Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Beorn
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1880
Lauteille: Helmikuu 2007
Paikkakunta: Rauma

Mitä se henkinen kasvu on...

#406

Viesti Beorn »

Oar kirjoitti: Totta kai keholla ja mielellä on yhteys. Eikä ole ehkä edes mielekästä puhua niistä erikseen; mieli ei ole olemassa jossain toisessa ulottuvuudessa, vaan koska aivot ovat osa kehoa, niin on mielikin. Tietynlainen "kehollinen harjoittelu" tuottaa hormoneja jotka tekevät ihmisen onnelliseksi.
Niin. Tiedätkös, sellaisiakin vakavia väitteitä on esitetty, että mieli sijaitsee jossakin toisessa ulottuvuudessa (kukaan, paitsi tietysti Valtaoja ja Enqvist ja he eivät kaikkien kiusaksi kerro!, ei tiedä lopullista totuutta). Minun viestini on yksinkertaisuudessaan se, että kehollisen harjoittelun ja henkisen kasvun mahdollisia yhteyksiä on syytä tutkia vakavasti. Kehollisen harjoittelun tuloksen redusoiminen hormonituotannoksi on ehken aaningin yksisilmäistä. Dojon kiillottamisella, taidon kiillottamisella ja mielen kiillottumisella sitä myöden saattaa olla yhteys, vaikka se oudolta kuulostaisikin. Tietynlainen harjoittelu saattaa kiillottaa mielemme. Ja kiillottaa mielemme ILMAN tuhansia selityksiä. Alussa oli teko.
Jussi Pirnes

Rikkaus ja mahti ovat aina olleet silkkaa unta,
kirjoitukset tuoksuvat hyvältä vielä sadan vuoden kuluttua.
Ryōkan :::DIY:::
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Mitä se henkinen kasvu on...

#407

Viesti Lasse Candé »

Sellainen ajatus on olemassa että budolajien tietyt elementit voivat olla hyviä oikealle aivopuoliskolle, mikä käsittääkseni yleensä operoi enemmän kokonaisvaltaisesti, vasemman vastatessa enemmän esim kielestä. Meditaation vaikutusta oikeaan aivopuoliskoon on tutkittukin. Budoharjoitteluun on mahdollista leipoa sisään meditatiivista toimintaa ja muita henkistä mielihyvää aiheuttavia juttuja, kuten juurikin siivoaminen.

Itse uskon että jos harjoittelu tapahtuu esim Budo Kenshon maalaaman budokäsityksen hengessä etikettiä noudattaen, henkilö voi saada harjoittelusta henkistä kasvua. Muitakin tapoja varmasti silti on ja osalle moinen voi olla pakkopullaa. Ja suurimmassa osassa lajikulttuureita kyseinen ulottuvuus puuttuu harjoittelusta tai on muuten vain pienessä roolissa. Tämä on tietenkin myös täysin ok.
JKOO
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 147
Lauteille: Elokuu 2010

Mitä se henkinen kasvu on...

#408

Viesti JKOO »

Mielen ja kehon yhteys soturikansan historiassa, rujoa, mutta se toinen näkökulma todellisuuteen.

"Kivimäki esitti myös laajemman kysymyksen koskien eurooppalaista 1900-lukua. ”Entä jos siinä asetelmassa, jossa vanhojen miesten johtamat kansakunnat kilvan lähettivät kokonaiset ikäluokat nuoria poikia ja miehiä teurastamaan toisiaan, olikin itsessään jotain mielipuolista? Entä jos psyykkinen häiriö olikin normaali reaktio?”

Sodasta palanneiden pojat kasvoivat ”suurten puiden varjoissa”. Jälleenrakennustyöhön palanneiden miesten suoritukset olivat ylivertaisia, miehuuden mittapuu saavuttamattoman korkealla.

”Ehkä psyykkisten järkytysten ja murtumisten”, Kivimäki kysyi, ”ymmärtäminen hieman pehmentää näiden suurten puiden jyrkkiä varjoja? Nuoret miehet rintamalla pelkäsivät - kaikki heistä, yleensä yksin ja pelkoaan häveten. Eikö olisi jo aika lopettaa pelkäämästä tuota pelkoa?”


http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa ... ksi-syyksi" onclick="window.open(this.href);return false;
JKOO
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 147
Lauteille: Elokuu 2010

Mitä se henkinen kasvu on...

