystä.
Jee, hyvispisteitä! :jepa: Mihin niitä voi käyttää?
Hyvispisteet ovat erinomaisia oman sosiaalisen aseman parantamiseen :jepa:
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit: 2919
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 75 kertaa
Tykätty: 10 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Daddy »

Atticora kirjoitti:
maalis 13, 2018, 15.27
En osta kyynistä ajatusta egobuustauksesta, olen tonne aiemmin kirjoittanut oman näkemykseni tällaisen kampanjan ideasta. Ikään kuin se olisi "todellisen ongelman" ratkaisemisesta pois. Päinvastoin.
Niin jos me suomalaiset vähennämme muovin käyttöä, niin se ei juurikaan vaikuta noiden kymmenen suurimman saastuttavan joen tilannetta. Kuten fuuusetsu totesikin, niin meillä on tämä kierrätyspuuha asianmukaisessa kunnossa - kaikkialla muualla taas ei. Tämän voi todeta esim Toten linkkaamasta Ylen uutisesta, jossa todetaan Itämeren kaloista tavallaan hyvä uutinen: mikromuovin määrä ei ole ole lisääntynyt 1980-luvulta, vaikka muovia käytetään kolme kertaa enemmän.

Tapsaattori toi hyvän pointin esille muovin kierrätyksestä: se on vaikeata. Eri muovilaatuja ei voi oikein sekoittaa toisiinsa, eli pesun ja kuivaamisen lisäksi on haasteena yhdessä pakkauksessa käytetyt useat eri muovilaadut, jotka pitää eroitella toisistaan. Ymmärtääkseni pahvin ja paperin kierrätyksessä ei tämmöisiä ongelmia ole, kuten ei myöskään lasin ja metallinkaan kanssa. Mutta muovin kanssa on kierrätysongelmia, siis jopa sellaisia että helposti kallistuu ajattelemaan sen käyttäminen polttoaineena asianmukaisisssa voimalaitoksissa voisi olla se kaikkein järkevin tapa kierrättää. Poltossa kun ei tarvitse juurikaan lajitella, pestä eikä oikein muutakaan - eikä haittaa jos seassa on jotakin muutakin kuin pelkkää muovia.

Kierrätyksen haaste kun yleensäkin on se, että siitä pitäisi olla kokonaishyötyä. Eli ettei se kierrätys kuormita enemmän luontoa kuin kierrättämättä jättäminen - tässä siis kierrätetyn muovin päätyminen valtameriin on kokonaisuuden kannalta pahempaa kuin kierrättämättä jättäminen. Toki myös kierrätyksen yksi pointti (ja haaste) on saada raaka-ainetta, siis sellaisia, joilla voidaan säästää luonnonvaroja.

Näin ollen kauppareissulla sen (uusio)muovikassin korvaaminen puuvillakassilla voi olla hyvinkin kyseenalaista. Joo, on totta että roskispussit on ohuempaa muovia, mutta tulee huomioida että puuvillan tuotanto kuormittaa yllättävän paljon ympäristöä: vaatii paljon vettä, kemikaaleja ja niin pois päin. Jossain taidettiin mainita, että kuinka monta kaupan muovikassia pitää jättää ostamatta, että puuvillakassi olisi kokonaisuudessaan ekologisempi, oliko luku tuhat vai kymmenentuhatta? Ja siinä luvussa ei taidettu huomioida muovipussien tarvetta joka kodin keittiöistä löytyvissä roska-astioissa.
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit: 2757
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: CF
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 2 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Eppu »

