Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kamppailulajien vaikutus eliniänodotteeseen

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
kallev
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 220
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Kamppailulajien vaikutus eliniänodotteeseen

#1

Viesti kallev »

Törmäsin kiinnostavaan klippiin, jossa käytiin läpi Jason Armstrongin katsausta noin sadan 8. danin karatekan eliniän pituuteen. Tuloksena oli, että otoksen karatekat elivät noin kymmenen vuotta keskiarvoista eliniänodotetta lyhyemmät elämät. Itse kirjaa en ole lukenut, mutta videolla spekuloidaan mm. jatkuvien tulehdusten (inflammaatioiden) vaikutuksesta kokonaisterveyteen. Tietenkin otos on melko pieni enkä osaa arvioida kuinka erilaisia taustamuuttujia on onnistuttu sulkeistamaan.

En löytänyt vertaisarvioitua tutkimusta kamppailulajien vaikutuksesta pitkäikäisyyteen. Tämä jäi kuitenkin kiinnostamaan. Viekö pitkäkestoinen ja suurivolyyminen kamppailulajiharrastus ennenaikaiseen hautaan? :stretcher:


Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Kamppailulajien vaikutus eliniänodotteeseen

#2

Viesti MikaM »

Vai hakeutuvatko ennenaikaisesti (mitä se on?) kuolevat kamppailulajeihin?
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
G12
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 150
Lauteille: Syyskuu 2007

Kamppailulajien vaikutus eliniänodotteeseen

#3

Viesti G12 »

Hyvä kysymys: "Viekö pitkäkestoinen ja suurivolyyminen kamppailulajiharrastus ennenaikaiseen hautaan?"

Tähän on olemassa varmasti monta erilaista vastausta, jotka ovat kaikki ainakin osaltaan oikeassa. Yhtä ainoaa oikeaa vastausta tuskin löytyy. Se, mistä voidaan kuitenkin melko varmasti yleistäen olla samaa mieltä on, että pitkäkestoisella ja suurivolyymisellä harjoittelulla on vaikutus niin psyykkiseen, sosiaaliseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin, jossa lyhyen aikavälin vaikutteet saattavat erota kumuloituvista pitkän ajan vaikutuksista. - Jos näistä (vaikuttaa/ei vaikuta; kohteet: psyykkinen/sosiaalinen/fysiologinen ja lyhyt aikajänne/pitkä aikajänne) lähtee rakentamaan vaikuttavuusmatriisia, tulee siitä aikamoinen hässäkkä.

Kysymys on siis paitsi hyvä, myös haastava hahmotettava, koska ensin pitäisi määritellä itse harjoittelu: millaisesta harjoittelusta puhumme?

Äkkiseltään voisi ajatellla, että esimerkiksi vahvaa kehopanssaria "väärin" rakentavat harjoitteet sekä "väärällä" tavalla kehon kokonaisrakenetta vahvistavat harjoitteet voivat olla pahaksi esimerkiksi sydämelle ja muulle verenkiertoelimistölle. Ja toisaalta "oikealla" tavalla hermoston toimintaa, relaksaatiota, mobilisaatiota ja lihaskuntoa vahvistavat harjoitteet taasen hyväksi. Sitäkin voi pohtia, mihin "väärällä" tavalla uhkakuvapainoitteinen tapa katsella maailmaa voi johtaa pidemmän päälle (vertaa "bad chi" ja pretraumaattinen stressi). Jne, jne, jne.

Aika iso on kysymys siis.

Oma vastaukseni on siksi Kanada. Olen vakuuttunut siitä, että "vääränlainen" harjoittelu voi kaventaa ja surkastuttaa elämää sekä myös viedä ennenaikaiseen hautaan. Oikeanlainen harjoittelu ei. Se päivastoin saattaa rikastuttaa elämää monilla eri tasoilla, johtaen täydempään, pidempään ja positiivisemman sisällön omaavaan elämään. Ja myös fyysisesti terveempään.

Ehkä sitä olisikin aika ajoin jokaisen hyvä pohtia, että miksi tekee mitä tekee, mitä siitä saa ja mihin se johtaa. Ja tehdä sitten tarvittaessa korjauksia ajoissa, kun on vielä mahdollisuus vaikuttaa.
-----------
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Kamppailulajien vaikutus eliniänodotteeseen

#4

Viesti Atticora »

Ao. linkin mukaan olympiamitalistien on havaittu elävän yli keskiarvon. Poikkeuksena jääkiekkoilijat ja nyrkkeilijät, joilla asia on toisin päin. Jutun mukaan vammautumiset uran aikana on tässä merkittävä tekijä.

http://www.is.fi/terveys/art-2000000570768.html
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kamppailulajien vaikutus eliniänodotteeseen

#5

Viesti Lasse Candé »

MikaM:n kysymys kausaliteetin suunnasta voi olla harvinaisen kohdallaan. 8. dan on jo sellainen saavutus, että voi luultavasti kysyä ihan perustellusti, onko tullut karatekoitua kohtuudella vai menikö vähän liiallisuuksiin? Voiko olla että jokin muukin on elämässä mennyt liiallisuuksiin?

Ensimmäisenä tulee mieleen alkoholi, jota usein leirien senseit saavat järjestäjiltä ihan kohtalaisesti ja aktiivisen sosiaalisen elämän (myös vanhalla iällä) ansiosta saattaa muutenkin virrata.

Tähän kun vielä lisää lentomatkustelut ja jetlagit, matkastressin, yhteisön hoitamisen stressit jne, niin alkaa jo olemaan tyypillinen 8. dan aiheen kannalta oleellisin osin kuvailtuna.

Uskon sen sijaan, että sopiva määrä karateliikuntaa vaikuttaa sellaisenaan eliniän odotteeseen positiivisesti.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kamppailulajien vaikutus eliniänodotteeseen

#6

Viesti Andy »

Minulle tulee mieleen, että karate on niin hajanainen laji, että nämä tyypit ovat luultavasti tehneet elinaikanaan huomattavan erilaisia treenikokonaisuuksia.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 47 kurkkijaa