#409

Viesti JKOO »

Kamppailun, tappelun, tappamistaitojen opettelu vs. väkivallattomuus, pasifismi(nämä on mustavalkoisesti ajateltuna helppo samaistaa" henkiseksi kasvuksi" yksipuolisesti). Tämä vastakkainasettelu on todellisuusköyhä hahmotelma. Samaa todellisuusköyhää ajattelua edustaa myös ajatukset siitä, että on valmis kuolemaan jonkun asian/uskonnon vuoksi ase kädessä tai ilman asetta (pasifisti). Ikäänkuin vastakkain olisivat realistuus ja utopia. :p
Poista käyttäjä 8031
Viestit tässä aiheessa: 10

Re: Aloittelijoiden tukipulina

#410

Viesti Poista käyttäjä 8031 »

Ylipotkija: Siirretty Aloittelijoiden tukipulinasta

Miten suomalaisessa kamppailulaji-/taistelulajiskenessä näkyy (taistelijan) henkisyys opettajan ja oppilaitten vuorovaikutuksessa/opetuksessa? Puhutaanko tai käsitelläänkö tällaisia asioita, arvoja tai budofilosofiaa lajeissa ollenkaan? Vai ovatko lajit täällä "länsimaalaistuneita" ja harjoittelu on vain fyysistä jos niin voi sanoa? Monesti puhutaan että kamppailijan käsitys kunnioituksesta ja kunniasta ovat vertaansa vailla.

Ajattelin lähinnä noita perinteisiä japanilaisia lajeja kuten karate, judo, aikido, kendo, iaido, kyudo. Omat muksut jos niitä joskus on niin voisi tutustuttaa kamppailulajeihin pienestä pitäen, oppivat hyviä elämän arvoja.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Aloittelijoiden tukipulina

#411

Viesti Andy »

Suurimmassa osassa lajeja ei ollenkaan. Pitää erityisesti etsiä jos haluaa löytää lajin, jossa olisi jotain hengenasioita isommassa roolissa.

Oletan siis että tässä ei tarkoiteta mitään periksiantamattomuuden ja taistelunahlun tyyppistä juttua, mitä tietenkin pyritään kehittämään kaikissa järkevästi opetetuissa kamppailulajeissa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Teemu77
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 73
Lauteille: Marraskuu 2015
Paikkakunta: Helsinki

Aloittelijoiden tukipulina

#412

Viesti Teemu77 »

Aika harvassa on lajit, jossa arvokasta treeniaikaa käytettäisiin pelkästään henkisten, tappeluun suoraan liittymättömien asioiden läpikäymiseen. Toki joku voi jossain sivulauseessa treenien lomassa huomauttaa joskus jotain, mutta ei sekään nyt varsinaisesti mitään filosofian tai etiikan opintoja korvaa.

Mikäänhän ei tietenkään estä harjoittelijaa omalla ajalla lukemasta vaikka itämaista filosofiaa ja soveltamaan sitä kamppailuharjoitteluunsa. Lähdemateriaalia on helposti saatavilla. Olisihan se tietty hienoa, jos se karate-opettaja opettaisi samalla myös kaikkia hienoja elämänviisauksia, mutta en näe sitä kuitenkaan järkeväksi tyypillisen länsimaalaisen kamppailulajitreenaajan treenimäärillä. Eri asia tietty jos on mahdollista treenata 24/7, siinä voi sitten palautuessa fyysisistä harjoitteista miettiä myös syntyjä syviä.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Aloittelijoiden tukipulina

#413

Viesti AriJ »

Andy kirjoitti: Suurimmassa osassa lajeja ei ollenkaan. Pitää erityisesti etsiä jos haluaa löytää lajin, jossa olisi jotain hengenasioita isommassa roolissa.

Oletan siis että tässä ei tarkoiteta mitään periksiantamattomuuden ja taistelunahlun tyyppistä juttua, mitä tietenkin pyritään kehittämään kaikissa järkevästi opetetuissa kamppailulajeissa.
Andylla hyvä jaottelu tässä, ja asiasta on täällä mietintää ollut aiemminkin, eli mikä nyt on sitten sitä henkistä kehitystä.... hengellinen vai "spiritti", filosofinen.... moraalinen....? :rauhaa:
______________________
Poista käyttäjä 8031
Viestit tässä aiheessa: 10

Aloittelijoiden tukipulina

#414

Viesti Poista käyttäjä 8031 »

Kiitos kaikille vastanneille. Itämainen filosofia, kulttuuri ja historia kiinnostaa kovasti, ja olenkin katsellut dokumentteja netistä ja lukenut kirjoja aiheesta vapaa-ajallani. Tästä siis on alunperin herännyt se kysymys, että onko se ja kamppailijan spirituaalisuus tapetilla kamppailu-/taistelulajeissa täällä länsimaissa.

Nyt kuitenkin heräsi sitten jatkokysymys aiheesta, itse itämaisen/budo -filosofian tutkiskelu kamppailijan omalla vapaa-ajalla on varmasti enemmän ja vähemmän kait näkyvä ilmiö, niin onko kovin äärimmäisen poikkeavaa, että suomalainen kamppailija käyttäisi osan vapaa-ajastaan myöskin spirituaalisiin asioihin, vaikkapa mindfulnessiin tai yleisemmin meditoimiseen, hengitysharjoituksiin, ehkä jossain ryhmässä, joogassa tmv? Löytyykö näitä kavereita kamppailupiireistä? Vai onko tämä kovin "vierasta" meille ja tällaista ei esiinny?