Nuo erilaiset laskelmat ovat ihan hyviä pointteja. Niiden tulisi mielestäni kuitenkin toimia juuri aktiivisen ajattelun työkaluina: mitä kannattaa tehdä. Ei ympäristöystävällisempien valintojen tekemisen arvon mitätöimisvälineinä. Mielestäni on eriskummallinen ajatus, ettei Suomessa voisi paikallisesti saada aikaan positiivisia ympäristövaikutuksia. LIsäksi teknisesti kehittyneessä ja tieostavassa yhteiskunnassa on mahdollista panostaa esimerkiksi erilaisten kierrätystekniikoiden, mallien ja parempien materiaalien kehittämiseen. Sillä tavoin pienenkin maan, tai vaikkapa vaan yksittäisen kunnan tekemisillä voi olla laajenevaa kehitystä tukeva vaikutus. Ihan eri ulottuvuudesta haettuna analogiana voisi vaikka heittää, että kyllä länsimaisella tasa-arvolla on merkitystä, vaikka Aasiassa ja Afrikassa sadat miljoonat ihmiset ovat sellaisen ulkopuolella.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja -treenipäiväkirja

Aihki
päähänpotkija
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Muoviton maaliskuu

Viesti Aihki »

Olin joskus mukana projektissa, jossa käytettiin vanhoista kaapeleista purettua muovia uudestaan, selvisi, että ainakin siinä prosessissa kaikki polyolefiinit kelpasivat, jopa PEX. PVCtä ei nykyään juuri ole missään. Eli pakkausmuoveissa vain hapenestokerrokset saattavat temppuilla ja likaisuus.

Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Muoviton maaliskuu

Viesti Totte »

Daddy kirjoitti:
maalis 15, 2018, 09.18
Kuten fuuusetsu totesikin, niin meillä on tämä kierrätyspuuha asianmukaisessa kunnossa - kaikkialla muualla taas ei. Tämän voi todeta esim Toten linkkaamasta Ylen uutisesta, jossa todetaan Itämeren kaloista tavallaan hyvä uutinen: mikromuovin määrä ei ole ole lisääntynyt 1980-luvulta, vaikka muovia käytetään kolme kertaa enemmän.
Otin google-hakuni ensimmäisen linkin, koska en halunnut lähteä harrastamaan cherry pickingia. Jotenkin arvasin, että vastavaa vastapalvelua ei ole odotettavissa. Mutta nyt oikeesti mitä helvettiä. Tuossa artikkelissa sanotaan:
Vaikka muovin kulutus on kolminkertaistunut 1980-luvulta ja Tukholman saaristovesien näytteet ovat yhä muovisempia, Itämeren kaloissa on mikromuovia saman verran kuin vuonna 1987.
Itämeri saastuu mikromuovista. Eli ei, "meillä" tämä asia ei todellakaan ole ihan "asianmukaisessa kunnossa". Tuntemattomasta syystä tämä ei vielä näy kaloissa, mutta eikös keskustelu koskenut merten saastumista eikä kaloja?

Koska tämä asia tuotiin niin selkeästi esille artikkelissa, niin en voi tulla kuin siihen johtopäätökseen, että sä Daddy vääristelet tuota ihan tahallasi.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit: 5679
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 24 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti AlexMachine »

Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan ruokien kantamisessa kaupasta kotiin muovipussi on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Kankaasta, biohajoavasta muovista ja paperista tehdyt kassit jäävät tutkimuksen mukaan toiseksi, kun tarkastellaan kassien koko elinkaarta valmistuksesta uusiokäyttöön.
https://www.pohjalainen.fi/uutiset/ulko ... -1.2567030
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89906
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 136 kertaa
Tykätty: 40 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Mika »

Daddy kirjoitti:
maalis 15, 2018, 09.00
Mika kirjoitti:
maalis 14, 2018, 05.28
Daddy kirjoitti:
maalis 13, 2018, 13.57
Yhtäkaikki muoviton maaliskuu on semmoista egobuustausta ja hyvispisteiden keräystä.
Jee, hyvispisteitä! :jepa: Mihin niitä voi käyttää?
Hyvispisteet ovat erinomaisia oman sosiaalisen aseman parantamiseen :jepa:
Ehanaa! :hihihi:

Sen verran tuosta "egobuustauksesta" ja "hyvispisteiden keräämisestä" on ollut hyötyä, että Ylen pääuutisissa juomajättien edustajat mainitsivat tutkivansa erilaisia vaihtoehtoja muovijätteen vähentämiseksi.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17293
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 95 kertaa
Tykätty: 51 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Lasse Candé »

Jos tosiaankin alkaa profiloimaan muovijätettä minimoivia hyvispisteen keräilijöiksi, niin miksikä vastaavalla leimailuajatuksella sitten profiloidaan sellaiset joilla on pakonomainen tarve haukkua ensinmainittuja?

