Aihki kirjoitti:Ei FFT tai vastaavat kuulu tietääkseni mihinkään ohjelmointikieleen sellaisenaan, mutta ohjelmakirjastoista löytyy useinkin. Musiikki pääsääntöiseesti tottelee siniaaltoanalyysiä varsin hyvin (paitsi osa lyömäsoittimista) koska fysikaalisena ilmiönä kyseiset värähtelyt ovat lähellä tai suoraan siniaaltoa.
FFT taitaa kuitenkin kuulua ainakin äänikorttien piirien perusfunktioihin. Sillähän tehdään helposti taajuuskorjaukset ja päästösuodatukset (esim. subbarilinja). Kun ne löytyy äänikortin piiriltä suoraan, niin ei tarvitse vaivata niillä varsinaista prosessoria, jonka funktioihin se ei kuulu.
Mitä tarkoitat sillä, että "Musiikki pääsääntöiseesti tottelee siniaaltoanalyysiä varsin hyvin"?
Lasse Candé kirjoitti:Juu, viittasin tuossa nyt yksittäiseen biipperisäveleen, jonkalaisen ilmeisimmin peräti DV on saanut koodattua. Eli että se sävel -> konekieli tulisi ihan ohjelmointikielen kautta. Ja pelkkä perussävelhän on siniaalto, joten kaipa sitten se ohjelmointikieli tekee tuon fuusetsun laittaman kuvan mukaisen setin.
No ei tee
Laittamani kuva ei kuvaa piipperin normaalia käyttöä oikein mitenkään. Siinä näkyvä siniaalto antoi varmaan taas vähän vääriä käsityksiä. Oikeasti puhe tai musiikki näyttää enemmänkin tältä:
Tuosta sen siniaallon etsiminen on jo paljon hankalampaa, mutta tuon näköistä aaltoa sieltä piipperistä pitäisi tulla, jotta se kuulostaisi muulta kuin piippauksilta.
Aika monta kertaa olen jo sanonut sen, että piipperille menevä signaali on vain "ykkösiä ja nollia", eli kanttiaaltoa. Tarkastin asian vielä, ja piipperiä ohjaa emolevyllä olevan laskuripiirin yksi kanava. Suorat ohjauskäskyt on suurinpiirtein: aallonpituus 5000, aloita. Siitä sitten laskuri työntää 2500 kellotaajuuden verran nollaa ja 2500 kellotaajuuden verran ykköstä piipperille. Jossain vaiheessa sitten ohjelma käskee laskurin lopettamaan.
Em. kellotaajuus on toinen niistä jutuista, mitkä on mahdollistanut PWM:n käytön aidon sämplätyn äänen toistamisessa. Emolevyn väylänopeus on sen verran nopea, että sillä on saanut syötettyä piipperille ykkösiä ja nollia nopeammin, kuin se on niitä fyysisesti pystynyt käsittelemään. Piipperi on tarkoituksellisesti tehty hitaaksi (induktiiviseksi), jotta laskurin syöttämä kanttiaalto pyöristyisi. Se ei silti tee kanttiaallosta siniaaltoa, mutta vähän sinne päin, jolloin ääni on vähän miellyttävämpi ihmiskorvaan.
Aihki kirjoitti:Muistia kun kaivelen niiltä ajoilta, jolloin kokeilin erilaisilla PWM inverttereillä niin tuollaisen tuloksen saaminen edellyttää jonkinkin moista suodatusta PWM hakkurin jälkeen..
Jotakin, jota ei ole jo moneen kertaan käsitelty? Esim:
https://www.potku.net/forum/viewtopic.p ... 10#p911620