Kävi mielessä vain, että olisi kyllä siunaus, jos omasta porukasta voisi jopa löytyä ihminen tai ihmisiä, joilla olisi näitä samoja mielenkiinnonkohteita "pintaa syvemmällä" kuin itselläkin, eikä näin ollen "pelkkä" laji jäisi yhteiseksi asiaksi, jos nyt näin kärkkäästi sanotaan pointin esille tuomiseksi. :rauhaa:
Kuvake
Njor
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 153
Lauteille: Lokakuu 2012
Etulaji: karate
Sivulajit: nintendo

Aloittelijoiden tukipulina

#415

Viesti Njor »

mushin kirjoitti: -- onko kovin äärimmäisen poikkeavaa, että suomalainen kamppailija käyttäisi osan vapaa-ajastaan myöskin spirituaalisiin asioihin, vaikkapa mindfulnessiin tai yleisemmin meditoimiseen, hengitysharjoituksiin, ehkä jossain ryhmässä, joogassa tmv? Löytyykö näitä kavereita kamppailupiireistä? Vai onko tämä kovin "vierasta" meille ja tällaista ei esiinny?

Kävi mielessä vain, että olisi kyllä siunaus, jos omasta porukasta voisi jopa löytyä ihminen tai ihmisiä, joilla olisi näitä samoja mielenkiinnonkohteita "pintaa syvemmällä" kuin itselläkin, eikä näin ollen "pelkkä" laji jäisi yhteiseksi asiaksi, jos nyt näin kärkkäästi sanotaan pointin esille tuomiseksi. :rauhaa:
Tällaisessa tilanteessa aiemmin listaamistasi lajeista ainakin judon ja oikeastaan myös karaten voinee unohtaa lähes suoraan. Etsimääsi saattaisi löytyä joiltain aikidosaleilta.
Fight well - and if you´ll fall - surely Odin will take you to Valhalla.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 39
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Aloittelijoiden tukipulina

#416

Viesti Mika »

@Kim ja @Sundara voisivat varmaan auttaa noiden henkisempien lajien suhteen.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
kallev
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 220
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Aloittelijoiden tukipulina

#417

Viesti kallev »

Shorinji kempon kurrikulumiin kuuluu kongo zeniin perustuvaa ajattelua. On varmaan seurakohtaista, kuinka paljon harjoitteluaikaa sen läpikäymiseen käytetään, mutta ainakin graduointivaatimuksiin kuuluu esseesuorituksia koskien tätä ajattelua.

Lähetetty minun GT-I9506 laitteesta Tapatalkilla
Teemu77
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 73
Lauteille: Marraskuu 2015
Paikkakunta: Helsinki

Aloittelijoiden tukipulina

#418

Viesti Teemu77 »

Miten paljon muuten kiinalaisissa sisäisissä lajeissa painotetaan henkistä puolta? Ainakin joissain lajeissahan (bagua nyt tulee ekana) mieleen, se koko systeemi perustuu perinteiseen kiinalaiseen tapaan mieltää maailman rakenne, jos en nyt ihan väärin ole ymmärtänyt. En sitten tiedä voiko joku länsimaalainen aikuisiällä muuten kuin ulkokultaisesti tuollaisen ajattelutavan oikeasti oppia, vai tuleeko siitä väkisinkin vain päälleliimattua krumeluuria.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 39
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Aloittelijoiden tukipulina

#419

Viesti Mika »

Yi Quan saattaa osittain olla sellainen laji, mutten ole tästä lainkaan varma. Näkisin että suurimmassa osassa Suomessa harrastettavissa kiinalaisissa tyyleissä tärkeintä on oppia lyömään ja painimaan. Ei se henkisyys siellä Kiinassakaan mikään selviö ole vaan pikemmin poikkeus. Tietävämmät voivat tarkentaa.

Tästähän on muutamat kerrat keskusteltu, miksi länsimaalaiset luulevat aasialaisten kamppailulajien olevan jotenkin henkisiä, vaikka ne eivät ole. Jotkut opettajat ovat länsimaissa toki niistä tehneet sellaisia, mutta alunperin sellainen ei ole kuulunut noihin lajeihin. Nyrkkeily on nyrkkeilyä ja paini on painia. Jos salilla sanotaan, että kadulla ei sitten lyödä tai heitellä, se henkisyys on siinä. Ja tärkeä oppisääntö se onkin.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Teemu77
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 73
Lauteille: Marraskuu 2015
Paikkakunta: Helsinki

Aloittelijoiden tukipulina

#420

Viesti Teemu77 »

Ehkä siinä olettamuksessa, että kiinalainen oikeasti ajattelee baguaa (ei siis sitä lajia, vaan maailmankaikkeuden järjestystä) on totta samaan tapaan kuin suomalainen ajattelee Kalevalaa. Eli käytännössä ei kukaan ja ne harvat ketkä ajattelee on sitten jotain Ior Bockeja, joita ei välttämättä oteta niin tosissaan. Hörhöjen ja hullujen hommaa siis!
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 53 kurkkijaa