En kyseenalaista etteikö sosiaalisilla vaikutuksilla olisi isoakin merkitystä joidenkin motiiveissa. Varmaan näin molemmin puolin ja sittenhän se leimaaminen alkaakin tuntua jo ihan välttämättömältä. Eihän täällä osaisi kukaan navigoida ilman selkeitä poteroja ja runsasta polarisaatiota.Tämä ilmiö on tosin tätä aihetta laajempi, mutta mielestäni tähän aiheeseen sopii maininta siitä että tämä näkyy tässä. Denialismeja ja niihin rinnastettavia mielikuvanaiiviuksia on ympäristökysymykset täynnä ja varmaan itse kukin saa pohtia myös omia asenteitaan. Ehkäpä ihmiset haluavat että heillä on toivoa. Jotkut uskomalla täysillä että kaikki on joka tapauksessa hyvin tai että vähintään syypää on muualla ja toiset uskomalla että voivat tehdä jotakin asialle.

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit: 2919
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 75 kertaa
Tykätty: 10 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Daddy »

Lasse Candé kirjoitti:
maalis 15, 2018, 21.54
Jos tosiaankin alkaa profiloimaan muovijätettä minimoivia hyvispisteen keräilijöiksi, ...
Pointti olikin siinä, että harrastetaanko näennäistä muovijätteen minimoimista, vai semmoista ihan oikeata minimoimista. Hyvispisteitä voi toki keräillä molemmista, mutta näennäistekeminen on aina näennäistekemistä - pahimmillaan jopa tavoitteidensa vastaista.

Mistä voidaankin todeta Totelle, että kyseisessä uutisessa mainittiin ettei mikromuovin määrä kaloissa ole lisääntynyt, ei vaikka vesinäytteet ovat yhä muovisempia. Ongelmahan mikromuovin kanssa on eliöihin (tässä kaloihin) kertyvä mikromuovi, ei muovi sinänsä. Muistaakseni Norjassa tutkittiin auton renkaista tulevaa mikromuovia: sitä todettiin päätyvän vesistöihin hyvinkin paljon, mutta vettä raskaampana se käytännössä painui heti pohjaan muodostuen osaksi eliöstölle vaarattomaksi sedimentiksi.

Että ei se näennäisyys ole kaikki.

Veli AlexMachine todistikin väkevästi, että kaupan muovikassi on se ekologisin vaihtoehto, kun tarkastellaan koko elinkaarta. Ja koko elinkaartahan tässä pitää ajatellakin, eikö!

Mikromuovi valtamerissä on todellinen ongelma, siitä ei ole epäilystäkään. Näkisinkin, että meikäläinen jätehuolto voisi olla sellainen vientituote, jolla voitaisiin asiaan saada merkittävää muutosta. Siis siellä, missä mikromuovin joron jäljet todellisuudessa vievät. Samalla voisi asettua kuntoon muutama muukin ympäristöasia, suurjokien käyttö jätteiden loppusijotuspaikkana kun herättää epäilyksiä muidenkin juttujen kohdalla kuin pelkästään mikromuovin.

Eipä silti, ei täällä peräpohjolassa muovittoman maaliskuun viettämisestä mitään varsinaista haittaakaan ole. Ellei se siis estä näkemästä mistä se todellinen ympäristöongelma mikromuovin suhteen johtuu.
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Aihki
päähänpotkija
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Muoviton maaliskuu

Viesti Aihki »

Puuvillasta tehty kassi ei kyllä ole mitenkään ökyloginen. Polyesterikassi (kangas) tehtynä kierrätetyistä muovipulloista on luultavasti parempi. Parempi saattaa myös olla jostain ekologisemmasta kasvikuidusta tehty, niiden välillä kun on huomattavia eroja.

Etelä euroopassa on ihmisillä samankaltainen geenistö kuin sähkömiehillä: jos sähkömiehen käteen päätyy pieni johdonpätkä tai kuorittu muovinpala niin se irtoaa kädestä heti, samaten et. Euroopassa kun ihmiselle päätyy käteen tyhjä muovipussi niin se päätyy tuulen vietäväksi heti. Mitä etelämmäksi mennään niin sitä yleisempi on tämä pudotusgeeni.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17293
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 95 kertaa
Tykätty: 51 kertaa

Muoviton maaliskuu

Viesti Lasse Candé »

Mihin vedetään raja näennäisen ja oikean muovijätteen minimoimisen välillä? Joku Linkolalaisuus ei tuo samaa näkyvyyttä muille kuin hänelle ja näissä on tärkeänä myös sosiaaliset kerrannaisvaikutukset. Mikakin viittasi jo juomajätteihin, jotka tarkastelevat toimintaansa kaikenmaailman näennäisminimoijien takia. Koska heillä se on lopulta raha joka puhuu.

Sinänsä kyseinen rajanveto ei ole kovin mielenkiintoista, ellei Daddy koe että sen veto tuo tähän jotakin. Mutta kaikilla tällaisilla tempauksilla saattaa olla hyviä vaikutuksia. Ja tuo muovikassipohdinta on yksi niistä. Itseäni esimerkiksi kiinnostaisi ratkaisut miten saan maksimoitua mukavuuden ja samalla vähän ekologisempaa meininkiä. Tätä lukiessani hieman hävettänytkin lukuisat muovipakkaukset roskiksessani, kun niitä nimittäin minun ruuanlaittotaidoillani ja laiskuudella kertyy...

Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Muoviton maaliskuu

Viesti Totte »

Daddy kirjoitti:
maalis 16, 2018, 08.02
Mistä voidaankin todeta Totelle, että kyseisessä uutisessa mainittiin ettei mikromuovin määrä kaloissa ole lisääntynyt, ei vaikka vesinäytteet ovat yhä muovisempia. Ongelmahan mikromuovin kanssa on eliöihin (tässä kaloihin) kertyvä mikromuovi, ei muovi sinänsä. Muistaakseni Norjassa tutkittiin auton renkaista tulevaa mikromuovia: sitä todettiin päätyvän vesistöihin hyvinkin paljon, mutta vettä raskaampana se käytännössä painui heti pohjaan muodostuen osaksi eliöstölle vaarattomaksi sedimentiksi.
Ensinäkin, tuon uutisen mukaan ei ole vielä selvää mistä tuo johtuu. Toisekseen, jos vesinäytteet ovat yhä muovisempia niin se muovi ei näköjään sitten ole niissä sedimenteissä, vai mitä? Kolmanneksi, sedimentit voivat kulkeutua takaisin veteen (mm. virtaukset ja aallokko). Neljänneksi, emme tiedä mitä muita haittavaikutuksia sillä muovilla on siellä pohjassa.

Ja lopuksi, vierastan muutenkin ajatusta, että koska emme ole havainneet saastuttamisen jotain hyvin spesifiä haittavaikutusta, niin on ihan A-Ok jatkaa saastuttamista. Varsinkin kun kyseessä on aika peruuttamattomasta toiminnasta. Hiilidioksidin ja metaanin päästämistä ilmaan ei myöskään ole suoraan ihmisille vaarallisia kuten muut ilmansaasteen, eli siksi niitä kannattikin tuprutella ilmakehään ihan vapaasti. Ei ole todettu lisäävän keski-ikäisten naisten syöpäriskiä vasemmassa keuhkossa, joten mitä haittaa siitä sitten voisi olla?
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Seuraajat

katar
Kuvake
Point